Απόφαση 109290/16 - Άρθρο 30

Άρθρο 30: Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ανάγονται ιδίως στην εξασφάλιση της διαφάνειας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων, στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών του φορέα και των περιφερειακών υπηρεσιών του, τη διασφάλιση της τεχνικής και οργανωτικής διαλειτουργικότητας των συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων της Διοίκησης και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Περιφέρειας, καθώς και των περιφερειακών υπηρεσιών της.

 

2) Η Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχει αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα:

 

1. Τμήμα Διαδικτύου

 

2. Τμήμα Σχεδιασμού Συστημάτων Φορέα

 

3. Τμήμα Υποστήριξης και Διαχείρισης Εξοπλισμού του φορέα

 

4. Τμήμα Εφαρμογών

 

5. Τμήμα Πληροφορικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, με τοπική αρμοδιότητα στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Νήσων

 

6. Τμήμα Πληροφορικής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, με τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής

 

7. Τμήμα Πληροφορικής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

 

8. Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης

 

3) Τμήμα Διαδικτύου: Το Τμήμα Διαδικτύου είναι αρμόδιο ιδίως:

 

1. Μελετά, σχεδιάζει, εισηγείται, παρακολουθεί και εφαρμόζει δράσεις που αφορούν στην παρουσία της Περιφέρειας στο Διαδίκτυο συνολικά. Παραλαμβάνει προμήθειες, έργα για τις δράσεις που εισηγείται.

 

2. Παρακολουθεί και μελετά την εξέλιξη των τεχνολογιών του διαδικτύου και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Εισηγείται και προτείνει δράσεις για τη χρήση τους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της επικοινωνίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

3. Σχεδιάζει, παρακολουθεί και εισηγείται δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και συντήρηση του κεντρικού και των άλλων διαδικτυακών τόπων του φορέα. Καθορίζει τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές φιλοξενίας και ασφάλειας τους.

 

4. Διαχειρίζεται, ενημερώνει και αναπτύσσει τον κεντρικό διαδικτυακό τόπο του φορέα.

 

5. Συντονίζει και επιβλέπει τη διαδικασία συλλογής και χαρακτηρισμού των ανοικτών δεδομένων και τη διαδικασία δημοσιοποίησης τους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Διαχειρίζεται την εφαρμογή του μητρώου ανοικτών δεδομένων και υποστηρίζει τους χρήστες της.

 

6. Σχεδιάζει, παρακολουθεί, εισηγείται δράσεις και παραλαμβάνει προμήθειες που αφορούν την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

7. Σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες διευθύνσεις μεριμνά για την οργάνωση και αναπαράσταση των πληροφοριακών δεδομένων του φορέα που απαιτούνται για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

8. Διαχειρίζεται την εφαρμογή του Διαύγεια στο φορέα και υποστηρίζει τις υπηρεσίες στην ανάρτηση Πράξεων της Περιφέρειας, για έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών στο πλαίσιο του νόμου 3861/2010 (ΦΕΚ 112/Α/2010).

 

4) Τμήμα Σχεδιασμού Συστημάτων Φορέα: Το Τμήμα Σχεδιασμού Συστημάτων είναι αρμόδιο ιδίως:

 

1. Καθορίζει τη στρατηγική υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Περιφέρειας.

 

2. Μεριμνά για τον προγραμματισμό προμηθειών και την εγκατάσταση σε παραγωγική λειτουργία εξοπλισμού και λογισμικού, εκτός των περιπτώσεων όπου ρητά αναγνωρίζεται σχετική αρμοδιότητα σε άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης.

 

3. Σχεδιάζει την πολιτική ασφάλειας των συστημάτων και μεριμνά για την ακεραιότητα των πληροφοριακών δεδομένων.

 

4. Διασφαλίζει την τεχνική και οργανωτική διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων διοίκησης.

 

5. Υποστηρίζει την εθνική υποδομή της ψηφιακής υπογραφής καθώς και τους χρήστες αυτής στο εσωτερικό του Φορέα, σχεδιάζει και εκτελεί έργα πληροφορικής με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου, όπως ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

 

6. Διαχειρίζεται τη λειτουργία του εσωτερικού τοπικού δικτύου και υποστηρίζει την απρόσκοπτη εξωτερική του επικοινωνία με το διαδίκτυο.

 

7. Μεριμνά για τον Σχεδιασμό, Προγραμματισμό, συντονισμό των έργων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των έργων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών που εκτελούνται σε όλη την περιφέρεια, εκτός των περιπτώσεων όπου ρητά αναγνωρίζεται σχετική αρμοδιότητα σε άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης. Συνεργάζεται με τα καθ' ύλην αρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις στα τμήματα της Διεύθυνσης και στα αυτοτελή τμήματα Πληροφορικής για την εκτέλεση της αποστολής τους.

 

5) Τμήμα Υποστήριξης και Διαχείρισης Εξοπλισμού του φορέα: Το Τμήμα Υποστήριξης και Διαχείρισης Εξοπλισμού είναι αρμόδιο ιδίως:

 

1. Φροντίζει για την διαχείριση και την καλή λειτουργία όλου του μηχανογραφικού εξοπλισμού και των τηλεφωνικών κέντρων της περιοχής αρμοδιότητάς του εκτός των server, οι οποίοι είναι αρμοδιότητα του τμήματος σχεδιασμού συστημάτων φορέα

 

2. Διαχειρίζεται από κοινού με το τμήμα σχεδιασμού τα κεντρικά συστήματα υποστήριξης χρηστών (domain, anti virus κ.λ.π.)

 

3. Την καταγραφή και κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό του Οργανισμού

 

4. Τη διαμόρφωση στρατηγικών κατευθύνσεων για το βαθμό αξιοποίησης εξωτερικών υπηρεσιών (outsourcing) σε θέματα υποστήριξης εξοπλισμού ή χρήσης εξοπλισμού και αναλωσίμων με τη μορφή υπηρεσιών

 

5. Σχεδιασμός νέων προμηθειών εξοπλισμού και αναλωσίμων και παρακολούθηση πορείας υλοποίησης τους, καθώς και την διαχείρισή τους μετά την παραλαβή

 

6. Υποστήριξη της λειτουργίας και συντήρηση του εξοπλισμού του Φορέα

 

7. Υποστήριξη των χρηστών στη λειτουργία του εξοπλισμού

 

8. Συνεχής παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων που σχετίζονται με το παραγωγικό έργο του τμήματος

 

9. Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στην ορθή χρήση του εξοπλισμού

 

10. Τη μέριμνα για την απογραφή, αξιοποίηση, καλή λειτουργία και συντήρηση όλου του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, fax, μηχανών γραφείου κ.λ.π.), καθώς και τη μέριμνα για την εκποίηση όσων συσκευών χαρακτηρίζονται ως άχρηστες ή ακατάλληλες.

 

11. Τη διαχείριση και τελική διάθεση άχρηστου υλικού. Την τήρηση στοιχείων για την παραλαβή και την αποστολή των αναλωσίμων υλικών. Τον προγραμματισμό εφοδιασμού των Διευθύνσεων και λοιπών Υπηρεσιών με αναλώσιμα υλικά του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού εξοπλισμού.

 

12. Αρωγή, καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη στα ζητήματα αρμοδιότητας του στα Τμήματα Πληροφορικής των Περιφερειακών Ενοτήτων

 

6) Τμήμα Εφαρμογών. Το Τμήμα Εφαρμογών είναι αρμόδιο για τα παρακάτω:

 

1. Φροντίζει για την Ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών και τη Διαχείριση των λειτουργικών απαιτήσεων, ήτοι:

 

α)α. Ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών

 

β)β. Υποστήριξη Χρηστών σε θέματα λογισμικού εφαρμογών

 

γ)γ. Επεκτάσεις - βελτιώσεις μικρής κλίμακας των υπαρχουσών εφαρμογών

 

δ)δ. Ανάπτυξη εφαρμογών μικρής κλίμακας

 

ε)ε. Εισαγωγή στοιχείων και έλεγχος

 

στ)στ. Εντοπισμός Επεκτάσεων/Βελτιώσεων του πληροφοριακού συστήματος σε θέματα Λειτουργικής Αρχιτεκτονικής

 

ζ)ζ. Προσδιορισμός Λειτουργικών Απαιτήσεων σε Επεκτάσεις του πληροφοριακού συστήματος

 

η)η.-Επίβλεψη σε Θέματα Ποιότητας Αναπτυσσόμενου Λογισμικού

 

θ)θ. Διασύνδεση κάθε Συστήματος με τα λοιπά Συστήματα του πληροφοριακού συστήματος και άλλα εξωτερικά Συστήματα

 

ι)ι. Επίβλεψη σε Θέματα Ποιότητας Λογισμικού

 

κ)κ. Διαχείριση Μεταβολών Απαιτήσεων

 

2. Οργανώνει και αναπαριστά τα πληροφοριακά δεδομένα της Περιφέρειας που είναι αναγκαία ή ζητούνται από άλλους δημόσιους φορείς για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μίας στάσης στον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

 

3. Μεριμνά σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες διευθύνσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο μετασχηματισμό και την απλούστευση διοικητικών διαδικασιών

 

4. Ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει τεχνικά τους χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων στην αξιοποίηση των πακέτων λογισμικού και εφαρμογών.

 

7) Τμήματα Πληροφορικής Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής:

 

Τα Τμήματα Πληροφορικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής:

 

1. Μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των πληροφοριακών και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της Περιφερειακής Ενότητας της χωρικής τους αρμοδιότητας.

 

2. Παρέχουν τεχνική υποστήριξη στα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών, σε ζητήματα λογισμικού και εξοπλισμού.

 

3. Εισηγούνται για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθώς και τη συντήρηση του υφιστάμενου, για την κάλυψη υπαρχουσών ή/και νέων αναγκών λειτουργίας της Περιφερειακής Ενότητας.

 

4. Τηρούν και διαχειρίζονται τα αποθέματα αναλωσίμων και εξοπλισμού πληροφορικής, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των Υπηρεσιών της χωρικής τους αρμοδιότητας.

 

5. Ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους χρήστες των υπολογιστικών συστημάτων στην αξιοποίηση και την ορθή χρήση του λογισμικού και του υλικού.

 

6. Μεριμνούν για την κάλυψη των προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

 

7. Ανταλλάσσουν και επικαιροποιούν πληροφοριακά στοιχεία για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μεριμνούν για την υλοποίηση αυτών.

 

8. Παρέχουν διοικητική υποστήριξη και λειτουργίες χρηματοοικονομικής διαχείρισης σε θέματα της αρμοδιότητας τους.

 

9. Λαμβάνουν γνώση των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας για την επικαιροποίηση των σχετικών εφαρμογών.

 

8) Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης: Το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης είναι αρμόδιο ιδίως:

 

1. Για την οργάνωση, ταξινόμηση και τήρηση του πρωτοκόλλου καθώς και το φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης.

 

2. Για ζητήματα διοικητικών λειτουργιών, προσωπικού.

 

3. Για τη διεκπεραίωση και διακίνηση της αλληλογραφίας της Διεύθυνσης.

 

4. Για την επικύρωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντιγράφων και φωτοαντιγράφων, οποιωνδήποτε εγγράφων ή δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στο αρχείο της Διεύθυνσης.

 

5. Για την προμήθεια γραφικής ύλης και αναλωσίμων υλικών για τις ανάγκες της Διεύθυνσης.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.