Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 5

Κεφάλαιο 3.5: Πυρασφάλεια


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.5.1 Γενικά

 

Η προστασία των εγκαταστάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς μπορεί να επιτευχθεί πρώτιστα με την εφαρμογή μιας σωστής σχεδίασης κατασκευής και μεθόδων λειτουργίας.

 

Αυτά πρέπει να εξασφαλίζουν ότι θα απομακρυνθεί τελείως η πιθανότητα δημιουργίας πυρκαγιάς και επομένως θα επιτρέπεται ο περιορισμός της προμήθειας του πυροσβεστικού εξοπλισμού στα αναγκαία μέσα για την ταχεία κατάσβεση της φωτιάς στο αρχικό στάδιο.

 

3.5.2 Διάταξη

 

Η διάταξη της εγκατάστασης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παρέχεται κατάλληλη προσπέλαση για την κατάσβεση της φωτιάς σύμφωνα με την παράγραφο 3.5.3 και να υπάρχουν οι τρόποι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως επίσης να μην τίθενται σε κίνδυνο τα γειτονικά κτίρια.

 

3.5.3 Προσπελάσεις πυρασφάλειας

 

(α) Η αποτελεσματικότητα με την οποία ο πυροσβεστικός εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί ειδικότερα στα αρχικά στάδια της ανάφλεξης των πετρελαιοειδών εξαρτάται πρώτιστα από την ταχύτητα με την οποία θα τεθεί ενεργά σε λειτουργία.

 

(β) Πρέπει να υπάρχουν δρόμοι ή δίοδοι με σκληρή επίστρωση για να παρέχεται προσπέλαση στον κινητό εξοπλισμό και το προσωπικό προς τα σημεία υδροληψίας πυροσβεστικές φωλιές και για να επιτυγχάνεται αποτελεσματική και ασφαλής χρήση του εξοπλισμού οποιαδήποτε αν είναι η θέση της εμφάνισης της πυρκαγιάς ή η κατεύθυνση του ανέμου.

 

Τα σημεία υδροληψίας και ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να είναι προσιτά από διαφορετικές κατευθύνσεις και να είναι σύμφωνα με το μέγεθος και τη διάταξη των δεξαμενών των λεκανών ασφαλείας και των κτιρίων.

 

Συνιστάται να υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις για υδροληψία ώστε να αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος της πυρκαγιάς άσχετα με την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου.

 

(γ) Όλοι αυτοί οι δρόμοι ή δίοδοι, έξοδοι και είσοδοι των κτιρίων και οι χώροι προσπέλασης του πυροσβεστικού εξοπλισμού πρέπει να διατηρούνται πάντοτε ελεύθεροι από οποιοδήποτε εμπόδιο.

 

3.5.4 Κάπνισμα και γυμνά φώτα.

 

(α) Η χρήση σπίρτων, αναπτήρων ή άλλων μέσων, που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα ή φλόγα πρέπει να απαγορεύεται, και πρέπει να γίνει πρόβλεψη εναπόθεσης τέτοιων μέσων ανάφλεξης πλησίον των πυλών εισόδου της εγκατάστασης.

 

Το κάπνισμα και η χρήση γυμνών φώτων μπορεί να επιτραπεί μόνο σε κτίρια που δεν βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές.

 

(β) Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα εντός των προδιαγεγραμμένων αποστάσεων ασφαλείας οιασδήποτε περιοχής εργασίας όπου εναποθηκεύεται ή διακινείται προϊόν.

 

3.5.5 Είσοδος.

 

(α) Άτομα:

 

Τα σημεία εισόδου στην εγκατάσταση πρέπει να περιορίζονται στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό και πρέπει να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να εμποδίζεται η είσοδος μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στην εγκατάσταση.

 

(β) Αυτοκίνητα:

 

Η είσοδος οχημάτων πρέπει κανονικά, να περιορίζεται μόνο σ' αυτά που μεταφέρουν προϊόντα προς ή εκτός της εγκατάστασης.

 

Δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε οιοδήποτε όχημα του οποίου η μηχανική ή ηλεκτρολογική κατάσταση αποτελεί κίνδυνο δημιουργίας πυρκαγιάς.

 

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούνται οχήματα που ανήκουν στους υπάλληλους ή άλλους ιδιώτες κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης όπου είναι πιθανό να υπάρχει αναθυμίαση από πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι.

 

Τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα κ.λ.π. πρέπει να σταθμεύουν μόνο στις περιοχές που έχουν ειδικά προβλεφθεί γι' αυτή την περίπτωση.

 

(γ) Ατμομηχανές και άλλα σιδηροδρομικά οχήματα:

 

Σε μια επικίνδυνη περιοχή επιτρέπονται μόνο οι ατμομηχανές που είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας καθώς και τα άλλα σιδηροδρομικά οχήματα που δεν περιέχουν εστία ανάφλεξης. (Σχετική παράγραφος 3.4.3 (α) (ii), 3.5.22 (β)).

 

3.5.6 Βλάστηση

 

Η βλάστηση που ενδέχεται να ξεραθεί και να αποτελέσει κίνδυνο πυρκαγιάς πρέπει να αποψιλώνεται και όλα τα μέρη που κόβονται πρέπει να απομακρύνονται.

 

Εάν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, τα χημικά που αποτελούν πιθανή πηγή κινδύνου πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγονται.

 

Ο εξοπλισμός για την κοπή του γρασιδιού και των ζιζανίων πρέπει να ανήκει σε τύπο που να είναι ασφαλής για τις περιοχές για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί.

 

3.5.7 Συναγερμός πυρκαγιάς

 

(α) Ένας κώδωνας ή κάποιο άλλο ηχητικό εξάρτημα πρέπει να υπάρχει για να χρησιμοποιείται σαν συναγερμός πυρκαγιάς και μόνο για το σκοπό αυτό. Ο Συναγερμός μπορεί να γίνεται από ένα ή περισσότερα σημεία διέγερσης.

 

(β) Κάθε υπάλληλος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που εργάζεται στην εγκατάσταση πρέπει να είναι εξοικειωμένο με το σήμα του συναγερμού που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο εργασίας. Πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για τη δράση που θα ληφθεί στην περίπτωση πυρκαγιάς επικολλημένες κοντά στο σημείο του συναγερμού και να υπάρχει εξοικείωση με τις οδηγίες αυτές.

 

(γ) Η λειτουργία των συναγερμών πυρκαγιάς πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

 

3.5.8 Πυροσβεστικός εξοπλισμός εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών κατηγορίας Δ.

 

(α) Όταν υπάρχει γειτονική πυροσβεστική Αρχή, πρέπει να ερωτάται κατά τα αρχικά στάδια της μελέτης για την προμήθεια του εξοπλισμού κατά της πυρκαγιάς.

 

Κανονικά χρειάζεται η προμήθεια επαρκούς πυροσβεστικού υλικού για να αντιμετωπισθεί μια πυρκαγιά.

 

Είναι σημαντικό ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί να μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το συνήθη εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική Αρχή. Πρέπει να υπάρχουν εξαρτήματα προσαρμογής σε όλα τα σημεία της σύνδεσης, στις πυροσβεστικές φωλιές στους εύκαμπτους σωλήνες και στα άλλα εξαρτήματα που δεν ταιριάζουν με εκείνα της Τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

(β) Πρέπει επίσης, να υπάρχει ένας κύριος αγωγός, είτε γεμάτος, είτε άδειος ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, που να είναι ικανός να διοχετεύσει ανά πάσα στιγμή νερό προκαθορισμένης ποσότητας και πίεσης. Ο κύριος αγωγός πυρός πρέπει κατά προτίμηση να είναι σε μορφή ενός κυρίου δακτυλίου και να έχει επαρκείς υδροληψίες που να εντοπίζονται εύκολα και να είναι τοποθετημένες κατόπιν συμφωνίας της πυροσβεστικής αρχής.

 

Πρέπει να υπάρχουν βαλβίδες που να διασφαλίζουν τη συνέχιση παροχής νερού σε περίπτωση βλάβης ενός τμήματος του κύριου αγωγού.

 

(γ) Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού κανονικού ή αλμυρού.

 

Το νερό μπορεί να λαμβάνεται από δημόσιο κύριο αγωγό, αλλά οιαδήποτε δυνατότητα παροχής νερού πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε (θάλασσες, ποταμοί, λίμνες ή κανάλια). Εάν η πηγή του νερού είναι περιορισμένη σε όγκο πρέπει να υπάρχει μια κατάλληλη δεξαμενή με αρκετή ποσότητα.

 

(δ) Όταν χρησιμοποιούνται αντλίες για την εξυπηρέτηση της κατάσβεσης του πυρός και κινούνται με ηλεκτρισμό που παρέχεται στην εγκατάσταση πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά κυκλώματα, ούτως ώστε να μην εμποδίζεται η ηλεκτρική παροχή σε περίπτωση απομόνωσης των κανονικών κυκλωμάτων σε έκτακτη ανάγκη.

 

Το προσωπικό στο οποίο έχει ανατεθεί η χρήση των αντλιών για την κατάσβεση πυρός πρέπει να έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα και πρέπει να υπάρχουν καθαρά αναγεγραμμένες οδηγίες για την κίνηση και τη λειτουργία των αντλιών στη θέση που βρίσκονται. Θα πρέπει να υπάρχει και άλλη ή άλλες αντλίες πυρόσβεσης εφεδρική ή εφεδρικές, η οποία να κινείται με diesel ή βενζίνη ή με τουρμποκινητήρες, ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να έχουμε νερό για την πυρασφάλεια.

 

(ε) Ανάλογα με τις ανάγκες πρέπει να υπάρχουν εύκαμπτοι σωλήνες πυρός και εξαρτήματα όπως στηρίγματα των σωλήνων, ακροσωλήνια νερού, συσκευές ελέγχου ροής του νερού, γεννήτριες αφρού και συσκευές ελέγχου αφρού.

 

Όταν υπάρχει τοπική πυροσβεστική αρχή, η προμήθεια αυτού του εξοπλισμού πρέπει να συντονίζεται με την αρχή, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την υπηρεσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όλος αυτός ο εξοπλισμός πρέπει να επιθεωρείται τακτικά και να ελέγχεται.

 

(ζ) Πρέπει να υπάρχει ένας επαρκής αριθμός φορητών πυροσβεστήρων καθ' όλη την έκταση της εγκατάστασης. (Σχετικά παράγραφοι 3.5.12 και 3.5.23).

 

(η) Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και τον τύπο του πυροσβεστικού εξοπλισμού όταν υπάρχουν λιμάνια προβλήτες και προκυμαίες. (Σχετική IOTTSG Κεφάλαιο XIII).

 

3.5.9 Πυροσβεστικός εξοπλισμός εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών κατηγορίας Β

 

Στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας Β πρέπει να υπάρχει επαρκής πυροσβεστικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς. (Σχετικά παράγραφοι 3.5.12 και 3.5.23).

 

3.5.10 Προστασία δεξαμενών από πυρκαγιά

 

(α) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρός δια μέσου κινητού εξοπλισμού ή με μόνιμες συνδέσεις ή με το συνδυασμό και των δύο.

 

Όταν η μελέτη έχει γίνει σύμφωνα με τις αρχές του κανονισμού αυτού δεν απαιτούνται μόνιμες συνδέσεις αφρού και πρέπει μόνον να λαμβάνονται υπόψη για τις δεξαμενές που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2). Προτιμάται φορητός εξοπλισμός χρήσης αφρού, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί ή να συγκεντρωθεί στο χώρο της πυρκαγιάς και στην καλύτερη θέση για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

 

Όταν εντούτοις γίνεται χρήση αφρού στις δεξαμενές με μόνιμες συνδέσεις, τα σημεία σύζευξης για τις κινητές μονάδες παραγωγής αφρού, πρέπει να βρίσκονται εκτός των λεκανών ασφαλείας.

 

Οι μόνιμες συνδέσεις αφρού δεν είναι απαραίτητες για τις δεξαμενές πλωτής οροφής με διάμετρο μικρότερη από 30 m. Για δεξαμενές που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 30 m είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μονίμων συνδέσεων αφρού. Για τις δεξαμενές σταθερής οροφής μόνιμες συνδέσεις αφρού απαιτούνται για προϊόντα εναποθήκευσης με σημείο ανάφλεξης κάτω από 55 οC, όταν η θερμοκρασία διακίνησης είναι κατά 6-8 οC μικρότερη ή και μεγαλύτερη από το σημείο ανάφλεξης. Αν η διάμετρος της δεξαμενής σταθερής οροφής είναι μικρότερη από 6 μέτρα τότε δεν χρειάζονται μόνιμες συνδέσεις αφρού.

 

(β) Πρέπει να προβλεφθεί και η προμήθεια κινητού εξοπλισμού ή με μόνιμες συνδέσεις για την παροχή νερού ψύξης στις δεξαμενές σταθερής οροφής που περιέχουν πετρελαιοειδή Κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) ή στις δεξαμενές που ενώ περιέχουν άλλα προϊόντα γειτνιάζουν με τις δεξαμενές που περιέχουν Πετρελαιοειδή Κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2). Σταθεροί καταβρεχτήρες νερού δεν είναι απαραίτητοι για τις δεξαμενές κινητής οροφής.

 

3.5.11 Μείγμα παρασκευής αφρού

 

(α) Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα βαρύ απόθεμα από υλικό παρασκευής αφρού στην εγκατάσταση πρέπει να είναι εναλλάξιμο και συνεργάσιμο με άλλα αποθέματα τέτοιου υλικού που χρησιμοποιούνται σε γειτονικές εγκαταστάσεις ή από τις πυροσβεστικές Αρχές.

 

(β) Τα δοχεία που περιέχουν μίγματα παρασκευής αφρού πρέπει να είναι εύκολα προσιτά και πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό μέρος που να προφυλάσσεται από το παγετό. Το υγρό παραγωγής και το δοχείο αφρού πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να διαπιστώνεται αν έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

 

(γ) Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας Α μπορεί να χρειάζεται να υπάρχει ένα μέσο ανεφοδιασμού που να περιέχει το μείγμα χύμα και να αποφευχθεί η διακίνηση μεγάλου αριθμού φορητών δοχείων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

3.5.12 Γενικές υποδείξεις για την προμήθεια πυροσβεστήρων

 

(α) Συνιστάται η προμήθεια πυροσβεστήρων στο ελάχιστο αριθμό και μέγεθος που αναφέρονται στον ενδεικτικό Πίνακα 3.4 είτε σε μορφή ολίγων μεγάλων κινητών πυροσβεστήρων ενός μεγάλου αριθμού φορητών πυροσβεστήρων ή συνδυασμό και των δύο.

 

Για την κάλυψη πιθανής βλάβης οιουδήποτε πυροσβεστήρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιπλέον πυροσβεστήρες που να είναι αμέσως προσιτοί για να καλύψουν μια περιοχή που είναι σε κίνδυνο.

 

(β) Στην περίπτωση επισκευών που συμπεριλαμβάνουν εργασία εν θερμώ σε προβλήτες ή αποβάθρες, σε σωληνώσεις, σε υπόστεγα φόρτωσης ή σε οιανδήποτε επικίνδυνη περιοχή, οι πυροσβεστήρες πρέπει να αυξάνονται σύμφωνα με την πρόοδο και το μέγεθος των εργασιών.

 

(γ) Οι χειροκίνητοι πυροσβεστήρες πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε εύκολο προσιτό σημείο και πρέπει πάντοτε να είναι άμεσα προσιτοί και εύκολα ορατοί.

 

3.5.13 Επίβλεψη λειτουργίας και συντήρηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού

 

(α) Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να επιθεωρείται τακτικά, να δοκιμάζεται και να συντηρείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατασκευαστών. Οι κύριοι αγωγοί, οι υδροληψίες, οι αναμονές των σωλήνων και ο υπόλοιπος πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να προστατεύεται από τον παγετό και από μηχανικές βλάβες.

 

Οι φορητοί πυροσβεστήρες πρέπει να είναι κατάλληλα αναρτημένοι για να προστατεύονται από τη φθορά.

 

(β) Οι πυροσβεστήρες πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά, να δοκιμάζονται και να συντηρούνται ώστε να είναι σύμφωνοι με τις ισχύουσες εκάστοτε εθνικές προδιαγραφές.

 

Πρέπει να σφραγίζονται για να φαίνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να διατηρείται ημερολόγιο με τις επιθεωρήσεις και τις δοκιμές και επίσης πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία της επιθεώρησής τους.

 

3.5.14 Θέσεις πυροσβεστικού εξοπλισμού

 

Πρέπει να είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο ή να ναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για άμεση αναφορά σχεδιάγραμμα κάτοψης της εγκατάστασης θεωρημένο από την Αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου θα φαίνονται οι θέσεις των σημαντικών τμημάτων όπως οι δεξαμενές, τα κτίρια, οι σωληνώσεις, οι βαλβίδες μαζί με τους κεντρικούς αγωγούς νερού, οι υδροληψίες και τα πυροσβεστικά μέσα. Τέτοια σχεδιαγράμματα κάτοψης των επί μέρους τμημάτων ή μονάδων πρέπει να είναι αναρτημένα στους αντίστοιχους χώρους.

 

3.5.15 Σήμανση με χρωματισμό

 

Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να χρωματίζεται με διαφορετικό χρώμα κόκκινο. Οι πινακίδες που υποδεικνύουν την τοποθεσία του πυροσβεστικού εξοπλισμού πρέπει να φέρουν λευκά γράμματα πάνω σε κόκκινο φόντο.

 

Πίνακας 3.4: Ενδεικτικός πίνακας προμήθειας πυροσβεστήρων

Τύπος περιοχής

Απαιτήσεις

Αποθήκες προϊόντων πετρελαιοειδών (Κτίρια)

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά 200 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου.

Υπαίθριες περιοχές αποθήκευσης

Όταν η στοιβάδα των συσκευασιών δεν υπερβαίνει τα 125 m3 ή 500 m3 στην περίπτωση που αποθηκεύεται πετρελαιοειδές Κατηγορίας III χρειάζονται δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης. Όταν η συνολική ποσότητα υπερβαίνει τα 125 m3 ή τα 500 m3 στην περίπτωση που φυλάσσεται πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙΙ μόνο, να γίνεται προμήθεια τριών πυροσβεστήρων των 12 kg ξηράς σκόνης ή μια κινητή μονάδα των 74 kg ξηράς σκόνης.

Γραφεία και αποθήκες στερεών προϊόντων κ.λ.π.

Ένα πυροσβεστήρα τύπου νερού των 10 λίτρων ανά 100 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου. Διαφορετικά μπορεί να υπάρχει μια σταθερή ανέμη εύκαμπτου σωλήνα.

Υπόστεγα πλήρωσης δοχείων Πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι και ΙΙ

Τέσσερις πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά 200 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου.

Πετρελαιοειδή κατηγορίας III

Ένα πυροσβεστήρα των 12 kg ξηράς σκόνης ανά 200 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου με την προμήθεια τουλάχιστον δύο πυροσβεστήρων.

Στεγασμένα και μη στεγασμένα αντλιοστάσια πετρελαιοειδή

(α) Κατηγορίας Ι

(β) Κατηγορίας ΙΙ και III

Ένα πυροσβεστήρα των 12 kg ξηράς σκόνης ανά δύο αντλίες με μέγιστο τέσσερις πυροσβεστήρες.

Πετρελαιοειδή Κατηγορίας ΙΙ και III

Ένα πυροσβεστήρα των 12 kg ξηράς σκόνης ανά τέσσερις αντλίες με μέγιστο δύο πυροσβεστήρες.

Κτίρια ηλεκτρικών πινάκων

Ένα πυροσβεστήρα των 6 kg CO2 ή ξηράς σκόνης ή ένα πυροσβεστήρα των 3 kg BCF(*) ανά 25 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου (*).

Σταθμοί φόρτωσης και εκφόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά μια θέση φόρτωσης και εκφόρτωσης οχημάτων και ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης των 75 Kg ανά δεκαπέντε θέσεις.

Θέσεις φόρτωσης ή εκφόρτωσης σιδηροδρομικών οχημάτων

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά 30 m γραμμής.

Προβλήτες εκφόρτωσης ή φόρτωσης σιδηροδρομικών οχημάτων

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς ανά 30 m γραμμής.

Προβλήτες εκφόρτωσης ή φόρτωσης πλοίων

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά ομάδα σημείων εκφόρτωσης φόρτωσης και 1 τροχήλατος πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης.

Ανοικτοί ελαιοσυλλέκτες

Δύο πυροσβεστήρες των 12 kg ξηράς σκόνης ανά ελαιοσυλλέκτη.

Μαγειρεία

Δύο πυροσβεστήρες 2 kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή ένα των 3 kg BCF.

Ένα πυροσβεστικό σκέπαστρο με ελάχιστο εμβαδόν 1,25 m2.

Καντίνες (Κυλικεία)

1 πυροσβεστήρας των 12 kg ξηράς σκόνης ανά 90 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου.

Εργαστήριο (Χημείο)

Ένας πυροσβεστήρας των 6 kg CO2 ανά 25 m2 μικτής επιφάνειας δαπέδου και ένας πυροσβεστήρας των 2 kg CO2, για κάθε τράπεζα εργασίας.

(* βρωμομεθάνιο - χλωρομεθάνιο - διφθορομεθάνιο).

 

 

3.5.16 Προσωπικό για την κατάσβεση του πυρός

 

Όλο το μόνιμο προσωπικό εγκατάστασης συμπεριλαμβανομένων των οδηγών πρέπει να εκπαιδεύεται στις αρχές της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς. Πρέπει να εξοικειώνεται με τον υπάρχοντα πυροσβεστικό εξοπλισμό, να αποκτούν πείρα στη χρήση του και όπου είναι δυνατό να έχουν κατανεμημένα ειδικά καθήκοντα για μια περίπτωση έκτακτου ανάγκης. Η εκπαίδευση και ο καταμερισμός των καθηκόντων πρέπει να γίνει κατόπιν υπολογισμού της συχνότητας αλλαγής βάρδιας, διακοπών, περιόδων εορτών και ασθένειας.

 

3.5.17 Πυροσβεστικές ασκήσεις

 

(α) Κατά κανονικά χρονικά διαστήματα που να μην υπερβαίνουν τους δύο μήνες πρέπει να γίνονται πυροσβεστικές ασκήσεις, εάν είναι δυνατό σε συνδυασμό με την πυροσβεστική Αρχή.

 

Συνιστάται μερικές από αυτές τις ασκήσεις να γίνονται με συνθήκες νοητής ή τεχνητής πυρκαγιάς στην εγκατάσταση.

 

(β) Οι πυροσβεστικές αντλίες πρέπει να τίθενται σε κίνηση και λειτουργία για σύντομο διάστημα τουλάχιστο μια φορά την ημέρα και να διατηρείται ημερολόγιο για τις δοκιμές αυτές.

 

(γ) Το προσωπικό πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το πυροσβεστικό εξοπλισμό όπως θα τον χρησιμοποιούσε σε περίπτωση πυρκαγιάς και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να θέσουν σε λειτουργία κάθε ένα τύπο πυροσβεστήρα. Η εκπαίδευση τους πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση των πυροσβεστήρων αυτών σε τεχνητές πυρκαγιές (σχετική παράγραφος 3.9.5 (β)).

 

3.5.18 Συνεργασία με τις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης

 

(α) Είναι σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με την οιανδήποτε τοπική πυροσβεστική ή αστυνομική Αρχή, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία γνωρίζει εκ των προτέρων τη διάταξη της εγκατάστασης, τον εξοπλισμό που υπάρχει ως και τα προϊόντα που εναποθηκεύονται, για δε την αστυνομία για να μπορεί να ελέγξει την κυκλοφορία ως και άλλες λεπτομέρειες σε περίπτωση ανάγκης.

 

(β) Σε περίπτωση πυρκαγιάς ο διευθυντής της εγκατάστασης ή κατά την απουσία του ο νόμιμος αντικαταστάτης του πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας για το περιεχόμενο των δεξαμενών και για οιοδήποτε ειδικό κίνδυνο που είναι πιθανό να συμβεί στην εγκατάσταση.

 

3.5.19 Μέθοδοι κατάσβεσης της πυρκαγιάς - Γενικά

 

Ο αντικειμενικός σκοπός στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από πετρελαιοειδή είναι:

 

(i) Να σταματήσει η παροχή καυσίμου με την εξαφάνιση ή την απομόνωση της πηγής.

(ii) Να απομονωθεί η πυρκαγιά.

(iii) Να κατασβεστεί η πυρκαγιά όσο το δυνατό συντομότερα.

(iv) Να προστατευτούν οι γειτονικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και τα κτίρια.

 

3.5.20 Πυρκαγιές σε δεξαμενές

 

(α) Οι πυρκαγιές σε δεξαμενές δεν πρέπει να δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή ή την ιδιοκτησία εάν ληφθούν σωστά μέτρα ασφάλειας. Η συνιστώμενη διαδικασία σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δεξαμενή είναι η παρακάτω:

 

(i) Να σταματήσει η εισαγωγή προϊόντος στη δεξαμενή.

 

(ii) Να ψυχθούν τα εξωτερικά τοιχώματα της καιγόμενης δεξαμενής καθώς και αυτά των γειτονικών δεξαμενών με νερό.

 

(iii) Να χρησιμοποιηθεί αφρός ή άλλο κατάλληλο μέσο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

(iv) Εάν η δεξαμενή είναι του τύπου σταθερής οροφής μπορεί να είναι δυνατή η εκκένωση του περιεχομένου της σε άλλους τύπους ασφαλών δοχείων με τη μεγαλύτερη από άποψη ασφαλείας δυνατή ταχύτητα.

 

Μπορεί να χρειασθεί να πληρωθεί το διάκενο που έχει δημιουργηθεί με αφρό υψηλού βαθμού διόγκωσης.

 

(v) Να αποφευχθεί η πιθανότητα να εκχυθεί πετρελαιοειδές σε φλεγόμενη δεξαμενή εξ αιτίας κακής χρήσης του νερού πάνω στην επιφάνεια του πετρελαιοειδούς.

 

Υπάρχει κίνδυνος από υπερχείλιση λόγω θέρμανσης, όταν μια δεξαμενή που περιέχει διυλισμένο πετρελαιοειδές αναφλεγεί, επειδή ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των προϊόντων πετρελαίου είναι μικρότερος από αυτόν του αργού πετρελαίου.

 

Αυτός ο κίνδυνος εμφανίζεται σε πυρκαγιά που συμπεριλαμβάνει βαρύ πετρέλαιο λεβήτων μαζούτ ή άσφαλτο.

 

(β) Η γενική εμπειρία από τις δεξαμενές πλωτής οροφής είναι ότι οι πυρκαγιές περιορίζονται στο σημείο στεγανοποίησης και συνήθως μπορούν να κατασβεστούν κανονικά με τη χρήση φορητών πυροσβεστικών μεθόδων (παράγραφος 3.6.5 (γ)).

 

Πίνακας 3.5: Τύποι φορητών πυροσβεστήρων

Τύπος

Κατάλληλο για

Ακατάλληλο για

Αφρός

Πυρκαγιές πετρελαιοειδών λιπαντικών και χρωμάτων

Πυρκαγιές σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και LPG (Υγραέρια)

Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

Πυρκαγιές πετρελαιοειδών σε εσωτερικούς χώρους υγραέρια και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Πυρκαγιές ξύλου, χάρτου υφάσματος και Πετρελαιοειδών σε εξωτερικούς χώρους

Ξηρά Σκόνη

Πυρκαγιές πετρελαιοειδών λιπαντικών υγραερίων χρωμάτων και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Πυρκαγιές ξύλου, χάρτου και υφάσματος

Βαρύ αέριο (π.χ. BCF)

Πυρκαγιές πετρελαιοειδών λιπαντικών υγραερίου χρωμάτων και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Πυρκαγιές ξύλου, χαρτιού και υφάσματος

Νερό

Πυρκαγιές ξύλου, χόρτου, χαρτιού, και υφάσματος, σε μορφή ομίχλης ή ψεκασμού για να ψύξει και να δημιουργήσει παραπετάσματα

Πυρκαγιές πετρελαιοειδών λιπαντικών, υγραερίων, χρωμάτων και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Άμμος

Για συνήθεις πυρκαγιές επιφάνειας

Πυρκαγιές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Καλύμματα Πυρκαγιάς

Για την κατάπνιξη όλων των τύπων πυρκαγιάς μικρών επιφανειών και για τη χρησιμοποίηση τους σαν παραπέτασμα

 

 

3.5.21 Πυρκαγιές γεμιστήριων βυτιοφόρων

 

Οι εκχύσεις από οχήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα μια πυρκαγιά στο έδαφος ή τα στόμια του οχήματος, πρέπει πρώτα να καταπολεμηθούν στο έδαφος και μετά στο όχημα.

 

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο έδαφος μπορεί να επιτρέψει το κλείσιμο των ανθρωποθυρίδων και των βαλβίδων οπότε θα μειώσει τη θέρμανση κάτω από το όχημα, ώστε να αποτραπεί υπερχείλιση προϊόντος. (Σχετικά παράγραφοι 3.4.3 (γ) (viii) και 3.4.4 (γ) (vi)).

 

3.5.22 Προειδοποιητικές πινακίδες

 

(α) Στις πύλες εισόδου:

 

Περίβλεπτες πινακίδες πρέπει να είναι μόνιμα αναρτημένες σε όλες τις εισόδους προς την εγκατάσταση που να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που καπνίζουν ή φέρουν αναπτήρες ή σπίρτα.

 

Προτείνεται η παρακάτω σήμανση:

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΜΝΑ ΦΩΤΑ.

 

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΑΠΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

 

Πρέπει επίσης να δίνονται οδηγίες για τον τόπο όπου πρέπει να παραδοθούν τα σπίρτα και οι αναπτήρες. Παρόμοιες προειδοποιητικές πινακίδες πρέπει να αναρτώνται και στις εξόδους από μη επικίνδυνη περιοχή σε επικίνδυνη περιοχή.

 

(β) Αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικά οχήματα:

 

Για να εμποδιστεί η είσοδος σε αμαξοστοιχίες και σε άλλα σιδηροδρομικά οχήματα που μπορεί να περιέχουν εστία ανάφλεξης σε μια επικίνδυνη περιοχή (σχετική παράγραφος 3.5.5 (γ)). Πρέπει να αναρτηθεί μια μόνιμη πινακίδα σε κατάλληλο σημείο κατά μήκος της παρακαμπτήριας σιδηροδρομικής γραμμής.

 

Προτείνεται η παρακάτω σήμανση:

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 

ΜΟΝΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΕΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ.

 

Τα σιδηροδρομικά οχήματα που φέρουν λάμπες που δεν ανήκουν στον εγκεκριμένο τύπο για επικίνδυνη περιοχή ή οχήματα που φέρουν κάποια άλλη εστία ανάφλεξης, απαγορεύεται να εισέλθουν στην εγκατάσταση μέσα.

 

3.5.23 Πυροσβεστήρες πρώτης βοήθειας

 

Ο πίνακας 3.5 δίνει ένα ενδεικτικό κατάλογο πυροσβεστήρων που γενικά θεωρούνται σαν εξοπλισμός πρώτης βοήθειας και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το χέρι κατά τα αρχικά στάδια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Μερικοί είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν η περιοχή της πυρκαγιάς μπορεί να καλυφθεί απόλυτα από το περιεχόμενό τους.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.