Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 264/85

ΝΣΚ 264/1985


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 264/1985 (12-05-1985)

 

Επί του ερωτήματος με αριθμό πρωτοκόλλου οίκοθεν Γ7169/980/11-02-1985 σχετικά με την ένταξη στο σχέδιο κατά το άρθρο 1 του νόμου 1337/1983 γεωργικών εκτάσεων ψηλής παραγωγικότητας, που έχουν όμως εγκλωβισθεί στον πολεοδομικό ιστό, ενώ η πολεοδομική μελέτη προχωρεί σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 10 του νόμου αυτού, γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

Ι. Κατά τη διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 1337/1983:

 

{1. Επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου:

 

α) Η επέκταση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς και οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923,

 

β) η ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο και η επέκταση οικισμών μεταγενεστέρων του 1923 που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου,

 

γ) ...

 

3. Οι εντάξεις και επεκτάσεις των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1 γίνονται κατά οργανικές πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) σύμφωνα με τις αρχές της πολεοδομικής επιστήμης και κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 αυτού του νόμου. Οι επεκτάσεις γίνονται κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές καθώς και στις αραιοδομημένες ή αδόμητες που μαζί με τις πυκνοδομημένες ολοκληρώνουν μία ή περισσότερες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης ή του οικισμού. Επίσης οι επεκτάσεις γίνονται και σε αδόμητες περιοχές πόλεων ή οικισμών για να καλύψουν τις ανάγκες ανάπτυξής τους που προβλέπονται για μια το πολύ πενταετία.

 

5. Οι παραπάνω επεκτάσεις δεν επιτρέπονται εφόσον είναι αντίθετες με τους όρους προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της πολεοδομικής επιστήμης και τους γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης ψηλής παραγωγικότητας. Κατά δε τη διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 43 του νόμου αυτού.}

 

Σε περιοχές πυκνοδομημένες του άρθρου 8 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου, είναι δυνατή μετά από σχετική πρόταση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης να προηγηθεί της έγκρισης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, εφόσον θα έχει εκπονηθεί στα πλαίσια των κατευθύνσεων αυτού όπως προκύπτουν κατά την πρόοδο της μελέτης του. Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών προκύπτει, ότι, όταν στις επεκτάσεις που γίνονται κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές παρεμβάλλονται και τμήματα αραιά εκτάσεων που αποτελούν σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη πολεοδομική ενότητα καθ' όσον οι εκτάσεις αυτές είναι οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης ή του οικισμού, τότε, και ανεξάρτητα αν τα τμήματα αυτά αποτελούν γεωργική γη ψηλής παραγωγικότητας, έχουν εγκλωβισθεί στον πολεοδομικό ιστό και η ένταξή τους στο σχέδιο είναι αναπόφευκτη. Συνεπώς, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, έχουμε τη γνώμη ότι, αν στις επεκτάσεις σχεδίων, που γίνονται κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές περιλαμβάνονται και τμήματα αραιοδομημένων εκτάσεων και αν ήθελε θεωρηθεί ότι αποτελούν γη ψηλής παραγωγικότητας, εφόσον όπως έχει εκτεθεί, τα τμήματα αυτά ολοκληρώνουν μία ή περισσότερες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό, της πόλης ή του οικισμού, είναι νόμιμη η επέκταση του σχεδίου και στα αραιά αυτά τμήματα.

 

ΙΙ. Στην προκειμένη περίπτωση, η πολεοδομική μελέτη επείγουσας ένταξης στο σχέδιο πυκνοδομημένης περιοχής στα Χανιά σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 παράγραφος 10 του νόμου 1337/1983 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 1512/1985, περιέλαβε και τμήματα αραιά που συνιστούν σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ενιαία πολεοδομική ενότητα. Στα αραιά αυτά τμήματα περιλαμβάνονται εκτάσεις (4 στρέμματα 2 + 2 στρέμματα 2 + 1 στρέμματα 2 + 1, 5 στρέμματα) ιδιοκτητών που έκαναν ένσταση ότι δεν επιθυμούν την ένταξη στο σχέδιο, γιατί οι εκτάσεις αυτές που είναι καλυμμένες με ελιές και εσπεριδοειδή αποτελούν σύμφωνα και με σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης Γεωργίας Νομαρχίας Χανίων γεωργική γη ψηλής παραγωγικότητας. Οι εκτάσεις όμως αυτές έχουν εγκλωβισθεί στον πολεοδομικό ιστό ο οποίος επεκτείνεται και πέραν από αυτές.

 

Με βάση το ιστορικό αυτό, φρονούμε ότι τα αραιοδομημένα αυτά τμήματα της περιοχής που γίνεται η επέκταση του σχεδίου πόλης των Χανίων ολοκληρώνουν πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης ή του οικισμού και κατά συνέπεια η ένταξή τους στο σχέδιο είναι αναπόφευκτη.

 

ΙΙΙ. Κατ' ακολουθίαν επί του τεθέντος ερωτήματος, έχουμε τη γνώμη ότι στις επεκτάσεις εγκεκριμένων σχεδίων που γίνονται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου 1337/1983 περιλαμβάνονται και αραιοδομημένα τμήματα εκτάσεων ψηλής γεωργικής παραγωγικότητας που πολεοδομικά έχουν εγκλωβισθεί στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, και μαζί με τις πυκνοδομημένες περιοχές ολοκληρώνουν κατά νόμο μία ή περισσότερες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές).

 

Ο Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.