Προεδρικό διάταγμα 26/1/90d - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με την παράγραφο II του άρθρου 1 του παρόντος, ορίζονται ως τομέας II, ως εξής:

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 10 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 250 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

 

α) Τα οικόπεδα τα οποία κατά τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: 8 μέτρα, Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.

 

β)Τα οικόπεδα που προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης ή προέρχονται από τις εισφορές σε γη σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1337/1983, εφόσον έχουν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 120 m2.

 

3. Επιπλέον των προϋποθέσεων των προηγουμένων παραγράφων 1 και 2 τα οικόπεδα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον στο οικοδομήσιμο τμήμα τους εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 m2 και ελάχιστη πλευρά 5 m.

 

4. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 70% της επιφάνειας τους.

 

5. Συντελεστής δόμησης: 0.8.

 

6. Κατ' εξαίρεση της προηγουμένης παραγράφου 5 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1.2 για οικόπεδα εμβαδού μικρότερου των 150 m2, εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 120 m2 Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμογή σε οικόπεδα που έχουν προκύψει από κατάτμηση μέχρι της 10-03-1982 αφού αφαιρεθεί το εμβαδόν της εισφοράς σε γη με το νόμο 1337/1983.

 

7. α) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 7.5 m, μετρούμενο από το υψηλότερο σημείο της τομής του περιγράμματος της κάτοψης με το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος.

 

Λόγω της κλίσεως του εδάφους το ύψος μπορεί να αυξηθεί όχι όμως περισσότερο από 10 m.

 

β) Για την κατασκευή στέγης το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυξάνεται κατά 1.5 m.

 

8. Για τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων που έχουν μεγάλες κλίσεις, επιτρέπεται η διαμόρφωση σε επίπεδα με τοίχους αντιστήριξης ή πρανή, μεγίστου ύψους: 1.8 m.

 

Β' Επιπλέον των ανωτέρω ισχύουν τα εξής:

 

α) Η επικάλυψη των κτιρίων γίνεται υποχρεωτικά με κεραμίδια (βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου) επί στέγης ή κεκλιμένης πλάκας με κλίση μέχρι 22%.

 

β) Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι επιχρισμένοι με τριφτό ασβεστοκονίαμα και χρωματισμένοι με ανοικτό χρώμα. Σε περίπτωση τοιχοποιίας από πέτρα, αυτή μπορεί να μείνει εμφανής.

 

γ) Οι εξώστες (βεράντες) απέχουν το λιγότερο 1 m από τις άκρες των όψεων και σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα έξι (6,6) του μήκους της όψης όπου τοποθετούνται.

 

δ) Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίου επί υποστηλωμάτων (Pilotis).

 

ε) Για την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής αδείας καθώς και για εργασίες διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.