Προεδρικό διάταγμα 517/91 - Άρθρο pb

Β4.2: Τμήμα επειγόντων περιστατικών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. Αντικείμενο - σκοπός

 

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υποδέχεται, εξετάζει και περιθάλπει κάθε επείγον παθολογικό και χειρουργικό έκτακτο περιστατικό όλο το 24ωρο. Απλά περιστατικά που δεν απαιτούν εσωτερική νοσηλεία πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

ΙΙ. Αρχές σχεδιασμού

 

α. Θέση στο κτίριο - σχέση με άλλα τμήματα

 

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να έχει ιδιαίτερη εξωτερική είσοδο ευδιάκριτη και άνετα προσπελάσιμη από την είσοδο του περιβάλλοντα χώρου και το εσωτερικό δίκτυο της κλινικής, όχι όμως ορατή από τους θαλάμους Νοσηλείας.

 

Το τμήμα πρέπει να αναπτυχθεί στη στάθμη του διαμορφωμένου περιβάλλοντα χώρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να εξυπηρετείται με ράμπες κατάλληλες για μικρά αυτοκίνητα, ασθενοφόρα, ανάπηρους και πεζούς.

 

Η μεταφορά του ασθενούς από το ασθενοφόρο στην είσοδο του τμήματος πρέπει να γίνεται σε χώρο στεγασμένο.

 

Κοντά στην είσοδο του τμήματος πρέπει να υπάρχουν 1-2 θέσεις στάθμευσης ασθενοφόρου.

 

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί λειτουργική ενότητα με τα τμήματα Εξωτερικών Ιατρείων και Επεμβάσεων και πρέπει να έχει πολύ καλή σύνδεση με αυτά.

 

Εύκολη εσωτερική επικοινωνία πρέπει να υπάρχει με:

 

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.
Τη Μονάδα Εμφραγμάτων.
Τη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.
Τις Νεογνικές Μονάδες.
Τις Νοσηλευτικές Μονάδες.
Το Νεκροτομείο.

 

Εύκολη εξυπηρέτηση πρέπει να έχει από την Αποστείρωση.

 

Στο σχεδιασμό του τμήματος πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον διαχωρισμό της κυκλοφορίας ασθενών (περιπατητικών, με αναπηρική καρέκλα ή βαριών περιστατικών με φορείο), συνοδών και προσωπικού.

 

β. Λειτουργική οργάνωση

 

Βασικές λειτουργικές ενότητες είναι:

 

Είσοδος, υποδοχή, αναμονή.
Εξέταση, διάγνωση, θεραπεία.
Ανάνηψη.

 

Είσοδος, Υποδοχή, Αναμονή

 

1. Η είσοδος στο τμήμα πρέπει να διαχωρίζεται σε είσοδο φορείων με άμεση πρόσβαση στο χώρο αναζωογόνησης και είσοδο πεζών που οδηγεί στον χώρο πληροφοριών - υποδοχής. Και οι δύο είσοδοι θα έχουν στέγαστρο και ανεμοφράχτη. Το ύψος του στεγάστρου της εισόδου των φορείων θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να χωρά το ασθενοφόρο. Σε μικρά τμήματα μπορεί η είσοδος να είναι μία αλλά η κυκλοφορία πεζών - φορείων να διαχωρίζεται αμέσως μέσα στο κτίριο.

 

2. Η αναμονή πρέπει να είναι άμεσα προσπελάσιμη από την είσοδο πεζών και να απομονώνεται από την εσωτερική κυκλοφορία. Θα διαθέτει τις ακόλουθες εξυπηρετήσεις:

 

αναψυκτήριο
έναν τουλάχιστον θάλαμο τηλεφώνου για το κοινό
χώρους υγιεινής για το κοινό (ανδρών - γυναικών - αναπήρων) σε θέση εύκολα προσπελάσιμη (Δεν επιτρέπεται η διέλευση φορείων από την αναμονή).

 

3. Οι χώροι υγιεινής κοινού θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1 WC με νιπτήρα και προθάλαμο (ένα γυναικών και ένα ανδρών) και απαραίτητα 1 WC με νιπτήρα και προθάλαμο για αναπήρους.

 

4. Το γραφείο προϊσταμένης τοποθετείται σε κεντρικό σημείο για να διευκολύνεται η εποπτεία του τμήματος. Θα διαθέτει μικρό ερμάριο ασφαλείας για πολύτιμα αντικείμενα ασθενών.

 

5. Ο χώρος των τραυματιοφορέων είναι άμεσα συνδεδεμένος με την είσοδο όπως και η στάση ή ο χώρος φορείων και αναπηρικών καρεκλών.

 

6. Ο χώρος προσωπικού πρέπει να βρίσκεται σε κεντρική θέση που να εποπτεύει την είσοδο.

 

Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία

 

1. Η εξέταση, συνέντευξη, διάγνωση και θεραπεία στα τρέχοντα έκτακτα περιστατικά γίνεται σε ενιαίο χώρο που χωρίζεται σε θαλαμίσκους με ελαφρά χωρίσματα ή κουρτίνες. Η πλευρά των θαλαμίσκων προς τον διάδρομο προσπέλασης πρέπει να κλείνει με κουρτίνα. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 θαλαμίσκοι ένας από τους οποίους να είναι ηχοαπομονωμένος.

 

Η αίθουσα των θαλαμίσκων πρέπει να έχει άμεση προσπέλαση από τις / την είσοδο του τμήματος και να διαθέτει δύο προσπελάσεις (είσοδο - έξοδο) για εσωτερική κίνηση φορείων μίας κατεύθυνσης. Οι μισοί από τους θαλαμίσκους μπορεί να είναι μικροί με min 6 m2 και εξοπλισμένοι με γραφείο, καρέκλα, σκαμπό, τροχήλατο εργαλείων και νιπτήρα για το προσωπικό. Οι υπόλοιποι πρέπει να είναι μεγαλύτεροι (min 10 m2) και να διαθέτουν επί πλέον εξεταστικό κρεβάτι και νιπτήρα με μπαταρίες που χειρίζονται με φωτοκύτταρο ή βραχίονα αγκώνα ή άλλο σύστημα που δεν απαιτεί χειρισμό με το άκρο του χεριού.

 

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σαν τελειώματα (οροφή, χωρίσματα, δάπεδο) πρέπει να είναι ηχοαπορροφητικά.

 

2. Οι θαλαμίσκοι εξέτασης πρέπει να εποπτεύονται άμεσα, από μια στάση αδελφής με πάγκο εργασίας. Ο χώρος αυτός στα μικρά τμήματα μπορεί να περιλαμβάνει και τα καθαρά σε εντοιχισμένα ντουλάπια καθώς και μικρό ψυγείο για φάρμακα. Σε μεγαλύτερο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τα καθαρά πρέπει να βρίσκονται σε ειδικό χώρο.

 

3. Για εξυπηρέτηση των ασθενών πρέπει να προβλέπονται 2 WC με νιπτήρα και προθάλαμο (ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες).

 

4. Ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμίδων περιλαμβάνει πάγκο εργασίας με νεροχύτη, νεροχύτη για ακάθαρτα υγρά, συσκευή πλύσης και απολύμανσης σκοραμίδων και ράφια για σκοραμίδες.

 

5. Το λουτρό ασθενών θα διαθέτει λουτήρα προσπελάσιμο από 3 πλευρές και χώρο αρκετό ώστε να επιτρέπει την άνετη κίνηση τροχήλατων. Να βρίσκεται κοντά στην είσοδο των θαλαμίσκων.

 

6. Ο χώρος Αναζωογόνησης έχει άμεση πρόσβαση από την είσοδο των φορείων και καλή σύνδεση με τις μονάδες εσωτερικής νοσηλείας της κλινικής.

 

Πρέπει να διαθέτει νεροχύτη με μπαταρία νερού που χειρίζεται με φωτοκύτταρο ή βραχίονα αγκώνα ή άλλο σύστημα που δεν απαιτεί χειρισμό με το άκρο του χεριού, γραφείο, διαφανοσκόπιο, τροχήλατο εργαλείων, ράφια, ντουλάπια για καθαρά και χρησιμοποιημένα εργαλεία και ντουλάπι ασφαλείας για επικίνδυνα φάρμακα. Να εξυπηρετείται από φορητό ακτινολογικό. (Παροχή οξυγόνου, αναισθητικών αερίων κ.λ.π.)

 

7. Το σηπτικό χειρουργείο για μικροεπεμβάσεις χωρίς νάρκωση θα διαθέτει πάγκο μήκους τουλάχιστον 2,50 m με διπλό νεροχύτη και μπαταρία που χειρίζεται με φωτοκύτταρο ή βραχίονα αγκώνα ή άλλο σύστημα που δεν απαιτεί χειρισμό με το άκρο του χεριού, απλό χειρουργικό τραπέζι, προβολέα χειρουργείου. Ένας μικρός βοηθητικός χώρος στη συνέχεια θα έχει πάγκο νεροχύτη και κλίβανο αποστείρωσης τοπικής χρήσης.

 

8. Η Αίθουσα Γύψου περιλαμβάνει πάγκο με διπλό νεροχύτη και σιφόνι γύψου, μήκους τουλάχιστον 2,50 m απλό χειρουργικό τραπέζι, ντουλάπι φύλαξης γύψου και φορητό ακτινολογικό.

 

9. Ένα φορητό ακτινολογικό μπορεί να εξυπηρετεί την Αναζωογόνηση, το Σηπτικό Χειρουργείο και την Αίθουσα Γύψου.

 

10. Ο χώρος ειδών καθαριότητας διαθέτει χαμηλό νεροχύτη, ντουλάπια και ράφια φύλαξης απορρυπαντικών και εργαλείων / συσκευών καθαρισμού. Όταν το τμήμα είναι μεγάλο απαιτούνται 2 χώροι ειδών καθαριότητας.

 

11. Για το προσωπικό πρέπει να προβλέπονται 2 WC με νιπτήρα και προθάλαμο με μικρά αποδυτήρια και Lockers (1 για άνδρες και 1 για γυναίκες) για κάθε 30 απασχολούμενους. Οι χώροι αυτοί υγιεινής προσωπικού θα εξυπηρετούν όλο το τμήμα εφόσον αυτό είναι μικρό.

 

Ανάνηψη

 

1. Ο θάλαμος Ανάνηψης πρέπει να βρίσκεται κοντά στην Σηπτική Χειρουργική αίθουσα. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 κρεβάτια που χωρίζονται με κουρτίνες, χώρο υγιεινής για τους ασθενείς με WC και νιπτήρα.

 

Σε μεγαλύτερα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μπορούν να προστεθούν κλίνες.

 

2. Ο θάλαμος Μόνωσης διαθέτει 1 κρεβάτι και χώρο WC με νιπτήρα.

 

3. Μια μικρή στάση αδελφής με πάγκο εργασίας, νεροχύτη και ντουλάπι για καθαρά επιβλέπει τον Χώρο Ανάνηψης και τη Μόνωση.

 

4. Ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμίδων θα είναι όπως και στην ενότητα των θαλαμίσκων.

 

γ. Μετρικά στοιχεία απαραιτήτων χώρων.

 

Τα παρατιθέμενα μετρικά στοιχεία αποτελούν τα ελάχιστα επιτρεπόμενα ανά χώρο και αφορούν ωφέλιμες επιφάνειες και ελάχιστες επιτρεπόμενες ωφέλιμες διαστάσεις.

 

Πίνακας Μετρικών Στοιχείων Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Α/Α

Απαραίτητοι χώροι

Ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια (m2)

Ελάχιστες ωφέλιμες διαστάσεις (m)

Παρατηρήσεις

Είσοδος - αναμονή - χώροι προσωπικού

1

Είσοδος / Είσοδοι -Ανεμοφράκτης

 

 

 

2

Αναμονή

 

 

 

3

Γραφείο πληροφοριών - Υποδοχή

6 m2 / εργαζόμενο

2,40

 

4

Χώροι Υγιεινής - Κοινού

6

 

 

5

Γραφείο προϊσταμένης

6

 

 

6

Γραφείο γιατρών

12

 

 

7

Χώρος τραυματιοφορέων

6

 

 

8

Στάση ή χώρος φορείων και αναπηρικών καρεκλών

 

 

 

9

Χώρος προσωπικού & αποδυτήριο

 

 

 

10

Αποθήκη

6

 

 

Εξέταση - διάγνωση - θεραπεία

11

Θαλαμίσκοι εξέτασης

 

 

 

 

α. Μικρός

6

 

Χωρίς τον απαραίτητο χώρο κυκλοφορίας

 

β. Μεγάλος

10

 

Χωρίς τον απαραίτητο χώρο κυκλοφορίας

12

Στάση & εργασία αδελφών

15

 

 

Είσοδος - αναμονή - χώροι προσωπικού

13

Λουτρό ασθενών

12

 

 

14

Χώρος παραλαβής δειγμάτων

10

 

 

15

Χώρος Αναζωογόνησης

20

 

 

16

Σηπτικό χειρουργείο

25

 

 

17

Πλύση γιατρών

4

 

 

18

Αποθήκη αποστειρωμένων

4

 

 

19

Αίθουσα γύψου

12

 

 

20

Κόγχη φορητού ακτινολογικού

 

 

 

21

Χώρος ειδών καθαριότητας

4

 

 

22

Χώρος υγιεινής ασθενών

10

 

 

23

Χώρος ακαθάρτων και σκοραμίδων

8

 

 

Ανάνηψη

24

Θάλαμος ανάνηψης

24

 

για 4 κλίνες, επιπλέον χώρος υγιεινής

25

Θάλαμος μόνωσης

11

 

με χώρο υγιεινής

26

Στάση & Εργασία αδελφών - καθαρά

8

 

 

27

Χώρος ακαθάρτων - σκοραμίδες

 

 

 

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.