Νόμος 3105/03 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Σκοποί του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Σκοποί του Οργανισμού είναι:

 

1. Η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για την εφαρμογή επιστημονικών και άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων στα επαγγέλματα του τουριστικού τομέα, για την ποιοτική αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού και την ικανοποίηση των αναγκών της τουριστικής αγοράς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

2. Ο εκσυγχρονισμός της τουριστικής εκπαίδευσης με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

3. Η παροχή ευκαιριών σε κάθε Έλληνα πολίτη, πολίτη χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλης χώρας, που ασχολείται ή πρόκειται να ασχοληθεί στον τομέα του τουρισμού, ανεξάρτητα εκπαιδευτικού ή επαγγελματικού επιπέδου, να αποκτήσει θεωρητική και πρακτική αρχική και συνεχιζόμενη κατάρτιση και επιμόρφωση με σκοπό την επανειδίκευση, εξειδίκευση ή προσαρμογή των προσόντων του στις εκάστοτε απαιτήσεις απασχόλησης του τουριστικού κλάδου.

 

4. Η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, Σχολών Ξεναγών, καθώς και Σχολών Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην Ανώτερη Εκπαίδευση, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος.

 

5. Η διεξαγωγή ερευνών, η πραγματοποίηση μελετών, η τήρηση στατιστικών στοιχείων και η τεκμηρίωση προτάσεων σχετικών με τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου για επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση. Επίσης η παρακολούθηση των εξελίξεων της απασχόλησης στον κλάδο και η διερεύνηση των διεθνών τάσεων και προοπτικών σε νέα επαγγέλματα, ειδικεύσεις και εξειδικεύσεις, καθώς και η διερεύνηση των χαρακτηριστικών των επαγγελμάτων αυτών.

 

6. Η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και προς άλλα Υπουργεία αρμόδια για τη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, σχετικά με στρατηγικές και προγράμματα εφαρμογής που σκοπό έχουν την προσαρμογή και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες του τουριστικού τομέα.

 

7. Η συνεργασία με συναρμόδιους δημόσιους φορείς και τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών των διαφόρων κλάδων του τουριστικού τομέα για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, των αποφοίτων του Οργανισμού και γενικότερα των αποφοίτων εκπαιδευτικών μονάδων και μονάδων κατάρτισης του τομέα.

 

8. Η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή θα απασχοληθεί στον τουριστικό τομέα, μετά από συνεργασία με τις επαγγελματικές οργανώσεις και ύστερα από διαπίστευση από τα αρμόδια εθνικά όργανα.

 

9. Η συνεργασία με τις επιχειρήσεις του κλάδου για την επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού τους, την απασχόληση σε αυτές εκπαιδευομένων ή καταρτιζομένων στις μονάδες του Οργανισμού για την απόκτηση πρακτικής ή επαγγελματικής εμπειρίας, το σχεδιασμό και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων σύνδεσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την απασχόληση, καθώς και την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης σε νέες ειδικότητες και επαγγέλματα.

 

10. Η επιμόρφωση του προσωπικού, διοικητικού και εκπαιδευτικού, του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

 

11. Η παραγωγή εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού.

 

12. Η συνεργασία με άλλους οργανισμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, με σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή με οποιονδήποτε άλλον πρόσφορο τρόπο.

 

13. Η συνεργασία με φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής για την εκτέλεση προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών και που αφορούν πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μελέτες κοινού ενδιαφέροντος, την προώθηση καινοτομιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, καθώς και την προώθηση κάθε είδους εταιρικών ή κοινοπρακτικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών φορέων και αντίστοιχων φορέων των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών.

 

14. Η πραγματοποίηση από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ως τελικού δικαιούχου, πάσης φύσεως προγραμμάτων, που συνδέονται με τους σκοπούς του και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

 

15. Η πραγματοποίηση για λογαριασμό τρίτων και έναντι αμοιβής ή διδάκτρων, ερευνών, μελετών εκδόσεων, η παροχή σε τρίτους εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι σχετικές με το αντικείμενό του.

 

16. Η πραγματοποίηση εκδόσεων, συνεδρίων και λοιπών εκδηλώσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, καθώς και τη διάδοση των στόχων και της στρατηγικής του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

 

17. Η παροχή υποτροφιών εσωτερικού ή εξωτερικού σε μαθητές, σπουδαστές και προσωπικό του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή σε τρίτους, καθώς και η παροχή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.