Απόφαση 14858/93 - Άρθρο 3

7.3. Κατασταλτικά μέτρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

7.3.1. Φορητά μέσα

 

Πρέπει να διατίθεται επαρκής αριθμός φορητών πυροσβεστήρων εγκεκριμένου τύπου, κατά προτίμηση ξηράς σκόνης, που να κατανέμονται σε διάσπαρτες και κατάλληλες θέσεις στον χώρο αποθήκευσης φιαλών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα 7.1.

 

Πίνακας 7.1

α. Στεγασμένοι χώροι

Είδος πυροσβεστήρα

Τύπος πυροσβεστήρα

Κατανομή για κάθε 100 m2 επιφάνειας στεγασμένου χώρου

Ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων ανεξάρτητα από την επιφάνεια στεγασμένου χώρου

Μέγιστη διαδρομή προσέγγισης σε m

Σκόνης

ΡA6

1

2

15

Διοξειδίου του άνθρακα CO2

C6

1

2

15

HALLON 1211

BCF

1

2

15

 

β. Υπαίθριοι χώροι

Είδος πυροσβεστήρα

Τύπος πυροσβεστήρα

Αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου σε KR

Απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων

Ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων ανεξάρτητα από την αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου

Σκόνης

ΡA6

 

1

2

Διοξειδίου του άνθρακα CO2

C6

 

1

2

HALLON 1211

BCF

Μέχρι 100

1

2

 

 

Από 101 μέχρι και 1000

2

2

 

 

Από 1001 μέχρι και 5000

3

3

 

Για ποσότητες υγραερίου σε φιάλες πάνω από 5.000 kg και ανά 2000 kg θα υπολογίζεται ένας (1) επί πλέον πυροσβεστήρας των παραπάνω τύπων. Ειδικότερα για την προστασία των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίων, απαιτείται η ύπαρξη 2 τουλάχιστον πυροσβεστήρων ξηρής σκόνης των 12 kg για κάθε δεξαμενή.

 

7.3.2. Μόνιμα μέσα

 

Πρέπει να εγκαθίσταται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο υποχρεωτικά στις εγκαταστάσεις:

 

α) Που δεν είναι υπαίθριες σύμφωνα με την παράγραφο 5.1.1.1 και έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 750 m2.

 

β) Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη υπαίθριου χώρου, εφόσον το υγραέριο αποθηκεύεται σε δεξαμενές σε ποσότητα μεγαλύτερη από 10.000 kg ή σε φιάλες σε ποσότητα μεγαλύτερη από 6.000 kg. Τούτο να καλύπτει τους χώρους φόρτωσης-εκφόρτωσης βυτιοφόρων, σιδηροδρομικών οχημάτων, πλωτών μέσων, γεμιστήρων φιαλών και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση. Το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια, σύμφωνα με αυτά που έχουν καθορισθεί από την Πυροσβεστική Αρχή.

 

Εγκαταστάσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει στους κρουνούς της υδραυλικής εγκατάστασης να έχουν μόνιμα προσαρμοσμένους εύκαμπτους σωλήνες με ρυθμιζόμενο ακροφύσιο (αυλίσκο) που να καλύπτουν όλους τους μη υπαίθριους και υπαίθριους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε επίκαιρα σημεία μέσα σε ειδικά ερμάρια.

 

Σε κλειστές αποθήκες υγραερίου με επιφάνεια μεγαλύτερη των 250 m2 ή αποθηκευτικής ικανότητας πάνω από 500 kg, πρέπει να διατίθεται τουλάχιστον ένας (1) φορητός ανιχνευτής εκρηκτικού μίγματος, ενώ πάνω από 1000 kg επιβάλλεται αυτόματο μόνιμο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικού μίγματος. Ειδικότερα για ειδικά σχεδιασμένους χώρους εντός κτιρίων για αποθήκευση υγραερίου από 100 μέχρι 500 kg να υπάρχει ένας (1) τουλάχιστον φορητός ανιχνευτής εκρηκτικού μίγματος, ενώ πάνω από 500 μέχρι και 1.000 kg επιβάλλεται αυτόματα μόνιμο σύστημα ανίχνευσης. Σε περίπτωση αποθήκευσης φιαλιδίων μόνο: για μεν την περίπτωση κλειστών αποθηκών οι προηγούμενες ποσότητες γίνονται 2500 kg για την ύπαρξη φορητού ανιχνευτή και 5000 kg για την ύπαρξη αυτόματου συστήματος ανίχνευσης, για δε ειδικά σχεδιασμένους χώρους εντός κτιρίων οι ποσότητες γίνονται αντίστοιχα 500 kg έως 2.500 kg και 2500 kg έως 5.000 kg. Για μικτή αποθήκευση φιαλών-φιαλιδίων οι αντίστοιχες ποσότητες για κάθε είδος και αντίστοιχη περίπτωση, μειώνονται στο μισό.

 

Σύστημα κατάσβεσης-ψύξης με νερό, που θα ενεργοποιείται χειροκίνητα, τοποθετείται υποχρεωτικά σε δεξαμενές υγραερίου συνολικής χωρητικότητας μεγαλύτερης των 50 m3, για χρονική διάρκεια λειτουργίας 30 λεπτών της ώρας τουλάχιστον. Η τροφοδότηση του συστήματος με νερό θα γίνεται όπως προβλέπεται και για το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο. Το σύστημα αυτό πρέπει να αποτελείται από καταιονιστήρες (sprinklers) ανοικτού τύπου κατάλληλα διατεταγμένους μέσω σωληνώσεων γύρω από την επιφάνεια της δεξαμενής, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη κατανομή του νερού κατάσβεσης-ψύξης σε όλη την επιφάνειά της. Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού κατάσβεσης-ψύξης για τα διάφορα είδη και μεγέθη δεξαμενών υγραερίου είναι οι παρακάτω:

 

α. Κυλινδρική δεξαμενή

 

Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κυλινδρική δεξαμενή πρέπει να προβλέπεται η κατάσβεση-ψύξη της δεξαμενής αυτής, καθώς και η ψύξη όλων των γειτονικών δεξαμενών υγραερίου ή άλλων δεξαμενών που περιέχουν εύφλεκτα και βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 m από τις παρειές της δεξαμενής αυτής. Οι ποσότητες νερού για κάθε δεξαμενή υγραερίου είναι οι εξής:

 

1) Για δεξαμενή σφαιρική, 3 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας δεξαμενής ανά λεπτό της ώρας (3 Lt/m2/min).

 

2) Για κυλινδρική δεξαμενή χωρητικότητας μέχρι και 200 m3 η ολική ποσότητα νερού δίνεται στον παρακάτω πίνακα Α.

 

3) Για κυλινδρική δεξαμενή χωρητικότητας μεγαλύτερης των 200 m3, 3 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά λεπτό της ώρας (3 Lt/m2/min) επί της επιφάνειάς της που δεν είναι σε επαφή με το έδαφος.

 

β. Σφαιρική δεξαμενή

 

Σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να προβλέπεται η κατάσβεση-ψύξη της δεξαμενής, καθώς και η ψύξη όλων των γειτονικών δεξαμενών υγραερίου πλην των δεξαμενών που περιέχουν εύφλεκτα και βρίσκονται στην περιοχή που ορίζεται από κύκλο με κέντρο το κέντρο της σφαιρικής δεξαμενής και ακτίνα την ακτίνα αυτής συν 30 m (R+30). Οι ποσότητες του νερού για τις δεξαμενές που βρίσκονται μέσα στην παραπάνω περιοχή είναι οι εξής:

 

(1) Για σφαιρική δεξαμενή 3 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας δεξαμενής ανά λεπτό της ώρας (3 Lt/m2/min).

 

(2) Για κυλινδρική δεξαμενή χωρητικότητας μέχρι 200 m3 η ολική ποσότητα νερού δίνεται στον παρακάτω πίνακα Α.

 

(3) Για κυλινδρική δεξαμενή χωρητικότητας μεγαλύτερης των 200 m3 3 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά λεπτό της ώρας (3 Lt/m2/min) επί της επιφάνειάς της που δεν είναι σε επαφή με το έδαφος.

 

Πίνακας Α

Τύπος δεξαμενής

Δεξαμενή για ψύξη

Ποσότης νερού ανά δεξαμενή

Δεξαμενή σφαιρική ή δεξαμενή κυλινδρική > 200 m3

Δεξαμενή κυλινδρική χωρητικότητας ≤ 200 m3

Χωρητικότητα c (m3)

Ποσότητα (m3/h)

Κυλινδρική δεξαμενή χωρητικότητας C (m3)

Η δεξαμενή σε φωτιά και δεξαμενές σε απόσταση 10 m από τις παρειές της δεξαμενής σε φωτιά

31 m2/min επί της επιφάνειας της δεξαμενής

0.5 ≤ C ≤ 3

3 < C < 9

9 ≤ C < 25

25 ≤ C < 50

50 ≤ C < 100

100 ≤ C < 150

150 ≤ C < 200

1

2

5

10

15

20

25

Σφαιρική δεξαμενή ακτίνας R (m)

Η δεξαμενή σε φωτιά και όλες οι δεξαμενές που βρίσκονται σε κύκλο με κέντρο την σφαιρική δεξαμενή σε φωτιά και ακτίνα R + 30 m

31 m2/min επί της επιφάνειας της δεξαμενής

 

 

 

γ. Ειδικά για τις σφαιρικές δεξαμενές αντί καταιονιστήρων (sprinklers), μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία κεντρική σωλήνωση τοποθετημένη στην κορυφή της δεξαμενής και με κατάλληλη διάταξη: καμπάνα - κώνος διαβροχής, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη ροή του νερού σε όλη την επιφάνεια της δεξαμενής. Η ελάχιστη διάμετρος της κεντρικής αυτής σωλήνωσης σε σχέση με την διάμετρο της σφαιρικής δεξαμενής δίνεται από τον παρακάτω πίνακα Β.

 

Πίνακας Β

Διάμετρος σφαιρικής δεξαμενής (m)

Διάμετρος της κεντρικής σωλήνωσης (mm)

έως και 13.50

80 (3'')

άνω των 13.50 έως και 18

100 (4'')

άνω των 18

150 (8'')

 

Στο παραπάνω σύστημα καταιονισμού, η καμπάνα (κώνος) διαβροχής πρέπει να απέχει 0.5 m από την κορυφή της σφαιρικής δεξαμενής.

 

Σε δεξαμενές υγραερίου, χωρητικότητας μικρότερης των 50 m3 πρέπει να προβλέπεται ψύξη με νερό από το κοινό δίκτυο της υδραυλικής εγκατάστασης, που θα λειτουργεί χειροκίνητα.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.