Απόφαση 12966/09 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4 - Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης.

 

Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης.

 

Εντός των ζωνών ΑΠ 1, ΑΠ 2, ΑΠ3, ΑΠ4 Επιτρέπεται:

 

1. Η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και ενδιαιτημάτων της περιοχής, καθώς και των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.

 

2. Οι διαχειριστικές δράσεις και η εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση, διατήρηση ή και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, κατόπιν εκπόνησης μελέτης τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα αυτών. Η μελέτη τεκμηρίωσης υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και εγκρίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.

 

3. Η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης, την αναψυχή, τα θαλάσσια λουτρά και ο διάπλους των ποταμών με πλωτά σκάφη τύπου καγιάκ και rafting, καθώς και η εγκατάσταση, η συντήρηση και η βελτίωση της απαραίτητης υποδομής, (όπως βελτίωση μονοπατιών, στέγαστρα - παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, υποδομές εστίασης σε συγκεκριμένα σημεία, ποδηλατοδρόμοι, μικροί ελεγχόμενη χώροι στάθμευσης, κ.λ.π.), για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Στον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας της περιοχής εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί για την άσκηση των δραστηριοτήτων, με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης της. Μέχρι την εκπόνηση και έγκριση του εκάστοτε Σχεδίου Διαχείρισης και την έκδοση του Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της Περιοχής, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες και υποδομές μπορούν να υλοποιούνται, από οποιονδήποτε φορέα κατόπιν εκπόνησης Μελέτης Εφαρμογής. Στην Μελέτη αυτή αναφέρονται οι απαραίτητες υποδομές, καθώς και οι προτεινόμενες δράσεις και με την προϋπόθεση θεώρησή της από τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, όπου θα εξειδικεύονται οι όροι και οι περιορισμοί για την άσκηση της δραστηριότητας.

 

4. Η βόσκηση μόνο ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων που θα επιτρέπεται εκάστοτε, θα καθορισθούν από ειδική διαχειριστική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις.

 

β. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εκπονείται με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας εντός δύο ετών από την έκδοση της παρούσας.

 

γ. Μέχρι την οριστική θεώρησή της ειδικής διαχειριστικής μελέτης η δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

5. Η θαλάσσια επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, η ερασιτεχνική αλιεία στα ποτάμια και η κίνηση των αλιευτικών σκαφών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

6. Η χρήση λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων και των ιχθυοτρόφων υδάτων, ως εκτατικών ιχθυοτροφείων και ως μέσω οικολογικής αναβάθμισης της περιοχής και η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, καθώς και ο εκσυγχρονισμός - συντήρηση επέκταση της υφιστάμενης υποδομής προς όφελος των προαναφερόμενων και σε εφαρμογή των σχετικών αρχών και κατευθύνσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κατευθύνσεις του Διαχειριστικού Σχεδίου της περιοχής, με την προϋπόθεση της μη επιβάρυνσης παράκτιων και θαλάσσιων προστατευομένων οικοτόπων, καθώς και των φυσικών διεργασιών αυτών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

7. Αυθαίρετες κατασκευές και παράνομες δραστηριότητες απομακρύνονται από την περιοχή, σε διάστημα δύο ετών από την δημοσίευση της παρούσας, με την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

8. Στις θαλάσσιες ζώνες, στις κοίτες των ποταμών και φυσικών - τεχνικών καναλιών, η συντήρηση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων δικτύων και υποδομών, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινή υπουργική απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

9. Η κίνηση σκαφών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

10. Η συντήρηση, επισκευή και αναστύλωση ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και χώρων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές - έρευνες, εφόσον εκδοθεί η απαραίτητη άδεια, από τους κατά περίπτωση αρμόδιους για το φυσικό αντικείμενο φορείς και Υπηρεσίες, μετά από γνώμη του φορέα διαχείρισης και έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπου αυτό απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία.

 

11. Η μελισσοκομία, και ο εκσυγχρονισμός της σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι όροι και οι περιορισμοί για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής θα καθορισθούν από τον φορέα διαχείρισης.

 

12. Ο εναλλακτικός τουρισμός, έπειτα από άδεια του Φορέα Διαχείρισης. Το περιεχόμενο των αδειών, οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες, ορίζονται στον αντίστοιχο Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας.

 

13. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων που αφορούν την αποκατάσταση και βελτίωση των ιχθυαποθεμάτων καθώς και έργα βελτίωσης της αλιευτικής δραστηριότητας, μετά από εκπόνηση ειδικών για τον σκοπό αυτό διαχειριστικών μελετών. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινή υπουργική απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

14. Ο εμπλουτισμός και η επανεισαγωγή τοπικού και όμοιου γενετικά υλικού της άγριας και μη άγριας (ίπποι, βοοειδή κ.λ.π.) πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 294283/1997 (ΦΕΚ 688/Β/1997) κοινή υπουργική απόφαση, το νόμο 2719/1999 (ΦΕΚ 106/Α/1999) και του νόμου 2204/1994 (ΦΕΚ 59/Α/1994).

 

15. Η κίνηση οχημάτων στις υφιστάμενες οδούς μόνον για την διακίνηση ανθρώπων, και αγαθών, για την εξυπηρέτηση των αναφερόμενων ως επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

 

Οι όροι και οι περιορισμοί για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής θα καθορισθούν από τον φορέα διαχείρισης.

 

16. Τα έργα συντήρησης και βελτίωση βατότητας του οδικού δικτύου, αυστηρά περιορισμένα και μόνον στα τμήματα που θα εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα, από την παρούσα απόφαση, έργα και δραστηριότητες και εφ' όσον η αναγκαιότητα αυτή προηγουμένως τεκμηριωθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από σύμφωνη γνώμη και σχετική εισήγηση από τον Φορέα Διαχείρισης.

 

17. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων και γεωθερμικών πεδίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την κάλυψη των αναγκών των επιτρεπόμενων χρήσεων και με την προϋπόθεση ότι, οι απαιτούμενες υποδομές και εγκαταστάσεις για την παραγωγή και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας, να βρίσκονται εντός του γηπέδου της εξυπηρετούμενης χρήσης

 

II. Ζώνες ΠΔ 1, ΠΔ2, ΠΔ3, ΠΔ4 - Περιοχές Προστασίας της Φύσης.

 

Εντός των ζωνών ΠΔ1, ΠΔ2, ΠΔ3, ΠΔ4, και επιπλέον (εκτός της παραγράφου 16) των αναφερομένων στους όρους για τις Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4:

 

Επιτρέπεται:

 

1. Τα έργα συντήρησης και βελτίωση βατότητας του οδικού δικτύου, μόνον στα τμήματα που θα εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα, από την παρούσα απόφαση, έργα και δραστηριότητες και εφ' όσον η αναγκαιότητα αυτή προηγουμένως τεκμηριωθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από σύμφωνη γνώμη και σχετική εισήγηση από τον Φορέα Διαχείρισης. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινή υπουργική απόφαση ως εκάστοτε ισχύει.

 

2. Η συλλογή βενθικών οργανισμών από το υπόστρωμα της παραλιακής ζώνης μετά από σχετική άδεια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

3. Η απόληψη φερτών υλών (αμμοληψία) μόνο στα τμήματα της κοίτης των ποταμών καθώς και παραποτάμιων αυτών διαπλάσεων, πάνω από τη νέα Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης προς την ενδοχώρα και εντός συγκεκριμένων χώρων, οι οποίοι υποδεικνύονται από σχετική διαχειριστική μελέτη. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η πραγματοποίηση αμμοληψιών κατάντη της Νέας Εθνικής Οδού για την περίπτωση αντιμετώπισης κινδύνων πλημμυρών, με τις εξής προϋποθέσεις:

 

για την αμμοληψία κατάντη της Νέας Εθνικής Οδού, κατόπιν εκπόνησης Ειδικής Τεχνικής Μελέτης Εφαρμογής, από την καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία και η οποία θεωρείται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας, μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
Για την απόληψη φερτών υλών (αμμοληψία), η διαχειριστική μελέτη εκπονείται από ενδιαφερόμενος φορείς ή από Περιφερειακές, Νομαρχιακές και Δημοτικές Υπηρεσίες, ή τον Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, εντός δύο ετών από την δημοσίευση της παρούσας και η οποία θεωρείται μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης, από την καθ' ύλη αρμόδια περιφερειακή Υπηρεσία (Δ.Ε.Κ.Ε. κ.λ.π).
μέχρι την θεώρηση της Ειδικής Τεχνικής Μελέτης Εφαρμογής και για χρονικό διάστημα έως τριών ετών, από την ισχύ της παρούσας Απόφασης, η εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
στην διαχειριστική μελέτη εκτός των άλλων, θα καθορίζονται και οι θέσεις, η μέθοδος, ο χρόνος, η ποσότητα του απολήψιμου υλικού (φερτά υλικά και όχι σταθεροποιημένες αποθέσεις με φυτοκάλυψη), κ.λ.π.
η περιβαλλοντική αδειοδότηση για κάθε μεμονωμένη μονάδα αμμοληψίας, καθώς και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκδίδεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

4. Ο περιοδικός καθαρισμός των πρανών των αποστραγγιστικών τάφρων, η περιοδικότητα, η μέθοδος καθαρισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμίζεται από Ειδική Τεχνική Μελέτης Εφαρμογής, που εκπονείται από την καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία και θεωρείται από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της οικείας Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

5. Η οστρακοκαλλιεργητική δραστηριότητα όπου και όπως νόμιμα ασκείται και επί πλέον:

 

α. Είναι δυνατή η χωροθέτηση των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων οστρακοκαλλιέργειας, χώρων ελλιμενισμού και κάθε άλλης απαραίτητης για τη δραστηριότητα εγκατάστασης για την παραγωγή και τη διακίνηση του παραγόμενου προϊόντος, με την ίδρυση Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του νόμου 2742/1999.

 

β. Είναι δυνατή η συντήρηση, επέκταση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμός των μονάδων οστρακοκαλλιεργειών, η οποία πραγματοποιείται μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ' ύλην αρμόδιας υπηρεσίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τους περιβαλλοντικούς όρους που θα εγκριθούν μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης και την ίδρυση Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων.

 

γ. Επιβάλλεται η συλλογή και απομάκρυνση από την περιοχή παντός είδους υπολειμμάτων από την παραγωγή, διαλογή, διαμετακόμιση και παντός είδους τυποποίηση των προϊόντων των παραπάνω δραστηριοτήτων με ευθύνη των διενεργούντων τις παραπάνω δραστηριότητες και ασκούνται τακτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συμμόρφωση με τα προαναφερόμενα.

 

6. Τα έργα πρόληψης ή αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων ή εδαφών, κ.τ.λ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία.

 

7. Η ελεύθερη χρήση των παραλιών και οι οργανωμένες πλαζ για κολύμβηση, με μη μόνιμες υποδομές, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (περί Αιγιαλού και παραλίας). Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

8. Νομίμως υφιστάμενα κτίσματα ή κατασκευές επιτρέπεται να διατηρήσουν τη χρήση για την οποία κατασκευάσθηκαν. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται μόνον εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας και ενισχύονται οι Περιβαλλοντικές - Οικολογικές διεργασίες στην προστατευόμενη περιοχή. Επιτρέπονται προσθήκες και εκσυγχρονισμός, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και αποθήκευσης νερού, καθώς και για την περιβαλλοντική ένταξη της δραστηριότητας.

 

9. Η αλλαγή χρήσης γης για δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των στοιχείων πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση - ευαισθητοποίηση και την παρατήρηση της φύσης, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας για τα επιμέρους στοιχεία και οικοτόπους της περιοχής.

 

10. Οι εργασίες συντήρησης - επισκευής του φάρου του Δέλτα του Αξιού καθώς και οι εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης στο φάρο. Οι όροι για την πρόσβαση επισκεπτών μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου στον φάρο καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.

 

III. Ζώνη ΠΑ. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

 

Εντός της ζώνης ΠΑ και επιπλέον των αναφερομένων στους 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16 και 17, όρους για τις Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4.

 

Επιτρέπεται:

 

1. Η διέλευση και στάθμευση:

 

α) των υπηρεσιακών τροχοφόρων των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

β) των τροχοφόρων για ειδικούς λόγους (μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκτέλεση εγκεκριμένων έργων και εργασιών) μετά από άδεια που θα χορηγείται από τον Φορέα Διαχείρισης.

 

γ) των οχημάτων εξυπηρέτησης της παραγωγικής διαδικασίας των αλυκών και

 

δ) των οχημάτων με σκοπό την οικοτουριστική δραστηριότητα και τη χρήση των παραλιών για κολύμβηση.

 

Οι θέσεις διέλευσης και στάθμευσης, καθώς και η χωρητικότητα σε οχήματα καθορίζονται με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.

 

2. Η παραγωγή άλατος και τα αναγκαία έργα και υποδομές στην παραχωρηθείσα έκταση στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε, με την προϋπόθεση της μη αλλοίωσης, ή επιβάρυνσης του λιμναίου και υγροτοπικού οικοσυστήματος, την διασφάλιση των φυσικών διεργασιών αυτών, καθώς και τις οικολογικές απαιτήσεις της ορνιθοπανίδας, από την μη επαρκή παροχή και παρουσία νερού στη κατακλυζόμενη έκταση (ανατολικά της παραχωρηθείσας περιοχής ακρωτηρίου Αθερίδα) των αμμοθινών. Ο καθορισμός της διακύμανσης της στάθμης στο προαναφερόμενο ανατολικό τμήμα, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμιστεί πριν την εκτέλεση του οποιοδήποτε έργου, κατά την διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει.

 

3. Ο περιοδικός καθαρισμός των πρανών των αποστραγγιστικών τάφρων. Η περιοδικότητα, η μέθοδος καθαρισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται από Ειδική Τεχνική Μελέτης Εφαρμογής, που εκπονείται από την καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία ή φορέα του έργου και θεωρείται από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της οικείας Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

4. Νομίμως υφιστάμενα κτίσματα ή κατασκευές επιτρέπεται να διατηρήσουν τη χρήση για την οποία κατασκευάσθηκαν. Η αλλαγή της χρήσης τους επιτρέπεται μόνον για τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επιτρέπονται προσθήκες και εκσυγχρονισμός, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και αποθήκευσης νερού, καθώς και για την περιβαλλοντική ένταξη της δραστηριότητας.

 

ΙV. Ζώνες B1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β7. Περιοχές Προστασίας της Φύσης.

 

Εντός των ζωνών B1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β7 και επιπλέον των αναφερομένων στους 1, 2, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15 και 17, όρους για τις Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4:

 

Επιτρέπεται:

 

1. Η ημερήσια επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης, την αναψυχή και τα θαλάσσια λουτρά, καθώς επίσης τη δημιουργία σε συγκεκριμένους χώρους των απαραίτητων μη μόνιμων υποδομών, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας για τα επιμέρους στοιχεία και οικοτόπους της περιοχής. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται στη ζώνη Β6 της περιοχής Καλοχωρίου η κατασκευή περιφερειακής ζώνης αστικού πρασίνου και υπαίθριας άθλησης, εύρους όχι μεγαλύτερου των 70 μέτρων, εφαπτόμενης με τα νότια όρια του ομώνυμου οικισμού και η οποία θα καθορισθεί κατόπιν εκπόνησης Ειδικής Τεχνικής Μελέτης Εφαρμογής και θεώρησή της από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της οικείας Περιφέρειας μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Τα έργα συντήρησης και βελτίωσης του συνόλου των αναγκαίων υποδομών ή η κατασκευή νέων ελαφριάς υποδομής (μη μόνιμων εκτός της Β6), για την υλοποίηση των προαναφερθέντων δράσεων και την υποδοχή, ξεκούραση και διημέρευσης επισκεπτών των προαναφερθέντων δράσεων, (όπως βελτίωση μονοπατιών, στέγαστρα - παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, υποδομές εστίασης σε συγκεκριμένα σημεία, ποδηλατόδρομοι, μικροί ελεγχόμενοι χώροι στάθμευσης, κ.λ.π.), υλοποιούνται με τις εξής προϋποθέσεις:

 

I. να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας και να επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των περιβαλλοντικών - οικολογικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής.

 

II. στον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης να εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί για την άσκηση της δραστηριότητας.

 

III. να προβλέπονται στο εκάστοτε εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης. Μέχρι την εκπόνηση και έγκριση του εκάστοτε Σχεδίου Διαχείρισης, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες και υποδομές υλοποιούνται, κατόπιν εκπόνησης Ειδικής Τεχνικής Μελέτης Εφαρμογής και θεώρησή της από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

IV. να είναι δυνατή η άμεση εναρμόνισή τους, με τα προβλεπόμενα στα εκάστοτε εκπονούμενα και εγκρινόμενα Σχέδια Διαχείρισης για την περιοχή.

 

V. Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για κάθε έργο όπου αυτό απαιτείται, η οποία γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

2. Τα έργα συντήρησης και βελτίωση βατότητας του οδικού δικτύου, μόνον στα τμήματα που θα εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα, από την παρούσα απόφαση, έργα και δραστηριότητες και εφ' όσον η αναγκαιότητα αυτή προηγουμένως τεκμηριωθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για κάθε έργο όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

3. Η γεωργία στις νομίμως υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο εκσυγχρονισμός της υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η φυτοπροστασία να γίνεται με υποχρεωτική τήρηση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ) και με μεθόδους που επιτρέπονται στα πλαίσια των εκάστοτε σχετικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

 

β. Διατήρηση - ενίσχυση των φυτοφραχτών όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

 

γ. Προώθηση και ενίσχυση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και εφαρμογή βελτιωμένων αγροπεριβαλλοντικών πρακτικών.

 

4. Η βόσκηση μόνο ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων που θα επιτρέπεται εκάστοτε, καθώς και οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, θα καθορισθούν από ειδική διαχειριστική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις.

 

β. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εκπονείται με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός δύο ετών από την έκδοση της παρούσας.

 

γ. Μέχρι την οριστική έγκριση της ειδικής διαχειριστικής μελέτης η δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

δ. Οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 m από των άξονα των φυσικών, τεχνιτών αποστραγγιστικών τάφρων, της κοίτης των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού ή της άμεσης ζώνης πλημμυρών, καθώς και εκτός των οικοτόπων προτεραιότητας του παραρτήματος 1 της οδηγίας 1992/43.

 

5. Νομίμως υφιστάμενα κτίσματα ή κατασκευές επιτρέπεται να διατηρήσουν τη χρήση για την οποία κατασκευάσθηκαν. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται μόνον εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας και ενισχύονται οι Περιβαλλοντικές - Οικολογικές διεργασίες στην προστατευόμενη περιοχή. Επιτρέπονται προσθήκες και εκσυγχρονισμός, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και αποθήκευσης νερού, καθώς και για την περιβαλλοντική ένταξη της δραστηριότητας.

 

6. Η αλλαγή χρήσης γης για δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των στοιχείων πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση - ευαισθητοποίηση και την παρατήρηση της φύσης, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας για τα επιμέρους στοιχεία και οικοτόπους της περιοχής.

 

7. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των υφιστάμενων στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, κατόπιν εκπόνησης, Ειδικής Τεχνικής Μελέτης Εφαρμογής που εκπονείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας, με θεώρησή της από τον Φορέα Διαχείρισης. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για κάθε έργο όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

8. Τα έργα πρόληψης ή αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων ή εδαφών, κ.τ.λ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία.

 

9. Η εκτέλεση έργων βελτίωσης, αποκατάστασης, και εκσυγχρονισμού λειτουργικών υποδομών και μεταφορών (αποχέτευση, ύδρευση, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λ.π.). Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, για κάθε έργο όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

10. Η βελτίωση, αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων γεωργικών αποθηκών.

 

V. Ζώνες Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5, Γ6. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.

 

Εντός των ζωνών Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5, Γ6 ισχύουν τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1, 2, 3, 7, 8, 10, 11, 12, 13 και 14, για τις Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4, και επιπλέον:

 

Επιτρέπεται:

 

1. Η γεωργία μόνο στις νομίμως υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς και τα αναγκαία έργα υποδομής της (π.χ. αναδιάρθρωση, αναδασμός, άρδευση, οδοποιία κ.λ.π.) και ο εκσυγχρονισμός της υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η φυτοπροστασία να γίνεται με υποχρεωτική τήρηση των Κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ) και με μεθόδους που επιτρέπονται στα πλαίσια των εκάστοτε σχετικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την περιβαλλοντική γεωργία.

 

β. Διατήρηση των φυτοφραχτών όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

 

γ. Προώθηση και ενίσχυση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ή άλλης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα κ.λ.π.. με εφαρμογή βελτιωμένων καλλιεργητικών πρακτικών ή της βιολογικής - περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ' ύλην αρμόδιας τοπικής υπηρεσίας (Διεύθυνση Γεωργίας) και την σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

2. Η βόσκηση μόνο ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

 

α. Η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων που θα επιτρέπεται εκάστοτε, καθώς και οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, θα καθορισθούν από ειδική διαχειριστική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις.

 

β. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εκπονείται με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός δύο ετών από την έκδοση της παρούσας.

 

γ. Μέχρι την οριστική έγκριση της ειδικής διαχειριστικής μελέτης η δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

δ. Οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 m από των άξονα των φυσικών, τεχνητών αποστραγγιστικών τάφρων, της κοίτης των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού ή της άμεσης ζώνης πλημμυρών, καθώς και εκτός των οικοτόπων προτεραιότητας του παραρτήματος 1 της οδηγίας 1992/43.

 

3. Οι εργασίες καθαρισμού, εκσυγχρονισμού και συντήρησης των υφιστάμενων στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων. Η περιοδικότητα, η μέθοδος καθαρισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμίζεται από Μελέτη Εφαρμογής, που εκπονείται από την καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία και θεωρείται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

4. Η εκτέλεση έργων βελτίωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού λειτουργικών υποδομών και μεταφορών (αποχέτευση, ύδρευση, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λ.π.), Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, για κάθε έργο όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

5. Τα έργα πρόληψης ή αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων ή εδαφών, κ.τ.λ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία.

 

6. Η κατοικία σύμφωνα με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης, σε γήπεδα με αρτιότητα μεγαλύτερη από 6 στρέμματα, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7,5 m με κεραμοσκεπή.

 

7. Η εγκατάσταση πτηνό - κτηνοτροφικών μονάδων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και εφ' όσον το μέγεθος και ο τρόπος διάθεσης των αποβλήτων τους δεν έρχεται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στη παρούσα απόφαση και με τις εξής προϋποθέσεις:

 

στην περίπτωση μετεγκατάστασης μονάδων εγκατεστημένων εντός, των ορίων οικισμών, των ζωνών Απόλυτης Προστασίας, Προστασίας της Φύσης, σε περιοχές με απόσταση μικρότερη των 200 m από των άξονα των φυσικών, τεχνιτών αποστραγγιστικών τάφρων, της κοίτης των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού ή εντός της άμεσης ζώνης πλημμυρών τους, καθώς και εντός των οικοτόπων προτεραιότητας του παραρτήματος 1 της οδηγίας 1992/43. Η δυναμικότητα των μονάδων αυτών καθορίζεται έως και την υποκατηγορία 2, κατηγορίας πρώτης, ομάδας 7ης, υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, ως εκάστοτε ισχύει, με μέγιστη δυναμικότητα έως 120 ισοδύναμα ζώα για τα βοοειδή και τα 100 ισοδύναμα ζώα για τα υπόλοιπα εκτρεφόμενα είδη της προαναφερθείσης ομάδας.
Εγκατάσταση νέων μονάδων έως και υποκατηγορία 2, κατηγορίας πρώτης, ομάδας 7ης, υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, ως εκάστοτε ισχύει, με μέγιστη δυναμικότητα έως 120 ισοδύναμα ζώα για τα βοοειδή και τα 80 ισοδύναμα ζώα για τα υπόλοιπα εκτρεφόμενα είδη της προαναφερθείσης ομάδας.
Οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 m από των άξονα των φυσικών, τεχνιτών αποστραγγιστικών τάφρων, της κοίτης των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού ή της άμεσης ζώνης πλημμυρών τους, καθώς και εκτός των οικοτόπων προτεραιότητας του παραρτήματος 1 της οδηγίας 1992/43.
Τα ανωτέρω υλοποιούνται, μετά τον καθορισμό και οργάνωση του αποδέκτη, των νεκρών ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε κείμενη νομοθεσία.
Υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες που δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, δύνανται να βελτιώνονται να εκσυγχρονίζονται και να επεκτείνονται έως και υποκατηγορία 2, κατηγορίας πρώτης, ομάδας 7ης, υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, ως εκάστοτε ισχύει, με μέγιστη δυναμικότητα έως 120 ισοδύναμα ζώα για τα βοοειδή και τα 80 ισοδύναμα ζώα για τα υπόλοιπα εκτρεφόμενα είδη της προαναφερθείσης ομάδας.
Μετά την παρέλευση της τριετίας, είναι δυνατή η τροποποίηση της παρούσας ρύθμισης, με την έκδοση σχετικού κανονισμού μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης, με βάσει τα επιστημονικά δεδομένα σχετικής μελέτης, που θα εκπονηθεί με ευθύνη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.
Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

8. Η υδατοκαλλιέργεια σε χερσαίες δεξαμενές, καθώς και οι αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, έως και υποκατηγορίας 2, κατηγορίας πρώτης, ομάδας 8ης, υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, ως εκάστοτε ισχύει, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας.

 

9. Η θήρα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για τα επόμενα τρία χρόνια, από τη δημοσίευση της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης . Μετά την παρέλευση της τριετίας είναι δυνατή η τροποποίηση της παρούσας ρύθμισης, με την έκδοση σχετικού κανονισμού, μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης, με βάσει τα επιστημονικά δεδομένα σχετικής μελέτης, που θα εκπονηθεί με ευθύνη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.

 

10. Η απόληψη φερτών υλικών (π.χ. άμμος, άργιλος κ.λ.π.), με την προϋπόθεση ότι, η δραστηριότητα και οι όποιες απαιτούμενες υποδομές και εγκαταστάσεις βρίσκονται σε γεωργική γη και σύμφωνα με την σχετική κείμενη νομοθεσία περί γεωργικής γης.

 

11. Έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος αρδευτικού αποστραγγιστικού δικτύου. Απαγορεύεται κάθε νέο έργο εκχέρσωσης, αποστράγγισης και άρδευσης, εκτός του αρδευτικού - αποστραγγιστικού δικτύου για τις ήδη νόμιμα υφιστάμενες καλλιέργειες των ζωνών Γ.

 

12. Η χρήση του υφιστάμενου οδικού δικτύου καθώς και τα έργα βελτίωσης, αποκατάστασης και συντήρησής του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και του Φορέα Διαχείρισης. Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδών, εξαιρουμένης της περιπτώσεως διάνοιξης οδού μόνον στα τμήματα που θα εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα, από την παρούσα απόφαση, έργα και δραστηριότητες και εφ' όσον η αναγκαιότητα αυτή προηγουμένως τεκμηριωθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

13. Η δημιουργία θερμοκηπίων χαμηλής κάλυψης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με τους υφιστάμενους όρους περί θερμοκηπίων (π.χ. υαλόφρακτα κ.λ.π.), μετά από εισήγηση της αρμόδιας τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

14. Η χρήση των υφιστάμενων γεωργικών αποθηκών - υποδομών και η ανέγερση νέων ισόγειων μέγιστου εμβαδού 120 m2 και ύψους 4.5 m. Μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ' ύλην αρμόδιας τοπικής υπηρεσίας (Διεύθυνση Γεωργίας), ή ένταξης σε ειδικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ασκούμενης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα, ή της βιολογικής - περιβαλλοντικής κατεύθυνσης καλλιέργειας ή άλλης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα κ.λ.π., είναι δυνατή η ανέγερση μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών αποθηκών ή στεγάστρων για τη φύλαξη μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

15. Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων καθετοποίησης των παραγόμενων προϊόντων του πρωτογενή τομέα, εξυπηρέτησης μεμονωμένου καλλιεργητή ή ομάδας καλλιεργητών μετά από αιτιολογημένη γνώμη των καθ' ύλην αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

16. Εγκαταστάσεις για την ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών μόνο αλιευτικών, έως και 3ης υποκατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας, ομάδας 9, της υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης.

 

17. Οι κύριες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποκατηγορίας 3, δεύτερης κατηγορίας, ομάδας 6 (υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση ως ισχύει), μέγιστης δυναμικότητας 30 κλινών, σε γήπεδα με ελάχιστο όριο αρτιότητας τα 8 στρέμματα. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου τα 7.5 m με υποχρεωτική κεκλιμένη στέγη και τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) τα λύματα - απόβλητα τους (επεξεργασμένα ή μη) δεν θα εκρέουν απευθείας και δεν θα αλλοιώνουν την ποιότητα των επιφανειακών νερών, καθώς και του υπόγειου υδροφορέα της προστατευόμενης περιοχής.

 

β) η κατασκευή των κτιρίων θα ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής και θα προσαρμόζονται στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

 

18. Η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης της υπ' αριθμόν κοινής υπουργικής απόφασης 13727/724/2003, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, σε θεσμοθετημένες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων Δευτερογενούς, Τριτογενούς Τομέα, (ΒΙΟ.ΠΑ ή Π.Ο.Α.Δ.Δ.Τ.Τ.). Η θεσμοθέτηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Μετά την έναρξη και την παραλαβή της πρώτης φάσης της μελέτης για τη θεσμοθέτηση (ΒΙΟ.ΠΑ ή Π.Ο.Α.Δ.Δ.Τ.Τ.) και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών θεσμοθέτησής των, μεμονωμένες παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, είναι δυνατόν να αδειοδοτηθούν. Η αδειοδότησή τους γίνεται βάσει των κείμενων διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης και με την προϋπόθεση τήρησης των κατευθύνσεων του, θεσμικού πλαισίου για τα ΒΙΟ.ΠΑ ή Π.Ο.Α.Δ.Δ.Τ.Τ., καθώς και της πρώτης φάσης της προαναφερθείσης μελέτης, για τη θεσμοθέτηση των/της ΒΙΟ.ΠΑ ή Π.Ο.Α.Δ.Δ.Τ.Τ.

 

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει.

 

19. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, υποκατηγορίας 4, δεύτερης κατηγορίας, ομάδας 6 (α/α 11Γ), της υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

 

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει.

 

20. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και υψηλής θερμότητας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτός αιολικής, (π.χ γεωθερμική, ηλιακή κ.λ.π.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και με την προϋπόθεση ότι, η δραστηριότητα και οι απαιτούμενες υποδομές και εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, να βρίσκονται σε γεωργική γη και σύμφωνα με την σχετική κείμενη νομοθεσία περί γεωργικής γης. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ανώτερη εγκαθιστάμενη ισχύς των φωτοβολταϊκών Σταθμών στο σύνολο της Ζώνης Γ να μην υπερβαίνει το 40 % της εκάστοτε καθοριζόμενης ισχύος από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

VI. Ζώνη Δ. Περιοχή ελεγχόμενης οικιστικής ανάπτυξης Αλυκών Κίτρους.

 

Εντός της ζώνης Δ, ισχύουν τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14, για τις Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4 και επί πλέον:

 

Επιτρέπεται:

 

1. Η χρήση του υφιστάμενου οδικού δικτύου καθώς και τα έργα βελτίωσης, αποκατάστασης και συντήρησής του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδών, εξαιρουμένης της περιπτώσεως διάνοιξης οδού μόνον στα τμήματα που θα εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα, από την παρούσα απόφαση, έργα και δραστηριότητες και εφ' όσον η αναγκαιότητα αυτή προηγουμένως τεκμηριωθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, Η περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης, ως εκάστοτε ισχύει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

2. Η βόσκηση μόνο ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων που θα επιτρέπεται εκάστοτε, καθώς και οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, θα καθορισθούν από ειδική διαχειριστική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις.

 

β. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εκπονείται με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός δύο ετών από την έκδοση της παρούσας.

 

γ. Μέχρι την οριστική έγκριση της ειδικής διαχειριστικής μελέτης η δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

δ. Οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 m από των άξονα των φυσικών, τεχνιτών αποστραγγιστικών τάφρων, της κοίτης των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού ή της άμεσης ζώνης πλημμυρών, καθώς και εκτός των οικοτόπων προτεραιότητας του παραρτήματος 1 της οδηγίας 1992/43.

 

3. Η γεωργία μόνο στις νομίμως υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς και τα αναγκαία έργα υποδομής της (π.χ αναδιάρθρωση, αναδασμός, άρδευση, οδοποιία κ.λ.π.) και ο εκσυγχρονισμός της υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Η φυτοπροστασία να γίνεται με υποχρεωτική τήρηση των Κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ) και με μεθόδους που επιτρέπονται στα πλαίσια των εκάστοτε σχετικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην περιβαλλοντική γεωργία.

 

β. Διατήρηση των φυτοφραχτών όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

 

γ. Προώθηση και ενίσχυση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ή άλλης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα κ.λ.π.. με εφαρμογή βελτιωμένων καλλιεργητικών πρακτικών ή της βιολογικής - περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ' ύλην αρμόδιας τοπικής υπηρεσίας (Διεύθυνση Γεωργίας) και την σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

 

4. Οι εργασίες καθαρισμού, εκσυγχρονισμού και συντήρησης των υφιστάμενων στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων. Η περιοδικότητα, η μέθοδος καθαρισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμίζεται από Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής, που εκπονείται από την καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία και θεωρείται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπου αυτό απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης ως εκάστοτε ισχύει.

 

5. Η χρήση των υφιστάμενων γεωργικών αποθηκών - υποδομών και η ανέγερση νέων ισόγειων μέγιστου εμβαδού 120 m2 και ύψους 4.5 m. Μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ' ύλην αρμόδιας τοπικής υπηρεσίας (Διεύθυνση Γεωργίας), ή ένταξης σε ειδικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ασκούμενης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα, ή της βιολογικής - περιβαλλοντικής κατεύθυνσης καλλιέργειας ή άλλης δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα κ.λ.π., είναι δυνατή η ανέγερση μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών αποθηκών ή στεγάστρων για τη φύλαξη μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων.

 

6. Η εκτέλεση έργων βελτίωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού και επέκτασης λειτουργικών υποδομών σχετικών με την οικιστική χρήση της ζώνης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και εφ' όσον δεν θίγονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής ως περιφερειακής ζώνης προστασίας βιοτόπων.

 

7. Η κατοικία. Επιβάλλεται κεκλιμένη στέγη με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7.5 m, με κεραμοσκεπή (συμπεριλαμβανομένης της στέγης). Ως προς την αρτιότητα και κατάτμηση των γηπέδων καθώς και ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την εκτός σχεδίου δόμηση.

 

8. Οι κύριες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποκατηγορίας 3, δεύτερης κατηγορίας, ομάδας 6 (υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση ως ισχύει), μέγιστης δυναμικότητας 30 κλινών, σε γήπεδα με ελάχιστο όριο αρτιότητας τα 8 στρέμματα. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου τα 7.5 m με υποχρεωτική κεκλιμένη στέγη και τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) τα λύματα - απόβλητα τους (επεξεργασμένα ή μη) δεν θα εκρέουν απευθείας και δεν θα αλλοιώνουν την ποιότητα των επιφανειακών νερών, καθώς και του υπόγειου υδροφορέα της προστατευόμενης περιοχής.

 

β) η κατασκευή των κτιρίων θα ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής και θα προσαρμόζονται στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αυτής.

 

9. Οι απαραίτητες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις και υποδομές εξυπηρέτησης των λιμενικών δραστηριοτήτων του λιμένα Κίτρους.

 

10. Εγκαταστάσεις για την ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών μόνο αλιευτικών, έως και 3ης υποκατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας, ομάδας 9, της υπ' αριθμόν 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της υπ' αριθμόν 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/2003) κοινής υπουργικής απόφασης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1705/2016 απόφαση ΣτΕ.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.