Νόμος 3433/06 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Αντικείμενο - Ορισμοί - Πεδίο εφαρμογής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται αποκλειστικά και μόνο οι προμήθειες του κύριου και λοιπού υλικού εξοπλιστικών προγραμμάτων αμυντικό υλικό με την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, που ενεργούνται από τους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

2. Οι προμήθειες του λοιπού μη εξοπλιστικού υλικού και εφοδίων, αν αυτές ανατίθενται από τον αρμόδιο κεντρικό φορέα εκτέλεσης των Κρατικών Προμηθειών προς ενέργεια στους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η πραγματοποίηση εργολαβιών εργασιών και παροχής υπηρεσιών διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις Περί Προμηθειών του Δημοσίου (νόμος 2286/1995 (ΦΕΚ 19/Α/1995)).

 

3. Αντικείμενο του νόμου αυτού είναι η προμήθεια προϊόντων (κύριο και λοιπό υλικό εξοπλιστικών προγραμμάτων) που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς σύμφωνα με το εδάφιο 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, όπως αυτά ειδικότερα καθορίζονται στον κατάλογο των όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού, που προβλέπεται στις παραγράφους 1 εδάφιο β' και 2 του άρθρου 296, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς και κάθε άλλο κύριο και λοιπό υλικό που δεν προβλέπεται ρητά στον κατάλογο αυτόν αλλά σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς.

 

4. Αμυντικό υλικό μείζονος σημασίας είναι το υλικό εκείνο που αφορά στο βασικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπάγονται μεγάλες και μείζονος σημασίας μονάδες υλικού, που προορίζονται να εκπληρώσουν κύρια πολεμική αποστολή, ως και μονάδες άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης της αποστολής αυτής, όπως αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, άρματα μάχης, πυροβόλα και άλλα συναφή ως και εκσυγχρονισμοί αυτών.

 

5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και εισήγηση των γενικών επιτελείων των κλάδων, καθορίζεται ως αμυντικό υλικό και κάθε υλικό που προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς και συμβάλλει στην ασφάλεια και άμυνα της Χώρας.

 

6. Σύμβαση προμήθειας, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, νοείται η έγγραφη σύμβαση από επαχθή αιτία που συνάπτεται από τους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τρίτους και έχει ως αντικείμενο την αγορά αμυντικού υλικού ή την κατασκευή του, καθώς και τη μίσθωση ή τη χρηματοδοτική μίσθωση με ή χωρίς δικαίωμα εξαγοράς τους. Σύμβαση προμήθειας θεωρείται και η σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης, συντήρησης, μεταφοράς ή και άλλων εργασιών που σχετίζονται με την προμήθεια του πιο πάνω αμυντικού υλικού, εφόσον η αξία του υπερβαίνει την αντίστοιχη των εργασιών και ανεξάρτητα από το μόνιμο ή μη τρόπο εγκατάστασης του προμηθευόμενου υλικού.

 

7. Σύμβαση προμήθειας είναι και η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενός ή περισσότερων ημεδαπών ή αλλοδαπών φυσικών ή νομικών προσώπων ή Κρατικών Αρχών ή οργανισμών με αντικείμενο την εκτέλεση έργου, που αφορά στην ανάπτυξη ή στην παραγωγή προϊόντος και απαιτεί έρευνα ή εφαρμογή νέας αμυντικής τεχνολογίας ή έρευνα για την ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνολογίας ή ειδικής γνώσης για αμυντικούς σκοπούς.

 

8. Σύμβαση Πλαίσιο είναι η σύμβαση με την οποία προσδιορίζεται το πλαίσιο, οι όροι και ο τρόπος σύναψης μελλοντικών επί μέρους συμβάσεων, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46 παράγραφος 1 του νόμου αυτού.

 

9. Οι διαδικασίες προμηθειών διακρίνονται σε βασικές, οι οποίες είναι η ανοικτή και η διακρατική και σε μία ειδική διαγωνιστική διαδικασία.

 

α. Ανοικτή είναι η διαδικασία, (ανοικτός διαγωνισμός), που κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτής μπορεί να υποβάλει έγγραφη προσφορά.

 

β. Διακρατική είναι η συμφωνία μεταξύ κρατών για υλικά που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις ύστερα από Ειδικές Συμβάσεις ή Συμφωνίες μετά ή μέσω Κυβερνητικών Αρχών, καθώς και υλικών που χορηγούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις ή υπηρεσιών που παρέχονται από συμμαχικές πηγές με κανονισμένες ή με μειωμένες τιμές.

 

γ. Ειδική διαγωνιστική διαδικασία είναι η περίπτωση της διαπραγμάτευσης με έγγραφη προσφορά των άρθρων 50 και 51 του νόμου αυτού.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.