Προεδρικό διάταγμα 12/6/87b - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς I και II που φαίνονται στα ίδια διαγράμματα ως εξής:

 

Α. Τομέας I (περιλαμβάνει το πυκνοδομημένο οικισμού προ του 1923).

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 10 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 200 m2

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 70% της επιφάνειας τους.

 

3. Συντελεστής δόμησης 1.

 

4. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 6.5 m.

 

Β. Τομέας II

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 15 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 400 m2

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων 40% της επιφανείας τους.

 

3. Συντελεστής δόμησης 0.6.

 

4. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 7.5 m.

 

Γ. 1. Κατά παρέκκλιση των διαστάσεων των παραγράφων 1 των ως άνω ενοτήτων Α και Β θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα:

 

α) τα οποία κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2

 

β) τα οποία βρίσκονται στο αραιοδομημένο τμήμα του οικισμού εφόσον προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης ή προέρχονται από τις εισφορές σε γη σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1337/1983 με όποιες διαστάσεις και αν έχουν.

 

γ) τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του πυκνοδομημένου τμήματος του οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923 με όποιες διαστάσεις είχαν κατά την 02-07-1968 ημέρα δημοσίευσης του από 15-06-1968 βασιλικού διατάγματος (ΦΕΚ 111/Δ/1968).

 

2. Επιπλέον των προϋποθέσεων των παραγράφων 1 των ενοτήτων Α και Β και της παρούσης ενότητας Γ τα οικόπεδα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον στο οικοδομήσιμο τμήμα τους εγγράφεται κάτοψη κτιρίου:

 

α) με ελάχιστη επιφάνεια 25 m2 και ελάχιστη διάσταση 4 m, για τα οικόπεδα του πυκνοδομημένου τμήματος του οικισμού προ του 1923 και

β) με ελάχιστη επιφάνεια 50 m2 και ελάχιστη διάσταση 5 m, για τα οικόπεδα της λοιπής περιοχής.

 

Δ. Κατ' εξαίρεση των παραγράφων 3 των ενοτήτων Α και Β ορίζεται:

 

1. Συντελεστής δόμησης 1.2 για τα οικόπεδα του αραιοδομημένου τμήματος του οικισμού, εμβαδού μικρότερου των 150 m2, εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 120 m2. Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμογή σε οικόπεδα που έχουν προκύψει από κατάτμηση μέχρι της 10-03-1982 αφού αφαιρεθεί το εμβαδόν της εισφοράς σε γη σύμφωνα με το νόμο 1337/1983.

 

2. Συντελεστής δόμησης 1.2 για τα οικόπεδα του τομέα I (πυκνοδομημένο οικισμού προ του 1923) εμβαδού μικρότερου των 200 m2 εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 200 m2.

 

3. Συντελεστής δόμησης 1.2 για οικόπεδα του πυκνοδομημένου τμήματος του τομέα II που έχουν εμβαδόν μικρότερο των 400 m2, εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 240 m2.

 

Ε. Επιπλέον των ανωτέρω όρων και περιορισμών δόμησης εφαρμόζονται και τα εξής:

 

Τομέας I.

 

Για την ανέγερση νέων και την αποκατάσταση υπαρχόντων κτιρίων ορίζονται ως εξής:

 

1. Τα κτίρια καλύπτονται με τετράρριχτη στέγη.

 

2. Το μέγιστο ύψος της στέγης ορίζεται σε 2 m με μέγιστη κλίση 30%. Η στέγη επιτρέπεται να κατασκευάζεται πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων αλλά μέσα σε ιδεατό στερεό.

 

3. Η ολοκλήρωση της κατασκευής της στέγης και της επικάλυψης της είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φέροντα οργανισμού της οικοδομής και των τοίχων πληρώσεως και πριν από κάθε άλλη εργασία.

 

4. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται υποχρεωτικά με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

 

5. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του παρόντος επιτρέπεται μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού ελέγχου (ΕΠΑΕ) η δημιουργία ανοικτού χώρου (λιακωτού) με υποχώρηση του ορόφου κατά τα υπάρχοντα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού. Στην περίπτωση αυτή το στηθαίο του λιακωτού πρέπει να είναι συμπαγές.

 

6. Επιτρέπεται η τοποθέτηση θερμοσυλλεκτών με τις απόλυτα απαραίτητες διαστάσεις για τη σωστή λειτουργία ηλιακών θερμοσιφώνων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του όλου κτιρίου, μόνο εφόσον τοποθετούνται παράλληλα και μέσα στα κεκλιμένα επίπεδα της στέγης, σε ενιαίο πλαίσιο για κάθε κτίριο.

 

Απαγορεύεται η τοποθέτηση των ηλιακών θερμοσιφώνων στα λιακωτά.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστηλώματα (pilotis).

 

8. Απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε φέροντος ή αρχιτεκτονικού στοιχείου από εμφανές σκυρόδεμα.

 

9. Τα κουφώματα να είναι ξύλινα.

 

10. Η σχέση του πλάτους των εξωτερικών κουφωμάτων προς το ύψος είναι 1:2 περίπου. Επιτρέπεται μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) στο ισόγειο των κτιρίων, όταν χρησιμοποιείται για επαγγελματική στέγη η ως άνω σχέση πλάτους και ύψους των εξωτερικών κουφωμάτων να είναι διαφορετική.

 

11. Το μήκος των εξωστών στις όψεις του κτιρίου και το είδος των κιγκλιδωμάτων κατασκευάζονται σύμφωνα με τον επικρατούντα στην περιοχή παραδοσιακό τύπο και κατά τις υποδείξεις της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

 

12. Το είδος, οι διαστάσεις και η θέση των επιγραφών των διαφημίσεων και των σκιάδων (τέντες) ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

 

13. Απαγορεύεται στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου η χρήση εμφανών στοιχείων αλουμινίου. Επίσης απαγορεύεται ορθομαρμαρώσεις, επενδύσεις με μάρμαρα και γύψινες διακοσμήσεις.

 

14. Υπάρχοντα κτίρια από λιθοδομή απαγορεύεται να επιχρίονται. Προσθήκη κατ' έκταση ή καθ' ύψος επί των ανωτέρω κτιρίων γίνεται με λιθοδομή.

 

15. Ο χρωματισμός των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων και των κουφωμάτων τους και γενικά ο τρόπος κατασκευής και η γενική εμφάνιση του όγκου και της μορφολογίας του κτιρίου προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής κατά τις υποδείξεις της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

 

Τομέας II.

 

1. Τα κτίρια καλύπτονται με στέγη με κεραμίδια βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου.

 

2. Το μέγιστο ύψος της στέγης ορίζεται σε δύο μέτρα με μέγιστη κλίση 30%. Η στέγη επιτρέπεται να κατασκευάζεται πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων αλλά μέσα στο ιδεατό στερεό.

 

3. Η ολοκλήρωση της κατασκευής της στέγης και της επικάλυψής της είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φέροντα οργανισμού της οικοδομής και των τοίχων πληρώσεως και πριν από κάθε άλλη εργασία.

 

4. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του παρόντος επιτρέπεται μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) η δημιουργία ανοικτού χώρου (λιακωτού) με υποχώρηση του ορόφου κατά τα υπάρχοντα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

5. Επιτρέπεται η τοποθέτηση θερμοσυλλεκτών με τις απόλυτα απαραίτητες διαστάσεις για τη σωστή και οικονομική λειτουργία ηλιακών θερμοσιφώνων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του όλου κτιρίου, μόνο εφόσον τοποθετούνται παράλληλα και μέσα στα κεκλιμένα επίπεδα της στέγης σε ενιαίο πλαίσιο για κάθε κτίριο.

 

6. Το είδος, οι διαστάσεις και η θέση των επιγραφών των διαφημίσεων και των σκιάδων (τέντες) ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

 

7. Υπάρχοντα κτίρια από λιθοδομή απαγορεύεται να επιχρίονται. Προσθήκη κατ' έκταση ή καθ' ύψος επί των ανωτέρω κτιρίων γίνεται με λιθοδομή.

 

8. Απαγορεύονται ορθομαρμαρώσεις, επενδύσεις με μάρμαρα και γύψινες διακοσμήσεις.

 

9. Ο χρωματισμός των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων και των κουφωμάτων τους γίνεται κατά τις υποδείξεις της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχαιολογικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.