Προεδρικό διάταγμα 4/18 - Άρθρο 22

Άρθρο 22: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι:

 

α) Η εφαρμογή πολιτικής για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

β) Η εφαρμογή πολιτικής για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στο πεδίο του πολιτισμού.

 

γ) Η προστασία και ανάδειξη των κινητών μνημείων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

δ) Η εφαρμογή μουσειακής πολιτικής για τα μουσεία του νεότερου πολιτισμού (εποπτεία και επιστημονική συνδρομή, αναγνώριση-πιστοποίηση, προώθηση και εφαρμογή σύγχρονων μουσειολογικών προσεγγίσεων).

 

ε) Η προώθηση των ζητημάτων αρμοδιότητάς της στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

στ) Η εκπόνηση και η συνεχής επαναξιολόγηση Επιχειρησιακών Σχεδίων κατ' έτος.

 

ζ) Η διοργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητές της.

 

η) Η πρακτική άσκηση φοιτητών/σπουδαστών ΑΕΙ/ΤΕΙ σε θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, εφόσον δεν προκύπτει δαπάνη που θα βαρύνει το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

2. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαρτίζεται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.

 

β) Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Νεωτέρων Κινητών Μνημείων.

 

γ) Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.

 

δ) Τμήμα Υποστήριξης λειτουργίας.

 

3. α) Το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Την εφαρμογή της Διεθνούς Συμβάσεως για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) και, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, την εφαρμογή της Διεθνούς Συμβάσεως για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτισμικών Εκφράσεων (UNESCO 2005).

 

β)β) Τον εμπλουτισμό και την ανανέωση του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων διαφύλαξης των άυλων πολιτιστικών αγαθών που εγγράφονται σε αυτό και στους Διεθνείς Καταλόγους που προβλέπονται από τη Σύμβαση Για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

 

γ)γ) Τον συντονισμό με άλλα Υπουργεία, φορείς του Δημόσιου Τομέα εν γένει (όπως Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για τη διαμόρφωση και εφαρμογή διατομεακών πολιτικών διαφύλαξης και ανάδειξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ειδικά σε ό,τι αφορά σχέδια διαφύλαξης παραδοσιακών τεχνογνωσιών, παραδοσιακών γνώσεων για τη φύση και το σύμπαν και τον αγροδιατροφικό πολιτισμό εν γένει.

 

δ)δ) Την προαγωγή της επιστημονικής αποτύπωσης, καταγραφής και τεκμηρίωσης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών διαφόρων κοινωνικών ομάδων, π.χ. εξαρτημένων από ουσίες ατόμων ή άλλων ομάδων με ιδιαίτερα θρησκευτικά, γλωσσικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια, π.χ. Ελλήνων αθίγγανων, προσφύγων, μεταναστών, παλιννοστούντων με σκοπό την ομαλή κοινωνική τους ένταξη μέσω δράσεων πολιτιστικής ανάπτυξης, ειδικά σχεδιασμένων γι' αυτές, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία.

 

ε)ε) Τη συνεργασία με διεθνείς φορείς για την εφαρμογή στο πεδίο του Πολιτισμού δράσεων για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

στ)στ) Τη συμμετοχή και εισήγηση σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απονομή τιμητικών συντάξεων σε λαϊκούς καλλιτέχνες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

β) Το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Νεωτέρων Κινητών Μνημείων είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη των υλικών μαρτυριών (κινητών πολιτιστικών αγαθών) που σχετίζονται με τον αγροτικό, αστικό, προβιομηχανικό και πρώιμο βιομηχανικό πολιτισμό του ελλαδικού χώρου, καθώς και τη νεότερη λόγια καλλιτεχνική δημιουργία.

 

β)β) Το χαρακτηρισμό νεότερων πολιτιστικών αγαθών ως μνημείων, βάσει των διατάξεων του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002).

 

γ)γ) Την τήρηση αρχείου νεότερων κινητών μνημείων και τη διαρκή επικαιροποίησή του.

 

δ)δ) Τον έλεγχο και την αδειοδότηση της εισαγωγής / εξαγωγής νεότερων κινητών μνημείων και πολιτιστικών αγαθών, κατά το άρθρο 34 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002).

 

ε)ε) Την εποπτεία της αδειοδότησης εμπόρων νεότερων κινητών μνημείων και δημοπρατών νεωτέρων κινητών μνημείων, όπως και την τήρηση σχετικού μητρώου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

 

στ)στ) Την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική προβολή των νεότερων κινητών πολιτιστικών αγαθών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

 

ζ)ζ) Τη χορήγηση αδειών μελέτης νεότερων κινητών μνημείων.

 

η)η) Την έγκριση αιτημάτων φωτογράφησης, κινηματογράφησης νεότερων κινητών μνημείων εκτός όσων αδειοδοτούνται από τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.

 

θ)θ) Το σχεδιασμό της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των νεότερων κινητών πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, λιμνών και ποταμών, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 

ι)ι) Την καταγραφή κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών νεωτέρων χρόνων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

 

γ) Το Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Την επεξεργασία και παρακολούθηση θεμάτων ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και επέκτασης των Μουσείων και Συλλογών του Νεότερου Πολιτισμού.

 

β)β) Την αναγνώριση/πιστοποίηση Μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού, καθώς και την τήρηση Μητρώου αναγνωρισμένων Μουσείων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

 

γ)γ) Τον έλεγχο και την εποπτεία του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης και του Μουσείου Ζυγομαλά.

 

δ)δ) Το σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση εκθέσεων για τον Νεώτερο Πολιτισμό τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή (συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών).

 

ε)ε) Την παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας για την οργάνωση των Συλλογών και των Εκθέσεων των Μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού, καθώς και τη μέριμνα για την επιμόρφωση του προσωπικού των συγκεκριμένων Μουσείων. Την εποπτεία της λειτουργίας αποθηκών νεωτέρων κινητών μνημείων, με σκοπό την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας και διαχείρισής τους.

 

στ)στ) Το σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σε ειδικούς χώρους, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς και σε σχολικούς χώρους.

 

ζ)ζ) Τη διοργάνωση της συνάντησης - σεμιναρίου για την προβολή των δράσεων των Μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού, την ανάδειξη και προώθηση των καλών πρακτικών που αναπτύσσονται στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό. Τη συγκέντρωση στοιχείων/τήρηση αρχείου για τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δράσεις των Μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού.

 

η)η) Την εκπόνηση, σύνταξη ή επεξεργασία μουσειολογικών - μουσειογραφικών μελετών για Μουσεία αρμοδιότητάς του.

 

ι)ι) Τη συμβολή στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της πολιτικής για την επιβολή και το ύψος των τελών εισόδου σε Μουσεία αρμοδιότητάς του, καθώς και των προϋποθέσεων ελεύθερης επίσκεψης σε αυτά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

 

ι)α)ι)α) Τη συμβολή στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της πολιτικής για την επιβολή και το ύψος των τελών φωτογράφισης, κινηματογράφησης και εν γένει απεικόνισης νεότερων κινητών μνημείων, χρήσης εικόνων και κειμένων σε έντυπες εκδόσεις ή ηλεκτρονικές εκδόσεις και μέσα με εμπορικό ή μη σκοπό, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων αντίστοιχα.

 

ι)β)ι)β) Την έγκριση διάθεσης εκδόσεων στα πωλητήρια των Μουσείων αρμοδιότητάς του.

 

ι)γ)ι)γ) Τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας των Μουσείων αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

 

ι)δ)ι)δ) Την παραχώρηση προσωρινής χρήσης των μονίμων εκθεσιακών χώρων Μουσείων για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνάδουν με το άρθρο 46 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002), όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και χώρων για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και λοιπών εκδηλώσεων, συναφών με τους σκοπούς των Μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού.

 

ι)ε)ι)ε) Τη συγκέντρωση στοιχείων και την τήρηση αρχείου για την επισκεψιμότητα των δημοσίων Μουσείων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το ΤΑΠ, καθώς και για τα λοιπά Μουσεία του Νεότερου Πολιτισμού.

 

ι)στ)ι)στ) Την παροχή επιστημονικής υποστήριξης σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και σε άλλους φορείς για τη διαμόρφωση διαδρομών σε ιστορικούς τόπους και νεότερα μνημεία.

 

ι)ζ)ι)ζ) Την υπό όρους έγκριση πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ιστορικούς τόπους, νεότερα μνημεία και μουσεία της επικράτειας από φορείς που δεν υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

δ) Το Τμήμα Υποστήριξης λειτουργίας είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Τη γραμματειακή υποστήριξη της Διεύθυνσης.

 

β)β) Τη διαχείριση και τη διεκπεραίωση των οικονομικών υποχρεώσεων και θεμάτων της Διεύθυνσης.

 

γ)γ) Την τήρηση αρχείου και πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης.

 

δ)δ) Τα θέματα προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

 

ε)ε) Τα θέματα του τακτικού προσωπικού της Διεύθυνσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.