Προεδρικό διάταγμα 28/6/93 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στις κατά τα προηγούμενο άρθρο οριζόμενες Ζώνες Α και Β καθορίζονται οι παρακάτω μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

 

α) Να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β) Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ) Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει μετά από αιτιολογημένη κρίση επιπλέον περιορισμούς ως προς την μορφή του όγκου των κτιρίων.

 

2. Επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου των κτιρίων μέχρι τον πλήρη διαχωρισμό τους σε περισσότερα του ενός κτίρια όταν προκύπτει όγκος κτιρίου πάνω από 800 m3.

 

3. Τα κτίρια του οικισμού στεγάζονται με δώμα ή θόλο ή συνδυασμό δώματος και θόλου.

 

4. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυομένων οικίσκων.

 

6. Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών στον όροφο πριν από την ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων και την τοποθέτηση κουφωμάτων στο ισόγειο.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο καθώς και η κατασκευή προστεγασμάτων (μαρκιζών).

 

8. Το ελάχιστο εμφανές πάχος των τοξωτών κατασκευών (βόλτα ή καμάρες) ορίζεται σε 0,40 m.

 

9. Οι ανοιχτές κλίμακες δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης και στην κάλυψη του οικοπέδου όπως και οι βοηθητικοί χώροι κάτω από αυτές.

 

10. Επιβάλλεται η κατασκευή δεξαμενών νερού η επικάλυψη των οποίων δεν μπορεί να εξέχει πλέον των 0.80 m από τη γύρω φυσική στάθμη του εδάφους.

 

Οι δεξαμενές νερού δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και την κάλυψη του οικοπέδου.

 

Ο ελάχιστος όγκος της δεξαμενής αντιστοιχεί στο 35% της συνολικής επιφάνειας συλλογικής (δώμα και βεράντες υπερκείμενες της δεξαμενής) για τα ξενοδοχεία και λοιπά κτίρια τουριστικής χρήσης και στο 30% για την κατοικία.

 

11. Οι υπόσκαφοι χώροι που βρίσκονται μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι δε υπόσκαφοι χώροι που επεκτείνονται πέραν του περιγράμματος της οικοδομής προσμετρώνται στην κάλυψη.

 

Κατά τη θεμελίωση νέων κτιρίων ή κατά την αναστήλωση ερειπωμένων κτιρίων πάνω από υπόσκαφα πρέπει να ελέγχεται η φέρουσα ικανότητα των υπόσκαφων, ύστερα από τεκμηριωμένη γεωτεχνική μελέτη στην οποία προσδιορίζεται η τυχόν ύπαρξη, το μέγεθος της διατομής, το μήκος και το βάθος των υπόσκαφων με κατάλληλες γεωφυσικές και εδαφοτεχνικές μεθόδους και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπου απαιτούνται. Επίσης πρέπει να ελέγχονται ειδικότερα οι περιοχές όπου τα υπόσκαφα επεκτείνονται και σε όμορα οικόπεδα.

 

Όταν όμως τα υπόσκαφα δεν είναι ορατά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ή ενδείξεις από την γύρω περιοχή αυτά βρίσκονται κάτω από την υπό ανέγερση οικοδομή, κατά την κρίση της υπηρεσίας πρέπει να ζητείται από τον μελετητή της κατασκευής να γίνεται γεωτεχνική μελέτη ή γεωφυσικές διασκοπήσεις πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

 

12. Απαγορεύεται η εκσκαφή υπόσκαφων χώρων πέραν των ορίων του οικοπέδου.

 

13. Για τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές με χρήση κατοικίας επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου μέχρι 50% της κάλυψης μόνο υπό την προϋπόθεση κατασκευής δεξαμενής νερού σ' αυτό.

 

Για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά κτίρια η κατασκευή υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια προδιαγραφών που προβλέπονται για τις εν λόγω χρήσεις.

 

Σε κάθε περίπτωση η στάθμη της οροφής του υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0.60 μ. από το φυσικό έδαφος, η δε επικοινωνία με το υπόγειο γίνεται μόνο σε εσωτερική κλίμακα.

 

14. Απαγορεύεται η προσθήκη καθ' ύψους στα κτίρια αρωγής (θόλους) που έχουν κατασκευασθεί για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων.

 

15. Η αναλογία των ανοιγμάτων στο σύνολο των όψεων του κάθε ορόφου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% με εξαίρεση το ισόγειο στην περίπτωση κατασκευής καταστημάτων, όπου μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

 

16. Τα κουφώματα στις όψεις οφείλουν να τηρούν τις παραδοσιακές αναλογίες και να είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της περιοχής.

 

Τα υπέρθυρα στις πόρτες και στους φεγγίτες μπορούν να είναι ευθύγραμμα ή τοξωτά.

 

Τα κουφώματα των κτιρίων πρέπει να είναι ξύλινα και ειδικότερα:

 

Τα εξώφυλλα να είναι ταμπλαδωτά ή καρφωτά (σανιδωτά) τα τζαμιλίκια των παραθύρων να υποδιαιρούνται σε δύο τουλάχιστον καΐτια κατά την έννοια του ύψους.

 

Τα ανοίγματα των καταστημάτων πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων και τα κουφώματα να είναι ανάλογης κατασκευής με τα υπόλοιπα κουφώματα του κτιρίου.

 

Τα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι μονόχρωμα.

 

17. Επιτρέπονται τα παρακάτω λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία:

 

α) Ματώματα γύρω από τα ανοίγματα κατασκευασμένα από σοβά, πωρόλιθο ή τοπική ηφαιστειογενή πέτρα.

β) Ανοιχτές κλίμακες.

γ) Τοίχοι αντιστήριξης.

δ) Κόγχες.

ε) Καμινάδες και υπαίθριοι παραδοσιακοί φούρνοι.

στ) Διακοσμητικές κορνίζες νεοκλασικού τύπου στη στέψη ή πάνω από τα πρέκια.

 

18. Η τελική επεξεργασία των όψεων των κτιρίων είναι σοβάς τριφτός ή πεταχτός.

 

Επίσης μπορούν να εμφανίζονται τμήματα των ηφαιστειογενών λίθων που παραδοσιακά αποτελούσαν το υλικό της τοιχοποιίας.

 

19. Για τον χρωματισμό των όψεων των κτιρίων χρησιμοποιείται υδρόχρωμα λευκό ή ώχρα.

 

Ο χρωματισμός των εσοχών, στοιχείων τμημάτων ή ολοκλήρου του κτιρίου με άλλο χρώμα πλην του λευκού υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η χρήση μαρμαροκονίας στη σύνθεση των επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων επιτρέπεται μόνο σε νεοκλασικού ρυθμού κτίρια.

 

20. Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών (επιχρίσματα, χρωματισμοί) στον όροφο κτιρίων πριν την ολοκλήρωση της φάσης των εξωτερικών επιχρισμάτων στο ισόγειο.

 

21. Απαγορεύεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τεντών) σε οποιουσδήποτε χώρους πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής, εστιατορίων, αναψυκτηρίων.

 

Οι τέντες πρέπει να είναι λευκές περιορισμένων διαστάσεων και για την τοποθέτησή τους απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως προς την μορφή, τις διαστάσεις, τα υλικά και τον τρόπο στήριξής τους. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τεντών από πλαστικό, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο.

 

Στη Ζώνη Β απαγορεύεται παντελώς η τοποθέτηση οποιουδήποτε είδους στεγάστρου.

 

22. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

 

Στις ζώνες Α και Β επιτρέπονται μόνο μη φωτεινές επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και που τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου, μέσα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και γνώμη της Κοινότητας.

 

Για την παραπάνω έγκριση απαιτούνται:

 

α) Φωτογραφία του κτιρίου και των γειτονικών του.

β) Σχέδια της όψης όπου θα τοποθετηθεί η επιγραφή, τομές και σχηματική παράσταση της επιγραφής και

γ) Τεχνική περιγραφή όπου θα αναφέρονται τα υλικά, ο τρόπος κατασκευής και στήριξης και οποιεσδήποτε άλλες κατατοπιστικές διευκρινίσεις.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κατά την κρίση της και μετά από γνώμη της Κοινότητας επεμβαίνει και σε περίπτωση επιγραφών ή διαφημίσεων που προϋπήρχαν του χρόνου δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος προκειμένου να επιφέρει τροποποιήσεις για την προστασία του παραδοσιακού περιβάλλοντος.

 

Οι υπάρχουσες επιγραφές ή διαφημίσεις επανελέγχονται και προσαρμόζονται στις διατάξεις του παρόντος μέσα σε διάστημα 6 μηνών.

 

23. Απαγορεύεται οποιαδήποτε προεξοχή εκτός οικοδομικής γραμμής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προθήκη για την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

 

Απαγορεύονται επίσης στις όψεις των κτιρίων διακοσμήσεις γλυπτικής ή ζωγραφικής, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

24. Απαγορεύεται η κατεδάφιση ή αλλοίωση προεξοχών όπως εξωτερικές συμπαγείς σκάλες, γούρνες ή κρήνες, μνημεία, βράχια, διαμορφωμένοι αναβαθμοί, ζαρντινιέρες ή υπάρχοντα φυτά και η στήριξή τους, πάγκοι μαρμάρινοι ή πέτρινοι και παραδοσιακές πορτασιές, ακόμη και αν αυτά τα στοιχεία εμποδίζουν την κυκλοφορία.

 

25. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε σημεία μη εμφανή του περιβάλλοντα χώρου και του κτιρίου μόνο στη Ζώνη Α, απαγορευμένων τελείως στη Ζώνη Β.

 

26. α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων επιτρέπεται η αναστήλωση επισκευή και αποκατάσταση ερειπωμένων ή παλαιών κτισμάτων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος.

 

Οι παραπάνω εργασίες επιτρέπονται κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας (φωτογραφίες με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από την Κοινότητα, εγκεκριμένα σχέδια, σαφή ίχνη, βιβλιογραφικές μαρτυρίες, τεχνική έκθεση, επίσημα έγγραφα κ.λ.π.), η οποία αποδεικνύει την ακριβή μορφή του κτίσματος και εφόσον η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου διαπιστώνει μετά από αυτοψία ότι δεν εμποδίζεται η θέα ομόρων ιδιοκτησιών από την παραπάνω αναστήλωση.

 

β) Εντός της ζώνης Α επιτρέπεται η μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενώνες ή επιπλωμένα διαμερίσματα μέχρι 20 κλίνες ανεξάρτητα από τη λειτουργική μορφή και την τάξη σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 33/1979 Περί τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων (ΦΕΚ 10/Α/1979).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 26 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του από 25-11-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 1075/Δ/1997).

 

27. α) Σε όλα τα οικόπεδα των ζωνών Α και Β απαγορεύονται:

 

Υπεραγορές και πολυκαταστήματα, χορευτικά - νυχτερινά κέντρα (κέντρα διασκεδάσεως).

 

β) Σε όλα τα οικόπεδα της ζώνης Β και στα οικόπεδα της ζώνης Α που έχουν πρόσωπο στο δρόμο που αποτελεί το όριο των παραπάνω ζωνών, απαγορεύονται οι παρακάτω χρήσεις:καφενείου (παραδοσιακού) - καφετέριας (εκσυχρονισμού καφενείου) - μπαρ - κυλικείου - εστιατορίου - ψαροταβέρνας - ψητοπωλείου - οβελιστήριου (σουβλατζίδικου) - πιτσαρίας - σνακ μπαρ (ζυθοπωλείων, μπυραριών, ουζοπωλείων, ουζερί, fast food κ.λ.π. - ζαχαροπλαστείου - ζαχαροπλαστείου χωρίς εργαστήριο - αναψυκτηρίου - μπουγατσάδικου - αμιγούς λουκουματζίδικου καθώς και καταστημάτων μικτής χρήσης με μία από τις προαναφερόμενες χρήσεις.

 

i) Επιτρέπεται μόνο η λειτουργία:

 

16 εστιατορίων (ή ταβερνών χωρίς μουσική), όπως φαίνονται με τους αριθμούς 2, 3, 4, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 16, 19, 20, 23, 29, 30, 31 στο διάγραμμα του άρθρου 1. Επιτρέπεται η μικτή χρήση μόνο με εκείνη της καφετέριας.
2 σνακ μπαρ ή οβελιστηρίων όπως φαίνεται με αριθμούς 5, 22 στο ίδιο διάγραμμα. Δεν επιτρέπεται η χρήση fast food.
6 παραδοσιακών καφενείων όπως φαίνονται με αριθμούς 26, 27, 28, 32 στο ίδιο ως άνω διάγραμμα και άλλων δύο που ανήκουν στην ιδιοκτησία της Κοινότητας Οίας.
6 καφετεριών όπως φαίνονται με αριθμούς 1, 17, 21, 25, 30, 33 στο παραπάνω διάγραμμα. Επιτρέπεται η μικτή χρήση μόνο με σνακ μπαρ ή αναψυκτήριο.
2 καφετεριών με μικτή χρήση πιτσαρίας όπως φαίνονται με αριθμούς 9, 10 στο σχετικό διάγραμμα.
1 καφετέριας - ζαχαροπλαστείου χωρίς εργαστήρι όπως φαίνονται με αριθμό 15 στο ως άνω διάγραμμα.
1 σνακ μπαρ - ουζερί όπως φαίνεται με αριθμό 11 στο σχετικό διάγραμμα.
1 καφετέριας - μπαρ όπως φαίνεται με αριθμό 18 στο ίδιο διάγραμμα.
3 αναψυκτηρίων χωρίς παρασκευαστήριο όπως φαίνονται με αριθμούς 24, 35, 36 στο παραπάνω διάγραμμα.

 

Η χρήση του αναψυκτηρίου με αριθμό 24 επιτρέπεται να συνεχίσει να λειτουργεί για μία ακόμη τριετία, εφόσον πληροί τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Μετά τη λήξη του χρόνου λειτουργίας της το κτίριο δύναται να χρησιμοποιηθεί για κάθε άλλη επιτρεπόμενη χρήση εκτός των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο.

 

ii) Οι παραπάνω χρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν αμιγώς όπως αναφέρονται απαγορευμένου του συνδυασμού με άλλες χρήσεις, εκτός αν αυτό αναφέρεται στις προηγούμενες διατάξεις.

 

iii) Στα ξενοδοχεία απαγορεύεται η λειτουργία μιας των παραπάνω χρήσεων, χωρίς τη σχετική άδεια και εφόσον δεν προβλέπεται από τις προηγούμενες διατάξεις.

 

Επιτρέπεται μόνον εάν είναι υποχρεωτική η χρήση από τις ισχύουσες διατάξεις για την στοιχειώδη λειτουργία βιωσιμότητα του ξενοδοχείου και μόνον για την εξυπηρέτηση των πελατών.

 

iv) Είναι δυνατή η μετεγκατάσταση λειτουργούσας χρήσης από τις παραπάνω κατ' εξαίρεση επιτρεπόμενες, σε άλλο κτίριο, εφόσον αυτό πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων, χωρίς να προκαλέσει αριθμητική αύξηση του συνόλου των χρήσεων.

 

Σε περίπτωση μεταφοράς μιας από τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε άλλη θέση και εφόσον αυτή δεν εγκατασταθεί σε άλλο σημείο του οικισμού εντός δύο ετών από την έναρξη μεταφοράς της, ή εφόσον διακοπεί η λειτουργία της για οποιονδήποτε λόγο, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί άλλη επιτρεπόμενη χρήση στην αρχική θέση, ώστε ο συνολικός αριθμός των λειτουργουσών χρήσεων να παραμείνει σταθερός.

 

ε) Στην περιοχή Περίβολα, όπως φαίνεται περικλειόμενη από πράσινη γραμμή και το όριο οικισμού στο διάγραμμα του άρθρου 1, που εμπίπτει στην Β ζώνη καθορίζεται η χρήση αμιγούς κατοικίας όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 2 του από 23-02-1987 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 166/Δ/1987).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 27 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του από 25-11-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 1075/Δ/1997).

 

28. Οι περιφράξεις των οικοπέδων κατασκευάζονται από τοιχοποιία επιχρισμένη ή κολυμπητή λιθοδομή και σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα, ύψους μέχρι 0,80 και πάχους τουλάχιστον 0,40 m.

 

Για τα υλικά κατασκευής το ύψος και τη μορφή των αυλοθυρών λαμβάνονται τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

29. Σε περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης, πρέπει να διαμορφώνονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

30. Για τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές. Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή, μεγίστου ύψους 1,50 m. Για μεγαλύτερο ύψος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

31. Απαγορεύεται η αντικατάσταση υπαρχόντων πέτρινων λιθόστρωτων ή πλακόστρωτων δρόμων, πεζοδρομίων ή διαπλατύνσεων οποιουδήποτε πλάτους με οποιοδήποτε άλλο υλικό εκτός από το ήδη υπάρχον.

 

32. Κάθε έργο υποδομής που εκτελείται από Οργανισμό κοινής Ωφελείας (όπως Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) επιβάλλεται να είναι υπόγειο.

 

Επίσης κάθε εργασία που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, πρέπει να προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Ειδικότερα η τοποθέτηση μετρητού ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε άλλου στοιχείου παροχής των οργανισμών κοινής ωφελείας δεν πρέπει να τοποθετείται σε εμφανή επιφάνεια.

 

33. Οι οργανισμοί κοινής ωφελείας υποχρεούνται σε αποκατάσταση της αρχικής μορφής οδών και γενικά των κοινοχρήστων χώρων εις τους οποίους επενέβησαν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

34. Απαγορεύονται οι τοποθετήσεις κεραιών τηλεοράσεως μετά την τοποθέτηση αναμεταδότη στο νησί.

 

35. Δεν επιτρέπεται κάθε είδους χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων και ενισχυτών σε ανοικτούς ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους.

 

36. Δεν επιτρέπεται η χρήση και η κατάληψη, από τραπέζια, καρέκλες, προθήκες κλπ. των πεζοδρόμων και των δρόμων για την εξυπηρέτηση και υπαίθρια επέκταση των καταστημάτων της περιοχής. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιών σε περιορισμένα τμήματα πλατωμάτων και πεζοδρομίων με άδεια της Κοινότητας και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και της Κοινότητας.

 

37. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία οποιασδήποτε χρήσης που άσχετα από το είδος της, το μέγεθός της ή την ονομασία της, αποτελεί πηγή όχλησης για το περιβάλλον και ιδιαίτερα τη νύχτα. Η απαγόρευση επιβάλλεται σε περίπτωση οποιασδήποτε όχλησης της κατοικίας ανεξάρτητα αν αυτή προκαλείται από τις εγκαταστάσεις των χώρων ή το προσωπικό ή την πελατεία (μεγάφωνα, μικρόφωνα, ενισχυτές, μουσικά συγκροτήματα, προσέλευση ή αποχώρηση πελατών, κυκλοφοριακά προβλήματα, σκουπίδια).

 

38. Το πολεοδομικό Γραφείο Θήρας σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή του όχληση προκαλούμενη με οποιοδήποτε τρόπο από υφιστάμενες χρήσεις, ελέγχει τη νομιμότητα της λειτουργίας της επιχείρησης, το μέγεθος και το είδος της όχλησης και επιβάλλει όρους για τη βελτίωση της λειτουργίας και την άρση της όχλησης αυτής.

 

Εφόσον η όχληση αυτή αφορά ηχητική ή περιβαλλοντική ρύπανση επιβάλλεται άμεση συμμόρφωση. Στην περίπτωση που απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων ορίζεται προθεσμία για τη συμμόρφωση μετά τη διαπίστωση της οποίας επιτρέπεται η επανάληψη της λειτουργίας.

 

39. Κατά παρέκκλιση και για τις δύο Ζώνες ισχύουν τα παρακάτω:

 

α) Χρήσεις που υπήρχαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος προεδρικού διατάγματος επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά παρέκκλιση και επί μία πενταετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος,εφόσον διαθέτουν νόμιμη άδεια, κατάλληλο γι' αυτές χώρο, όπως ορίζουν οι σχετικές πολεοδομικές και ειδικές διατάξεις και δεν αποτελούν πηγή όχλησης για το περιβάλλον, την κυκλοφορία και ιδιαίτερα την κατοικία.

 

β) Επιτρέπεται κατά παρέκκλιση και επί μία πενταετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος, η χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης εφόσον πληρούνται οι ειδικές για την εγκατάσταση της χρήσης διατάξεις και κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος είχε εκδοθεί άδεια έναρξης άσκησης επιτηδεύματος και είχε διαμορφωθεί ο χώρος για την συγκεκριμένη χρήση, με άδεια της πολεοδομικής Υπηρεσίας.

 

γ) Για την εγκατάσταση νέας λειτουργίας ή συνέχιση της υπάρχουσας με νέο ιδιοκτήτη και εφόσον δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος απαιτείται προέγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχουκαι την Κοινότητα, είτε είναι αναγκαία η έκδοση οικοδομικής άδειας και άδειας λειτουργίας για την εγκατάσταση αυτή είτε όχι. Η προέγκριση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από οδηγίες μετά την εκτέλεση των οποίων δίνεται η οριστική έγκριση. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τις κατοικίες.

 

δ) Επιτρέπεται η εφάπαξ μεταβίβαση χρήσεων σε πρόσωπα α' βαθμού συγγένειας σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης, θανάτου κ.λ.π., όταν δεν επιτρέπεται η χρήση αυτή εφόσον η λειτουργία είναι με νόμιμη άδεια.

 

40. Στις περιπτώσεις καταστρατήγησης ή παραβίασης των επιτρεπομένων χρήσεων επιβάλλεται η σφράγιση του ακινήτου σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 44242/2361/1989 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 380/Β/1989). Σε περίπτωση υποτροπής η νέα σφράγιση είναι οριστική.

 

41. Για κάθε θέμα που αφορά τη χρήση οδών, πεζοδρόμων, πλατειών (τοποθέτηση τραπεζιών κ.λ.π.) και εν γένει κοινοχρήστων χώρων επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

42. Κάθε εργασία που εκτελείται στην περιοχή, όπως ανεγέρσεις, μερική ή ολική κατεδάφιση ετοιμόρροπων ή μη κτιρίων, επισκευές, μικροεπισκευές κτιρίων, καθαιρέσεις στοιχείων κτιρίων καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν τη χρήση των κτιρίων των οδών, (πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λ.π.). και γενικά κοινοχρήστων χώρων υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και τη γνώμη της Κοινότητας. Η πολεοδομική υπηρεσία διαβιβάζει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου το φάκελο οποιουδήποτε θέματος προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει.

 

Ειδικότερα για θέματα χρήσεων των κτιρίων επεμβάσεων επί οδών και κοινοχρήστων χώρων απαιτείται και η γνώμη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

 

Η μελέτη που υποβάλλεται για έλεγχο στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

 

α) Μια σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων (ή προσχεδίων).

 

β) Τοπογραφικό διάγραμμα με ακρίβεια σε κλίμακα 2:200 όπου σημειώνεται η υπάρχουσα κατάσταση με τα υψόμετρα, τα διαγράμματα κάλυψης (υπάρχον και προτεινόμενο) τα γειτονικά οικόπεδα όπου σημειώνεται ο αριθμός ορόφων του κτιρίου που υπάρχει εντός των οικοπέδων αυτών, η παλαιότητά τους, με τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό τους, η θέση και οι διαστάσεις του ακαλύπτου χώρου των καθώς και τουλάχιστον τρεις τομές του εδάφους του οικοπέδου ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση τυχόν υπαρχόντων υπόσκαφων.

 

43. Για τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται τελική θεώρηση της οικοδομικής αδείας μετά από αυτοψία του αρμόδιου πολεοδομικού γραφείου.

 

Η θεώρηση αφορά τη διαπίστωση της πιστής εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την τήρηση πολεοδομικών διατάξεων.

 

Σε περίπτωση μη ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης η θεώρηση της άδειας γίνεται αφού έχει κατασκευαστεί στεγανός βόθρος.

 

Μετά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό της Οίας γίνεται υποχρεωτική σύνδεση των οικοδομών μέσα σε έξι μήνες διακοπτόμενης διαφορετικά κάθε λειτουργίας των υφισταμένων χρήσεων.

 

44. Απαγορεύεται τα υλικά των εκσκαφών (μπάζα) από τις Ζώνες Α και Β του οικισμού να ρίπτονται στην περιοχή της Καλντέρας.

 

45. Υπάρχουσες οικοδομές που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια ή οικοδομές προϋφιστάμενες του 1955 και οι οποίες βρίσκονται εκτός των ορίων της Β Ζώνης προς την Καλντέρα μπορούν να επισκευάζονται για λόγους χρήσης και υγιεινής μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και γνώμη της Κοινότητας.

 

46. Ως προς τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο και τα ύψη, δεν έχουν εφαρμογή τα άρθρα 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (νόμος 1577/1985) και 41 του νόμου 1337/1983 καθ' μέρος καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.