Νόμος 3433/06 - Άρθρο 30

Άρθρο 30: Εγχώρια Βιομηχανική Συμμετοχή - Ελληνική Προστιθέμενη Αξία - Αναπτυξιακά προγράμματα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στις προμήθειες υλικού από το εξωτερικό συμμετέχει και η εγχώρια Βιομηχανία - Βιοτεχνία. Το ποσοστό συμμετοχής κάθε φορά ορίζεται με τους Ειδικούς Όρους της προμήθειας και προσδιορίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, κατόπιν έγκρισης του έχοντος την οικονομική αρμοδιότητα, με βάση τις δυνατότητες των Εγχώριων Βιομηχανιών ή Βιοτεχνιών που είναι καταχωρημένες στο Μητρώο κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, καθώς και τη φύση, τεχνολογία, ποσότητες και μέγεθος της προμήθειας

 

2. Η Εγχώρια Βιομηχανική Συμμετοχής υπολογίζεται επί της αξίας των υλικών στην κατασκευή των οποίων συμμετέχει η εγχώρια βιομηχανία. Η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία είναι η αξία που προστίθεται από την εγχώρια Βιομηχανία - Βιοτεχνία κατά την κατασκευή - μεταποίηση - συναρμολόγηση υλικών ή την παροχή υπηρεσιών.

 

3. Για αμυντικό υλικό εγχώριας κατασκευής - παραγωγής οι όροι και προϋποθέσεις υπολογισμού και ελέγχου του Δείκτη Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας, οι κυρώσεις για τη μη επίτευξη αυτού όπως και κάθε άλλο συναφές θέμα, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπολογισμού της Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής, οι κυρώσεις για τη μη επίτευξη αυτής, όπως και κάθε άλλο συναφές θέμα, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Η Εγχώρια Βιομηχανική Συμμετοχής ελέγχεται με βάση τα συμβόλαια που συνάπτει ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ με ελληνικές βιομηχανίες και υπολογίζεται από το πηλίκο του αθροίσματος των γινομένων της αξίας κάθε υλικού του υποκατασκευαστικού έργου που δίνεται στην εγχώρια βιομηχανία επί το αντίστοιχο ποσοστό Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας δια του συνολικού ύψους της προσφοράς. Το ποσοστό Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το 35% του συνόλου των υλικών της σύμβασης. Η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία ελέγχεται με βάση τον τύπο που καθορίζεται από την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση, στις δε Εταιρείες που αναλαμβάνουν υποκατασκευαστικό έργο πρέπει να παρέχεται η τεχνολογία/τεχνογνωσία (know how), η άδεια για το συγκεκριμένο υποκατασκευαστικό έργο και η άδεια εξαγωγής εφόσον περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, διαφορετικά το συγκεκριμένο υλικό δεν προσμετράται στον υπολογισμό της εγχώριας συμμετοχής. Το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας με το δηλούμενο δείκτη Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας περιλαμβάνονται επί ποινή απαραδέκτου στην προσφορά.

 

4. Οι οριστικές συμβάσεις Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής υπογράφονται με εγχώριους υποκατασκευαστές πριν την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας και πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα περιλαμβανόμενα στην προσφορά για τα οποία αξιολογήθηκαν και κατακυρώθηκε η προμήθεια.

 

5. Ο έλεγχος και η μέτρηση της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας για τον εν συνεχεία υπολογισμό της Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με ειδικές επιτροπές, η θητεία των οποίων δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

 

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις συμβάσεις προμηθειών που συνάπτονται μεταξύ Κρατών δεν απαιτείται η ανάθεση έργου στην εγχώρια βιομηχανία όταν η ανάθεση αυτή έχει ως συνέπεια τη μη πραγματοποίηση της προμήθειας.

 

7. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δια της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων μπορούν να συμμετέχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας σε διεθνείς κοινοπραξίες στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών ή μέσω Εθνικών Προγραμμάτων με ανάθεση στην εγχώρια βιομηχανία της μελέτης, ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων που εμπίπτουν στις τεχνολογικές δυνατότητές της, ή μέσω της συνεργασίας της εγχώριας βιομηχανίας με Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα σε νέα ερευνητικά προγράμματα με τη δημιουργία βιομηχανικού πρωτοτύπου ή ανάθεσης μελέτης και προβιομηχανικού πρωτοτύπου σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα.

 

8. Η χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στα στάδια της έρευνας, της σχεδίασης, της ανάπτυξης και της δημιουργίας βιομηχανικού πρωτοτύπου, εξασφαλίζεται με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ενώ η χρηματοδότηση της προμήθειας του τελικού προϊόντος εξασφαλίζεται από τον προϋπολογισμό των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

9. Υπό την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι δυνατό να συγχρηματοδοτεί μαζί με την εγχώρια βιομηχανία νέα προγράμματα ανάπτυξης στρατιωτικών υλικών, με παράλληλη δέσμευση για προμήθεια ελάχιστης ποσότητας, στην περίπτωση επιτυχίας του υπό ανάπτυξη προϊόντος.

 

10. Η συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αναπτυξιακά προγράμματα εξοπλισμών και στη χρηματοδότηση όλων ή ορισμένων από τα στάδια υλοποίησης αυτών, προϋποθέτει πέραν της εξασφάλισης της Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής και παράλληλη εξασφάλιση επιστροφής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του ανάλογου μη επαναλαμβανόμενου κόστους (Non Recurring Cost) από την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων που αναπτύχθηκαν εκτός της ελληνικής αγοράς (Return of Investment) υπολογιζόμενη με βάση τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 47 του νόμου αυτού.

 

11. Η υλοποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων διέρχεται τα ακόλουθα στάδια:

 

α. Λεπτομερής καθορισμός των προδιαγραφών του τελικού προϊόντος.

 

β. Σύνταξη και έγκριση της αναλυτικής προδιαγραφής του προϊόντος.

 

γ. Προκαταρκτική σχεδίαση του προϊόντος.

 

δ. Αναλυτική σχεδίαση του προϊόντος.

 

ε. Εξουσιοδότηση της βιομηχανίας για την κατασκευή του πρωτοτύπου και την προετοιμασία της αναλυτικής διαδικασίας αποδοχής του προϊόντος, που εγκρίνονται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

 

στ. Διενέργεια ελέγχων αποδοχής.

 

12. Όλες οι λοιπές διαδικασίες για την έγκριση της αναγκαιότητας - σκοπιμότητας των Αναπτυξιακών προγραμμάτων, για τον τρόπο ανάθεσης του έργου, την κατακύρωση και τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης, διέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

 

13. Το πιστοποιητικό Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας αποτελεί και δικαιολογητικό παραλαβής για την επιτροπή ελέγχου και παραλαβής.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.