Απόφαση 21017/84/09 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Ελάχιστα διαθέσιμα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδαφίσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για να αδειοδοτηθούν οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης είναι απαραίτητο να έχουν στη διάθεσή τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που αναφέρονται στο παράρτημα IV του άρθρου 14 της παρούσας απόφασης και αφορούν την προστασία των εργαζομένων έναντι του κινδύνου έκθεσης σε ίνες αμιάντου.

 

2. Η ελάχιστη διαθέσιμη ποσότητα των Μέσων Ατομικής Προστασίας του παραρτήματος IV πρέπει να υπερκαλύπτει κατά 50% τις ανάγκες των εργαζομένων. Ως βάση για τον υπολογισμό της ελάχιστης διαθέσιμης ποσότητας των Μέσων Ατομικής Προστασίας στην αρχική φάση της αδειοδότησης των Επιχειρήσεων Αφαίρεσης Κατεδάφισης θεωρείται ένα συνεργείο τεσσάρων (4) εργαζομένων.

 

3. Εκτός των Μέσων Ατομικής Προστασίας έναντι του κινδύνου έκθεσης σε ίνες αμιάντου στους εργαζόμενους των Επιχειρήσεων Αφαίρεσης Κατεδάφισης είναι απαραίτητο να χορηγούνται και να χρησιμοποιούνται κάθε είδους Μέσο Ατομικής Προστασίας έναντι των κινδύνων που απορρέουν από τη φύση της εκάστοτε εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 396/1994 (ΦΕΚ 220/Α/1994).

 

4. Ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής να ελέγχονται καθημερινώς από το αρμόδιο πρόσωπο επίβλεψης των εργασιών σε κάθε βάρδια αν είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση πριν δοθούν στους εργαζόμενους αλλά και μετά το τέλος της εργασίας. Επίσης, ο έλεγχος των Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του εργοδότη και να περιλαμβάνει τη μηνιαία οπτική εξέταση, από τον τεχνικό ασφάλειας, της κατάστασης των βαλβίδων εισπνοής - εκπνοής, της κατάστασης και της ημερομηνίας λήξης των φίλτρων, του ρυθμού ροής και της πίεσης της συσκευής παροχής του αέρα για τροφοδοτούμενες και αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές, καθώς και πρόσθετους ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στις περιπτώσεις σοβαρών επισκευών των Μέσων Ατομικής Προστασίας. αναπνοής (αλλαγή βαλβίδων, αντλιών, μπαταριών) και το αργότερο κάθε έξι μήνες διενεργείται πλήρης έλεγχος καλής λειτουργίας του εξοπλισμού από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα του εξοπλισμού, ο οποίος και εκδίδει πιστοποιητικό καλής λειτουργίας του.

 

5. α) Η επιλογή των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής γίνεται μετά από εκτίμηση κινδύνου, στην οποία αναγράφονται και οι λόγοι για τους οποίους έγινε η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου Μέσου Ατομικής Προστασίας αναπνοής.

 

β) Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής πρέπει να φέρουν το σύμβολο CE ώστε να είναι σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγιεινής.

 

γ) Η επιλογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής πρέπει να βασίζεται:

 

στην έγγραφη γνώμη του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας,
στο επίπεδο έκθεσης των εργαζομένων σε ίνες αμιάντου,
στο είδος της εργασίας,
στη φυσική κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του χρήστη,
στις τιμές των συντελεστών αναπνευστικής προστασίας των διαφόρων τύπων Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής και τη συνδυαστική δράση με άλλα Μέσα Ατομικής Προστασίας,
στη χρονική διάρκεια χρήσης τους,
στην άνεση που προσφέρουν στους εργαζομένους και τους περιορισμούς στις κινήσεις τους,
στην ανάγκη λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων,
στους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον εργασίας (πιθανότητα έλλειψης οξυγόνου, παρουσία επικίνδυνων χημικών παραγόντων, μικροκλίμα χώρου εργασίας),
στην πιθανότητα διασποράς ινών αμιάντου εκτός της αποκλεισμένης περιοχής και στην ανάγκη πρόβλεψης μιας υψηλής, μη αναμενόμενης, μικρής διάρκειας έκθεσης σε ίνες αμιάντου.

 

δ) Κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής είναι εκείνα που παρέχουν επαρκή προστασία στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας και ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου του συγκεκριμένου χρήστη. Η επαρκής προστασία καθορίζεται από τον συντελεστή αναπνευστικής προστασίας που είναι ο λόγος της συγκέντρωσης ινών αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας προς την οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής διαθέτουν τον κατάλληλο συντελεστή αναπνευστικής προστασίας όταν το επίπεδο έκθεσης των εργαζομένων που τα χρησιμοποιούν δεν ενδέχεται να υπερβεί την οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης σε ίνες αμιάντου που ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα 212/2006, άρθρο 8. Στην περίπτωση, που από την εκτίμηση κινδύνου προκύπτει η ανάγκη χρήσης Μέσων Ατομικής Προστασίας με υψηλότερο συντελεστή αναπνευστικής προστασίας από αυτόν που έχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που αναφέρονται στο παράρτημα IV, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει στους εργαζόμενους και να χρησιμοποιούνται, αναλόγως της φύσης της εργασίας και των χαρακτηριστικών του χώρου εργασίας, είτε αναπνευστικές συσκευές παροχής πεπιεσμένου αέρα θετικής πίεσης με τροφοδοσία από δίκτυο είτε φορητές αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές πεπιεσμένου αέρα θετικής πίεσης.

 

6. Ο εργοδότης ενημερώνει τους εργαζόμενους, πριν από τη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής, για τον κίνδυνο εισπνοής ινών αμιάντου καθώς και για την ανάγκη χρησιμοποίησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής. Επίσης, ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τη σωστή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αναπνοής καθώς και ότι δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής, που δεν χρησιμοποιούνται, σε ρυπασμένη από ίνες αμιάντου περιοχή. Με ευθύνη του εργοδότη τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αναπνοής, που έχουν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να συντηρούνται και να αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.