Απόφαση 66941/16 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Περιεχόμενο των διαφόρων σταδίων σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ακόλουθα μέτρα που αναφέρονται ανά στάδιο δράσης είναι δυνατόν να λαμβάνονται σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων του άρθρου 6 μεμονωμένα ή συσσωρευτικά, ανάλογα με την ένταση της ρύπανσης, τη χωρική της κατανομή και λαμβάνοντας υπόψη τις πηγές πρόκλησής της (ανθρωπογενείς ή φυσικές).

 

Α) Στάδιο προειδοποίησης - ενημέρωσης:

 

Α.1. Φορείς

 

Α.1.1. Ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών αρχών και φορέων που έχουν σχέση με τη λήψη μέτρων προστασίας του κοινού ή μείωσης της εκπομπής ρύπων ή ελέγχου τήρησης των όρων της παρούσας, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά περίπτωση.

 

Α.2. Ευαίσθητες ομάδες - άτομα αυξημένου κινδύνου

 

Α.2.1. Περιορισμός κάθε έντονης σωματικής άσκησης για άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

 

A.2.2. Περιορισμός σωματικής δραστηριότητας για άτομα άνω των εξήντα πέντε (65) ετών,

 

Α.2.3. Πιθανή ανάγκη για συχνότερες εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου για άτομα που πάσχουν από άσθμα,

 

Α.2.4. Περιορισμός κάθε σωματικής άσκησης και δραστηριότητας, καθώς και του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, για άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των εξήντα πέντε (65) ετών,

 

Α.2.5. Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης και δραστηριότητας, καθώς και του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, για άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των εξήντα πέντε (65) ετών,

 

Α.2.6. Πιθανή ανάγκη για συχνότερες εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου για άτομα που πάσχουν από άσθμα. Σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

 

Α.3. Γενικός πληθυσμός

 

Α.3.1. Περιορισμός, για κάθε άτομο, κάθε σωματικής άσκησης και δραστηριότητας, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους και ιδίως εάν το άτομο αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

 

Α.3.2. Αποφυγή, για κάθε άτομο, κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και περιορισμός του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

 

Β) Στάδιο λήψης μέτρων για την προστασία του κοινού:

 

Β.1. Τροχαία

 

Β.1.1. Εντατικοποίηση ελέγχων ταχύτητας αυτοκινήτων, παράνομης στάθμευσης και οχημάτων εκτέλεσης έργων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Β.1.2. Εντατικοποίηση των ελέγχων φορτηγών - οχήματα εκτέλεσης έργου που κινούνται στο οδικό δίκτυο, με ακάλυπτο φορτίο ή άπλυτα.

 

Β.2. Δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς

 

Β.2.1. Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Β.2.2. Εντατικοποίηση των ελέγχων σε πηγές εκπομπής ρύπων.

 

Γ) Στάδιο λήψης μέτρων για τη μείωση εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων από:

 

Γ.1. Εστίες καύσης

 

Γ.1.1. Σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

 

Γ.1.2. Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 oC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

 

Γ.1.3. Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.

 

Γ.1.4. Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

 

Γ.1.5. Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας, σύμφωνα με την παράγραφο 2)β)α)α) του άρθρου 4 της κοινής υπουργικής απόφασης οίκοθεν 70601/2013.

 

Γ.2. Βιοτεχνικές δραστηριότητες πλην των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Γ.2.1. Περιορισμός σε ποσοστό 20% της δραστηριότητας. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων 7 ημερών.

 

Γ.2.2. Περιορισμός σε ποσοστό 30% της δραστηριότητας. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων 7 ημερών.

 

Γ.3. Εξορυκτικές δραστηριότητες πλην των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Γ.3.1. Εντατικοποίηση διαβροχής των οδών διακίνησης των υλικών και των εστιών εκπομπής σκόνης.

 

Γ.3.2. Διακοπή διακίνησης εξορυσσόμενων υλικών.

 

Γ.4. Άλλες εστίες εκπομπής

 

Γ.4.1. Εντατικοποίηση καθαρισμού οδών.

 

Γ.4.2. Διαβροχή οδών.

 

Γ.4.3. Διακοπή οικοδομικών και χωματουργικών εργασιών σε μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες.

 

Γ.4.4. Απαγόρευση καύσης αγροτικών υπολειμμάτων.

 

Γ.5. Δραστηριότητες της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Ανάλογα με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα λαμβάνονται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων αιχμής της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, και αφορούν για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) 5 επίπεδα ενεργειών και για τα ορυχεία 8 επίπεδα ενεργειών. Συγκεκριμένα τα στάδια ενεργειών είναι τα ακόλουθα:

 

Γ.5.1. Ατμοηλεκτρικοί σταθμοί:

 

Γ.5.1.1 Απαγόρευση εκκίνησης Μονάδων και ξεφυσημάτων σε μονάδες υπό συντήρηση, μετά τη σύμφωνη γνώμη του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που εξασφαλίζεται με μέριμνα της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Γ.5.1.2 Ενίσχυση διαβροχής (αν υπάρχουν πρόσθετα σημεία διαβροχής) στα συστήματα αποκομιδής τέφρας.

 

Γ.5.1.3 Περιοδική διακοπή λειτουργίας των ταινιόδρομων τέφρας.

 

Γ.5.1.4 Μείωση φορτίων Μονάδων ανάλογα με τις εκπομπές από τις καμινάδες και τις στάθμες των σιλό τέφρας, μετά τη σύμφωνη γνώμη του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που εξασφαλίζεται με μέριμνα της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Γ.5.1.5 Κράτηση των Μονάδων ανάλογα με τις εκπομπές από τις καμινάδες, μετά τη σύμφωνη γνώμη του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που εξασφαλίζεται με μέριμνα της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Γ.5.2. Ορυχεία

 

Γ.5.2.1 Ενίσχυση διαβροχής δρόμων διακίνησης εξορυσσόμενων υλικών.

 

Γ.5.2.2 Ενίσχυση διαβροχής μεταφερόμενων υλικών στις κεφαλές των ταινιόδρομων τέφρας.

 

Γ.5.2.3 Διακοπή κίνησης οχημάτων εργολάβων.

 

Γ.5.2.4 Διακοπή κίνησης ντιζελοκίνητου εξοπλισμού.

 

Γ.5.2.5 Περιοδική διακοπή λειτουργίας συστήματος μεταφοράς τέφρας.

 

Γ.5.2.6 Κράτηση ορυχείου.

 

Γ.5.2.7 Ενίσχυση διαβροχής δρόμων μεταφοράς και απόθεσης τέφρας.

 

Γ.5.2.8 Διακοπή λειτουργίας του εργοταξίου μεταφοράς - απόθεσης τέφρας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.