Υγειονομική διάταξη 5333/87 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Όροι ιδρύσεως και λειτουργίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τους ακόλουθους όρους.

 

1. Το οίκημα θα είναι μόνιμης κατασκευής και θα πληροί τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού που ίσχυε κατά το χρόνο οικοδομήσεως και υποχρεωτικά θα είναι χώρος κύριας χρήσεως, σε περίπτωση δε αμφιβολιών θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

 

2. Θα είναι απομονωμένα από κατοικίες ή άλλα Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όταν βρίσκονται σε πολυκατοικίες δεν θα επικοινωνούν με εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους τούτων (θυρωρείο, κλιμακοστάσιο, διάδρομοι) αλλά θα έχουν ιδιαίτερη εξωτερική είσοδο.

 

3. Απαγορεύεται η ίδρυσή τους σε διαμερίσματα ορόφων πολυκατοικιών, καθώς και σε όμοια μεγάρων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για επαγγελματικές στέγες. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται σε ορόφους κτιρίων που εξ ολοκλήρου προορίζονται για συναφείς δραστηριότητες των εν λόγων επιχειρήσεων.

 

4. Απαγορεύεται η ίδρυσή τους σε πολυκατοικίες και οικήματα γενικά όταν δεν επιτρέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει στον κανονισμό σχετική απαγορευτική διάταξη, επίσης απαγορεύεται, εφόσον δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, έστω και αν οι παραπάνω επιχειρήσεις πληρούν τους όρους της παρούσας ή άλλων σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

 

Για την απόκτηση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών στους παραπάνω αναφερόμενους χώρους οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του νομοθετικού διατάγματος 105/1969 του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί η επιχείρηση, στην οποία θα φαίνεται ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας ή, αν δεν υπάρχει, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των υπαρχόντων στο ίδιο κτίριο κατοικιών, δεν απαγορεύει την χρήση του χώρου τούτου για τη λειτουργία της υπό ίδρυση επιχειρήσεως. Η παραπάνω δήλωση μπορεί να αντικατασταθεί με επικυρωμένο αντίγραφο του κανονισμού της πολυκατοικίας.

 

5. Η χρήση των παταριών επιτρέπεται εφόσον είναι νόμιμα κατασκευασμένα σύμφωνα με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Σε περίπτωση αμφιβολιών μπορεί να ζητηθεί από την Υγειονομική Υπηρεσία η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο βεβαιώσεως της Πολεοδομικής υπηρεσίας. Το δε εμβαδόν του υπολογίζεται στο συνολικό εμβαδόν του χώρου της επιχείρησης. Οι σκάλες που οδηγούν στα πατάρια θα είναι επενδεδυμένες εσωτερικά, ώστε να διασφαλίζεται ο κάτω από αυτές χώρος από κάθε είδους ρυπάνσεις, που πιθανόν να προκαλούνται από το ανεβοκατέβασμα των ατόμων.

 

6. Το εμβαδόν των παραπάνω επιχειρήσεων δεν θα είναι μικρότερο από 25 m2 πλην των αμιγών σιδηρωτηρίων που δεν θα είναι μικρότερο από 15 m2. Η σχέση καλυμμένης επιφάνειας δαπέδου (από εξοπλισμό, πάγκους κ.λ.π.) και ελεύθερης θα είναι 1:2 τουλάχιστον.

 

Για τα ταπητοκαθαριστήρια ο ελάχιστος στεγασμένος χώρος δεν θα είναι μικρότερος από 100 m2. Για τον ελεύθερο χώρο στεγνώματος δεν θα απαιτείται ειδική άδεια, αφού οι Υγειονομικές συνθήκες λειτουργίας του θα εξετάζονται ομού με τους λοιπούς χώρους του καταστήματος.

 

7. Ηλεκτρική εγκατάσταση, ατμολέβητας, πυρασφάλεια.

 

Η ηλεκτρική εγκατάσταση, ο ατμολέβητας, τα δίκτυα νερού και ατμού καθώς και τα μέτρα πυρασφάλειας, θα γίνουν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί:

 

α) Μέτρων εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

β) Μέτρων εγκαταστάσεως και λειτουργίας ατμολεβήτων και

γ) Μέτρων πυρασφάλειας.

 

8. Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Όσον αφορά την Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων θα εφαρμόζεται ο νόμος 1568/1985 (ΦΕΚ 177/Α/1985) και τα εκδιδόμενα με εξουσιοδότηση του Νόμου Προεδρικά Διατάγματα.

 

Επιπλέον:

 

α) Να υπάρχουν ηλεκτρονόμοι διαφυγής για αποτροπή ηλεκτροπληξίας, σωστή προσαρμογή των καυστήρων στους λέβητες, κατάλληλη μόνωση στο μοτέρ της σουρώστρας, πλήρες και αποτελεσματικό φλαντζάρισμα για αποτροπή τυχόν διαρροών.

 

β) Ανώτατο όριο αποθηκευμένης ποσότητας διαλυτών για WS (white spirit) μέχρι 250 kg και για PER (per - chloroethelene) μέχρι 450 kg.

 

γ) Οι αέριες εκπομπές δεν θα διαχέονται στο περιβάλλον του καταστήματος και μετά από κατάλληλη επεξεργασία (με χρήση συμπυκνωτή, φίλτρα άνθρακα κ.λ.π.) θα απάγονται με ειδικό σύστημα, ώστε να μη δημιουργούνται οχλήσεις στους περιοίκους.

 

Η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί, αν κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει από τον νομέα της επιχειρήσεως την προσκόμιση βεβαίωσης νομοθετικού διατάγματος 105/1969 του εγκαταστάτη τεχνικού στην οποία θα φαίνεται ότι η εγκατάσταση αερισμού που τοποθέτησε, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τεχνικής για τον πλήρη αερισμό του χώρου ή ακόμη να ζητήσει τον έλεγχο της παραπάνω εγκατάστασης από τεχνική υπηρεσία.

 

Στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να επιτραπεί η χρήση και άλλων μέσων τεχνικού αερισμού ικανών για την συνεχή και πλήρη ανανέωση του αέρα όπως είναι οι ειδικοί εξαεριστήρες (ventilateur) που τοποθετούμενοι σε ανοίγματα των τοίχων ανανεώνουν συνεχώς τον αέρα.

 

Αν κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων τεχνητού αερισμού προκαλούνται ρεύματα επικίνδυνα για την υγεία του Προσωπικού ή θόρυβοι ή αέρια ή υδρατμοί σε βαθμό που κατά τις διαπιστώσεις της Υγειονομικής υπηρεσίας να ενοχλούνται οι περίοικοι, ο νομέας οφείλει να πάρει πρόσθετα μέτρα εξουδετέρωσης αυτών.

 

9. Αποχέτευση.

 

Η διάθεση των ακάθαρτων υγρών θα γίνεται με κλειστούς αγωγούς υποχρεωτικά στο δίκτυο υπονόμων του Δήμου ή της κοινότητας ή αν δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο σε σηπτική δεξαμενή και σε απορροφητικό βόθρο ή σε στεγανή δεξαμενή ή όπως αλλιώς ορίζουν οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις και γενικά η σχετική νομοθεσία και οπωσδήποτε κατά τρόπο απόλυτα υγιεινό.

 

Θα γίνεται επεξεργασία, αν απαιτείται για την εξουδετέρωση της αλκαλικότητας και τη μείωση του οργανικού φορτίου. Όλα τα στόμια αποχέτευσης του δαπέδου θα είναι εφοδιασμένα με σιφώνια, εσχάρα κ.λ.π. σύμφωνα με τον κανονισμό εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων.

 

10. Θα υπάρχουν αποχωρητήρια Υγιεινού Τύπου και επαρκή σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις περί αποχωρητηρίων.

 

11. Θα υπάρχουν καταιωνιστήρες (douche) για το προσωπικό και σε αναλογία ένας για πέντε άτομα.

 

12. Η ύδρευση θα είναι επαρκής και υγιεινή σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

 

13. Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι λείες και μέχρι ύψους 2 m τουλάχιστον αδιαπότιστες (πλακίδια, εφυαλωμένα, ελαιόχρωμα ή πλαστικό χρώμα, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας, κατάλληλη πλαστική επένδυση).

 

Το δάπεδο πρέπει να είναι λείο και αδιαπότιστο. Παρέχεται η δυνατότητα τοποθετήσεως μοκέτας στο χώρο υποδοχής.

 

14. Θα υπάρχουν ιδιαίτεροι χώροι για καθαρό και ακάθαρτο ιματισμό. Το χρησιμοποιούμενο για τα μηχανήματα πλυντήρια νερό θα έχει θερμοκρασία υψηλή ικανή να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι αν ο προς καθαρισμό ιματισμός προέρχεται από ιδιαίτερα ρυπογόνες ή μολυσματικές πηγές (κλινικές, επικίνδυνες ουσίες μολύβδου, αμιάντου κ.λ.π.) τότε θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας του προσωπικού αλλά και των χώρων (αποθήκη καθαρών κ.λ.π.).

 

15. Τα χρησιμοποιούμενα για την πλύση και καθαρισμό του ιματισμού απορρυπαντικά και λοιπά χημικά υλικά θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

 

16. Θα διατίθενται ελαστικά χειρόκτια και ελαστικά υποδήματα για τους εργαζομένους στα πλυντήρια.

 

Στους εργαζομένους σε στεγνοκαθαριστήρια θα διατίθενται για ειδικές ανάγκες.

 

17. Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει ειδική μπλούζα εργασίας και θα είναι εφοδιασμένο με ατομικά βιβλιάρια υγείας.

 

18. Θα τηρείται σχολαστική καθαριότητα στους χώρους και τα μηχανήματα και το δάπεδο θα πλένεται μία φορά την ημέρα.

 

19. Τα απορρίμματα θα τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες και θα φυλάσσονται σε μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία με κάλυμμα τα οποία θα τηρούνται καθαρά.

 

20. Κατασκευή των χώρων.

 

α) Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται στις μικρές επιχειρήσεις.

 

β) Εκτός των παραπάνω αναφερομένων (παράγραφοι 1 έως 5 του άρθρου 3 της παρούσας), κτιριολογικών απαιτήσεων, πρέπει να πληρούνται και οι εξής όροι:

 

i. Σχεδιασμός χώρων εργασίας.

 

1. Οι χώροι εργασίας πρέπει να εξετάζονται ώστε να εξασφαλίζουν ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και ακώλυτη ροή εργασίας. Οι διαστάσεις των χώρων εργασίας είναι ανάλογες με το είδος της παραγωγικής διαδικασίας και τον αριθμό των εργαζομένων.

 

2. Σε κάθε θέση εργασίας πρέπει να υπολογίζεται ελεύθερη επιφάνεια κίνησης ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να κινείται ανεμπόδιστα κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

 

3. Σε σχέσεις εργασίας με αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος που βρίσκονται εκτός οπτικού και ακουστικού πεδίου από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας και δεν εποπτεύονται, πρέπει να υπάρχουν συστήματα, με τα οποία σε περίπτωση κινδύνου, να μπορούν να ειδοποιηθούν πρόσωπα για παροχή βοήθειας.

 

4. Χώροι εργασίας που δεν είναι κλειστοί από κάθε πλευρά, επιτρέπονται μόνο εφόσον τούτο είναι απαραίτητο για λόγους λειτουργίας ή παραγωγής.

 

Η εξαίρεση αυτή ισχύει επίσης για χώρους εργασίας όπου οι πύλες και οι θύρες οδηγούν άμεσα στο ύπαιθρο και παραμένουν συνέχεια ανοικτές. Οι θέσεις εργασίας των μη ολόπλευρα κλειστών χώρων ή χώρων εργασίας οι οποίοι παραμένουν συνέχεια ανοικτοί διευθετούνται έτσι, ώστε οι εργαζόμενοι να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες.

 

ii. Σχέδιο διαφυγής και διάσωσης - οδός διάσωσης και έξοδοι κινδύνου.

 

1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τους τόπους εργασίας, εφόσον αυτό απαιτείται από τη θέση, την έκταση και το είδος της εκμετάλλευσης.

 

Το σχέδιο διαφυγής και διάσωσης πρέπει να αναρτάται σε κατάλληλες θέσεις στους τόπους εργασίας.

 

Σε λογικά χρονικά διαστήματα πρέπει να δοκιμάζεται ο τρόπος με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο, οι εργαζόμενοι μπορούν, σε περίπτωση κινδύνου ή καταστροφής να διαφύγουν με ασφάλεια ή να διασωθούν.

 

2. Η χάραξη, οι διαστάσεις και η διευθέτηση των οδών διάσωσης και των εξόδων κινδύνου είναι ανάλογες με τις εγκαταστάσεις, τη χρήση και την επιφάνεια των χώρων εργασίας καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων.

 

Οι οδοί διάσωσης οδηγούν από το συντομότερο δυνατό δρόμο σε ελεύθερο ή ασφαλή χώρο και επισημαίνονται κατάλληλα.

 

Με κατάλληλα μέτρα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους εργασίας και να διασωθούν έγκαιρα προς τα έξω σε περίπτωση κινδύνου.

 

21. Μικρές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που η ισχύς κινήσεώς τους είναι μικρότερη ή ίση των 15 ίππων και η θερμική ισχύς μικρότερη ή ίση των 50 kW.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 21 του νόμου 3526/2007 (ΦΕΚ 24/Α/2007).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.