Προεδρικό διάταγμα 13/10/98 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η ογκοπλαστική μορφή των κτιρίων πρέπει να προσεγγίζει τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς τη σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες των όγκων.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί κατά την κρίση της να επιβάλλει τροποποιήσεις αναφερόμενες στη διάσπαση του όγκου του κτιρίου μέχρι και το διαχωρισμό του σε περισσότερα του ενός κτίρια, εάν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:

 

α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων.

δ. Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει την αλλαγή της θέσης του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο αν κριθεί απαραίτητο για λόγους διατήρησης παλιάς παραδοσιακού χαρακτήρα οικοδομής, σύνθεσης όγκων και εν γένει προβολής ή διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα του περιβάλλοντα χώρου.

 

2. α) Οι οικοδομές πρέπει να καλύπτονται με στέγη με μορφή σύμφωνη με τα παραδοσιακά πρότυπα του αμέσου περιβάλλοντός του, με τις αντίστοιχες προεξοχές, απαγορευόμενων τυχόν ανοιγμάτων σ' αυτήν, και με επικάλυψη από κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

 

Σε περίπτωση ορεινών οικισμών, που επικρατεί ως υλικό επικάλυψης της στέγης η πέτρα, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει αυτό ως υλικό επικάλυψης της στέγης.

 

Σε περίπτωση που στο άμεσο περιβάλλον του κτιρίου επικρατεί ο συνδυασμός στέγης και επιπέδου δώματος, μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο και οι διαστάσεις και η μορφή του στηθαίου του δώματος ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

β) Η στέγη είναι υποχρεωτική έστω και αν επιτρέπεται ή προβλέπεται πάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα οικοδομής η κατασκευή επιπλέον ορόφου.

 

Απαγορεύεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που ακολουθούν τις εργασίες του φέροντα οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου, πριν από την περάτωση των εργασιών κατασκευής της στέγης.

 

Σε περίπτωση συνδυασμού δώματος και στέγης, τυχόν αναμονές (οπλισμού) καλύπτονται υποχρεωτικά.

 

3. Η τελική επεξεργασία των εξωτερικών όψεων των κτιρίων διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής. Οι όψεις διατάσσονται κατά επίπεδα κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, τηρουμένων πάντως των αναλογιών κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

4. Τα βοηθητικά κτίσματα πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω για το κυρίως κτίσμα, μπορούν όμως να κατασκευαστούν και μ' ευτελέστερα υλικά, αν αυτό συναντάται στον οικισμό σαν παραδοσιακό στοιχείο, μετά από έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

5. Επιτρέπεται η κατασκευή καθενός από τα παρακάτω στοιχεία, μόνον αν αυτά συναντώνται κατά κανόνα και όχι κατ' εξαίρεση στις οικοδομές του αμέσου περιβάλλοντος του κτιρίου.

 

α. Εξώστες ανοιχτοί ή κλειστοί σε εσοχή ή εξοχή.

β. Προστεγάσματα.

γ. Ανοιχτές σκάλες.

δ. Στοές.

ε. Τοίχοι αντιστήριξης.

στ. Κόγχες.

ζ. Πέργκολες.

η. Αρχιτεκτονικές προεξοχές και λοιπά λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία.

 

6. Όλα τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου καθώς και οι καμινάδες και τα κουφώματα προσαρμόζονται ως προς τη μορφή, το υλικό, τον τρόπο κατασκευής και τους χρωματισμούς στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

7. Οι περιφράξεις των οικοπέδων (τοίχοι, κάγκελα, αυλόθυρες κ.λ.π.) κατασκευάζονται ως προς το υλικό, τη μορφή και το ύψος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Είναι δυνατόν να επιβάλλεται η κατασκευή κτιστού περιφράγματος ελάχιστου ύψους 1,80 m για την κάλυψη χώρων εργασίας (αποθηκών, συνεργείων αυτοκινήτων κ.λ.π.) από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, όταν εξωτερικεύονται με οποιονδήποτε τρόπο οι παραπάνω χρήσεις, κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

8. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τεντών σε οποιουσδήποτε χώρους, εκτός από τους ισόγειους χώρους παραμονής ατόμων (κέντρων αναψυχής, εστιατορίων κ.λ.π.) κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου από άποψη μορφής, χρώματος, υλικού κ.λ.π.

 

9. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων στους οικισμούς καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

 

Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμών διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

10. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων, αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ακόμα και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

 

Επίσης επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

 

Η παραπάνω επέμβαση γίνεται εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ακριβή αρχική μορφή του κτιρίου (φωτογραφίες, με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από την Κοινότητα ή εγκεκριμένα σχέδια ή βιβλιογραφικές μαρτυρίες κατά τα προηγούμενα).

 

11. Επιβάλλεται η εγκατάσταση ανά μιας ομαδικής κεραίας τηλεόρασης κατά οικοδομικό τετράγωνο, σε θέση μη εμφανή από τους κοινόχρηστους χώρους οικισμού.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση μεμονωμένης κεραίας μόνο σε θέση που δεν προβάλλεται σε κεντρικό κοινόχρηστο χώρο ή δεν προσβάλλει τη μορφή μεμονωμένων μνημείων ή αξιόλογου αισθητικού συνόλου, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

12. Κάθε εργασία διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων που εκτελείται από τη δημοτική αρχή και κάθε έργο υποδομής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) εγκρίνεται προηγουμένως από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

 

13. Η ανέγερση δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων ή κτιρίων οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή του Οργανισμού Διοίκησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και άλλων διέπεται από τους κανόνες του παρόντος και πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

14. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία (ανέγερση νέου κτιρίου, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή όχι κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου, και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.