Απόφαση 140055/17 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Συνοπτική Τεχνική Έκθεση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Αντικείμενο

 

Αντικείμενο της Συνοπτικής Τεχνικής Έκθεσης είναι η εξέταση και η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής του υδατορέματος και της λεκάνης απορροής του, καθώς και ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των σημαντικότερων στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που επηρεάζουν το υδατόρεμα και επηρεάζονται από αυτό. Η Συνοπτική Τεχνική Έκθεση συνοδεύεται από το απαραίτητο χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό.

 

2. Περιεχόμενα

 

Στη συνοπτική Τεχνική Έκθεση περιγράφεται η γεωγραφική θέση του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος με πληροφορίες για το τοπωνύμιο, τα χαρακτηριστικά σημεία διέλευσης του και τις διοικητικές περιφέρειες που διαρρέει. Η συνοπτική Τεχνική Έκθεση περιλαμβάνει:

 

α) Γεωλογικά στοιχεία για τη λεκάνη απορροής του υδατορέματος και τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (όπως συντελεστής κατείσδυσης, σημεία εκφόρτισης του υπόγειου υδροφορέα). Επιπλέον, δίδονται στοιχεία χρήσεων των υδατικών πόρων (όπως άρδευση, ύδρευση, ενέργεια, βιομηχανία, διατήρηση οικολογικής ισορροπίας).

 

β) Έκθεση Περιβάλλοντος στην οποία:

 

α)α) Καταγράφονται ο κωδικός του Υδάτινου Σώματος με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού και ο Κωδικός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας όπου ανήκει το εν λόγω υδατόρεμα, η θέση (σε περίπτωση που είναι εντός των κάτωθι αναφερομένων περιοχών) ή η απόσταση του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος από: όρια χωροταξικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ΖΟΕ, οικισμών και ρυμοτομικών σχεδίων, οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, σημαντικές εγκαταστάσεις τεχνικής, αστικής και κοινωνικής υποδομής (όπως οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια, κοινωφελείς εγκαταστάσεις), υδραυλικά έργα (όπως φράγματα, εκτροπές, υδροληψίες, εγγειοβελτιωτικά έργα), αρχαιολογικοί χώροι, δάση και δασικές εκτάσεις, οι περιοχές σε καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος.

 

β)β) Καταγράφονται, αναλύονται, αξιολογούνται και σχολιάζονται με ακρίβεια και χωρίς περιττά στοιχεία, τα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην περιοχή μελέτης, όπως αυτή ορίζεται στη συνέχεια και απεικονίζονται σε αντίστοιχους χάρτες της παραγράφου 4)γ. του παρόντος άρθρου.

 

Περιοχή μελέτης είναι η περιοχή γύρω από το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος, στα φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία της οποίας έχει επίδραση η οριοθέτηση, με ελάχιστη απόσταση, των ορίων της 500 μέτρα από τη βαθιά γραμμή του υδατορέματος για περιοχές εκτός οικισμών και εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, ή αντίστοιχα 200 μέτρα για περιοχές εντός οικισμών και εντός ρυμοτομικού σχεδίου. Η έκταση της περιοχής μελέτης μπορεί να αυξηθεί κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την περιβαλλοντική σημασία του υδατορέματος, καθώς και με την ύπαρξη ή μη περιοχών σε καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος ή ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

 

γ)γ) Περιγράφονται τα μη βιοτικά και τα βιοτικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη και το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ ΕΚ, στην οποία υπάγεται το προς οριοθέτηση υδατόρεμα.

 

δ)δ) Περιγράφεται το ανθρωπογενές περιβάλλον και συγκεκριμένα: καταγράφονται τα διοικητικά όρια, το πολεοδομικό καθεστώς, οι τυχόν κατευθύνσεις εγκεκριμένων Χωροταξικών Σχεδίων που επηρεάζουν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του υδατορέματος, καθώς και οι προβλέψεις εγκεκριμένων σχεδίων, χρήσεων γης (όπως ρυθμιστικά σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ, πολεοδομικές μελέτες περιοχές ειδικής προστασίας, παραγωγικές ζώνες), περιγράφονται τυχόν μέτρα του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας τα οποία επηρεάζουν την υδραυλική συμπεριφορά του υδατορέματος, συνοψίζονται τα συμπεράσματα τυχόν μελετών, που έχουν εκπονηθεί στα πλαίσια περιβαλλοντικής αδειοδότησης υφιστάμενων έργων (Προμελέτες και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με ιδιαίτερη βαρύτητα σε μελέτες που αφορούν έργα υφιστάμενα εντός της ζώνης αποτύπωσης, τα οποία επηρεάζουν την περιβαλλοντική συμπεριφορά του υδατορέματος), περιγράφονται οι εγκεκριμένες και οι υφιστάμενες χρήσεις γης (για περιοχές εκτός σχεδίου αναφέρονται στοιχεία όπως γεωργική γη, γη υψηλής παραγωγικότητας, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις, βιομηχανικές χρήσεις, μεταλλευτικές χρήσεις), καταγράφονται και απεικονίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, τα όρια των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων που βρίσκονται εντός της περιοχής μελέτης, ενώ περιγράφεται και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς προστασίας αυτών, περιγράφονται συνοπτικά οι τεχνικές υποδομές στην περιοχή μελέτης (όπως λιμάνια, αεροδρόμια οδικό- σιδηροδρομικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης - ηλεκτροδότησης - τηλεπικοινωνιών, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων).

 

ε)ε) Εντοπίζονται και αξιολογούνται συνοπτικά οι πιέσεις από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και έργα, που ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης, τα οποία επηρεάζουν ειδικότερα την ποιότητα και τη λειτουργία του υδατορέματος, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλεπόμενα μέτρα, όρους, περιορισμούς και δεσμεύσεις που τυχόν προβλέπονται στα οικεία Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας, τους Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

 

Με βάση τα δεδομένα της παραπάνω ανάλυσης, αξιολογείται η κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής μελέτης καθώς και οι πιέσεις από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και έργα, που ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης επηρεάζοντας ειδικότερα την ποιότητα και τη λειτουργία του υδατορέματος.

 

3. Συμπεράσματα

 

Συνοψίζονται όσα, από τα δεδομένα της παραπάνω ανάλυσης επηρεάζουν την περιβαλλοντική συμπεριφορά του υδατορέματος και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόταση χάραξης των οριογραμμών. Επίσης, εντοπίζονται τα σημαντικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που πρέπει να περιληφθούν στη ζώνη του υδατορέματος.

 

Τέλος, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση έργων, προτείνονται μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση ή ανάδειξη και ενίσχυση της αλληλεπίδρασης του υδατορέματος με αυτό.

 

4. Χαρτογραφική απεικόνιση

 

Η συνοπτική τεχνική έκθεση συνοδεύεται από το χαρτογραφικό υλικό, που απαιτείται για την παρουσίαση των απεικονίσιμων στοιχείων της όπως:

 

α) Χάρτη(ες) ευρύτερης περιοχής για τον εντοπισμό της θέσης σε κλίμακα 1:50.000 ή άλλη κατάλληλη (υπόβαθρο: χάρτης ΓΥΣ, ΕΚΧΑ Α.Ε. ή άλλο εγκεκριμένο), όπου σημειώνονται η θέση του υδατορέματος, η λεκάνη απορροής του, η μορφολογία, η κάλυψη του εδάφους, οι περιοχές υδατορέματος, οι περιοχές ΖΟΕ, ΓΠΣ, οικισμών, ρυμοτομικών σχεδίων - πολεοδομικών μελετών, τα μεγάλα υδραυλικά έργα και οι σημαντικές εγκαταστάσεις τεχνικής, αστικής και κοινωνικής υποδομής, οι περιοχές προστασίας της φύσης, οι αρχαιολογικοί χώροι, η θάλασσα, οι λίμνες, κ.α.

 

β) Χάρτη(ες) της περιοχής μελέτης, σε κλίμακα 1:5.000 ή 1:10.000 ή άλλης κατάλληλης κλίμακας (υπόβαθρο:

 

Χάρτης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ή άλλο εγκεκριμένο), όπου γίνεται λεπτομερής απεικόνιση της περιοχής του υδατορέματος και απεικονίζονται στοιχεία του χαρακτήρα της περιοχής και οι χρήσεις γης. Ειδικότερα, θα πρέπει να φαίνονται οι οικισμοί και τα όρια αυτών, τα όρια ΓΠΣ, ΖΟΕ, κ.λ.π., τα όρια περιοχών προστασίας της φύσης, τα όρια αρχαιολογικών ζωνών, η γεωργική γη, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό, αγροτικό, δασικό), τα τυχόν μεγάλα τεχνικά έργα, οι μεταποιητικές, τουριστικές, κτηνοτροφικές και λοιπές εγκαταστάσεις κ.α. Επισημαίνεται ότι στο χάρτη(ες) σημειώνονται όλα τα απεικονίσιμα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

 

γ) Γεωλογικό χάρτη της λεκάνης απορροής υπό κλίμακα 1:50.000 ή άλλης κατάλληλης κλίμακας.

 

δ) Χάρτη λήψης φωτογραφιών όπου σημειώνονται και οι θέσεις και οι γωνίες φωτογράφησης.

 

ε) Τα όρια του οικείου Χάρτη Επικινδυνότητας Πλημμύρας για υψηλή (Τ=50) και μέση (Τ=100) πιθανότητα και ο κωδικός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, εφόσον αυτά έχουν καθοριστεί.

 

Οι παραπάνω αναφερόμενες κλίμακες των χαρτών και σχεδίων είναι ενδεικτικές και προσαρμόζονται ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και το εύρος της περιοχής μελέτης, καθώς και το είδος και το πλήθος των πληροφοριών που απεικονίζονται στους χάρτες ή και στα σχέδια. Σε κάθε περίπτωση οι χρησιμοποιούμενοι χάρτες και σχέδια πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευκρίνεια, να είναι εύχρηστοι και να σημειώνεται επάνω τους ευκρινώς η θέση του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος.

 

5. Φωτογραφική Τεκμηρίωση

 

Η προηγηθείσα ανάλυση, που αφορά κυρίως στην περιγραφή της υφισταμένης κατάστασης περιβάλλοντος τεκμηριώνεται με το κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.