Νόμος 3433/06 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Προδιαγραφές - Περιγραφή αμυντικού υλικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η προμήθεια του αμυντικού υλικού πραγματοποιείται με βάση:

 

α. Την τεχνική προδιαγραφή της υπηρεσίας, ή

 

β. Την τεχνική περιγραφή της υπηρεσίας, ή

 

γ. Την τεχνική περιγραφή της υπηρεσίας και δείγμα της υπηρεσίας, που συνοδεύεται, εφόσον είναι δυνατόν, με αναφορά στη χημική σύσταση, στις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του υλικού που ενδιαφέρουν την υπηρεσία, προς εξασφάλιση της απαιτούμενης λειτουργικότητάς του, χωρίς ποσοτικούς προσδιορισμούς και με υποχρέωση του κατασκευαστή, όπου απαιτείται, να παραδίδει στην υπηρεσία, προς έγκριση, κατασκευαστικά σχέδια και βιομηχανικά πρότυπα, ή

 

δ. Την τεχνική προδιαγραφή ή και δείγμα του προμηθευτή. Το δείγμα πρέπει να συνοδεύεται και με αναφορά στα στοιχεία που καθορίζονται και για το δείγμα της υπηρεσίας, όπως παραπάνω, επιπλέον δε και με ποσοτικούς προσδιορισμούς των διαφόρων ιδιοτήτων κατά περίπτωση, ή

 

ε. Τα κατασκευαστικά σχέδια, ή

 

στ. Τα στοιχεία αναγνώρισης του υλικού, όπως καθορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη

 

2. Βασικά εννοιολογικά στοιχεία των όρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού είναι τα εξής:

 

α. Τεχνικές Προδιαγραφές

 

(1) Τεχνικές προδιαγραφές είναι οι τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του υλικού, προκειμένου αυτό να προσδιορισθεί αντικειμενικά, ώστε να ανταποκρίνεται στη χρήση για την οποία προορίζεται από τον φορέα.

 

(2) Οι τεχνικές απαιτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα επίπεδα ποιότητας, απόδοσης, ασφάλειας, τις διαστάσεις, την ορολογία, τις δοκιμές και μεθόδους δοκιμών, τη συσκευασία, τη σήμανση και τις ετικέτες

 

(3) Οι τεχνικές προδιαγραφές, των υπό προμήθεια προϊόντων, ορίζονται από τους φορείς για τους οποίους προορίζονται, και περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε τα υλικά αυτά να εκπληρώνουν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται και περιγράφονται και να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα συμμετοχής στο διαγωνισμό.

 

(4) Οι τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν όρους που να προσδιορίζουν προϊόντα ορισμένης κατασκευής ή προέλευσης ή μεθόδους επεξεργασίας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να ευνοούν ή να αποκλείουν ορισμένες επιχειρήσεις ή προϊόντα και να μην διασφαλίζεται η λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού. Ειδικότερα, οι τεχνικές προδιαγραφές απαγορεύεται να αναφέρονται σε εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τύπους ορισμένης προέλευσης ή παραγωγής. Εάν δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί ένα είδος με τεχνικές προδιαγραφές σαφείς και πλήρως κατανοητές, η μνεία των ανωτέρω στοιχείων είναι επιτρεπτή αλλά υποχρεωτικά συνοδεύεται από τη λέξη ισοδύναμο.

 

(5) Οι τεχνικές προδιαγραφές διατυπώνονται στην ελληνική γλώσσα, εκτός των περιπτώσεων που έχει επικρατήσει διεθνής ορολογία για τεχνικά χαρακτηριστικά στην αγγλική γλώσσα.

 

(6) Οι τεχνικές προδιαγραφές της υπηρεσίας απαιτείται να έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

 

β. Τεχνικές Περιγραφές

 

(1) Η τεχνική περιγραφή περιλαμβάνει γενικά στοιχεία (τεχνικά - επιχειρησιακά), με τα οποία είναι δυνατή η επιλογή εκείνου του υλικού που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του χρήστη, όταν, από το υλικό αυτό, διατίθενται στην αγορά άλλα ομοειδή, καθώς και κριτήρια αξιολόγησης των υλικών.

 

(2) Στις ειδικές απαιτήσεις της τεχνικής περιγραφής, ενδεικτικά περιλαμβάνονται, η μέθοδος και οι διαδικασίες αποδοχής του πρωτοτύπου, αντοχές, μέθοδοι και φορέας ελέγχου σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα (ΜΙL STDS - ΜΙL SPECS κ.ά), αξιοπιστία και συντηρησιμότητα υλικού με αναφορά σε δείκτες μέτρησης MTBF (Mean Time Between Failures), MTTR (Mean Time to Repair), MART (Mean Active Repair Time) και πιστοποιητικά ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας κρητικών φορέων, αναγνωρισμένων εργαστηρίων του εσωτερικού και του εξωτερικού.

 

γ. Πρότυπα

 

Ως πρότυπα νοούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από έναν αναγνωρισμένο οργανισμό τυποποίησης για επανειλημμένη ή διαρκή εφαρμογή.

 

δ. Κατασκευαστικά Σχέδια

 

Περιλαμβάνουν επί μέρους πληροφορίες αναγκαίες για την κατασκευή ενός συγκροτήματος ή υλικού (όπως πρώτη ύλη, μέθοδοι κατασκευής, κατεργασίες, μορφή, διαστάσεις, ανοχές).

 

ε. Στοιχεία Αναγνώρισης

 

Στοιχεία αναγνώρισης κάθε υλικού είναι ο αριθμός ονομαστικού που απονέμεται σύμφωνα με το σύστημα κωδικοποίησης υλικών του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Stock Number - NSN) ή κατ' άλλον τρόπο ή ο ειδικός αριθμός υλικού που αποδίδεται από τον κατασκευαστή του (Part Number - Ρ/Ν, ή Reference Number - R/N) που πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με τον κωδικό αριθμό του κατασκευαστή (NCΑGE). Τα στοιχεία αναγνώρισης υλικών, εκτός ανταλλακτικών, συμπληρώνονται απαραίτητα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στο NSN, Ρ/Ν ή R/N των υλικών, όπως αυτά παρέχονται από τους καταλόγους υλικών του ΝΑΤΟ ή από τα οικεία τεχνικά εγχειρίδια.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.