Υγειονομική διάταξη 443/73 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Στόμια εισροής και εκροής - Εκκένωση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η τροφοδότησις και η εκροή του ύδατος των δεξαμενών θα πραγματοποιείται μέσω συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής αντιστοίχως για την ανακυκλοφορία και ανανέωση του νερού, σε συνδυασμό μετά των αυλακιών υπερχειλίσεως (άρθρο 7) Δια δεξαμενές επιφανείας μικροτέρας των 75 m2 δυνατόν να προβλέπεται απλή μόνον εισαγωγή και εξαγωγή.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΥΓ2/80825/05/2006 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 120/Β/2006).

 

2. Εις πολύ μεγάλες δεξαμενές με στόμια εκροής εις το κέντρον αυτών, τα στόμια εισροής συνιστάται όπως τοποθετούνται κατά τα ως άνω διαστήματα των 4,50 m καθ όλην την περίμετρο τούτων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΥΓ2/80825/05/2006 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 120/Β/2006).

 

3. Εν πάση περιπτώσει τα στόμια εισροής του (νέου ή που ανακυκλοφορεί) καθαρού ύδατος και τα στόμια εκροής αυτού, δέον όπως διατάσσονται κατά τρόπον, ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόμορφος κυκλοφορία του ύδατος, ως και διατήρησις ομοιομόρφου υπολειμματικού χλωρίου απανταχού της δεξαμενής άνευ δημιουργίας θυλάκων στάσιμου ή ανεπαρκώς χλωριωμένου ύδατος. Εις δεξαμενές ακανόνιστου σχήματος θα μελετάται ιδιαιτέρως η διάταξις των στομίων εισροής και εκροής εις τρόπον, ώστε να επιτυγχάνεται κατά το δυνατόν η κατά τ' ανωτέρω πλήρης ανανέωσις του ύδατος.

 

4. Τα στόμια εισροής, θα είναι βυθισμένα κατά 0,30 m περίπου προς αποφυγήν εκλύσεως του εν διαλύσει χλωρίου και εφοδιασμένα δια ρυθμιζόμενων επιστομίων ή δικλείδων, ίνα καθίσταται δυνατή η ρύθμισις της παροχής εκάστου τούτων, προς εξασφάλιση ομοιομόρφου ροής εντός της δεξαμενής.

 

Ομοίως και τα στόμια εκροής θα είναι κατά προτίμηση εφοδιασμένα δια ρυθμιστικών επιστομίων ή δικλείδων.

 

Εις ας περιπτώσεις το ύδωρ παρέχεται εκ συστήματος υδρεύσεως, δέον όπως υφίσταται διακοπή, αποκλείουσα την παλινδρόμηση υδάτων της δεξαμενής προς το δίκτυον της υδρεύσεως, υπό οιασδήποτε συνθήκες.

 

5. Δια την απομάκρυνση του σχηματιζόμενου επί της επιφανείας του ύδατος υμενίου, το οποίον αποτελεί σοβαρή εστία μολύνσεως, συνιστάται όπως το ήμισυ τουλάχιστον περίπου της εκροής του ύδατος πραγματοποιείται δι' υπερχειλίσεως (άρθρο 7). Το υπόλοιπον ύδωρ δέον να εκρέει μέσω βυθισμένων στομίων και εκ του πυθμένα προς αποφυγήν δημιουργίας περιοχών στάσιμου ύδατος καθ' ύψος και απομάκρυνση των τυχόν ιζημάτων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΥΓ2/80825/05/2006 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 120/Β/2006).

 

6. Είναι δυνατή η κατασκευή δεξαμενών κολυμβήσεως πληρουμένων μέχρι της στάθμης του περιμετρικού διαδρόμου με υπερχείλιση του πλεονάζοντος ύδατος κατά μήκος της περιμέτρου και συλλογή αυτού υπό παρακειμένου συλλεκτήριου αυλακιού, κεκαλυμμένης δι' ανοξείδωτου πυκνής εσχάρας.

 

7. Εις όλες τις δεξαμενές δέον όπως προβλέπεται στόμιον εκκενώσεως εις το βαθύτερο σημείον αυτών, αποχετευτικής ικανότητας τοιαύτης, ώστε να είναι δυνατή η πλήρης εκκένωση της δεξαμενής εντός διαστήματος 4 ωρών. Το άνοιγμα της εκκενώσεως δέον να καλύπτεται δια καταλλήλου εσχάρας, που δεν μετακινείται ευχερώς υπό των κολυμβητών, της οποίας τα ανοίγματα δέον όπως έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον τετραπλάσια της διατομής του σωλήνα, εκκενώσεως.

 

8. Εις τις δεξαμενές τις λειτουργούσας δι' ύδατος που ανακυκλοφορεί δέον όπως προβλέπεται κατάλληλο σύστημα αποχετεύσεως των τυχόν διαρρεόντων υδάτων εκ των σωληνώσεων, των αντλιών και των λοιπών εξαρτημάτων. Ουδεμία απ' ευθείας σύνδεσις προς τους υπονόμους επιτρέπεται και άπαντες οι αποχετευτικοί αγωγοί δέον όπως διακόπτονται δια καταλλήλου διατάξεως ούτως ώστε να μη υφίστανται κίνδυνος παλινδρομήσεως και εισόδου υδάτων εκ των υπονόμων εις την δεξαμενή. Εις ας περιπτώσεις οι υπόνομοι ευρίσκονται εις ανωτέρα στάθμη, δέον όπως χρησιμοποιούνται αντλίες δια την ανύψωση των διαρρεόντων υδάτων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.