Απόφαση 168/15 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Ανάλυση κινδύνων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

5.1. Η ανάλυση κινδύνων έχει ως βασικούς στόχους:

 

α. την εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας εκδήλωσης φαινομένων απόκλισης από το νόμιμο πλαίσιο διοργάνωσης και διεξαγωγής των Παιγνίων, απόκλιση η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις ως προς τη διασφάλιση του αδιάβλητου, διαφανούς και νόμιμου χαρακτήρα της διεξαγωγής αυτής, με αποτέλεσμα τη βλάβη του κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος,

 

β. τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ελεγκτικών προτεραιοτήτων,

 

γ. τον προσδιορισμό του δείγματος, και της περιοχής στον οποίο θα διενεργηθεί ο Έλεγχος καθώς και της συχνότητας και του εύρους των Ελέγχων.

 

5.2. Η ανάλυση Κινδύνων πραγματοποιείται σε δύο διακριτές φάσεις, ως εξής:

 

α. αναγνώριση Κινδύνου,

β. αξιολόγηση Κινδύνου.

 

5.3. Φάση 1η: Αναγνώριση Κινδύνου: Κατά τη φάση αυτή, αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι Κίνδυνοι ανά Παίγνιο ή ανά Κατηγορία Παιγνίων και προσδιορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, όπως ενδεικτικά: το είδος και η φύση του Κινδύνου, η πηγή που προκαλεί τον Κίνδυνο, ο χρόνος ή/και τόπος που μπορεί αυτός να εκδηλωθεί κ.ά. Για την αναγνώριση των Κινδύνων λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που καθορίζουν το πλαίσιο διοργάνωσης και διεξαγωγής των Παιγνίων και συγκεκριμένα:

 

α. Τα ελεγχόμενα Παίγνια, δηλαδή τα Παίγνια που ανήκουν στην αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

β. Οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις καθώς και τυχόν συμβατικοί όροι ή όροι αδειών και πιστοποιήσεων, που διέπουν τη διοργάνωση και διεξαγωγή των Παιγνίων.

 

γ. Οι Ελεγχόμενοι, δηλαδή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (και τα πρόσωπα που ασκούν τη διαχείριση, διοίκηση και εκπροσώπηση αυτών) που διοργανώνουν και διεξάγουν Παίγνια, οι προστηθέντες αυτών καθώς και οι Παίκτες.

 

δ. Ο τόπος και χρόνος διοργάνωσης και διεξαγωγής Παιγνίων.

 

ε. Ο τρόπος διοργάνωσης και διεξαγωγής των Παιγνίων, δηλαδή τα φυσικά, τεχνικά και τεχνολογικά μέσα και υλικά, τα πληροφορικά συστήματα και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από τους φορείς διοργάνωσης και διεξαγωγής Παιγνίων.

 

Οι Κίνδυνοι που αναγνωρίζονται και καταγράφονται σύμφωνα με τα παραπάνω, αντιστοιχίζονται με τα Σημεία Ελέγχου. Η σχέση αντιστοίχισης είναι σχέση Ν x N (πολλά προς πολλά), δηλαδή, ένα ή περισσότερα Σημεία Ελέγχου μπορεί να αντιστοιχίζονται με έναν ή περισσότερους Κινδύνους.

 

5.4. Φάση 2η: Αξιολόγηση Κινδύνου: Η αξιολόγηση κάθε καταγεγραμμένου Κινδύνου περιλαμβάνει:

 

α. την εκτίμηση των πιθανοτήτων εμφάνισης (συχνότητα εμφάνισης) του Κινδύνου,

 

β. την εκτίμηση του μεγέθους των επιπτώσεων από την εμφάνιση του Κινδύνου,

 

γ. την κατηγοριοποίηση της επίπτωσης του Κινδύνου.

 

5.5. Εκτίμηση πιθανότητας εμφάνισης του Κινδύνου: Η πιθανότητα εμφάνισης κάθε Κινδύνου προσμετράται με βάση την εκτιμώμενη συχνότητα εκδήλωσης περιστατικών παραβατικότητας που σχετίζονται με αυτόν.

 

Η σχετική εκτίμηση λαμβάνει τις διακριτές τιμές 1, 2, 3 και 4 σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

 

Εκτίμηση πιθανότητας εμφάνισης κινδύνου

Πιθανότητα εμφάνισης

Χαμηλή

Μέση

Υψηλή

Πολύ υψηλή

Κίνδυνος που σχετίζεται με μεμονωμένο περιστατικό.

Κίνδυνος που σχετίζεται με περιστατικά που εκτιμάται ότι εμφανίζονται με μικρή συχνότητα.

Κίνδυνος που σχετίζεται με περιστατικά που εκτιμάται ότι εμφανίζονται συχνά.

Κίνδυνος που σχετίζεται με περιστατικά που εκτιμάται ότι εμφανίζονται πολύ συχνά.

Τιμή (Χ)

(1)

(2)

(3)

(4)

 

Η εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης κάθε Κινδύνου, λαμβάνει μία τιμή (Χ) και έχει έναν από τους παραπάνω αναφερόμενους χαρακτηρισμούς.

 

Στην περίπτωση που για έναν συγκεκριμένο Κίνδυνο δεν υπάρχουν ή δεν είναι διαθέσιμα, ιστορικά στοιχεία, η εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης πραγματοποιείται με βάση στοιχεία από συναφείς δραστηριότητες ή/και με τη χρήση σχετικής βιβλιογραφίας. Αμέσως μόλις συλλεγούν και καταστούν διαθέσιμα επαρκή σχετικά στοιχεία, πραγματοποιείται επανεκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης του συγκεκριμένου Κινδύνου.

 

5.6. Εκτίμηση επιπτώσεων του Κινδύνου: Η εκτίμηση των επιπτώσεων του κινδύνου μετρά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εκδήλωση περιστατικών παραβατικότητας που σχετίζονται με αυτόν, σε κάθε έναν από τους παρακάτω τομείς (j):

 

Τομέας J1: Εκτίμηση επιπτώσεων του Κινδύνου στο κοινωνικό συμφέρον.
Τομέας J2: Εκτίμηση επιπτώσεων του Κινδύνου στη διαφανή και αδιάβλητη διεξαγωγή των παιγνίων.
Τομέας J3: Εκτίμηση επιπτώσεων του Κινδύνου για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων ή υποστήριξης εγκλημάτων, κατά τη διεξαγωγή των Παιγνίων.
Τομέας J4: Εκτίμηση επιπτώσεων του Κινδύνου για πρόκληση βλάβης των συμφερόντων του Δημοσίου.

 

Για κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς (j), η βλάβη ή η αρνητική επίπτωση κάθε Κινδύνου λαμβάνει τις διακριτές τιμές ανάλογα με το μέγεθος της επίπτωσης, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

 

Εκτίμηση επιπτώσεων κινδύνου στον τομέα (Κ)

Μέγεθος επίπτωσης

Μικρή

Μέτρια

Μεγάλη

Πολύ μεγάλη

Εάν συμβεί, οι επιπτώσεις είναι σχετικά μικρές

Εάν συμβεί, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές

Εάν συμβεί οι επιπτώσεις είναι σοβαρές

Εάν συμβεί οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές

Τιμή (Υ)

(1)

(2)

(3)

(4)

 

Επομένως η εκτίμηση της επίπτωσης κάθε Κινδύνου σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς, λαμβάνει μία τιμή (ΚJ) και έχει έναν από τους παραπάνω αναφερόμενους χαρακτηρισμούς. Η συνολική επίπτωση του Κινδύνου (Κ) είναι ο μέσος όρος των τιμών (ΚJ) των επιπτώσεων σε κάθε έναν από τους τομείς (j). Δηλαδή:

 

a.168.15.1

 

5.7. Στην περίπτωση που για έναν συγκεκριμένο Κίνδυνο δεν υπάρχουν ή δεν είναι διαθέσιμα, ιστορικά στοιχεία, η εκτίμηση των επιπτώσεων πραγματοποιείται με βάση στοιχεία από συναφείς δραστηριότητες ή/και με τη χρήση σχετικής βιβλιογραφίας. Αμέσως μόλις συλλεγούν και καταστούν διαθέσιμα επαρκή σχετικά στοιχεία, πραγματοποιείται επανεκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης του συγκεκριμένου Κινδύνου.

 

5.8. Βαθμός Επικινδυνότητας: Ο Βαθμός Επικινδυνότητας (ΒΕ) αποδίδει την ένταση κάθε Κινδύνου, η οποία προσδιορίζεται ως το γινόμενο της πιθανότητας εμφάνισής του (Χ) επί την τιμή της συνολικής επίπτωσης (Υ):

 

Βαθμός Επικινδυνότητας (ΒΕ) = (Χ) *(Υ)

 

Κάθε Κίνδυνος ανάλογα με το Βαθμό Επικινδυνότητάς του, ιεραρχείται σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

 

Κλίμακα

Επικινδυνότητας

Εύρος Βαθμού Επικινδυνότητας

Περιγραφή Βαθμού Επικινδυνότητας

Γ

1 < ΒΕ ≤ 6

Χαμηλή Επικινδυνότητα

Β

6 < ΒΕ ≤ 12

Μέση Επικινδυνότητα

Α

12 < ΒΕ ≤ 16

Υψηλή Επικινδυνότητα

 

5.9. Προσδιορισμός Περιοχών Επικινδυνότητας: Σύνολο Κινδύνων που εντάσσονται στην ίδια βαθμίδα της κλίμακας επικινδυνότητας, ορίζουν περιοχές επικινδυνότητας σε κάθε παίγνιο ή κατηγορία παιγνίων προκειμένου να προσδιορισθούν οι περιοχές Ελέγχου, ως εξής:

 

1. περιοχή Χαμηλής Επικινδυνότητας (Γ) με Κινδύνους βαθμού επικινδυνότητας από ΒΕ=1 έως και ΒΕ=6,

 

2. περιοχή Μέσης Επικινδυνότητας (Β) με Κινδύνους βαθμού επικινδυνότητας από ΒΕ=6 έως και ΒΕ=12,

 

3. περιοχή Υψηλής Επικινδυνότητας (Α) με Κινδύνους βαθμού επικινδυνότητας από ΒΕ=12 έως ΒΕ=16. Περιοχές Επικινδυνότητας

 

a.168.15.2

 

5.10. Οι κίνδυνοι, αποτελούν δυναμικά μέρη της μεθοδολογίας του Ελέγχου, επαναπροσδιορίζονται σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται αναγκαίο είτε λόγω τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διοργάνωση και διεξαγωγή των παιγνίων είτε λόγω αναγκών επαναπροσδιορισμού τους, που προκύπτουν από την ανατροφοδότηση των αποτελεσμάτων των Ελέγχων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.