Πυροσβεστική διάταξη ya/91 - Άρθρο 7

4.4.2. Αφροποιητικά συστήματα δεξαμενών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Εγκατεστημένα αφροποιητικά συστήματα δεξαμενών

 

Α. Γενικά

 

Ο όρος αφροποιητικά συστήματα δεξαμενών χαρακτηρίζει τα συστήματα που έχουν:

 

Μόνιμα εγκατεστημένες αφρογεννήτριες όπου γίνεται η παρασκευή του τελικού αφρού με ανάμιξη του αφροδιαλύματος με την απαιτούμενη ποσότητα αέρα.
Μόνιμα εγκατεστημένες σωληνώσεις μεταφοράς του τελικού αφρού από τις αφρογεννήτριες προς το στόμιο εξόδου του αφρού στο εσωτερικό της δεξαμενής, για δεξαμενές σταθερής οροφής ή προς τον δακτύλιο, για δεξαμενές πλωτής οροφής.
Μόνιμα εγκατεστημένες σωληνώσεις μεταφοράς του αφροδιαλύματος (δηλαδή του υπό κατάλληλη αναλογία διαλύματος νερού και αφρογόνου, που δημιουργείται στον ειδικό για το σκοπό αυτό αφροαναμίκτη) από ασφαλή θέση, ευρισκόμενη έξω από τη λεκάνη ασφάλειας της δεξαμενής, μέχρι τις αφρογεννήτριες.

 

Η ανωτέρω αναφερόμενη ασφαλής θέση, ευρίσκεται σε απόσταση από το περίβλημα της δεξαμενής τουλάχιστον ίση με την προβλεπόμενη στις παραγράφους 4.4.2.2. Γ και 4.4.2.3 Γ αντίστοιχα για δεξαμενές σταθερής και πλωτής οροφής.

 

Ανάλογα με την κατασκευή του υπόλοιπου συστήματος, δηλαδή του τμήματος που προηγείται της ανωτέρω οριζόμενης ασφαλούς θέσης, σχετικά με την κατεύθυνση της ροής, τα εγκατεστημένα συστήματα, διακρίνονται σε:

 

Μόνιμα συστήματα
Ημιμόνιμα συστήματα

 

Η διάκριση αυτή, αφορά στο συγκρότημα αποθήκευσης, προώθησης και ανάμιξης με το νερό του αφρογόνου, για την παρασκευή του επιθυμητού αφροδιαλύματος που οδεύει προς τις αφρογεννήτριες.

 

Σχεδόν παρόμοια με τα περιγραφόμενα παραπάνω αφροποιητικά συστήματα είναι και τα εγκατεστημένα αφροποιητικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την προστασία άλλων κατασκευών και χωρών, όπως οι σταθμοί φορτοεκφόρτωσης, βυτιοφόρων κ.λ.π.

 

Β. Μόνιμα αφροποιητικά συστήματα

 

Στο μόνιμο αφροποιητικό σύστημα, όλα τα μέρη του συγκροτήματος αποθήκευσης, προώθησης και ανάμιξης του αφρογόνου είναι επίσης μόνιμα εγκατεστημένα και συνδέονται μεταξύ τους και προς το υδροδοτικό δίκτυο και το δίκτυο διανομής αφροδιαλύματος / αφρού με μόνιμες σωληνώσεις.

 

Γενικά, η κατασκευή των μονίμων σωληνώσεων, που χρησιμοποιούνται σε όλη την έκταση των εγκατεστημένων συστημάτων, ακολουθεί τις προδιαγραφές κατασκευής του υδροδοτικού δικτύου διανομής.

 

Ένα μόνιμο αφροποιητικό σύστημα μπορεί να προστατεύει μια μόνο δεξαμενή ή μια ομάδα δεξαμενών που είναι συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή και ανήκουν σε μια ή περισσότερες γειτονικές λεκάνες ασφάλειας. Ακόμη, μπορεί το ίδιο σύστημα με παρέχει προστασία με αφρό των αντίστοιχων λεκανών ασφάλειας και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον το επιτρέπουν οι υπάρχουσες αποστάσεις, να επεκτείνεται για προστασία και άλλων κατασκευών και χώρων της περιοχής.

 

Το συγκρότημα αποθήκευσης, προώθησης και ανάμιξης αφρογόνου ενός τυπικού μόνιμου συστήματος αποτελείται από:

 

Την δεξαμενή αφρογόνου με χωρητικότητα που υπερκαλύπτει την ελάχιστη απαιτουμένου ποσότητα αφρογόνου για άμεση και πλήρη λειτουργίας (βλέπε παράγραφο 4.4.10) και είναι μεταλλική ή πλαστική ελεύθερης αναπνοής.
Τον αναμίκτη ρυθμιζόμενης αναλογίας αφροανάμιξης, συνήθως 1 - 6%. Αναμίκτης σταθερής αφροανάμιξης θεωρείται επίσης κατάλληλος και αποδεκτός, εφόσον έχει ρυθμισθεί στην απαιτούμενη αναλογία (3, 4 ή 5%).
2 αντλίες (ηλεκτροκίνητη και αυτόνομης κίνησης εφεδρική) για την προώθηση του αφρογόνου προς τον αναμίκτη.

 

Η παροχή κάθε αντλίας πρέπει απαραιτήτως να υπερκαλύπτει κατά 20% τη μέγιστη απαίτηση του αφροαναμίκτη. Η πίεση κατάθλιψης των αντλιών αυτών πρέπει να είναι κατά 1-2 BAR μεγαλύτερη της μέγιστης πίεσης λειτουργίας νερού στο πυροσβεστικό δίκτυο διανομής.

 

Σύστημα αγωγών, διανομέων, βανών κ.τ.λ. προκειμένου να κατευθυνθεί η παροχή του αφροδιαλύματος προς την επιθυμητή δεξαμενή, εφόσον το σύστημα προστατεύει ομάδα δεξαμενών ή άλλο προστατευτικό χώρο.

 

Ο χρόνος εμφάνισης του αφροδιαλύματος στη δεξαμενή ή στους άλλους προστατευόμενους χώρους και έναρξης αφροπαραγωγής, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 3 λεπτών.

 

Η διατήρηση των γραμμών του αφροδιαλύματος στη δεξαμενή ή στους άλλους προστατευόμενους χώρους και έναρξης αφροπαραγωγής, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 3 λεπτών.

 

Η διατήρηση των γραμμών του αφροδιαλύματος γεμάτων με αφροδιάλυμα, συντομεύει το χρόνο έναρξης αφροπαραγωγής και επιτρέπει την κάλυψη δεξαμενών σε ικανές αποστάσεις.

 

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται στα μόνιμα αφροποιητικά συστήματος κατάλληλα αναμίκτες με δυνατότητα ταυτόχρονης εισρόφησης του αφρογόνου, καταργώντας τις αντλίες προώθησης αφρογόνου. Οι αναμίκτες αυτοί είναι γνωστοί σαν τζιφάρια και αναρροφούν την αναγκαία ποσότητα αφρογόνου δημιουργώντας τοπική υποπίεση σε ειδικό ακροφύσιο που περιέχουν.

 

Γ. Ημιμόνιμα αφροποιητικά συστήματα

 

Στο ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα, τα διάφορα μέρη του συγκροτήματος αποθήκευσης, προώθησης και ανάμιξης και οι συνδέσεις τους, δεν είναι (εξ ολοκλήρου ή εν μέρει) μόνιμα. Δηλαδή χρησιμοποιούνται π.χ. δοχεία αφρογόνου αντί δεξαμενών, κινητοί αναμίκτες και ελαστικοί σωλήνες με ταχυσυνδέσμους στα άκρα κ.τ.λ.

 

Στα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται αναμίκτες / τζιφάρια.

 

Όλες οι μονάδες του εξοπλισμού θα βρίσκονται σε κατάλληλες σημασμένες θέσεις της περιοχής άμεσα προσπελάσιμες, μαζί με την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα αφρογόνου (για άμεση και πλήρη λειτουργία) στο κατάλληλο δοχεία.

 

Τα ημιμόνιμα συστήματα είναι απόλυτα συμβατά με την δυνατότητα άμεσης διαθεσιμότητας πυροσβεστικού αυτοκινήτου αφρού.

 

2. Αφροποιητικά συστήματα δεξαμενών σταθερής οροφής

 

Α. Προϋποθέσεις εγκατάστασης αφροποιητικών συστημάτων

 

Ι. Δεξαμενές με προϊόντα κατηγορία Ι ή II απαιτούν μόνιμο ή ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα, εφόσον η κάθε μία έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 30 m3, ή η συνολική χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη των 200 m3.

 

ΙΙ. Δεξαμενές με προϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ δεν απαιτούν μόνιμο ή ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα, εφόσον ικανοποιούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις.

 

α. Οι αποστάσεις ασφάλειας είναι οι προβλεπόμενες ή ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4.4.5.

β. Διαθέτουν λεκάνη ασφάλειας ή σύστημα περισυλλογής επαρκούς χωρητικότητας.

γ. Δεν πρόκειται εναλλακτικά να δεχθούν προϊόντα κατηγορίας Ι ή ΙΙ.

δ. Δεν βρίσκονται στην ίδια λεκάνη ασφάλειας με δεξαμενές που περιέχουν προϊόντα κατηγορίας Ι ή ΙΙ.

ε. Δεν έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 48 m.

στ. Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση άλλων αφροποιητικών μέσων σε επάρκεια. Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας μέχρι και 50 m3.

 

Με τον όρο άλλα αφροποιητικά μέσα εννοούμε:

 

Κανόνια υγρού.
Πύργους αφρού.
Αφρογεννήτριες χειρός.

 

Τα κανόνια θεωρούνται επαρκή για δεξαμενές διαμέτρου μέχρι 18 m, εκτός αν πρόκειται για δεξαμενές μαζούτ οπότε τα κανόνια θεωρούνται επαρκή για δεξαμενές με διάμετρο μέχρι 48 m.

 

Για δεξαμενές με διάμετρο μεταξύ 18 και 48 m, απαιτούνται πύργοι αφρού ή μόνιμα συστήματα.

 

Οι αφρογεννήτριες χειρός θεωρούνται επαρκείς για δεξαμενές διαμέτρου μέχρι 9 m και ύψους μέχρι 6 m.

 

Β. Περιγραφή

 

Υποχρεωτικός τρόπος προστασίας των δεξαμενών σταθερής οροφής είναι η αφροκάλυψη της φλεγόμενης επιφάνειας. Η σωστή προστασία απαιτεί να αρχίσει η διαδικασία αφροκάλυψης έγκαιρα, πριν υπερθερμανθούν οι μεταλλικές επιφάνειες και το περιεχόμενος προϊόν, ώστε η καταστολή της φωτιάς να αποβεί αποτελεσματική και να μην προκύψει καθυστέρηση στην επέμβαση ή μη ενδεδειγμένος τρόπος στην καταστολή και να δημιουργηθεί η συνήθης εκτίναξη της οροφής (έκρηξη), κατάρρευση των μεταλλικών τοιχωμάτων και η αχρήστευση του αφροποιητικού συστήματος.
Η παράλληλη ψύξη της καιγόμενης δεξαμενής (εφόσον βέβαια δεν είναι μονωμένη), είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ψύξη επιμηκύνει το χρόνο αντοχής των τοιχωμάτων, άρα του αφροποιητικού συστήματος.
Οι υποχρεωτικοί τρόποι προστασίας των δεξαμενών αυτών με σύστημα αφρού, εφόσον απαιτείται από την παρούσα απόφαση, είναι:

 

- Επιφανειακή εφαρμογής.

 

Έκχυση του αφρού πάνω από τη φλεγόμενη επιφάνεια του περιεχόμενου προϊόντος με σύστημα αφρογεννητικών χαμηλής πίεσης και αφροκεφαλών, που είναι τοποθετημένος στο πάνω μέρος του περιφερειακού κελύφους της δεξαμενής.

 

- Εισαγωγή από τον πυθμένα.

 

Εισαγωγή του αφρού υπό πίεση στο κάτω μέρος του περιφερειακού κελύφους της δεξαμενής (50 εκατοστά από τον πυθμένα), με σύστημα αφρογεννητριών υψηλής πίεσης που βρίσκονται συνήθως εκτός λεκάνης ασφάλειας. Ο αφρός εισερχόμενος εντός της μάζας του περιεχομένου προϊόντος, ανεβαίνει στην επιφάνεια του και απλώνεται καλύπτοντάς την.

 

Γ. Στοιχεία σχεδίασης και υπολογισμού

 

Η ελάχιστη απόσταση των βανών χειρισμού και του σημείου προβλεπόμενης σύνδεσης πυροσβεστικού αυτοκινήτου αφρού από την δεξαμενή πρέπει απαραιτήτως να είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των 15 m και μιας διαμέτρου της υπό προστασία δεξαμενής, οπωσδήποτε όμως εκτός της λεκάνης ασφάλειας της δεξαμενής.

 

Εάν οι βάνες είναι τηλεχειριζόμενες ή μεταξύ αυτών και της υπό προστασία δεξαμενής υπάρχει αντιπυρικός τοίχος ύψους τουλάχιστον 2 m, τότε η ελάχιστη απόσταση ασφάλειας μπορεί να μειωθεί στα 5 m το πολύ.

 

Ο υπολογισμός των αγωγών πρέπει να γίνεται με πιστή εφαρμογή των νόμων και των κανόνων της υδραυλικής, ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πίεση λειτουργίας.

 

Οι υδροληψίες, στο απαιτούμενο αριθμό, θα είναι σε αποστάσεις 15 έως 40 m από το σημείο σύνδεσης του πυροσβεστικού αυτοκινήτου αφρού.

 

Ι. Επιφανειακή εφαρμογή

 

Οι πίνακες που ακολουθούν δίνουν την απαιτούμενη παροχή αφροδιαλύματος ανά μονάδα ελεύθερης επιφάνειας περιεχόμενου προϊόντος της δεξαμενής και τον απαιτούμενο χρόνο εφαρμογής, περιλαμβάνουν δε εκτός της επιφανειακής εφαρμογής και την εισαγωγή από τον πυθμένα.

 

ΠΑΡΟΧΗ

Προϊόν

Παροχή Αφροδιαλύματος

(Lt/min/m2)

Υδρογονάνθρακες

4.1

Υδρογονάνθρακες και Αλκοόλη 10% (GASOHOLS)

6.5

Αλκρόλες (Μυθική ή αιθυλική)

6.5

Ακρυλονιτρίλιο

6.5

Αιθυλική αλδεΰδη

6.5

Κετόνες (Αιθυλικές ή μεθυλικές)

6.5

Ακετόνες

9.8

Βουτυλική αλκοόλη

9.8

Ισοπροπυλικός αιθέρας κ.τ.λ.

9.8

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όλα τα προϊόντα του παραπάνω πίνακα, εκτός των υδρογονανθράκων, χρησιμοποιείται αφρός αλκοολικού τύπου. Δηλαδή, ακόμη και υδρογονάνθρακες με αλκοόλη 10% αντιμετωπίζονται με αφρό αλκοολικού τύπου, όπως οι διάφορες πολικές ενώσεις που ακολουθούν στη στήλη προϊόν του πίνακα.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Κατηγορία προϊόντος

Επιφανειακή εφαρμογή αφρού

Εισαγωγή αφρού από τον πυθμένα

Κατηγορία Ι

30 min

55 min

Κατηγορία ΙΙ ή ΙΙΙ

20 min

30 min

Υγρά καύσιμα με σημείο ανάφλεξης >100οC

20 min

 

 

Η εισαγωγή αφρού γίνεται με έκχυση πάνω από την επιφάνεια του καυσίμου και χρησιμοποιούνται αφρογεννήτριες χαμηλής πίεσης.

 

Οι αφρογεννήτριες αυτές θα εισάγουν τον αφρό στο πάνω μέρος του περιφερειακού κελύφους και σε απόσταση περίπου 40 cm κάτω από τη οροφή της δεξαμενής. Απαγορεύεται η εισαγωγή του αφρού από την οροφή (ενδεχόμενη έκρηξη θα καταστρέψει το αφροποιητικό σύστημα, με την εκτίναξη της οροφής).

 

Κάθε τέτοια αφρογεννήτρια θα συνδυάζεται με:

 

Την αντίστοιχη σε παροχή αφροκεφαλή, που περιέχει τη μεμβράνη ή το γυαλί απομόνωσης.
Το αντίστοιχο σε παροχή εσωτερικό ράμφος.
Το κατάλληλο δίκτυο διανομής αφροδιαλύματος στην απαιτούμενη παροχή.

 

Η ελάχιστη πίεση λειτουργία (δυναμική) της πλέον απομακρυσμένης και δυσμενούς αφρογεννήτριας πρέπει οπωσδήποτε να είναι 3,5 BAR.

 

Η διανομή του αφρού γίνεται με κατακόρυφες αγωγούς και ενδεχομένως με οριζόντιους ημιδακτύλιους κατανομής, μετά από την απαραίτητη υδραυλική μελέτη του συστήματος.

 

Πρέπει υποχρεωτικώς να υπάρχει σύστημα αποστράγγισης και έκπλυσης των αγωγών διανομής.

 

Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός αφρογεννητριών καθορίζεται με βάση το μέγεθος της διαμέτρου της δεξαμενής. Εξυπακούεται ότι το σύνολο των αφρογεννητριών πρέπει πάντοτε να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα αφροδιαλύματος που καθορίζεται από την συνολική απαίτηση της ελάχιστης αφροκάλυψης. Έτσι έχουμε:

 

Διάμετρος δεξαμενής

Ελάχιστος αριθμός αφρογεννητριών

Μέχρι 24 m

1

24 - 26 m

2

36 - 42 m

3

42 - 48 m

4

48 - 54 m

5

54 - 60 m

6

 

Για δεξαμενές με διάμετρο μεγαλύτερη των 60 m, θα τίθεται μια επιπλέον αφρογεννήτρια ανά 465 m2 πρόσθετης επιφάνειας.

 

Σε όλες τις αφρογεννήτριες θα διασφαλίζεται ισόποση παροχή αφροδιαλύματος.

 

Η εγκατάσταση συστημάτων κατάσβεσης με μέσα διάφορα του αφρού, είναι δυνατή εφόσον εγκρίνεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

ΙΙ. Εισαγωγή στον πυθμένα

 

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται μόνο σε δεξαμενές σταθερής οροφής.

 

Κατ' εξαίρεση δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

Σε δεξαμενές που έχουν εσωτερικό πλωτό διάφραγμα μη ενδεδειγμένου τύπου.
Σε δεξαμενές που περιέχουν βαρέα κλάσματα υδρογονανθράκων, δηλαδή αταξινόμητα προϊόντα με σημείο ανάφλεξης από 100οC.

 

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού σε δεξαμενές που περιέχουν πολύ ελαφρείς υδρογονάνθρακες κατηγορίας Ι, γίνεται αποδεκτή εφόσον:

 

Η παροχή του αφρού είναι αυξημένη μέχρι 8,1 Lt/min/m2.
Υπάρχει έγκριση των αρμόδιων αρχών.

 

Η εισαγωγή αφρού στον πυθμένα βρίσκει άριστη εφαρμογή σε δεξαμενές που περιέχουν κλάσματα πετρελαίου όπως: βαρείς νάφθεις, κηροζίνη, ντίζελ, μέχρι V.G. OIL και ελαφρό μαζούτ.

 

Η απαιτούμενη παροχή αφροδιαλύματος και ο απαιτούμενος χρόνος εφαρμογής, προκύπτουν από τους πίνακες της προηγούμενης παραγράφου Ι.

 

Ο χρόνος εφαρμογής, είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της επιφανειακής εφαρμογής, επειδή η διόγκωση του αφροδιαλύματος είναι στο σύστημα αυτό μικρότερη.

 

Η εισαγωγή του αφρού γίνεται με μεγάλη πίεση κάτω από την επιφάνεια του περιεχόμενου καυσίμου της δεξαμενής. Χρησιμοποιούνται αφρογεννήτριες υψηλής πίεσης, που έχουν ελάχιστη πίεση λειτουργίας στην είσοδο τους προδιαγραφόμενη από τον κατασκευαστή τους.

 

Κάθε αφρογεννήτρια ή συστοιχία αφρογεννητριών μέσω κεντρικού αγωγού κατάλληλος διαμέτρου, εισάγει τον αφρό στο κάτω μέρος του περιφερειακού κελύφους της δεξαμενής, ύψος περίπου 50 εκατοστών πάνω από τον πυθμένα και σε ένα ή περισσότερα σημεία.

 

Το σύστημα αυτό λειτουργεί με αφρογόνα κατάλληλα για τέτοια εισαγωγή. Το αφρογόνο πρωτεΐνη δεν είναι κατάλληλο, γιατί συμπαρασύρει σταγονίδια καυσίμου προς τη φλεγόμενη επιφάνεια.

 

Ο δημιουργούμενος στις αφρογεννήτριες αφρός, λόγω της μεγαλύτερης πίεσης του συστήματος, εμφανίζει διόγκωση 1.4.

 

Στις εξόδους των αφρογεννητριών τοποθετούνται εσωτερικά πτυσσόμενοι ανοξείδωτοι δίσκοι, που ανοίγουν με την πίεση του εισερχόμενου αφρού. Το σύστημα αυτό καλύπτεται από απρόσβλητη και άκαυστη μεμβράνη (συνήθως μίκα), διατηρεί κενούς τους αγωγούς διανομής αφρού. Τελευταία, τα συστήματα αυτά έχουν μία μόνο κεντρική βαλβίδα αντεπιστροφής. Στο σημείο αυτό τοποθετείται ένας κεντρικός πτυσσόμενος δίσκος αντεπιστροφής (METALLIC RURTURE DISC).

 

Η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτης εισόδου του αφρού στη δεξαμενή είναι 3 m/s για προϊόντα κατηγορίας Ι και 6 m/s για προϊόντα κατηγορίας ΙΙ ή ΙΙΙ.

 

Η είσοδος του αφρού δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνεται σε ύψος μεγαλύτερο από την πιθανή στάθμη νερού στη δεξαμενή.

 

Σε δεξαμενές που λειτουργούν, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής αφρού από την είσοδο του προϊόντος, εφόσον καλύπτονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.

 

Ανάλογα με το μέγεθος της διαμέτρου της δεξαμενής, καθορίζεται ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός εισόδων αφρού είναι δεξαμενή, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

 

Διάμετρος δεξαμενής

Καύσιμα Κατηγορίας Ι

Καύσιμα Κατηγορίας ΙΙ

Μέχρι 24 m

1

1

24 - 26 m

2

1

36 - 42 m

3

2

42 - 48 m

4

2

48 - 54 m

5

3

54 - 60 m

6

3

 

Για δεξαμενές διαμέτρου μεγαλύτερης των 60 m, πρέπει να προστίθεται ένα επιπλέον σημείο εισόδου για κάθε 465 m2 πρόσθετης επιφάνειας, για προϊόντα κατηγορίας Ι ή για κάθε 697 m2 πρόσθετης επιφάνειας, για προϊόντα κατηγορίας ΙΙ ή ΙΙΙ.

 

Το σύνολο των αφρογεννητριών θα παρέχει υποχρεωτικά την απαραίτητη ποσότητα αφρού, που καθορίζεται από τη συνολική απαίτηση της ελάχιστης επιτρεπτής αφροκάλυψης.

 

3. Αφροποιητικά συστήματα δεξαμενών πλωτής οροφής

 

Α. Προϋποθέσεις εγκατάστασης αφροποιητικών συστημάτων

 

Γενικά απαιτούνται μόνιμα ή ημιμόνιμα αφροποιητικά συστήματα.

 

Β. Περιγραφή

 

Με τον όρο δεξαμενής πλωτής οροφής, εννοούμε όλες τις δεξαμενές ανοιχτού τύπου με κινητή επιπλέουσα οροφή. Η οροφή είναι είτε κατασκευής κοίλου δίσκου με περιφερειακούς στεγανούς επισκέψιμους χώρους, είτε κατασκευής διπλού καταστρώματος. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να διαθέτουν στο κέντρο σύστημα περισυλλογής και απομάκρυνσης του νερού της βροχής των υπερχειλίσεων και του νερού πυρόσβεσης.

 

Οι οροφές αυτές είναι εφοδιασμένες με σύστημα εσωτερικών ποδαρικών, ώστε να τερματίζουν κατά την εκκένωση της δεξαμενής σε κατάλληλο ύψος από τον πυθμένα της δεξαμενής (θέσεις λειτουργίας και επιθεώρησης).

 

Κάτω από το ύψος αυτό, δεν συνιστάται να κατέρχεται η στάθμη του προϊόντος κατά την κανονική λειτουργία της δεξαμενής. Το σύστημα προστασίας των δεξαμενών πλωτής οροφής περιλαμβάνει:

 

Καλή στεγανότητα (φραγή) του διάκενου, πλάτους περίπου 30 cm, μεταξύ πλωτής οροφής και περιφερειακού κελύφους, που επιτυγχάνεται:

 

- Με μηχανικό σύστημα μεμβράνης και αντίβαρων, τύπου παντογράφου.

- Με περιφερειακούς δακτυλίους μεμβράνης και ελαστικούς σωλήνες που έχουν διογκωθεί με κηροζίνη ή άλλο καύσιμο ή πολυουρεθάνη, ώστε να επιτυγχάνεται στεγανότητα.

 

Και τα δύο συστήματα πρέπει να έχουν και δευτερεύουσα προστασία στεγανότητας με ελαστική που επικαλύπτει περιφερειακή μεμβράνη (μόνο για τις δεξαμενές). Όλα τα ανωτέρω ελαστικά ή συνθετικά υλικά πρέπει να είναι άκαυστα.

 

Σύστημα καιρικής προστασίας της φραγής με υπερκείμενη κάλυψη από επιμήκη αλληλοεπικαλυπτόμενα μεταλλικά ελάσματα, που στηρίζονται περιφερειακά στο άκρο της πλωτής οροφής και ολισθαίνουν επί της εσωτερικής επιφάνειας του περιφερειακού κελύφους της δεξαμενής.
Ελάσματα επαγωγής στατικού ηλεκτρισμού.
Περιφερειακά επί της πλωτής οροφής πρέπει να υπάρχει μεταλλικός δακτύλιος συγκράτησης του αφρού (DAM). Αυτός πρέπει να είναι καλά κολλημένος ή στεγανά συγκρατημένος επί της οροφής και να έχει στο κάτω μέρος οπές εκροής του νερού.

 

Γ. Στοιχεία σχεδίασης και υπολογισμού

 

Οι προδιαγραφές του δακτυλίου συγκράτησης αφρού είναι:

 

Ελάχιστο ύψος:

 

30 cm για δεξαμενές διαμέτρου μέχρι 15 m.

60 cm για δεξαμενές μεγαλύτερης διαμέτρου.

 

Το ύψος του δακτυλίου είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον 5 cm πάνω από το άνω μέρος των μεταλλικών ελασμάτων καιρικής προστασίας.

 

Ελάχιστο πάχος: 3,5 mm.
Απόσταση από περιφερειακό κέλυφος δεξαμενής: 60 έως 90 cm.
Οι οπές εκροής έχουν ύψος 1 - 2 cm και πλάτος 6 - 8 cm και βρίσκονται συνήθως στο μέσον μεταξύ δύο διαδοχικών αφρογεννητριών (διευκολύνεται έτσι το άπλωμα του αφρού).

 

Για τον καθορισμό του αριθμού και του μεγέθους των οπών εκροής, λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται 3 cm2 επιφάνειας εκροής για κάθε 1 m2 επιφάνειας του εσωτερικού δακτυλίου.

 

Το σύστημα αφρού μπορεί να στέλνει αφρό χαμηλής διόγκωσης είτε επί του συστήματος στεγανοποίησης και του συστήματος καιρικής προστασίας μέσα στο δακτύλιο (πλέον συνήθης τρόπος), είτε κατ' ευθείαν κάτω από το σύστημα καιρικής προστασίας και δευτερεύουσας στεγανότητας, επί του πρωτεύοντος δακτυλίου φραγής.

 

Η απαιτούμενη παροχή αφροδιαλύματος είναι 12,2 Lt/min/m2 επιφάνειας του περιφερειακού δακτυλίου συγκράτησης αφρού.

 

Ο χρόνος εφαρμογής του αφρού είναι: 20 min.

 

Οι αφρογεννήτριες περιλαμβάνουν την κυρίως αφρογεννήτρια, συνήθως κατακόρυφης τοποθέτησης, τον αγωγό εξόδου αφρού με ελάχιστο μήκος 70 cm και το ράμφος εκροής, αντίστοιχης παροχής με την αφρογεννήτρια.

 

Όλες οι αφρογεννήτριες απαραίτητα να βρίσκονται σε περιφερειακή διάταξη με τροφοδοσία από κατακόρυφο αγωγό και περιφερειακό δακτύλιο διανομής του αφρού, να τοποθετούνται δε σε κορυφές κανονικού εγγεγραμμένου σχήματος, ώστε η κατανομή του αφρού να είναι ομοιόμορφη μεταξύ τους.

 

Η ελάχιστη πίεση λειτουργίας (δυναμική) της πλέον απομακρυσμένης αφρογεννήτριας πρέπει πάντοτε να είναι 3,5 BAR.

 

Η μέγιστη απόσταση μεταξύ διαδοχικών αφρογεννητριών, πρέπει πάντοτε να είναι:

 

12,2 m για ύψος δακτυλίου αφρού 30 cm.

24,4 m για ύψος δακτυλίου αφρού 60 cm.

 

Κάθε έξοδος αφρογεννήτριας εκβάλλει τον αφρό σε μεταλλικό έλασμα εκτροπής (ανακλαστήρα). Αυτά τοποθετούνται εφαπτομενικά στην προέκταση του περιβλήματος στο άνω μέρος της δεξαμενής και έχουν σχήμα τραπεζίου. Ο αγωγός εξόδου της αφρογεννήτριας, διαπερνά το άνω μέρος ή διέρχεται πάνω από τον ανακλαστήρα, σχηματίζοντας κατάλληλη καμπύλη. Το πάχος του ανακλαστήρα πρέπει να είναι 5 - 8 mm.

 

Απαραίτητος ύπαρξη συστήματος αποστράγγισης και έκπλυσης των αγωγών διανομής.

 

Τα παραπάνω ισχύουν για δεξαμενές που έχουν δακτύλιο συγκράτησης αφρού. Για δεξαμενές που δεν έχουν, μπορεί ο αφρός να εκβάλει μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος συστήματος φραγής με παροχή 20,4 Lt/min/m2 και για 10 min τουλάχιστον. Ως επιφάνεια λαμβάνεται ο χώρος του δακτυλιοειδούς διακένου μεταξύ κελύφους και πλωτής οροφής. Τέτοια συστήματα πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευάζονται βάσει επίσημων προδιαγραφών και να διαθέτουν κατάλληλο πέλμα επαφής στο κέλυφος. Ειδικότερα, για τα συστήματα αυτά προβλέπονται τα ακόλουθα:

 

Συστήματα φραγής με πέλμα επαφής. Δεν απαιτείται δακτύλιος αφρού. Μέγιστη απόσταση αφρογεννητριών 39 m.
Συστήματα φραγής με απόσταση μεγαλύτερη των 15 cm μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος συστήματος φραγής. Δεν απαιτείται δακτύλιος αφρού. Μέγιστη απόσταση αφρογεννητριών 18 m.
Συστήματα φραγής με απόσταση μεγαλύτερη των 15 cm μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος συστήματος φραγής: Απαιτείται δακτύλιος αφρού. Μέγιστη απόσταση αφρογεννητριών 18 m.

 

Λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας που εξασφαλίζουν οι δεξαμενές αυτές σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν προβλέπονται περιορισμοί στην απόσταση των βανών χειρισμού ή προβλεπόμενης σύνδεσης πυροσβεστικού αυτοκινήτου. Η ανάβαση στην δεξαμενή για πιθανή πυρόσβεση είναι επιτρεπτή.

 

4. Αφροποιητικά συστήματα υπόγειων δεξαμενών

 

Όπου υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις (4) θέσεις φορτοεκφόρτωσης προϊόντων κατηγορίας Ι ή ΙΙ απαιτείται ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα που θα καλύπτει όλο το χώρο των δραστηριοτήτων της φορτοεκφόρτωσης.

 

Η απαιτούμενη ελάχιστη παροχή αφροδιαλύματος είναι 4,1 Lt/min/m2 οριζόντιας επιφάνειας.

 

Ο ελάχιστος χρόνος εφαρμογής είναι 30 min.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.