Προεδρικό διάταγμα 13/2/03 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Γενικές διατάξεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η έκδοση οικοδομικών αδειών υπάγεται στις Διατάξεις του κωδικοποιημένου νόμου [Ν] 5351/1932 Περί Αρχαιοτήτων.

 

2. Στα όρια της ζώνης οικιστικού ελέγχου περιλαμβάνονται οι μη οριοθετημένοι οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων, έως ότου οριοθετηθούν κατά τις διατάξεις του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985) και σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση η οποία υπήρχε κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983).

 

3. Στα γήπεδα που έχουν πρόσωπο στις ακτές η δόμηση επιτρέπεται μόνον αφού καθορισθεί η γραμμή αιγιαλού και παραλίας. Σε περίπτωση μη καθορισμένης γραμμής αιγιαλού επιτρέπεται μόνο η ανέγερση αναψυκτηρίων, εστιατορίων σε απόσταση 100 m από την εκτιμώμενη γραμμή αιγιαλού.

 

4. Η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων ανεξαρτήτως χρήσεως από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 100 m. Ο περιορισμός αυτός δεν έχει εφαρμογή για τις παρακάτω δραστηριότητες: Ναυπηγεία και ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, μονάδες αφαλάτωσης, χερσαίες εγκαταστάσεις στήριξης υδατοκαλλιεργειών και χερσαίες εγκαταστάσεις έργων λιμενικής υποδομής.

 

Η ελάχιστη απόσταση δόμησης από την οριογραμμή των ρεμάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 m για δευτερεύοντα και 30 m για κύρια ρέματα.

 

5. Για τη διάνοιξη ή κατάργηση οδών απαιτείται ο προηγούμενος συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός του οδικού δικτύου της νήσου καθώς και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Απαγορεύεται η δημιουργία νέων παραλιακών οδικών αξόνων διασύνδεσης των παράκτιων περιοχών του νησιού σε απόσταση μικρότερη των 500 m έως 1000 m από την ακτή ανάλογα με τη γεωμορφολογία της περιοχής. Η εξυπηρέτηση της παράκτιας ζώνης πρέπει να γίνεται με οδούς τοπικής σημασίας κάθετες προς αυτήν.

 

Απαγορεύεται επίσης η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε απόσταση μικρότερη των 100 m από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού.

 

Από τις διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου εξαιρούνται οι οδοί που απαιτούνται για την παράκαμψη παραλιακών οικισμών.

 

Οδοί που ακολουθούν υπάρχουσες χαράξεις παραδοσιακής αγροτικής οδοποιίας πρέπει να διατηρούν τη γεωμετρική ιδιοτυπία και μορφολογική εμφάνισή αυτής αποκαθιστώντας τις ξερολιθιές που τις περιβάλλουν στις αναγκαίες διαπλατύνσεις ή νέες διανοίξεις.

 

6. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2 πλην των γεωργικών αποθηκών οι οποίες είναι μονώροφες. Σε διώροφα κτίσματα η κάλυψη του ορόφου δεν θα υπερβαίνει το 70% της κάλυψης του ισογείου.

 

7. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου κλειστού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων η επιφάνεια αυτού, η οποία δεν υπολογίζεται στον συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά γήπεδο. Ο χώρος στάθμευσης ή τοποθετείται σε τέτοια θέση στο γήπεδο ώστε να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα κτίσματα με μέγιστο ύψος 2,20 m ή εντάσσεται στον όγκο του κτιρίου. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο, άλλως, η επιφάνεια, την οποία καταλαμβάνει το υπόγειο, συνυπολογίζεται στην δομήσιμη επιφάνεια.

 

8. Για την επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής χορηγείται άδεια οικοδομής μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου έστω και αν οι αιτούμενες εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται φωτογραφική απεικόνιση και σχεδιαστική αποτύπωση των κτισμάτων που θα περιλαμβάνονται στον φάκελλο για την έκδοση οικοδομικής άδειας της οικοδομής και θα αποδεικνύουν την ακριβή αρχική μορφή τους.

 

9. Απαγορεύεται η εγκατάσταση λυομένων οικίσκων και τροχοβιλών.

 

10. Η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια για κτίρια γραφείων,καταστημάτων και χώρων αναψυχής ορίζεται σε 200 m2 εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος.

 

11. Η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια για γεωργοκτηνοτροφικά κτίρια ορίζεται σε 400 m2 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος, ενώ για την δημιουργία τους είναι απαραίτητη σχετική άδεια του Υπουργείου Γεωργίας.

 

12. Η μέγιστη επιτρεπομένη δομήσιμη επιφάνεια για τις γεωργικές αποθήκες ορίζεται σε 50 m2 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος.

 

13. Γήπεδα τα οποία εμπίπτουν σε δύο ζώνες χρήσεων γης λογίζονται ως ενιαία, όσον αφορά την αρτιότητα. Η τοποθέτηση της χρήσης όμως γίνεται μόνο στο τμήμα, στο οποίο επιτρέπεται η χρήση αυτή, ο δε συντελεστής δόμησης υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή της επιτρεπόμενης χρήσης.

 

14. Η εξόρυξη εκτός από την περιοχή 2.1)στ επιτρέπεται μόνον στις περιοχές 2.2)στ)2 με την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Εφόσον όμως κρίνεται απαραίτητο για την κάλυψη των τοπικών αναγκών επισκευής παραδοσιακών κατασκευών και γενικά την κατασκευή λίθινων κτισμάτων, μπορεί να επιτραπεί η λειτουργία μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων εξόρυξης πέτρας στις περιοχές 2.3)α.2.3 και 2.3)α.9 σε θέσεις περιορισμένης θέασης.

 

15. Επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου, γυμναστήρια κ.λ.π.) μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε περιοχές πρόσφορες και εφόσον δεν επιφέρουν σημαντική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανέγερση κλειστών γυμναστηρίων είναι δυνατή μόνο με τη διαδικασία της έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. Απαγορεύεται η δημιουργία τους στις περιοχές 2.3)α.1.α, 2.3)α.2.2, 2.3)α.6 και 2.3)α.7.

 

16. Επιτρέπεται η χωροθέτηση μονάδων αφαλάτωσης, βιολογικού καθαρισμού οικισμών και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις για τη χωροθέτηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, σε όλες τις περιοχές, πλην των περιοχών 2.3)α.1.α, 2.3)α.1.β, 2.3)α.2.2, 2.3)α.6 και 2.3)α.7.

 

17. Νομίμως υφιστάμενες χρήσεις που αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος απομακρύνονται εντός ευλόγου χρόνου, ο οποίος δεν υπερβαίνει την πενταετία. Για την εντός της πενταετίας λειτουργία των χρήσεων αυτών επιτρέπεται η ανανέωση άδειας λειτουργίας τους, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους και οι επισκευές μετά την επιβολή περιβαλλοντικών όρων. Οι μη νομίμως υφιστάμενες χρήσεις απομακρύνονται αμέσως μετά τη δημοσίευση του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 

18. Στην περίπτωση που, λόγω εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή των διατάξεων περί τηρήσεως υποχρεωτικής απόστασης από ρέμα, στο τμήμα του γηπέδου που απομένει δεν είναι δυνατή η δόμηση, για τον καθορισμό των αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παρεκκλίσεων του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985) όπως ισχύει. Το αυτό ισχύει στην περίπτωση των περιοχών 2(2)β), προκειμένου να διασφαλίζεται η ενιαία επιφάνεια καλλιεργούμενης γης, μετά από γνώμη της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού.

 

19. Ο μέγιστος αριθμός κλινών των τουριστικών μονάδων, ορίζεται σε 7 κλίνες ανά στρέμμα για ξενοδοχεία ΑΑ' τάξης και 8 για ξενοδοχεία Α' τάξης και με την επιφύλαξη των οριζομένων στην διάταξη της περίπτωσης II του κεφαλαίου Η του άρθρου 3 για τις τουριστικές μονάδες, οι οποίες ανεγείρονται σε ζώνη αγροτουρισμού.

 

20. Στις παραλίες: Γαστριάς, εκατέρωθεν του ακρωτηρίου Μπάλος, Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού - Αγίου Ρωμανού, ακρωτηρίου Φσίνος, Άσπρου Γιαλού, Αγαπητικιά I και II (βόρεια Καρελάδου), νότια ακρωτηρίου Πέτασος, Αγίας Μαργαρίτας και Φερό Χωριό καθώς και στον θαλάσσιο χώρο τους και στις περιοχές απολύτου προστασίας με στοιχεία 2.3)α.6 απαγορεύονται εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Κατά τα λοιπά επιτρέπονται εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση III του κεφαλαίου Δ του άρθρου 3 του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 

21. Στην περίπτωση κατασκευής των εξωτερικών τοίχων οικοδομής από φέρουσα λιθοδομή δεν προσμετράται στον επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια που προκύπτει από το συνολικό μήκος της λιθοδομής επί 0,50.

 

22. Για την ανέγερση,επέκταση ή επισκευή κτιρίων,για κάθε κατασκευή,διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαιθρίων χώρων καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλει και ειδικούς όρους ώστε οι κατασκευές να εναρμονίζονται με τη μορφολογία και τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής. Πάντως, η αρχιτεκτονική σύνθεση με την κατάλληλη διάσπαση του κτιρίου σε επιμέρους όγκους ή σε επιμέρους κτίρια και την κατάλληλη χωροθέτησή τους πρέπει:

 

να εναρμονίζεται στη φυσική μορφολογία και υφή του εδάφους,
να μην παραμορφώνει την κορυφογραμμή όπως φαίνεται από καίριες θέσεις δημοσίου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικούς - ιστορικούς τόπους, παραλίες, οικισμούς, κύριες διαδρομές οδικές - θαλάσσιες κ.λ.π.) και γενικώς τα κτίσματα πρέπει να είναι ορατά μόνο από τη μια πλευρά της εδαφικής έξαρσης, το δε τελικό υψόμετρο των κτισμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ύψος της εδαφικής έξαρσης.
να μην καταστρέφει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τοπίου, τόσο τα φυσικά (βραχώδεις εξάρσεις κ.λ.π.) όσο και τα ανθρωπογενή (πεζούλες, ξερολιθιές, μονοπάτια, βρύσες κ.λ.π. στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής).

 

23. Δεν επιτρέπεται η δόμηση σε γήπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35% εκτός αν πρόκειται για γεωργικές αποθήκες εμβαδού 10 m2 και μικρούς ιερούς ναούς (εξωκλήσια) αντίστοιχου εμβαδού.

 

24. Ως αφετηρία μέτρησης του ύψους των κτισμάτων λαμβάνεται η φυσική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους στο περίγραμμα του κτιρίου. Τα κτίσματα πρέπει να κλιμακώνονται ώστε σε κανένα σημείο τους να μην υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος.

 

25. Δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών σε γήπεδα που δεν έχουν απ' ευθείας πρόσβαση σε δημόσια οδό και πρόσωπο επ' αυτής τουλάχιστον 10 m. Τυχόν υπάρχουσες διατάξεις που ορίζουν μεγαλύτερο πρόσωπο εξακολουθούν να ισχύουν.

 

26. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων.

 

27. Η ανέγερση ιδιωτικών ναΐσκων επιτρέπεται μόνο στις περιοχές που καθορίζεται η χρήση κατοικίας και σύμφωνα με το όριο αρτιότητας και τους όρους και περιορισμούς που ισχύουν γι' αυτή κατά περιοχή. Απαγορεύεται η κατασκευή κτισμάτων με χρήση κατοικίας υπό μορφή περιστερεώνων και μύλων.

 

28. Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν εφαρμόζονται σε περιοχές που διέπονται από ίδιο νομικό καθεστώς (δάση, δασικές εκτάσεις κ.λ.π.)

 

29. Απαγορεύεται η ίδρυση νέων οικισμών με το θεσμό των συνεταιρισμών ή της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.