Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 64

Άρθρο 64: Διεύθυνση Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλάσσιου Τουρισμού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλάσσιου Τουρισμού είναι αρμόδια για την προσέλκυση και προώθηση της υλοποίησης ναυτιλιακών επενδύσεων στο λιμενικό και παραναυτιλιακό τομέα, καθώς και για το σχεδιασμό, την εισήγηση και την εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των υδάτινων διατροπικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής ναυσιπλοΐας (inland navigation). Συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

 

β) Τμήμα Ανάπτυξης Θαλάσσιου Τουρισμού και Θαλάσσιων Τουριστικών Επενδύσεων.

 

γ) Τμήμα Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών και Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής.

 

2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ναυτιλιακών Επενδύσεων αποσκοπούν στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων στο λιμενικό και παραναυτιλιακό τομέα, στο πλαίσιο και της στρατηγικής για τη στήριξη της ανάπτυξης του θαλάσσιου τομέα (Γαλάζια Ανάπτυξη). Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες του είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση στοιχείων, τη μελέτη και την εισήγηση μεθόδων, μέτρων και κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, ναυτιλιακών κεφαλαίων και επιχειρήσεων σε λιμενικές και παραναυτιλιακές δραστηριότητες, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και άλλων Υπουργείων, στο πλαίσιο διαμόρφωσης και εφαρμογής της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής.

 

β) Η παρακολούθηση και η εισήγηση μέτρων και κινήτρων που αφορούν την ανάπτυξη ή/και δημιουργία ναυτιλιακών κέντρων, εμπορευματικών κέντρων και άλλων παραγωγικών κλάδων και βιομηχανιών που σχετίζονται με το ναυτιλιακό εξοπλισμό και τον εφοδιασμό των πλοίων, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων και ανάπτυξης ενός θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

 

γ) Η συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του εκάστοτε Αναπτυξιακού/Επενδυτικού Νόμου.

 

δ) Η εισήγηση μέτρων για την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών με στόχο την προσέλκυση ναυτιλιακών κεφαλαίων και επενδύσεων στον τομέα ευθύνης του.

 

ε) Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προώθηση αναπτυξιακών δράσεων, σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μεγιστοποίηση της παραλιμενικής και παραναυτιλιακής συνεργασίας μέσω θεσπισμένων ευρωπαϊκών εργαλείων και μηχανισμών επενδύσεων με χώρες της Μεσογείου.

 

στ) Η προώθηση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σύναψη συμφωνιών, με στόχο την επίτευξη συμπράξεων και συνεργιών μεταξύ ελληνικών φορέων, επιμελητηρίων και λιμένων με αντίστοιχους τρίτων χωρών στον τομέα ευθύνης του.

 

ζ) Η διατύπωση απόψεων και η εισήγηση μέτρων και όρων επί θεμάτων λειτουργίας αγκυροβολίων πλοίων, των παρεχόμενων ευκολιών και το καθορισμό των τελών διαχείρισής τους.

 

η) Η παροχή γραμματειακής υποστήριξης προς τη Διεύθυνση και τα Τμήματα της που αφορούν ιδίως στην τήρηση διαδικασιών παρακολούθησης εγγράφων, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας και θέματα προσωπικού.

 

θ) Η μελέτη και εισήγηση μέτρων και κινήτρων για την ανάπτυξη Εμπορευματικών Κέντρων για παροχή προηγμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) και Οργανισμών Λιμένων ΑΕ, με σκοπό τη συγκέντρωση μεταφορικών δραστηριοτήτων και ιδιωτικών επενδύσεων.

 

ι) Η προώθηση συνεργασιών για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters) στον τομέα ευθύνης του.

 

ι)α) Η μελέτη και η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την οργάνωση, ανάπτυξη και βελτίωση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας (inland navigation). Ως εσωτερική ναυσιπλοΐα νοείται η μεταφορά φορτίων με πλωτά μέσα, μέσω εσωτερικών πλωτών οδών (όπως κανάλια, ποτάμια και λίμνες) μεταξύ λιμένων εσωτερικής ναυσιπλοΐας και αποβάθρων.

 

ι)β) Ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή, τήρηση, ταξινόμηση και κωδικοποίηση του ειδικότερου θεσμικού πλαισίου που αφορά στην εσωτερική ναυσιπλοΐα και η επεξεργασία και εισήγηση προτάσεων για την αναμόρφωσή του.

 

ι)γ) Η ανάθεση και παρακολούθηση της εκπόνησης μελετών και η παρακολούθηση και προώθηση εφαρμογής κοινοτικών προγραμμάτων που συμβάλουν στην ανάπτυξη της εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

 

ι)δ) Η παρακολούθηση θεμάτων εσωτερικής ναυσιπλοΐας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η συμμετοχή και εκπροσώπηση της χώρας μας σε συναντήσεις και συνεδριάσεις επί ιδίων θεμάτων και η διαμόρφωση των αντίστοιχων εθνικών θέσεων σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ανάπτυξης θαλάσσιου Τουρισμού και θαλάσσιων Τουριστικών Επενδύσεων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η παρακολούθηση και η μέριμνα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων που σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση των τουριστικών πλοίων και τους πλόες αναψυχής και περιηγήσεων.

 

β) Η συμμετοχή σε διεθνή όργανα και εκδηλώσεις που έχουν στόχο τη θέσπιση διεθνών κανόνων και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

 

γ) Η μελέτη και εισήγηση μεθόδων, προγραμμάτων, δράσεων και μέτρων για την οργάνωση, βελτίωση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες.

 

δ) Η μέριμνα ιδίως για την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών για την εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ ελληνικών λιμένων καθώς και μεταξύ ελληνικών λιμένων και λιμένων της αλλοδαπής, με κρουαζιερόπλοια και πλοία που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.

 

ε) Η μελέτη και εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν στόχο την οργάνωση, την βελτίωση και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Φορείς.

 

στ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς και των αποφασιζόμενων προγραμμάτων, δράσεων και μέτρων για την οργάνωση, βελτίωση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

 

ζ) Η τήρηση στατιστικών στοιχείων για τις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων και αναφορών.

 

η) Η μέριμνα για την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά το δικαίωμα περιήγησης από πλοία που φέρουν σημαία τρίτου κράτους.

 

θ) Η εποπτεία των φορέων εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών και η παρακολούθηση για την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών ποιότητας στη μεταφορά επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

 

ι) Η εισήγηση μέτρων για την μείωση των διοικητικών βαρών, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στους λιμένες.

 

ι)α) Η εισήγηση μέτρων για την αναβάθμιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό των υποδομών των λιμένων που εξυπηρετούν τουριστικά πλοία καθώς και η πιστοποίηση τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.

 

ι)β) Η διατύπωση προτάσεων για τη δημιουργία δικτύων τουριστικών λιμένων, σε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς για την προώθηση ελκυστικών και ανταγωνιστικών τουριστικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

 

ι)γ) Η διατύπωση προτάσεων για ευέλικτα σχήματα ΣΔΙΤ για την παροχή υψηλής ποιότητας θαλάσσιου τουρισμού.

 

ι)δ) Η συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς λιμένες καθώς και τρίτων χωρών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση συνεργιών.

 

ι)ε) Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών για την αναζήτηση και επισήμανση θεματικών μορφών θαλάσσιας τουριστικής ανάπτυξης.

 

ι)στ) Η διερεύνηση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών για την στρατηγική οργάνωση των κομβικών λιμένων της χώρας και η εισήγηση μέτρων για την αύξηση του μεριδίου προσεγγίσεων διεθνών κρουαζιερόπλοιων.

 

ι)ζ) Η εισήγηση αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της διεθνούς ευρωπαϊκής και εθνικής κρουαζιέρας καθώς και των εναλλακτικών μορφών κρουαζιέρας.

 

ι)η) Ο συντονισμός της δράσης όλων των αρμόδιων φορέων του κλάδου (κεντρικών, περιφερειακών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

 

ι)θ) Η προώθηση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο για την ανάπτυξη των παρεχόμενων θαλάσσιων τουριστικών υπηρεσιών και η σύναψη συμφωνιών, με στόχο την επίτευξη συμπράξεων και συνεργιών μεταξύ των ελληνικών λιμένων-προορισμών κρουαζιέρας και λιμένων τρίτων χωρών.

 

κ) Η εισήγηση μέτρων για την προσέλκυση προσεγγίσεων από διεθνείς κρουαζιέρες στα κύρια κομβικά λιμάνια.

 

κ)α) Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η αναζήτηση τρόπων και μεθόδων σύνδεσης των αφετηριών λιμένων και σταθμών κρουαζιέρας μέσω συνεργασιών-συνεργιών.

 

κ)β) Ο συντονισμός δράσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων του κλάδου για την δημιουργία κέντρων προσέγγισης της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας σε θεματικά προγράμματα κρουαζιέρας.

 

κ)γ) Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη προγραμμάτων πτήσης-κρουαζιέρας.

 

κ)δ) Η δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων λιμένων-προορισμών κρουαζιέρας στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης καθώς και η προβολή τους (δημιουργία ιστοσελίδας, συμμετοχή σε διεθνείς Οργανισμούς, εκθέσεις κ.λ.π.).

 

κ)ε) Η υποστήριξη και η συνδρομή στο έργο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

 

κ)στ) Η προώθηση κάθε διαδικασίας υλοποίησης των γνωμοδοτήσεων της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

 

κ)ζ) Η εκδίκαση προσφυγών που υποβάλλονται ενώπιον του ΥΝΑΝΠ για παραβάσεις της παρούσας νομοθεσίας που διέπει τα σκάφη αναψυχής.

 

κ)η) Η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Κυβερνητών Σκαφών Αναψυχής μη απογεγραμμένων ναυτικών.

 

κ)θ) Η εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων, δράσεων και μέτρων για την οργάνωση και ανάπτυξη του κλάδου των ναυταθλητικών σκαφών, σε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών και Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο χαρακτηρισμός των πλοίων αναψυχής ως επαγγελματικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και κάθε πράξη που αφορά στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

 

β) Η τήρηση του Μητρώου και των φακέλων των χαρακτηρισμένων ως πλοίων αναψυχής επαγγελματικής χρήσης.

 

γ) Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των πλοίων αναψυχής.

 

δ) Ο χαρακτηρισμός των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

 

ε) Η τήρηση του Μητρώου και των φακέλων των χαρακτηρισμένων ως επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων.

 

στ) Η κατ' εξαίρεση χορήγηση άδειας περιηγητικών πλόων από τουριστικά πλοία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση θαλασσίων Συγκοινωνιών.

 

ζ) Η εισήγηση μέτρων θεσμικού πλαισίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της σχετικής με τις Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής.

 

η) Η τήρηση του Μητρώου και των φακέλων των Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής και η έκδοση σχετικών εγγράφων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.