Προεδρικό διάταγμα 16/6/90d - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

2. Το κτίριο διαμορφώνεται με καθαρούς ορθογωνικούς όγκους, χωρίς εσοχές και εξοχές στις κύριες όψεις εκτός εάν διασπάται σε αυτοτελείς όγκους.

 

3. Οι τοίχοι κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή.

 

4. Η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με στέγη, με κλίση και μορφή κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Μονώροφο τμήμα ή μονώροφα τμήματα του κτιρίου που κατασκευάζονται σε επαφή με τον κύριο όγκο του κτιρίου, δύνανται να καλύπτονται με δώμα.

 

Η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική, έστω και αν είναι δυνατή και προβλέπεται στο μέλλον η κατασκευή και άλλου ορόφου.

 

5. Σε περίπτωση μεγάλου μήκους πρόσοψης, αυτή διασπάται μορφολογικά σε επιμέρους προσόψεις αυτοτελών κτιρίων, που πλησιάζουν τον κάναβο και τις διαστάσεις των παραδοσιακών προτύπων.

 

6. α. Σε περίπτωση κατασκευής εξώστη σε πρόβολο, η πρόσοψη του κτιρίου διαμορφώνεται με τριπλό άξονα συμμετρίας, όπου ο εξώστης καταλαμβάνει την κεντρική θέση κατά τα νεοκλασικά πρότυπα του οικισμού.

 

β. Απαγορεύεται η κατασκευή εξωστών σε εσοχή ή η δημιουργία ημιυπαίθριων χώρων.

 

γ. Ο εξώστης κατασκευάζεται από συμπαγή ή ξύλινο πρόβολο ενώ το στηθαίο κατασκευάζεται από κιγκλίδωμα παραδοσιακής μορφής.

 

Το μέγιστο πλάτος του εξώστη ορίζεται σε 0,80 m και το μέγιστο μήκος αυτού σε 2 m.

 

Η τοποθέτηση των φουρουσιών γίνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

δ. Η κατασκευή των εξωστών υπόκειται στις σχετικές διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985.

 

7. α. Τα ανοίγματα κατασκευάζονται επιμήκη κατά ύψος, τηρώντας τη σχέση πλήρους και κενού, που συναντάται στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

β. Τα εξωτερικά κουφώματα κατασκευάζονται ξύλινα ταμπλαδωτά ή καρφωτά περαστά με την εξωτερική επιφάνεια του τοίχου. Τα υαλοστάσια κατασκευάζονται με υποδιαιρέσεις (καΐτια).

 

8. Προστεγάσματα επιτρέπονται πάνω από κάθε άνοιγμα μεμονωμένα και σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

9. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτής εξωτερικής κλίμακας ανόδου στον όροφο στις εμφανείς όψεις του κτιρίου από τους κοινόχρηστους χώρους. Επιτρέπεται σε μη εμφανή σημεία από τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, εφόσον ο όγκος της εντάσσεται στον όγκο και την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου.

 

10. Επιβάλλεται η περιτείχιση του οικοπέδου κατά το 1/2 τουλάχιστον του προσώπου αυτού. Η περιτείχιση κατασκευάζεται από συμπαγή μαντρότοιχο με ελάχιστο ύψος 0,90. Το υπόλοιπο της περίφραξης του οικοπέδου δύναται να κατασκευαστεί με κιγκλίδωμα παραδοσιακής μορφής στο οποίο παρεμβάλλονται συμπαγείς πεσσοί.

 

Η αυλόθυρα κατασκευάζεται με πεσσούς και στέγαστρο κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Απαγορεύεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων πάνω από τον μαντρότοιχο των οικοπέδων, ενώ προτρέπεται η πυκνή και υψηλή βλάστηση για περαιτέρω απομόνωση του κτιρίου.

 

11. Όλοι οι ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου προσαρμόζονται στη μορφολογία του εδάφους του οικισμού και διαμορφώνεται κατά τα πρότυπα των ακαλύπτων χώρων των παραδοσιακών κτιρίων.

 

Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπεται η μερική εκσκαφή, η επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό, με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν θα βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από 1,50 m από τη φυσική του στάθμη. Μεγαλύτερη επέμβαση στο έδαφος επιτρέπεται ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την καλύτερη ένταξη του κτιρίου στα πρότυπα διαμόρφωσης του φυσικού περιβάλλοντος του οικισμού.

 

12. Επιτρέπεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τέντες) με μονόχρωμο ύφασμα, σε τόνους άσπρου ή μπεζ, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

 

13. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων οποιωνδήποτε διαστάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ή ακάλυπτους χώρους και αυλές του οικισμού.

 

Επιτρέπονται επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή και το χώρο του ακινήτου κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

14. Κάθε έργο υποδομής οργανισμών κοινής ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο.

 

Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών κοινής ωφελείας, γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.λ.π.) υποχρεούνται να αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του διατηρητέου κοινόχρηστου χώρου.

 

Επίσης υποχρεούνται να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινοχρήστων χώρων, όπου επεμβαίνουν για την εγκατάσταση των δικτύων τους. Κάθε εργασία που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, (δρόμων - πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοζόμενο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

15. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του από 19-10-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 594/Δ/1978).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.