Νόμος 2520/97 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Σκοπός


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Σκοποί του Οργανισμού είναι:

 

α) Η οργάνωση και λειτουργία της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης, που παρέχεται από τις σχολικές μονάδες ή μονάδες παροχής επαγγελματικής κατάρτισης ταυ προηγούμενου άρθρου.

 

β) Η οργάνωση και λειτουργία της δια βίου επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών, των ανέργων ή υπό-απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα.

 

γ) i. Η εισήγηση προς τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος θα χορηγεί το Πράσινο Πιστοποιητικό.

 

ii. Ο καθορισμός των όρων των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης του Πράσινου Πιστοποιητικού και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας και μετά από συνεννόηση με τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο οποίος συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και έχει την ευθύνη της τυπικής πιστοποίησής της.

 

δ) Η συνεργασία με τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τον προσδιορισμό επαγγελματικών αδειών και δικαιωμάτων των απασχολουμένων στο γεωργικό τομέα.

 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας καθορίζονται οι επαγγελματικές άδειες της μεταγυμνασιακής γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

 

ε) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών στον πρωτογενή τομέα και η σύνταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης των διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους Οργανισμούς.

 

στ) Η επιμόρφωση εκπαιδευτών των σχολικών μονάδων του Οργανισμού, προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας και εκπαιδευτών άλλων φορέων σε θέματα αρμοδιότητάς του.

 

ζ) Η παραγωγή διδακτικού και εποπτικού υλικού.

 

η) Η σύνδεση των γεωργικών εφαρμογών, της γεωργικής έρευνας και των γεωργικών ερευνητικών ιδρυμάτων με τη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

 

θ) Η συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση όσων αγροτών δεν ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία.

 

ι) Η συνεργασία με τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τη λειτουργία της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

 

ι)α) Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με στόχο τη γεωργική ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους με την εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.

 

ι)β) Η ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης - Απασχόλησης πανελλήνιας εμβέλειας με στόχο την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σε νέα γεωργικά επαγγέλματα ή σε συγκεκριμένους τομείς της γεωργίας, την προώθηση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα και τη δημιουργία μηχανισμών πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού σε θέματα ενδιαφέροντός του.

 

ι)γ) Η πραγματοποίηση ερευνών και μελετών σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς για τον προσδιορισμό νέων πολιτικών απασχόλησης, επανένταξη αγροτών σε τουριστικές δραστηριότητες, σύνδεση της γεωργίας με το περιβάλλον και υπηρεσίες υποστήριξης της γεωργικής παραγωγής και προώθησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και λοιπών θεμάτων που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Οργανισμού και του Υπουργείου Γεωργίας.

 

ι)δ) Η συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης αγροτών μέσω των Νομαρχιακών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, των Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

 

ι)ε) Η ενημέρωση, πληροφόρηση και επιμόρφωση του αγροτικού πληθυσμού και των κατοίκων της υπαίθρου, με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, σε θέματα που άπτονται της τεχνολογίας της γεωργικής παραγωγής, της αγροτικής πολιτικής, της αγροτικής ανάπτυξης, των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα ενδιαφέροντός του.

 

ι)στ) Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων, στα πλαίσια των σκοπών του.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 3, 4 και 5 του άρθρου 23 του νόμου 2945/2001 (ΦΕΚ 223/Α/2001).

 

2. Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) ΔΗΜΗΤΡΑ, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής για την εκτέλεση προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, υπηρεσιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών και αφορούν:

 

α) Μελέτες κοινού ή κοινοτικού ενδιαφέροντος.

β) Την επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση και ενημέρωση.

γ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

 

Επιτρέπεται ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να συμμετέχει, αναλαμβάνει ή να παρέχει για λογαριασμό των φορέων αυτών, την πραγματοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων στα πλαίσια διακρατικών συνεργασιών, τη σύσταση δικτύων και κάθε είδους εταιρικών ή κοινοπρακτικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών φορέων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχων φορέων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 προστέθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 23 του νόμου 2945/2001 (ΦΕΚ 223/Α/2001).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.