Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 18

Άρθρο 18: Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων μεριμνά, δια της αναζήτησης, συλλογής, ανάλυσης και ανταλλαγής πληροφοριών και δια της αστυνομικής συνεργασίας σε θέματα δημόσιας, κρατικής ασφάλειας και εθνικού ενδιαφέροντος γενικότερα, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, ιδίως του οργανωμένου, της παραβατικότητας και πράξεων βίας και τρομοκρατίας στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

Είναι αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη διακίνηση, παραμονή και εργασία αλλοδαπών στη χώρα, και ιδίως την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Μεριμνά για τον εφοδιασμό της με κατάλληλα μέσα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εκπλήρωση της αποστολής της. Συντονίζει, υποστηρίζει και εποπτεύει το έργο των Περιφερειακών Υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά τη διερεύνηση υποθέσεων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της:

 

α) Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας

 

β) Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας

 

γ) Τμήμα Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων

 

δ) Τμήμα Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης

 

2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας, είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μελέτη μέτρων, επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων και η αξιοποίηση τους, η εποπτεία και ο συντονισμός ενεργειών για την πρόληψη, καταστολή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας γενικά στους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

β) Η εποπτεία και ο συντονισμός των ενεργειών για την αναζήτηση και σύλληψη προσώπων που διώκονται ή έχουν εξαφανιστεί, για την αναζήτηση και ανεύρεση σκαφών, μηχανών, ναυτιλιακού εξοπλισμού, οχημάτων, αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, τέχνης και θρησκευτικών συμβόλων, ιδίως υψηλής αξίας αγαθών, εγγράφων και δελτίων ταυτοτήτων - αδειών του Δημοσίου, που έχουν απολεσθεί ή κλαπεί και, επίσης, η εποπτεία και ο συντονισμός λήψης μέτρων ασφάλειας σε χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

γ) Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με συναρμόδιους ημεδαπούς, αλλοδαπούς και διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ιδίως μέσω των Εθνικών Γραφείων του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) και του Πληροφοριακού Συστήματος Schengen (SIRENE).

 

δ) Η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών για την αντιμετώπιση της διεθνούς εγκληματικότητας και η εισήγηση μέτρων ενίσχυσης της διεθνούς και διμερούς αστυνομικής συνεργασίας.

 

ε) Η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών για θέματα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης.

 

στ) Ο έλεγχος προϋποθέσεων λειτουργίας καζίνο σε υπό ελληνική σημαία πλοία και η παρακολούθηση εφαρμογής της νομοθεσίας παιγνίων σε χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μελέτη μέτρων, επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων και η αξιοποίηση τους, η εποπτεία και ο συντονισμός ενεργειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλών και ενεργειών με χρήση βίας και τρομοκρατικών μέσων ως και κάθε ενέργειας υπονόμευσης κατά του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

β) Ο συντονισμός και η εποπτεία εφαρμογής από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής της ισχύουσας νομοθεσίας για την κρατική ασφάλεια, τη διακίνηση, μεταφόρτωση και διαμετακόμιση κάθε είδους όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών γενικά στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη διακίνηση υλικών διττής χρήσης και Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών υλικών.

 

γ) Η μέριμνα για την εφαρμογή αποφάσεων Διεθνών Οργάνων για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος άλλων κρατών.

 

δ) Η τήρηση διαβαθμισμένων σχεδίων-υλικών και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Ασφαλείας καθώς και ο χειρισμός θεμάτων κρυπτασφάλειας και η τήρηση του κρυπτογραφικού υλικού και εξοπλισμού.

 

ε) Η λήψη μέτρων αντιμετώπισης περιστατικών πειρατείας στο χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και επί των ελληνικών πλοίων, η παρακολούθηση των σχετικών με την πειρατεία διεθνών εξελίξεων και η έκδοση Αδειών Επιβίβασης Ενόπλων Φρουρών σε υπό ελληνική σημαία πλοία.

 

στ) Η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών για θέματα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης.

 

ζ) Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με συναρμόδιους ημεδαπούς, αλλοδαπούς και διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ιδίως μέσω των Εθνικών Γραφείων του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) και του Πληροφοριακού Συστήματος Schengen (SIRENE).

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας θαλασσίων Συνόρων, είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η αξιολόγηση δεδομένων προς διεξαγωγή επιχειρήσεων σε χώρους ευθύνης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ιδίως για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 

β) Η εισήγηση συμμετοχής επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε αντίστοιχες επιχειρήσεις - ασκήσεις στην ημεδαπή και αλλοδαπή.

 

γ) Ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη διακίνηση, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών, ιδίως για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης σε χώρους αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

δ) Η παρακολούθηση εφαρμογής του Κεκτημένου Schengen σε χώρους αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ε) Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης, η σύνταξη προτάσεων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας τους, καθορισμός πλαισίου βέλτιστων πρακτικών επιχειρησιακών μεθόδων και η αξιοποίηση τους για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης,

 

στ) Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με συναρμόδιους ημεδαπούς, αλλοδαπούς και διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ιδίως μέσω των Εθνικών Γραφείων του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) και του Πληροφοριακού Συστήματος Schengen (SIRENE).

 

ζ) Η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών για θέματα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης.

 

η) Η συμμετοχή εκπροσώπων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο συντονισμός των ενεργειών υποστήριξης τους σε συναντήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικών με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η αναζήτηση, συλλογή, αξιολόγηση, επεξεργασία, ανάλυση και σύνθεση επιχειρησιακών και στρατηγικών πληροφοριών για κάθε θέμα που ανάγεται στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης και η μέριμνα για την αξιοποίηση τους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

β) Η εκπόνηση μελετών αναφορικά με τις τρέχουσες τάσεις του εγκλήματος, ιδίως του οργανωμένου, και τη διαμόρφωση εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας, σε συνεργασία με τα καθ' ύλην αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης.

 

γ) Η εισήγηση για την υλοποίηση προτάσεων κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού και η μέριμνα για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών και τεχνικών μέσων και εξοπλισμού του Τμήματος.

 

δ) Η εποπτεία και παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στις περιφερειακές Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε θέματα συλλογής και χειρισμού πληροφοριών.

 

ε) Η συνεργασία με λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης για την αξιοποίηση των επιχειρησιακών πληροφοριών.

 

στ) Η μέριμνα έκδοσης Κανονισμού, σε συνεργασία ιδίως με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, για τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών, διαδικασιών ενημέρωσης αρμόδιων κλιμακίων, οργάνων και συναρμόδιων Υπηρεσιών και δράσεων με σκοπό την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή εκνόμων ενεργειών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.