Απόφαση 1362/93 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Γεωλογικές χαρτογραφήσεις έργων οδοποιίας, φραγμάτων, κ.λ.π.


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1.1 Στάδιο αναγνωριστικής φάσης

 

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας αλλά και κάθε άλλο τεχνικό έργο με γραμμική ή επιφανειακή ανάπτυξη, όπως οδικές αρτηρίες, σιδηροδρομικές γραμμές, υδαταγωγοί, αγωγοί αποχέτευσης, διώρυγες, αεροδρόμια, κατολισθήσεις, φράγματα, σήραγγες, έγκοιλα κ.λ.π.

 

1.1.1 Γεωλογική χαρτογράφηση

 

Στο γεωλογικό χάρτη απεικονίζονται με χρώμα (με ράστερ μόνο κατόπιν εντολής του εργοδότη) οι γεωλογικοί σχηματισμοί, τα μακροτεκτονικά στοιχεία που μετρήθηκαν (παράταξη στρωμάτων, ρήγματα, πτυχώσεις κ.λ.π.), υδρογεωλογικές παρατηρήσεις κ.α.

 

Επίσης φαίνονται οι θέσεις ενδεχομένων κατολισθήσεων, καταπτώσεων, των προβληματικών περιοχών γενικά κ.λ.π. Η κλίμακα των γεωλογικών χαρτών είναι η ίδια με αυτή των αντίστοιχων χαρτών του μελετητή του έργου. Η αμοιβή Α της χαρτογράφησης θα υπολογίζεται από τον τύπο:

 

Α = 8200 κ Ε0.6 λ όπου:

 

κ = συντελεστής κλίμακας

Ε = επιφάνεια χαρτογραφηθέντος τμήματος σε τετραγωνικά km2.

 

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο αντίστοιχος συντελεστής κ για κάθε κλίμακα χάρτου:

 

Κλίμακα

K

1:50.000

1.00

1:20.000

1.38

1:10.000

1.76

 

1.1.2 Γεωλογικές μηκοτομές

 

Η σύνταξη της γεωλογικής μηκοτομής με χρώμα (με ράστερ μόνον κατόπιν εντολής του εργοδότη) γίνεται σε κλίμακα παρόμοια με αυτή του χάρτη με σκοπό να δοθεί μια εικόνα της γεωλογικής δομής σε βάθος κατά μήκος της χαράξεως.

 

Η αμοιβή για κάθε χιλιόμετρο μήκους γεωλογικής μηκοτομής καθορίζεται σε ποσοστό 12% επί της αμοιβής της αντίστοιχης γεωλογικής χαρτογράφησης με μήκος χιλίων μέτρων.

 

1.1.3 Τεχνικογεωλογική έκθεση

 

Στην τεχνικογεωλογική έκθεση αναφέρονται και αναλύονται τα γεωλογικά, τεκτονικά και υδρογεωλογικά δεδομένα καθώς και τα διαθέσιμα σεισμικά και γεωτεχνικά στοιχεία. Αναφέρονται επίσης τα συμπεράσματα σχετικά με την καταλληλότητα των σχηματισμών διελεύσεως της χαράξεως και με προβλήματα που υπάρχουν (π.χ. κατολισθήσεις) ή που είναι δυνατό να προκύψουν (διαταραχές) σε ό,τι αφορά τα πρανή, τα υψηλά επιχώματα και την κατασκευή των τεχνικών. Επί πλέον αξιολογούνται οι περιοχές απόληψης υλικών κατασκευής και τέλος δίνονται προτάσεις για τη σκοπιμότητα ή μη της εκτελέσεως του επόμενου σταδίου και συνοπτικός προγραμματισμός των γεωλογικών - γεωτεχνικών ερευνών και γεωφυσικών διασκοπήσεων που τυχόν απαιτούνται.

 

Η αμοιβή για την σύνταξη τεχνικογεωλογικής έκθεσης καθορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος τιμολογίου. Η αμοιβή για τη σύνταξη τεχνικογεωλογικής έκθεσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 6.000 λ δραχμές.

 

1.2 Στάδιο οριστικής γεωλογικής μελέτης

 

1.2.1 Γεωλογική χαρτογράφηση

 

Η χαρτογράφηση στη φάση αυτή πραγματοποιείται σε κλίμακα 1:5.000 ή και μεγαλύτερη και οπωσδήποτε είναι ίδια με αυτή των αντίστοιχων χαρτών του μελετητή του έργου. Η αμοιβή Γ για τη σύνταξη γεωλογικού χάρτη υπολογίζεται με βάση τον παρακάτω τύπο:

 

Γ = 9.600 κ Ε0.6 λ όπου:

 

κ = συντελεστής που εξαρτάται από την κλίμακα

Ε = επιφάνεια σε km2 χαρτογραφηθέντος τμήματος.

 

Οι τιμές των κ φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Κλίμακα

K

1:5.000

2.26

1:2.000

3.09

1:1.000

3.94

1:500

5.03

1:200

6.93

1:100

8.83

 

Στο στάδιο της οριστικής γεωλογικής μελέτης η αποζημίωση της γεωλογικής χαρτογράφησης και μηκοτομή μη συνεχομένων τμημάτων του δρόμου θα υπολογίζονται χωριστά για κάθε τμήμα.

 

Η αμοιβή για τη σύνταξη του γεωλογικού χάρτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10.000 λ.

 

1.2.2 Γεωλογικές μηκοτομές

 

Η αμοιβή για κάθε χιλιόμετρο μήκους γεωλογικής μηκοτομής καθορίζεται σε ποσοστό 12% επί της αμοιβής της αντίστοιχης γεωλογικής χαρτογράφησης μήκους χιλιομέτρου.

 

1.2.3 Βοηθητικοί χάρτες

 

Σε ορισμένες μελέτες είναι δυνατόν να απαιτηθεί η σύνταξη βοηθητικών χαρτών που απεικονίζουν στοιχεία και παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο ύπαιθρο. Η επεξεργασία αυτών των στοιχείων γίνεται σε γραφείο, όπου απεικονίζονται κωδικοποιημένα στους παρακάτω χάρτες. Παραδείγματα από τέτοιους χάρτες δίνονται παρακάτω:

 

Υδρολιθικός χάρτης. Περιλαμβάνει παρατηρήσεις για την περατότητα των σχηματισμών. Το μηχανισμό της κίνησης των υπόγειων νερών και τα σημεία ύδατος (φρέατα, πηγές, γεωτρήσεις).
Πιεζομετρικοί χάρτες. Πρόκειται για ομάδα χαρτών που συντάσσονται εφόσον γίνουν μετρήσεις της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα σε διαφορετικές περιόδους. Οι χάρτες αυτοί απεικονίζουν πιεζομετρικές και ισοβαθείς καμπύλες, μεταβολές στάθμης μεταξύ διαφορετικών περιόδων του υπογείου νερού κ.λ.π.
Ισοχημικοί χάρτες. Με τα αποτελέσματα των χημικών μετρήσεων συντάσσονται χάρτες που απεικονίζουν την περιεκτικότητα εκείνων των στοιχείων που ενδιαφέρουν το έργο.
Χάρτης κλίσης αναγλύφου. Μετά από επεξεργασία των τοπογραφικών χαρτών σχεδιάζεται χάρτης με καμπύλες ίσης κλίσης του αναγλύφου.
Χάρτες ανάλυσης υδρογραφικού δικτύου. Μετά από μετρήσεις του υδρογραφικού δικτύου συντάσσονται χάρτες που απεικονίζουν την πυκνότητα και τη συχνότητα του υδρογραφικού δικτύου.
Χάρτης ισοπαγών μανδύα αποσάθρωσης, χάρτης ισοβαθών βραχώδους υποβάθρου κ.λ.π. Συντάσσονται με βάση τα αποτελέσματα γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και απεικονίζουν αντίστοιχες καμπύλες (ισοπαχείς ή ισοϋψείς ή ισοβαθείς) που αφορούν το μανδύα αποσάθρωσης ή το πάχος του μανδύα αποσάθρωσης κ.λ.π.

 

Οι παραπάνω χάρτες εκπονούνται μόνον αφού προηγηθεί γεωλογική χαρτογράφηση και αντίστοιχες μετρήσεις.

 

Η αμοιβή καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί της αμοιβής του αντίστοιχου γεωλογικού χάρτη. Η αμοιβή αφορά τον κάθε χάρτη, ή ομάδα χαρτών της ίδιας κατηγορίας, όπως κατ' αρχάς περιγράφηκαν.

 

1.2.4 Τεχνικογεωλογική έκθεση

 

Η Τεχνικογεωλογική έκθεση περιλαμβάνει γενικά στοιχεία σχετικά με τη λιθοστρωματογραφική διάρθρωση των σχηματισμών, τη συμπεριφορά τους σε εξόρυξη καθώς και στοιχεία για την ευστάθεια των πρανών. Γίνεται επισήμανση των τμημάτων της χάραξης στα οποία είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις λόγω γεωλογικών και τεκτονικών αιτιών. Επίσης γίνονται υποδείξεις για επιλογή ασφαλέστερων οδεύσεων, προτάσεις για πηγές λήψεως αδρανών υλικών και για την εκτέλεση των αναγκαίων γεωτρήσεων ερευνητικών φρεατίων κ.λ.π. Γενικά στη φάση αυτή πρέπει να είναι δυνατή η διαμόρφωση σαφούς γνώμης για τις υφιστάμενες τεχνικογεωλογικές συνθήκες στην προτεινόμενη ζώνη χαράξεως.

 

Η αμοιβή για τη σύνταξη τεχνικογεωλογικής έκθεσης καθορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος τιμολογίου. Τέλος, η αμοιβή για σύνταξη τεχνικογεωλογικής έκθεσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 6.000 λ δραχμές.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.