Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 10

Κεφάλαιο 3.10: Ηλεκτρολογικά


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.10.1 Γενικά.

 

Οι ηλεκτρικές συσκευές, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, η γείωση και η γεφύρωση, η καθοδική προστασία, οι τηλεπικοινωνίες και τα διάφορα όργανα που υπάρχουν πρέπει να είναι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

 

3.10.2 Καλώδια Διανομής ηλεκτρισμού σε Εγκαταστάσεις.

 

Πρέπει να δοθεί προσοχή κατά το στάδιο της σχεδίασης και κατά τη διάρκεια κάποιας μεταγενέστερης μετατροπής της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του εξοπλισμού αποθήκευσης και διακίνησης του πετρελαιοειδούς για να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν εναέρια καλώδια που να περνούν πάνω από περιοχές που επηρεάζουν τις εργασίες εναποθήκευσης και διακίνησης του πετρελαιοειδούς ή στο άμεσο ή το έμμεσο μέλλον.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να υπολογισθούν πιθανοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκληθούν από θαμμένα καλώδια που μπορεί να υπάρχουν στον τόπο της εγκατάστασης, ή που μπορεί να έχουν προβλεφθεί για εγκατάσταση στο μέλλον. (Σχετική παράγραφος 3.2.15).

 

3.10.3 Έλεγχος των κυκλωμάτων σε επικίνδυνες περιοχές.

 

Άσχετα με τη θέση στην οποία βρίσκονται, οι διακόπτες που ελέγχουν το φωτισμό ή τα κυκλώματα του ρεύματος στις περιοχές Ζώνης 1 και Ζώνης 2 (σχετική παράγραφος 3.10.4) πρέπει να έχουν την ικανότητα να απομονώνουν τους ενεργούς και ουδέτερους αγωγούς προς εξασφάλιση πλήρους απομόνωσης προτού τεθεί σε λειτουργία ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σε επικίνδυνες περιοχές. Δεν πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ ουδέτερου και γείωσης μετά από αυτούς τους διακόπτες απόζευξης.

 

3.10.4 Ταξινόμηση περιοχών.

 

Τα συνημμένα σχεδιαγράμματα δίνουν παραδείγματα των επικίνδυνων περιοχών (ζωνών) που μπορεί να υπάρχουν στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών και όπου πρέπει να γίνεται χρήση ειδικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

 

Οι λεπτομερώς περιγραφόμενες επικίνδυνες περιοχές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ταξινομήσεις Ζωνών, που εξαρτώνται από την πιθανότητα ύπαρξης επικίνδυνης ατμόσφαιρας, πχ μια ατμόσφαιρα που περιέχει μια σημαντική ποσότητα εύφλεκτου αερίου σε πυκνότητα ικανή για ανάφλεξη:

 

Ζώνη 0: Η ζώνη στην οποία υπάρχει συνεχώς ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα επικίνδυνη ατμόσφαιρα.
Ζώνη 1: Η ζώνη στην οποία υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθεί επικίνδυνη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των συνήθων εργασιών.
Ζώνη 2: Η ζώνη στην οποία δεν υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθεί επικίνδυνη ατμόσφαιρα και εάν εμφανισθεί θα υπάρχει μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Μη επικίνδυνη περιοχή - μια περιοχή όπου δεν αναμένεται παρουσία επικίνδυνης ατμόσφαιρας, ώστε να μην απαιτούνται ιδιαίτερες προφυλάξεις για τις κατασκευές και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

 

Αυτές οι ταξινομήσεις περιοχών ισχύουν μόνο για τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί σύμφωνα με την Παράγραφο αυτή, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές.

 

3.10.5 Αλεξικέραυνο.

 

Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών κάθε κατηγορίας πρέπει να υπάρχει αλεξικέραυνο.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.