Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 1 - Άρθρο 2

Κεφάλαιο 1.2: Χαρακτηριστικά των προϊόντων πετρελαίου (πετρελαιοειδών)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1.2.1. Γενικά χαρακτηριστικά:

 

(α) Οι αναθυμιάσεις των πετρελαιοειδών είναι γενικά, άχρωμες και αόρατες.

 

(β) Οι αναθυμιάσεις των πετρελαιοειδών έχουν οσμή, αλλά δεν είναι δυνατό να συμπεράνει κανείς, από την οσμή, κατά πόσο η συγκέντρωσή τους είναι μέσα στα όρια ανάφλεξης.

 

(γ) Μικρές ποσότητες αναθυμιάσεων πετρελαιοειδών στον αέρα μπορούν να σχηματίσουν ένα εύφλεκτο μείγμα, που μπορεί να αναφλεγεί από μία φλόγα, θερμό στοιχείο, σπινθήρα ή άλλη εστία ανάφλεξης.

 

(δ) Οι αναθυμιάσεις των διακινούμενων πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις ή στα οχήματα, μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού αυτού, είναι βαρύτερες από τον αέρα. Σε περίπτωση διαρροής ή έκχυσης, οι αναθυμιάσεις θα κυλήσουν στην επιφάνεια του εδάφους ή δια μέσου οχετού αποστράγγισης και θα συγκεντρωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των γύρω χώρων. Σε ήρεμες συνθήκες αέρα, ο διασκορπισμός των συσσωρευμένων αναθυμιάσεων μπορεί να είναι αργός.

 

(ε) Τα πετρελαιοειδή υγρά που διακινούνται στις εγκαταστάσεις ή οχήματα, επιπλέουν στο νερό. Όταν συμβεί διαρροή ή έκχυση σε περιοχές που υπάρχει νερό, το προϊόν θα απλωθεί στην επιφάνεια του νερού.

 

Εάν το προϊόν της διαρροής ή της έκχυσης πλησιάσει ένα οχετό ή ροή νερού, μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλη απόσταση και μέσα σε περιοχή που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο. Επειδή τα πετρελαιοειδή υγρά επιπλέουν στο νερό, η χρήση νερού για κατάσβεση πυρκαγιάς μπορεί απλά και μόνο να απλώσει την πυρκαγιά.

 

1.2.2. Τοξικά χαρακτηριστικά:

 

(α) Η αναθυμίαση από οποιοδήποτε προϊόν πετρελαίου σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει νάρκωση και αναισθησία, όπως και ασφυξία αν η συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλή ώστε να μειώσει την περιεκτικότητα του οξυγόνου, στον αέρα, κάτω από 18%.

 

(β) Οι αναθυμιάσεις των περισσοτέρων προϊόντων πετρελαίου σε χαμηλά ποσοστά συγκέντρωσης είναι ελαφρά αναισθητικές αν εισπνευσθούν. Η εισπνοή αέρος με υψηλές συγκεντρώσεις αναθυμιάσεων, θα πρεπε να αποφεύγεται, καθώς και η εισπνοή αέρα με χαμηλές συγκεντρώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

(γ) Επειδή τα περισσότερα πετρελαιοειδή υγρά είναι διαλύτες λιπαρών, η επαφή με αυτά ελαττώνει τις φυσικές προστατευτικές ιδιότητες των λιπών του δέρματος και συνεπώς ενεργούν σαν ήπια δερματοερεθιστικά. Πρέπει να αποφεύγεται συνεχής ή επαναλαμβανόμενη επαφή τους με το δέρμα. Σε περίπτωση δερματικής επαφής, τα μολυσμένα μέρη του σώματος πρέπει να πλυθούν πάρα πολύ καλά με νερό και σαπούνι (Σχετική παράγραφος 3.2.6.4 (α) (i) και παράγραφος 3.6.7 (α)).

 

(δ) Τα προϊόντα πετρελαίου είναι δυνατόν να καταστούν επικίνδυνα στην κατάποση (Σχετική παράγραφος 3.2.6.4 (α) (ii) και παράγραφος 3.6.7 (β)).

 

(ε) Πολλά προϊόντα πετρελαίου περιέχουν πρόσθετα για τα οποία πρέπει να παίρνονται, ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη διακίνησή τους. Τα πρόσθετα μπορεί να αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Στην περίπτωση ενός νέου πρόσθετου, οι ιδιότητες του πρέπει να έχουν εξακριβωθεί προτού εκτεθεί το προσωπικό στο υγρό, ή τις αναθυμιάσεις του, και πρέπει να δοθούν οδηγίες για τον τρόπο διακίνησής του. Στην περίπτωση προσθέτου που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Οι υποδείξεις του κατασκευαστού του πρόσθετου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. (Σχετική παράγραφος 3.6.8).

 

1.2.3. Εύφλεκτα Χαρακτηριστικά:

 

(α) Τα προϊόντα πετρελαίου που αναφέρονται σε αυτόν τον Κανονισμό καίγονται. Το υγρό καύσιμο αυτό καθ' αυτό δεν καίγεται, ενώ το αέριο που προέρχεται από αυτό καίγεται. Τα υγρά προϊόντα πετρελαίου εξαεριώνονται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως δημιουργούν αναθυμιάσεις που αναμειγνύονται με τον αέρα. Μερικά προϊόντα όπως η βενζίνη δίνει αέρια σε χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο χαμηλές, όπως 45 οC κάτω από το μηδέν. Άλλα όπως το βαρύ πετρέλαιο καύσης (μαζούτ), πρέπει να θερμανθούν για να δημιουργήσουν αναθυμιάσεις.

 

(β) Για να αναφλεγούν οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου, πρέπει να αναμιχθούν με τον αέρα, σε ορισμένες αναλογίες. Όταν οι ατμοί αναμιχθούν με τον αέρα σε αυτές τις αναλογίες, σχηματίζουν, ένα εύφλεκτο μείγμα, το οποίο μπορεί να αναφλεγεί από οιαδήποτε εστία ανάφλεξης. Οι ατμοί των περισσοτέρων προϊόντων πετρελαίου έχουν σημεία αυτανάφλεξης μεταξύ 270 οC - 480 οC.

 

(γ) Όπου η αναλογία των αερίων στο μείγμα είναι κάτω του 1% του όγκου το μείγμα δεν αναφλέγεται και καλείται πολύ φτωχό προς ανάφλεξη ή κάτω του κατωτέρου ορίου ανάφλεξης. Όταν η αναλογία των αερίων στο μείγμα είναι πάνω από 8% του όγκου, το μείγμα πάλι δεν αναφλέγεται αλλά καλείται πολύ πλούσιο προς ανάφλεξη ή πάνω από το ανώτερο όριο ανάφλεξης.

 

1.2.4. Επικίνδυνη Ατμόσφαιρα:

 

(α) Η τάση ατμών του πετρελαιοειδούς είναι ένας σημαντικός παράγοντας για δημιουργία επικίνδυνης ατμόσφαιρας.

 

(i) Προϊόντα χαμηλής τάσης ατμών όπως είναι το φωτιστικό πετρέλαιο ή το βαρύ πετρέλαιο καύσης (μαζούτ) στη θερμοκρασία που διακινούνται (σχετική παράγραφος 1.1.2) δημιουργούν μέσα στη δεξαμενή ή στο δοχείο στο οποίο περιέχονται, ατμόσφαιρα η οποία κανονικά είναι πολύ φτωχή για να αναφλεγεί. Παρ' όλα αυτά, η ατμόσφαιρα στο χώρο πάνω από τα προϊόντα αυτά μπορεί να αναφλεγεί σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από το σημείο ανάφλεξης τους, εάν το προϊόν παρουσιάζεται σε μορφή ομιχλώδη ή ψεκασμού, η οποία προκαλείται από μια γρήγορη ή τυρβώδη πλήρωση.

 

(ii) Προϊόντα υψηλής τάσης ατμών όπως η βενζίνη δημιουργούν σε συνθήκες ισορροπίας ατμόσφαιρα, η οποία κατά κανόνα είναι πολύ πλούσια για να αναφλεγεί. Δεν πρέπει όμως να δίνεται αξιοπιστία σε ατμούς με συγκέντρωση μεγαλύτερη από εκείνη του ανώτερου ορίου ανάφλεξης.

 

(iii) Προϊόντα μέσης τάσης ατμών μπορεί σε οιανδήποτε στιγμή κατά τη διακίνηση τους να δημιουργήσουν ένα εύφλεκτο μείγμα αερίων και επομένως επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Συνηθέστερο από αυτά τα προϊόντα είναι το AVTAG (JET B, JP 4, καύσιμο αεροπορίας). Κατάσταση επικίνδυνης ατμόσφαιρας στο διάκενο χώρο μιας δεξαμενής ή ενός δοχείου δημιουργείται επίσης κατά τη φόρτωση διαφορετικού προϊόντος (σχετική παράγραφος 1.2.5) και επίσης κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης ατμών μιας δεξαμενής η οποία περιέχει ένα προϊόν υψηλής τάσης ατμών. (Σχετικές παράγραφοι 3.2.8.2, 3.8.1 και 3.4.10.3). Η παράγραφος αυτή αναφέρεται στην εύφλεκτη κατάσταση του χώρου των ατμών, θα πρεπε όμως να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής οι συνθήκες της ατμόσφαιρας κοντά στα στόμια καταμέτρησης, τις ανοιχτές ανθρωποθυρίδες ή στόμια εξαερισμού των δεξαμενών ή δοχείων.

 

(β) Είναι επομένως πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας οιασδήποτε εστίας ανάφλεξης εξ αιτίας π.χ. του στατικού ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια εργασιών, όταν επικρατούν συνθήκες επικίνδυνης ατμόσφαιρας στο χώρο του διάκενου (ατμών) της δεξαμενής ή του δοχείου ή όταν μια επικίνδυνη ατμόσφαιρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί από μια εστία ανάφλεξης (σχετικές παράγραφοι 3.4.3 (β) (iii), 3.4.4 (β) (i) και 3.4.5 (δ) (v)).

 

1.2.5. Φόρτωση διαφορετικού προϊόντος:

 

Επικίνδυνη ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργηθεί στο χώρο ατμών όταν ένα προϊόν ατμών χαμηλής τάσης όπως το φωτιστικό πετρέλαιο, το GAS OIL ή το μαζούτ φορτώνεται σε μια δεξαμενή ή σε διαμέρισμα δεξαμενής οχήματος που προηγούμενα περιείχε προϊόν υψηλής τάσης ατμών όπως η βενζίνη. Αυτή η εργασία είναι γνωστή σαν αλλαγή είδους φορτίου. Θα πρεπε να αποφεύγονται οι αλλαγές φορτίου αλλά εάν είναι αναπόφευκτο πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις ώστε να μη δημιουργηθεί εστία ανάφλεξης (σχετικοί παράγραφοι 1.2.4, 3.4.3 (β) (iii) και 3.4.4 (β) (i)).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.