Απόφαση 14858/93 - Άρθρο 8

2.8. Εξαεριωτές


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

2.8.1. Γενικά

 

2.8.1.1. Οι εξαεριωτές μπορεί να θερμαίνονται με ατμό χαμηλής πίεσης, θερμό νερό, ηλεκτρική ενέργεια ή να είναι άμεσης θέρμανσης με καύση αερίου. Πρέπει να είναι επαρκούς δυναμικότητας ώστε να παρέχουν την αναγκαία λανθάνουσα θερμότητα εξαερίωσης για την μετατροπή της υγρής σε αέρια φάση με τον μέγιστο ρυθμό απόληψης που απαιτείται από την εγκατάσταση. Όπου κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή συγκέντρωσης συμπυκνωμάτων στην γραμμή της εκτόνωσης της αέριας φάσης του υγραερίου. Γι' αυτό μπορεί να απαιτείται μόνωση και θέρμανση κατά μήκος της σωληνογραμμής της αέριας φάσης του υγραερίου με την πρόβλεψη θυλάκων συμπυκνωμάτων ικανών να δεχθούν την ποσότητα που ενδεχόμενα θα συγκεντρωθεί κατά την παύση λειτουργίας της εγκατάστασης. Σε περίπτωση χρήσης εξαεριωτών θερμαινόμενων με ζεστό νερό, πρέπει να προστίθεται αντιπηκτικό στο νερό για να αποφεύγεται το πάγωμα.

 

2.8.1.2. Τα συστήματα εξαεριωτών πρέπει να εξοπλίζονται με μέσα ασφαλούς απομάκρυνσης των βαρέων προϊόντων που ενδεχόμενα θα συγκεντρωθούν στην πλευρά του υγραερίου του συστήματος. Το σημείο εκτόνωσης δεν πρέπει να είναι κατ' ευθείαν κάτω από τον εξαεριωτή.

 

2.8.1.3. Ηλεκτρικές αντιστάσεις ή σερπαντίνες θέρμανσης δεν πρέπει να εγκαθίστανται μέσα στην δεξαμενή για να λειτουργήσει σαν εξαεριωτής.

 

2.8.1.4. Ανάμεσα στην δεξαμενή και τον εξαεριωτή πρέπει να τοποθετούνται βάνες για να διακόψουν την σύνδεση υγρής ή και αέριας φάσης.

 

2.8.1.5. Οι εξαεριωτές, εκτός από τους άμεσης καύσης και τους μη αντιεκρηκτικούς ηλεκτρικούς, πρέπει να τοποθετούνται σε ελάχιστη απόσταση, από την πλησιέστερη δεξαμενή σύμφωνα με τον πίνακα 2.4. Οι εξαεριωτές άμεσης καύσης και οι μη αντιεκρηκτικοί από τους ηλεκτρικούς πρέπει να τοποθετούνται στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του πίνακα 2.4.

 

2.8.1.6. Εξαεριωτές δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε κτίριο, εκτός εάν το κτίριο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή διανομή υγραερίου. Τέτοια κτίρια πρέπει να κατασκευάζονται από άκαυστα υλικά και να αερίζονται καλώς πλησίον της στάθμης του δαπέδου και της οροφής.

 

2.8.1.7. Πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τον υπολογισμό και την θέση των εξαεριωτών απευθείας καύσης για να ελαχιστοποιηθούν τα επακόλουθα από οποιαδήποτε αστοχία.

 

Πίνακας 2.4: Αποστάσεις εξαεριωτών από στοιχεία εγκατάστασης

Α. Εξαεριωτές έμμεσης θέρμανσης και ηλεκτρικοί αντιεκρηκτικού τύπου από δεξαμενές υγραερίου

Χωρητικότητα δεξαμενής (m3)

Απόσταση (m)

Σφαιρικές δεξαμενές μέχρι και 500

0.5 d (d = διάμετρος της δεξαμενής)

Σφαιρικές δεξαμενές πάνω από 500

1 d

Κυλινδρικές δεξαμενές μέχρι και 70

 

Κυλινδρικές δεξαμενές πάνω από 70

2

Β. Εξαεριωτές άμεσης καύσης και ηλεκτρικοί μη αντιεκρηκτικού τύπου από δεξαμενές υγραερίου

Χωρητικότητα δεξαμενής (m3)

Απόσταση (m)

έως και 2.5

3

πάνω από 2.5 έως και 9

7.5

πάνω από 9 έως και 200

15

πάνω από 200 έως και 300

22.5

πάνω από 300

30

Γ. Εξαεριωτές (γενικά) από μονάδες παραγωγής ή επεξεργασίας εργαστήρια, συνεργεία, αποθήκες, κτίρια γραφείων, εσωτερικούς δρόμους με πυκνή κυκλοφορία μη ελεγχόμενη, όρια ιδιοκτησίας και σταθερές πηγές εναύσεως

Δυναμικότητα εξαεριωτή (kg/h)

Απόσταση (m)

μέχρι και 50

3

πάνω από 50 μέχρι και 200

7.5

πάνω από 200

15

 

Σημείωση: Οι αποστάσεις των παραγράφων Β και Γ του παραπάνω πίνακα μπορούν να μειωθούν με την παρεμβολή τοίχου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2.2.1.2.

 

2.8.2. Κατασκευή

 

2.8.2.1. Οι εξαεριωτές πρέπει να υπολογίζονται, κατασκευάζονται και δοκιμάζονται σύμφωνα με αναγνωρισμένο κανονισμό δοχείων υπό πίεση.

 

2.8.2.2. Κάθε εξαεριωτής πρέπει να φέρει σήμανση που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

(α) Τον κανονισμό δοχείων υπό πίεση βάσει του οποίου έχει κατασκευαστεί.

 

(β) Το όνομα του κατασκευαστή και τον αριθμό κατασκευής.

 

(γ) Την μέγιστη πίεση και θερμοκρασία λειτουργίας.

 

(δ) Την δυναμικότητα εξαερίωσης σε kg/h.

 

(ε) Το έτος κατασκευής.

 

2.8.3. Ανακούφιση της πίεσης

 

2.8.3.1. Οι εξαεριωτές πρέπει να εξοπλίζονται με ανακουφιστική βαλβίδα (ή βαλβίδες). Η ανακούφιση της πίεσης πρέπει να είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της παραγράφου 2.8.2.1.

 

2.8.3.2. Η δυναμικότητα πλήρους ροής των ανακουφιστικών βαλβίδων πρέπει να είναι επαρκής για να προστατεύσει τον εξαεριωτή έναντι συνθηκών έκθεσης σε πυρκαγιά (υπερπίεσης).

 

2.8.4. Έλεγχος υγρής φάσης

 

2.8.4.1. Οι εξαεριωτές πρέπει να φέρουν κατάλληλες αυτόματες διατάξεις για να εμποδίσουν το υγρό υγραέριο να περάσει μέσα από τον εξαεριωτή προς την σωλήνωση εκτόνωσης εξόδου της αέριας φάσης σε οποιαδήποτε κατάσταση λειτουργίας.

 

2.8.4.2. Ο έλεγχος στάθμης υγρού, εάν υπάρχει, μπορεί να είναι σε ενιαία κατασκευή με τον εξαεριωτή ή να προσαρμόζεται αμέσως σε αυτόν.

 

2.8.5. Έλεγχος παρεχόμενης θερμότητας

 

2.8.5.1. Η παρεχόμενη θερμότητα (στον εξαεριωτή) πρέπει να ελέγχεται κατάλληλα για να εμποδίσει την πίεση στο δοχείο του εξαεριωτή να φθάσει την πίεση έναρξης εκτόνωσης της ανακουφιστικής βαλβίδας (ή των βαλβίδων) στο σύστημα του εξαεριωτή.

 

2.8.5.2. Σε εξαεριωτές απευθείας καύσης ή ηλεκτρικά θερμαινόμενους, πρέπει να προσαρμόζεται αυτόματος έλεγχος για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του εξοπλισμού. Οι εξαεριωτές απευθείας καύσης πρέπει να φέρουν κατάλληλες συσκευές σβησίματος της φλόγας.

 

2.8.6. Συντήρηση

 

Οι εξαεριωτές πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, που να μην υπερβαίνουν το έτος.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.