Απόφαση 14858/93 - Άρθρο 3

3.3. Δεξαμενές αποθήκευσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.3.1. Υπολογισμός

 

3.3.1.1. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πρέπει να υπολογίζονται, να κατασκευάζονται και να δοκιμάζονται σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο Κανονισμό δοχείων υπό πίεση (βλέπε και παράγραφο 2.3.1.1).

 

3.3.1.2. Η πίεση υπολογισμού της δεξαμενής πρέπει να μην είναι μικρότερη από την τάση κεκορεσμένων ατμών του υγραερίου που πρόκειται να αποθηκευθεί στη μέγιστη θερμοκρασία, που θα φθάσει το περιεχόμενο της δεξαμενής κατά τη λειτουργία της, η οποία πρέπει να λαμβάνεται ίση με 50 °C.

 

3.3.1.3. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την κατασκευή, λαμβάνοντας υπ' όψη την ελάχιστη θερμοκρασία που θα φθάσει το υλικό της δεξαμενής κατά την λειτουργία της. Σε περίπτωση μικρότερων δεξαμενών με σχετικά μεγάλες παροχές αέριας φάσης προς την κατανάλωση, η θερμοκρασία αυτή ενδέχεται να είναι κατώτερη της ελάχιστης θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

 

3.3.2. Εξαρτήματα δεξαμενών

 

3.3.2.1. Κάθε δεξαμενή πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα τουλάχιστον από το κάθε ένα των παρακάτω εξαρτημάτων, κατάλληλων για χρήση του προς αποθήκευση υγραερίου με πίεση όχι μικρότερη από την πίεση υπολογισμού της δεξαμενής στην οποία είναι προσαρμοσμένα και σε θερμοκρασίες κατάλληλες για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και τις λειτουργικές συνθήκες.

 

(α) Ανακουφιστική βαλβίδα πιέσεως (ασφαλιστική βαλβίδα) συνδεδεμένη άμεσα με τον χώρο αέριας φάσης του υγραερίου.

 

(β) Αποστράγγιση ή άλλα μέσα αφαίρεσης των ακαθαρσιών του υγρού.

 

(γ) Όργανο ένδειξης ποσότητας περιεχομένου (ή στάθμης) ή και δείκτη μεγίστης στάθμης.

 

(δ) Όργανο ένδειξης πιέσεως συνδεδεμένο άμεσα με τον χώρο της αέριας φάσης, εάν η δεξαμενή έχει χωρητικότητα πάνω από 0.5 m3.

 

3.3.2.2. Οι συνδέσεις με την δεξαμενή πρέπει να υπολογίζονται και να γίνονται σύμφωνα με το σχετικό αναγνωρισμένο κανονισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 3.3.1.1. Οι συνδέσεις για διαμέτρους πάνω από 2'' πρέπει να είναι φλαντζωτές.

 

3.3.2.3. Επειδή το υγραέριο δεν είναι διαβρωτικό, δεν είναι απαραίτητο κανονικά να υπόκεινται μικρές δεξαμενές μέχρι 9 m3 σε εσωτερικό έλεγχο. Ανθρωποθυρίδες ή χειροθυρίδες πρέπει να υπάρχουν σε δεξαμενές άνω των 9 m3 για διευκόλυνση του περιοδικού ελέγχου. Η ανθρωποθυρίδα των υπόγειων δεξαμενών μπορεί να είναι υπό μορφή εκτεταμένου λαιμού και τα εξαρτήματα και οι συνδέσεις μπορεί να βρίσκονται επί του καλύμματος της ανθρωποθυρίδας.

 

3.3.3. Ανακούφιση πιέσεως

 

Κάθε δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου πρέπει να είναι εφοδιασμένη με μία ή περισσότερες ανακουφιστικές (ασφαλιστικές) βαλβίδες λειτουργούσες με ελατήριο. Η ανακούφιση της πίεσης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παράγραφο 3.3.1.1.

 

3.3.4. Δυναμικότητα ανακουφιστικών βαλβίδων

 

Η δυναμικότητα (ικανότητα παροχής) υπό πλήρη ροή των ανακουφιστικών βαλβίδων πρέπει να είναι αρκετή ώστε να προστατεύσει την δεξαμενή υπό συνθήκες έκθεσής της σε πυρκαγιά (Βλέπε Παράρτημα Ι). Για υπόγειες δεξαμενές η δυναμικότητα πλήρους ροής ανακουφιστικών βαλβίδων μπορεί να κατέλθει μέχρι και το 30% της δυναμικότητας της αντίστοιχης υπέργειας δεξαμενής.

 

3.3.5. Σήμανση ανακουφιστικής βαλβίδας

 

Κάθε ανακουφιστική βαλβίδα πρέπει να φέρει μόνιμη σήμανση με τα ακόλουθα στοιχεία:

 

(α) Όνομα του κατασκευαστή, τύπο και αριθμό σειράς κατασκευής.

(β) Πίεση ανοίγματος της ανακουφιστικής βαλβίδας.

(γ) Βεβαιωμένη από τον κατασκευαστή δυναμικότητα σε παροχή αέρα σε θερμοκρασία 15.6 °C και 1.01 bar απόλυτη πίεση.

 

3.3.6. Εγκατάσταση ανακουφιστικών βαλβίδων

 

3.3.6.1. Σε περίπτωση πολλαπλών ανακουφιστικών βαλβίδων όταν προβλέπεται να απομονώνεται μία ανακουφιστική βαλβίδα για έλεγχο ή συντήρηση, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι απομένουσες σε σύνδεση με την δεξαμενή ανακουφιστικές βαλβίδες, παρέχουν την πλήρη δυναμικότητα που απαιτείται από την παράγραφο 3.3.4. Σε περίπτωση δεξαμενής με μία μόνο ανακουφιστική βαλβίδα, για να είναι δυνατή η αφαίρεσή της για έλεγχο ή συντήρηση, πρέπει να προβλέπεται η χρήση μιας αυτόματης βαλβίδας τύπου απομόνωσης, που με την παρουσία της ανακουφιστικής βαλβίδας παραμένει στην εντελώς ανοικτή θέση ενώ κλείνει, όταν αυτή αφαιρείται, οπότε πρέπει να προσαρμόζεται αμέσως μία νέα ανακουφιστική βαλβίδα μετά την αφαίρεση της πρώτης.

 

3.3.6.2. Για υπέργειες δεξαμενές άνω των 9 m3 και για όλες τις υπόγειες δεξαμενές, οι ανακουφιστικές βαλβίδες πρέπει να συνδέονται με σωλήνες εκτόνωσης του υγραερίου από την ανακουφιστική βαλβίδα, που στηρίζονται σταθερά και έχουν στόμια εξόδου τουλάχιστον 1.8 m πάνω από την κορυφή της δεξαμενής που ανήκουν και τουλάχιστον 3 m πάνω από το έδαφος. Οι σωλήνες εκτόνωσης πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την αποχέτευση νερού και συμπυκνωμάτων και να εξασφαλίζουν ότι σε περίπτωση ανάφλεξης των εκτονούμενων προϊόντων θα αποφεύγεται η πρόσκρουση της φλόγας στη δεξαμενή ή οποιαδήποτε παρακείμενη δεξαμενή, σωλήνωση ή εξοπλισμό. Οι σωλήνες εκτόνωσης μπορεί να είναι εφοδιασμένοι με χαλαρά προσαρμοσμένα καλύμματα για την βροχή, συγκρατούμενα με αλυσίδες ή με άλλα μέσα, ώστε να μην προξενούνται ζημιές όταν παρασύρονται από τον αέρα. Σε περίπτωση μικρότερων δεξαμενών, εφοδιασμένων με προστατευτικά καλύμματα εξαρτημάτων, πρέπει να προβλέπεται επαρκής εξαερισμός που να επιτρέπει την ελεύθερη εκτόνωση του υγραερίου από την ανακουφιστική βαλβίδα ή από οποιοδήποτε προστατευτικό κάλυμμα. Ο εξαερισμός πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να μην προσκρούει το υγραέριο στο κέλυφος της δεξαμενής.

 

3.3.7. Βαλβίδες (βάνες) διακοπής και βαλβίδες διακοπής έκτακτης ανάγκης

 

3.3.7.1. Όλες οι συνδέσεις της υγρής και αέριας φάσης των δεξαμενών, εκτός από τις συνδέσεις των ανακουφιστικών βαλβίδων, των ταπωμένων στομίων και εκείνες που η σύνδεση μέσω του κελύφους της δεξαμενής έχει διάμετρο μικρότερη των 1.4 mm πρέπει να φέρουν βαλβίδες διακοπής (βάνες) όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη δεξαμενή. Στις συνδέσεις των πιεσόμετρων (μανομέτρων) με την δεξαμενή πρέπει να παρεμβάλλεται ειδικός σύνδεσμος με οπή διαμέτρου όχι μεγαλύτερη από 1.4 mm ή κατάλληλη βαλβίδα διακοπής υπερβολικής ροής (excess flow valve).

 

3.3.7.2. Βαλβίδες διακοπής έκτακτης ανάγκης (π.χ. βαλβίδα ελέγχου υπερβολικής ροής, βαλβίδα λειτουργούσα αυτόματα ή βαλβίδα ελεγχόμενη εξ αποστάσεως) πρέπει να προσαρμόζονται στις συνδέσεις της υγρής φάσης των δεξαμενών (εκτός από τις συνδέσεις αποστράγγισης και τις συνδέσεις δειγματοληψίας μικρής διαμέτρου).

 

3.3.7.3. Οι συνδέσεις αποστράγγισης για δεξαμενές χωρητικότητας μεγαλύτερης των 9 m3 πρέπει να εφοδιάζονται με βαλβίδα διακοπής σύμφωνα με την παράγραφο 3.3.7.1. και πρέπει κατά προτίμηση να είναι ονομαστικής διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 2 in. Αυτή η βαλβίδα διακοπής πρέπει να είναι εφοδιασμένη με σωλήνωση επαρκούς μήκους που καταλήγει σε δεύτερη βαλβίδα διακοπής, κατά προτίμηση ονομαστικής διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 1 in.

 

Η πρώτη βαλβίδα πρέπει να είναι τύπου ταχείας διακοπής (π.χ. σφαιρική βάνα), ενώ η δεύτερη πρέπει να είναι στραγγαλιστική βαλβίδα. Το μήκος της σωλήνωσης μεταξύ των βαλβίδων πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μιας ταυτόχρονης εμφράξεως και των δύο βαλβίδων από το πάγωμα τυχόν υπάρχοντος στο υγραέριο νερού. Σωλήνωση επαρκούς μήκους πρέπει να υπάρχει και μετά την δεύτερη βαλβίδα, ώστε να αποφεύγεται τυχόν εκροή κάτω από την δεξαμενή. Η δεύτερη βαλβίδα και η σωλήνωση πρέπει να στηρίζονται σταθερά ώστε να αποτρέπεται μηχανική βλάβη ή θραύση από δυνάμεις εκτόνωσης. Και οι δύο βαλβίδες του συστήματος αποστράγγισης πρέπει να έχουν μηχανισμό χειρισμού που να μην μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί ή να μετακινηθεί από την κλειστή θέση παρά μόνο με σκόπιμη ενέργεια.

 

3.3.7.4. Η πρόσθετη σωλήνωση και η χειροκίνητη βαλβίδα που αναφέρονται στην παράγραφο 3.3.7.3 μπορεί να προσαρμόζονται κατά τον χρόνο της αποστράγγισης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η απομένουσα βαλβίδα αποστράγγισης προστατεύεται από μία βαλβίδα διακοπής έκτακτης ανάγκης (π.χ. βαλβίδα ελέγχου υπερβολικής ροής, βαλβίδα λειτουργούσα αυτόματα ή τηλεχειριζόμενη βαλβίδα) προσαρμοσμένη στα ανάντη της ροής (πριν από τη βαλβίδα αποστράγγισης).

 

3.3.8. Χωρητικότητα πλήρωσης

 

Η μεγίστη ποσότητα υγραερίου με την οποία μπορεί να γεμίζει μία δεξαμενή πρέπει να είναι τόση, ώστε η δεξαμενή να μην γεμίζει από το υγρό (υγρή φάση) παραπάνω από το 97% της συνολικής χωρητικότητάς της, λαμβάνοντας υπ' όψη την διαστολή του περιεχομένου υπό συνθήκες μεγίστης θερμοκρασίας που επιτρέπεται να φθάσει το περιεχόμενο κατά την λειτουργία (50 °C) (Βλέπε και Παράρτημα ΙΙ). Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί το Παράρτημα, μπορεί πρακτικά να θεωρηθεί ως μέγιστη ποσότητα πλήρωσης η ποσότητα εκείνη της υγρής φάσης του υγραερίου που καταλαμβάνει το 82% του ολικού όγκου της δεξαμενής για περιεχόμενο προπάνιο και το 85% για περιεχόμενο μείγμα ή βουτάνιο.

 

3.3.9. Στήριξη δεξαμενών

 

3.3.9.1. Οι δεξαμενές πρέπει να στηρίζονται σε στηρίγματα από σκυρόδεμα, λιθοδομή ή στηρίγματα από μορφοχάλυβα. Τα στηρίγματα αυτά (εξαιρουμένων των ποδιών υποστήριξης ύψους μέχρι 460 mm, των σαγμάτων στήριξης ή των περιζωνίων κατακόρυφων δεξαμενών), πρέπει να είναι πυράντοχης κατασκευής τουλάχιστον δύο ωρών.

 

3.3.9.2. Τα στηρίγματα πρέπει να επιτρέπουν μετακίνηση της δεξαμενής λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών.

 

3.3.9.3. Για οριζόντιες δεξαμενές χωρητικότητας άνω των 5 m3, όταν χρησιμοποιούνται βάσεις σαν μέρος της στήριξης της δεξαμενής, πρέπει να εξασφαλίζεται η στερέωση της δεξαμενής στο ένα άκρο, ενώ το άλλο να επιτρέπεται να μετακινηθεί όπως απαιτείται στην προηγούμενη παράγραφο. Το άκρο που στερεώνεται πρέπει να είναι εκείνο στο οποίο προσαρτώνται οι κύριες σωληνογραμμές υγρής και αέριας φάσης. Όπου τα σάγματα στήριξης δεν συγκολλούνται επί της δεξαμενής, τα σημεία τους που στηρίζουν τη δεξαμενή πρέπει να διαμορφωθούν ώστε το σχήμα τους να συμφωνεί με το κέλυφος της δεξαμενής. Τα στηρίγματα για οριζόντιες δεξαμενές, κανονικά δύο, πρέπει να τοποθετούνται ώστε να δίνουν τις ελάχιστες ροπές και κάμψεις στο κέλυφος της δεξαμενής.

 

Πρόσθετα στηρίγματα ενδέχεται να απαιτούνται για να αντιμετωπισθούν ειδικές συνθήκες.

 

3.3.9.4. Τα περιζώνια για κατακόρυφες δεξαμενές πρέπει να φέρουν σωλήνες εξαερισμού για να αποτρέπεται συγκέντρωση αερίου υγραερίου και ανοίγματα επιθεώρησης. Τα ανοίγματα αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα σε αριθμό, όσο γίνεται πρακτικά μικρότερα και ενισχυμένα όπου είναι απαραίτητο.

 

3.3.9.5. Τα στηρίγματα των δεξαμενών πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να εμποδίζουν οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού ή να την αποχετεύουν.

 

3.3.9.6. Η δεξαμενή πρέπει να είναι ασφαλώς αγκυρωμένη ή ερματωμένη, ή να έχει βάση επαρκούς ύψους, ώστε να αποτρέπεται επίπλευσή της λόγω πλημμύρας.

 

3.3.10. Προστασία έναντι διάβρωσης

 

Οι δεξαμενές και τα στηρίγματά τους πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά έναντι διάβρωσης με βαφή ή άλλα μέσα.

 

Σημείωση: Οι δεξαμενές πρέπει να βάφονται με ανοιχτό χρώμα, κυρίως λευκό, για να αυξάνεται η ανάκλαση της ακτινοβολίας και να ελαχιστοποιείται η άνοδος της θερμοκρασίας του περιεχομένου τους.

 

Δεν συνιστάται η χρήση του αλουμινοχρώματος.

 

3.3.11. Εγκατάσταση υπόγειων δεξαμενών

 

3.3.11.1. Η επιφάνεια της δεξαμενής πρέπει πρώτα να καθαριστεί με αμμοβολή ή χημική επεξεργασία και κατόπιν, πριν τοποθετηθεί υπόγεια, να επικαλυφθεί με προστατευτικό επίστρωμα ανθεκτικό σε συνθήκες διάβρωσης από το έδαφος.

 

3.3.11.2. Το μέγεθος της εκσκαφής να είναι αρκετό για να επιτρέψει άνετη εγκατάσταση της υπόγειας δεξαμενής. Ο λάκκος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να αφήνει ένα καθαρό άνοιγμα τουλάχιστον 0,π 5 m μεταξύ του κελύφους της δεξαμενής και των τοιχωμάτων του πριν την επιχωμάτωση. Κατά το κατέβασμα της δεξαμενής στην θέση της, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να αποφευχθούν ζημιές στο προστατευτικό της επίστρωμα. Όταν η δεξαμενή τοποθετηθεί στην τελική της θέση, το επίστρωμα πρέπει να ελεγχθεί με κατάλληλη συσκευή ανιχνευτή ζημιών και να επιδιορθωθούν τυχόν ασυνέχειες της επίστρωσης.

 

3.3.11.3. Οι υπόγειες δεξαμενές πρέπει να στηρίζονται σε στηρίγματα από σκυρόδεμα ή λιθοδομή, όπως απαιτείται στις παραγράφους 3.3.9.1. έως 3.3.9.6. Το υλικό επιχωμάτωσης δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες πέτρες ή άλλα υλικά που προκαλούν εκδορές και πρέπει να στερεώνεται με προσοχή. Πάνω από την κορυφή της δεξαμενής πρέπει να υπάρχει κάλυψη περίπου 60 cm. Όπου δεν χρησιμοποιούνται λάκκοι κτισμένοι (πλευρικά) με σκυρόδεμα ή λιθοδομή πρέπει να λαμβάνεται επαρκής μέριμνα ώστε να αποφευχθεί η διασκόρπιση του υλικού επιχωμάτωσης.

 

3.3.11.4. Όπου είναι απαραίτητο, κατόπιν ειδικής μελέτης, να γίνεται καθοδική προστασία της δεξαμενής για αποφυγή διάβρωσης.

 

3.3.12. Εγκατάσταση επιχωματωμένων δεξαμενών

 

3.3.12.1. Επιχωματωμένες (mounded) δεξαμενές είναι αυτές που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του εδάφους αλλά είναι καλυμμένες με χώμα ή άλλο παρόμοιο αδρανές υλικό.

 

3.3.12.2. Η δεξαμενή που θα επιχωματωθεί πρέπει να έχει μελετηθεί ώστε να αντέχει εκτός από τις εσωτερικές καταπονήσεις και σε εξωτερικές, όπως:

 

(α) Πίεση από το έδαφος και το υλικό επιχωμάτωσης.

 

(β) Υδροστατική πίεση (λόγω πλημμυρισμένου εδάφους).

 

(γ) Επίδραση γειτονικών δεξαμενών.

 

(δ) Τριβές με το υλικό επιχωμάτωσης λόγω διαστολών της δεξαμενής και αλλοίωσης της αντιδιαβρωτικής προστασίας.

 

(ε) Διαφορά καθίζησης στις βάσεις. Οι αποστάσεις ασφαλείας δίνονται κατά περίπτωση στους πίνακες 2.1. και 3.1.

 

3.3.12.3. Οι επιχωματωμένες δεξαμενές φέρουν επίσης όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα λειτουργίας που απαιτούνται και στην περίπτωση των υπόγειων δεξαμενών.

 

Συστήματα καταιονισμού νερού σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται.

 

3.3.12.4. Όλες οι συνδέσεις σωληνώσεων που καλύπτονται από το υλικό επιχωμάτωσης, πρέπει να γίνονται με συγκόλληση.

 

Το υλικό επιχωμάτωσης πρέπει να είναι αδρανές και να μην έχει διαβρωτικές επιδράσεις επί της δεξαμενής.

 

Πρέπει να έρχεται σε κατ' ευθείαν επαφή με αυτήν και να την καλύπτει κατά 600 mm τουλάχιστον.

 

3.3.12.5. Οι δεξαμενές πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από διάβρωση, με κατάλληλο τρόπο (βαφή, καθοδική προστασία κ.λ.π.), όπως και οι υπόγειες δεξαμενές.

 

3.3.13. Συντήρηση - επανέλεγχος δεξαμενών

 

Όλες οι δεξαμενές πρέπει να ελέγχονται και συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως αναφέρεται παρακάτω και να σημαίνεται επί της δεξαμενής η ημερομηνία του τελευταίου ελέγχου της δεκαετίας.

 

Ανά πενταετία γίνεται εξωτερική επιθεώρηση της δεξαμενής.

 

Συμπληρωματικά μπορεί να γίνει και παχυμέτρηση των ελασμάτων της δεξαμενής με συσκευή υπερήχων, καθαρισμός και βαφή εφόσον απαιτείται. Επίσης γίνεται έλεγχος ασφαλιστικής / ασφαλιστικών βαλβίδας / βαλβίδων.

 

Ανά δεκαετία επαναλαμβάνεται ο έλεγχος της πενταετίας και επί πλέον γίνεται πλήρης εσωτερική επιθεώρηση και έλεγχος για διαβρώσεις και φθορές. Σε δεξαμενές χωρίς ανθρωποθυρίδα αντί της εσωτερικής επιθεώρησης γίνεται παχυμέτρηση των ελασμάτων ή υδραυλική δοκιμασία.

 

3.3.14. Σήμανση δεξαμενών

 

Κάθε δεξαμενή πρέπει να φέρει ευδιάκριτη και μόνιμη σήμανση που να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

(α) Τον κανονισμό δοχείων υπό πίεση σύμφωνα με τον οποίο είναι υπολογισμένη και κατασκευασμένη.

(β) Το όνομα του κατασκευαστή και τον αύξοντα αριθμό κατασκευής.

(γ) Την χωρητικότητά της (ολική) σε λίτρα ή κυβικά μέτρα.

(δ) Την ανώτατη πίεση ασφαλούς λειτουργίας.

(ε) Το έτος κατασκευής.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.