Απόφαση 21017/84/09 - Άρθρο 14

Παράρτημα Ι: Μέθοδος ανάλυσης υλικών που περιέχουν αμίαντο και τσιμέντο με σκοπό το χαρακτηρισμό τους ως αμιαντοτσιμέντο


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για τον εργαστηριακό χαρακτηρισμό ενός υλικού ως αμιαντοτσιμέντο πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία ελέγχου:

 

1. Το προς έλεγχο δείγμα του υλικού πρέπει να έχει εμβαδόν επιφάνειας τουλάχιστον 9 cm2 (3 cm x 3 cm).

2. Το δείγμα πρέπει να είναι καθαρό χωρίς βαφές, ρητίνες ή άλλα υλικά εμποτισμού.

3. Αρχικώς το δείγμα ξηραίνεται για τουλάχιστον 12 ώρες στους 50-110 °C και σε κάθε περίπτωση μέχρι η μεταβολή του βάρους σε δύο συνεχόμενες ζυγίσεις, με τουλάχιστον μία ώρα διαφορά, να είναι μικρότερη από το 1% του μέσου όρου των δύο αυτών ζυγίσεων.

4. Πριν από κάθε ζύγιση πρέπει το δείγμα να αποκτά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και στη συνέχεια να τοποθετείται σε προζυγισμένο πλαστικό σάκο με δυνατότητα αεροστεγούς κλεισίματος. Το βάρος του δείγματος προκύπτει μετά την αφαίρεση του βάρους του πλαστικού σάκου.

5. Η ακρίβεια της ζύγισης πρέπει να είναι τουλάχιστον ±0,001 g.

6. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ξήρανσης, το δείγμα εμβαπτίζεται πλήρως σε δοχείο με νερό στη θερμοκρασία περιβάλλοντος για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας και μέχρι να μην εμφανίζονται νέες φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια του δείγματος.

7. Αν κατά τη διάρκεια εμποτισμού του δείγματος με νερό, παρατηρείται αποσάθρωση του δείγματος, τότε το υλικό δεν χαρακτηρίζεται ως αμιαντοτσιμέντο.

8. Αν το δείγμα κατά τη διάρκεια εμποτισμού με νερό παραμένει άθικτο, τότε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμποτισμού με νερό, το δείγμα αποσύρεται από το δοχείο με νερό και τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για τουλάχιστον ένα λεπτό για κάθε πλευρά του ώστε να απομακρυνθεί η περίσσεια νερού από την επιφάνεια του.

9. Στη συνέχεια το εμποτισμένο με νερό δείγμα ζυγίζεται αφού προηγουμένως τοποθετηθεί εκ νέου σε προζυγισμένο πλαστικό σάκο με δυνατότητα αεροστεγούς κλεισίματος. Το βάρος του δείγματος και σε αυτή την περίπτωση προκύπτει μετά την αφαίρεση του βάρους του πλαστικού σάκου.

10. Το επί της εκατό ποσοστό του νερού που απορροφήθηκε από το δείγμα προκύπτει από τον τύπο:

 

Eqn100

 

11. Αν το επί της εκατό ποσοστό του νερού που απορροφήθηκε από το δείγμα είναι λιγότερο από 30 (<30%) τότε το υλικό χαρακτηρίζεται ως αμιαντοτσιμέντο.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.