Υγειονομική διάταξη 3161/61 - Άρθρο 14

Άρθρο 14: Διάθεση λυμάτων σε ρέματα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Προκειμένου να διατεθούν λύματα απ' ευθείας σε ρέματα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν η φύση των ρεμάτων, η χρήση του ύδατος αυτών, η διαδρομή, ως και η θέση της εκβολής. Εν γένει δεν επιτρέπεται η επί το δυσμενέστερο αλλοίωση των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του ύδατος των ρεμάτων.

 

Απαγορεύεται η διάθεσις λυμάτων υπό οιανδήποτε μορφή εντός ρεμάτων, των οποίων το ύδωρ είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί προς πόση, οικιακή χρήση, βιομηχανία τροφίμων ή ύδρευση ζώων άνευ επεξεργασίας και απολυμάνσεως αυτού, ή όταν τα ρεύματα ταύτα εκβάλουν εις περιοχές χρησιμοποιούμενες προς λούση ή αναψυχή του κοινού. Το αυτό ισχύει και προκειμένου περί ρεμάτων, των οποίων το ύδωρ χρησιμοποιείται δι' αρδεύσεις, εκτός εάν χορηγείται ειδική άδεια των οικείων Υγειονομικών Κέντρων. Αυτή θα χορηγείται μόνο εφ' όσον τα Υγειονομικά Κέντρα έχουν εξασφαλίσει τον απόλυτο υγειονομικό έλεγχο των εν λόγω αρδεύσεων.

 

Σε ξηρά ρέματα επιτρέπεται η διάθεση λυμάτων μόνο εφ' όσον αυτά έχουν υποστεί προηγουμένως πλήρη βιολογικό καθαρισμό και απολύμανση, εφ' όσον απαιτείται, συγχρόνως δε να εξασφαλίζεται η κανονική ροή αυτών άνευ της δημιουργίας μικρών συλλογών στάσιμων υδάτων, στις οποίες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν κώνωπες ή σηπτικές καταστάσεις. Το BOD των λυμάτων τούτων δέον να μην υπερβαίνει τα 20 μέρη ανά εκατομμύριο. Η σχετική άδεια θα χορηγείται παρά των Υγειονομικών Υπηρεσιών μόνο εφ' όσον κατά την κρίση αυτών θα εξασφαλίζεται η συνεχής εφαρμογή των ανωτέρω όρων και ο υγειονομικός έλεγχος.

 

Σε ρέματα συνεχούς ροής, τα λύματα δέον να έχουν υποστεί τουλάχιστον καθίζηση. Επίσης, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εναποθέσεις οργανικών ουσιών στον πυθμένα και τις όχθες. Η αραίωση πρέπει να είναι τέτοια ούτως ώστε το BOD του μείγματος να μην υπερβαίνει τα 50% του οξυγόνου κορεσμού για τη μεγίστη προβλεπόμενη θερμοκρασία.

 

Προς διευκόλυνση των μελετητών παρέχονται στον κατωτέρω πίνακα VIII οι αναλογίες του διαλυμένου οξυγόνου εις κατάστασιν κορεσμού στο καθαρόν ύδωρ και το θαλάσσιο τοιούτον.

 

Πίνακας VIII: Διαλυμένο οξυγόνο σε κατάσταση κορεσμού (σε μέρη ανά εκατομμύριο)

 

Ύδωρ

Θερμοκρασία (σε 0°C)

0

5

10

15

20

25

30

Καθαρόν

14,6

12,8

11,3

10,2

9,2

8,4

7,6

Θαλάσσιο

11,3

10,0

9,0

8,1

7,4

6,7

6,1

 

Εφ' όσον υφίσταται υδροληψία δι' ύδρευση προς τα κατάντη της εκβολής των λυμάτων, επιβάλλεται πλήρης βιολογικός καθαρισμός και απολύμανσις αυτών. Επιπρόσθετα τα λύματα που αποχετεύονται στην περίπτωση αυτή δέον να μην έχουν μετά την επεξεργασία καθαρισμού χρώμα ή γεύση. Ο βαθμός βιολογικού και χημικού καθαρισμού αυτών, όπως και η απόσταση της εκβολής των λυμάτων από το σημείο υδροληψίας, θα καθορίζεται υπό των Υγειονομικών Υπηρεσιών σε κάθε ειδική περίπτωση ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 2 της υπ' αριθμόν Γ1/11379/1971 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 688/Β/1971).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.