Προεδρικό διάταγμα 3/10/08b - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Εντός του συνεκτικού τμήματος του κατά το προηγούμενο άρθρο χαρακτηριζομένου ως παραδοσιακού οικισμού, καθορίζονται οι εξής γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται σε 500 m2. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με όποιο εμβαδόν είχαν στις 03-05-1985, ημέρα δημοσίευσης του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985).

 

2. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος να έχει πλάτος τουλάχιστον 4,00 m και να εφάπτεται σε όλο το μήκος του προσώπου του οικοπέδου. Εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός, τα οικόπεδα είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.

 

3. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται σε 70% της επιφανείας τους.

 

4. Ο συντελεστής δόμησης κλιμακώνεται προοδευτικά ανάλογα με την επιφάνεια του οικοπέδου ως εξής:

 

για τα πρώτα 100 m2 συντελεστής δόμησης = 1,00
για τα επόμενα 100 m2 συντελεστής δόμησης = 0,80
για τα επόμενα 100 m2 συντελεστής δόμησης = 0,60
για τμήμα επιφανείας του οικοπέδου πέραν των 300 m2 συντελεστής δόμησης = 0,40

 

5. Η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια ορόφων κυρίων και βοηθητικών κτιρίων ορίζεται σε 400 m2 ανεξαρτήτως της χρήσης του ή των κτιρίων.

 

6. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων ορίζεται σε 7 m, μετρούμενο από το υψηλότερο σημείο τομής του περιγράμματος της κάτοψης του κτιρίου με την οριστική στάθμη του εδάφους (φυσικού ή διαμορφωμένου).

 

7. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2). Σε περίπτωση κλίσης του εδάφους και εφόσον προκύπτει, επιτρέπεται σε ορισμένες όψεις του κτιρίου η κατασκευή τρίτου ορόφου, χωρίς υπέρβαση του συντελεστού δόμησης. Λόγω κλίσης του εδάφους το κτίριο δεν δύναται να υπερβαίνει το ύψος των 10 m σε οποιοδήποτε σημείο του.

 

8. Επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων αποκλειστικά προοριζομένων για βοηθητική χρήση, μη δυναμένων να εκτείνονται πέραν του περιγράμματος της ανωδομής, με εξαίρεση την απολύτως απαραίτητη διαμόρφωση πρόσβασης, εφόσον η πρόσβαση αυτή γίνεται από το εξωτερικό του κτιρίου. Η έγκριση διαμόρφωσης παραθύρων στις όψεις των υπόγειων χώρων υπόκειται στην κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου με κριτήριο την τήρηση των παραδοσιακών προτύπων του οικισμού.

 

Β. Εντός των νομίμως υφισταμένων ορίων του οικισμού και εκτός του συνεκτικού τμήματος αυτού καθορίζονται οι εξής γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται σε 1000 m2. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με όποιο εμβαδόν είχαν στις 03-05-1985, ημέρα δημοσίευσης του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985), καθώς και τα οικόπεδα που κατά τη δημοσίευση του παρόντος προεδρικού διατάγματος έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 m2.

 

2. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 m και να εφάπτεται σε όλο το μήκος του προσώπου του οικοπέδου.

 

Εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός, τα οικόπεδα είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.

 

3. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων ανεξαρτήτως χρήσης, ορίζεται σε 7,50 m, μετρούμενο από το υψηλότερο σημείο τομής του περιγράμματος της κάτοψης του κτιρίου με την οριστική στάθμη του εδάφους (φυσικού ή διαμορφωμένου).

 

4. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2. Σε περίπτωση κλίσης του εδάφους και εφόσον προκύπτει, επιτρέπεται η κατασκευή τρίτου ορόφου σε ορισμένες όψεις του κτιρίου, χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης. Λόγω κλίσης του εδάφους το κτίριο δεν δύναται να υπερβαίνει το ύψος των 10,50 m σε οποιοδήποτε σημείο του.

 

5. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985 Στο σύνολο του οικισμού, εντός των νομίμως υφισταμένων ορίων του, ισχύουν επιπλέον των ανωτέρω και οι εξής γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα εντός του οικοπέδου και δύναται να εφάπτεται των πλαγίων και των οπισθίων ορίων αυτού. Σε περίπτωση που το κτίριο δεν εφάπτεται στα όρια του οικοπέδου απέχει από αυτά 2.5 m τουλάχιστον. Επίσης, επιβάλλεται απόσταση τουλάχιστον 2.50 m μεταξύ ανεξαρτήτων κτιρίων εντός του αυτού οικοπέδου. Σε κάθε περίπτωση η ακριβής θέση του ή των κτιρίων εντός του οικοπέδου εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία αποφαίνεται με καθοριστικό κριτήριο την διατήρηση της θέσης της παλαιάς οικοδομής στη βάση των υφισταμένων ιχνών της, προκειμένου να αναδειχθεί ο παραδοσιακός ιστός του οικισμού.

 

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να επιβάλλει:

 

(α) υπέρβαση της επιτρεπομένης κάλυψης χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, ώστε να επιτευχθεί πλήρης προσαρμογή της θέσης του νέου κτιρίου επί των ιχνών του παλαιού (β) τροποποίηση της διάταξης της κάτοψης του κτιρίου ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή του στη θέση του παλαιού, επί του παραδοσιακού ιστού και εξάντληση της επιτρεπόμενης κάλυψης προς το βάθος του οικοπέδου, όταν αυτό είναι εφικτό, λαμβανομένου υπ' όψιν του σχήματος του οικοπέδου, χωρίς υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης και του συντελεστή δόμησης (γ) διαφοροποίηση της ελάχιστης απόστασης των 2.5 m από τα πλάγια και τα οπίσθια όρια, όπου αυτό απαιτείται για την ικανοποίηση του στόχου της προσαρμογής των περιπτώσεων (α) και (β).

 

2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου και στέγης μεγίστου ύψους 1,60 m με μέγιστη κλίση 30%.

 

Η στέγη επικαλύπτεται υποχρεωτικά με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια και δύναται να προεξέχει από το περίγραμμα του κτιρίου μέχρι 0,30 m.
Το ύψος και η μορφή της στέγης εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, με κριτήριο την τήρηση των παραδοσιακών προτύπων και την εναρμόνιση της με τυχόν υφιστάμενες στέγες όμορων κτιρίων.
Η κατασκευή και η επικάλυψη της στέγης είναι υποχρεωτική έστω και αν δεν εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης.
Οι εργασίες κατασκευής και επικάλυψης της στέγης των κτιρίων πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού.

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή η αύξηση του ύψους της στέγης του κτιρίου μέχρι 2 m για την ενσωμάτωση εντός αυτής της, παραδοσιακού τύπου, ξύλινης επτανησιακής σοφίτας.

 

Η δυνατότητα αυτή ισχύει για κτίρια με αμιγή χρήση κατοικίας και μετά από την έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.