Απόφαση 23165/95 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Κριτήρια χαρακτηρισμού προϊόντων ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και βαθμολόγησή τους


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για τον χαρακτηρισμό προϊόντων ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, των επενδυτικών προγραμμάτων που υπάγονται στα κίνητρα επιχορηγήσεων και αφορολόγητων εκπτώσεων του νόμου 1892/1990, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες ομάδες κριτηρίων.

 

Ομάδα Α

 

Εξέλιξη της τεχνολογίας που ενσωματώνεται στο προϊόν που παράγεται από την επένδυση, με βάση την ελληνική και διεθνή εμπειρία.

 

Α1. Ηλικία της τεχνολογίας.

 

Εξέλιξη μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, της τεχνολογίας του προϊόντος (ή του κάθε προϊόντος αν πρόκειται για περισσότερα από ένα) σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιολόγηση των περιθωρίων για περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του προϊόντος.

 

Α2. Εφαρμογή της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

 

Δεν είναι δυνατό να υπάρξει γενικός κανόνας χαρακτηρισμού προϊόντων ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας για όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Δεχόμαστε ότι σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους που δεν έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να αποδοθεί και σε προϊόντα για τα οποία ο ρυθμός εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο έχει περιοριστεί, αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για υποκατάσταση εισαγωγών ή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

 

Α3. Υποστήριξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

 

Βαθμός αφομοίωσης της τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο επιχείρησης.

 

α. Από τα στοιχεία της επένδυσης προκύπτει ότι ο επιχειρηματικός φορέας ή στελέχη του έχουν εμπειρία στη συγκεκριμένη ή άλλη σχετική τεχνολογία, σε επαγγελματικό ή ερευνητικό επίπεδο.

 

β. Άλλες επιχειρήσεις διαθέτουν ή υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία, με επιτυχή αποτελέσματα ως προς την εσωτερική αγορά και τις εξαγωγές.

 

Α4. Απαιτήσεις νέων υλικών.

 

Βαθμός χρησιμοποίησης σύγχρονων και προηγμένων υλικών.

 

Συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του κόστους και στην ποιότητα του προϊόντος.

 

Α5. Απαιτήσεις εξειδικευμένου εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας.

 

Λαμβάνονται υπόψη στην έκταση που επηρεάζουν το κόστος και την ποιότητα του προϊόντος η μέθοδος παραγωγής του και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί. Θεωρείται ότι εξαιρετικά σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής αυξάνουν την παραγωγικότητα, βελτιώνουν και σταθεροποιούν την ποιότητα και αναβαθμίζουν τα προϊόντα.

 

Στη περίπτωση που υπάρχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας του επενδυτή, χρειάζεται να εκτιμηθεί η χρησιμότητά τους στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Λαμβάνεται υπόψη και η αξιοποίηση για την παραγωγή του προϊόντος, αποτελεσμάτων έρευνας στην οποία συμμετείχε ο επενδυτής ή αποτελεσμάτων έρευνας άλλων φορέων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον επενδυτή.

 

Ομάδα Β

 

Δημιουργία υποδομής για αφομοίωση και εξέλιξη της τεχνολογίας από την επιχείρηση. Οργάνωση της Επιχείρησης για την αντιμετώπιση της τεχνολογικής εξέλιξης.

 

Β1. Απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού.

 

Βαθμός στελέχωσης της επιχείρησης με ειδικούς επιστήμονες (με μεταπτυχιακές σπουδές ή εξειδικευμένη βιομηχανική εμπειρία) και κατανομή τους στις διάφορες δραστηριότητες. Ποσοστό τους στο σύνολο του απασχολουμένου προσωπικού.

 

Β2. Εργαστήριο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

 

Λαμβάνεται υπόψη η ευρύτερη υποδομή της επιχείρησης για την υποστήριξη και εξέλιξη της τεχνολογίας που προτείνει να εφαρμόσει.

 

Κρίνεται σκόπιμη η ύπαρξη οργανωμένου τμήματος έρευνας και ανάπτυξης ικανού να εκτελέσει προγράμματα εφαρμοσμένης και τεχνολογικής (ή και βασικής) έρευνας με στόχο τη βελτίωση των παραγομένων προϊόντων και τη σχεδίαση νέων.

 

Β3. Εργαστήριο δοκιμών και ελέγχου ποιότητας.

 

Παράλληλα με την ύπαρξη οργανωμένου εργαστηρίου δοκιμών και ελέγχου ποιότητας, εξετάζεται επίσης ο βαθμός ανάπτυξης ελέγχου ποιότητας στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και η εφαρμογή συστήματος διασφάλισης της ποιότητας.

 

Β4. Συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας.

 

Ένταση, μορφές και κόστος συνεργασίας με ανάλογες επιχειρήσεις στην περίπτωση που ο επενδυτής προμηθεύεται την τεχνολογία από τρίτο, Έλληνα ή ξένο προμηθευτή. Αξιολογείται η επάρκεια των συμφωνιών τεχνικής συνεργασίας με τον συγκεκριμένο προμηθευτή και των στοιχείων της επιχειρηματικής του ταυτότητας.

 

Ομάδα Γ

 

Τεχνολογικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

 

Τεχνολογική ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θα παραχθεί και δεκτικότητα της αγοράς στην οποία απευθύνεται για την υποδοχή του.

 

Γ1. Δημιουργία συγκριτικού τεχνολογικού πλεονεκτήματος του προϊόντος.

 

Ύπαρξη συγκριτικών τεχνικών πλεονεκτημάτων του προϊόντος απέναντι σ' άλλα ανταγωνιστικά, στην ελληνική και διεθνή αγορά.

 

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας πρέπει οι ιδιότητές του να είναι εξαιρετικά προηγμένες και οι χρήσεις του να καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες έτσι ώστε να αποδεικνύεται το συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα του προϊόντος αυτού. Στα πλαίσια των κριτηρίων της παρούσας απόφασης, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα τυποποιημένα που καλύπτουν οποιεσδήποτε μη εξειδικευμένες επιμέρους ανάγκες.

 

Γ2. Προοπτική επικράτησης της τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

 

Εξετάζεται ο βαθμός διεισδυτικότητας στην ελληνική αγορά όπως προκύπτει από τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σ' αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα ή στην υποκατάστασή τους.

 

Γ3. Τεχνολογική αβεβαιότητα στην αποδοχή του προϊόντος από την αγορά.

 

Εξετάζεται ο βαθμός εξειδίκευσης και η πρόβλεψη διεύρυνσης της αγοράς του προϊόντος.

 

Γ4. Τεχνολογικός κίνδυνος για την επιτυχία των προβλέψεων της επένδυσης.

 

Τα προϊόντα εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας έχουν συνήθως σύντομη διάρκεια ζωής και επομένως η αφομοίωση της τεχνολογίας και η απόσβεση της επένδυσης θα πρέπει να γίνει σε ανάλογο χρόνο.

 

2. Προκειμένου τα προϊόντα του κάθε εξεταζόμενου επενδυτικού προγράμματος να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, πρέπει αυτό κατ' αρχήν να συγκεντρώνει βαθμολογία μεγαλύτερη του 7 σε κάθε ομάδα κριτηρίων, σύμφωνα με τη σχετική βαθμολόγηση που καθορίζεται στον πίνακα Ι που ακολουθεί. Στη συνέχεια, η βαθμολογία της κάθε ομάδας κριτηρίων πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή της ομάδας αυτής και το προϊόν χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας εφόσον το εξεταζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 10. Οι συντελεστές αυτοί είναι: 0,5 για την Α ομάδα κριτηρίων, 0,3 για τη Β ομάδα και 0,2 για την Γ ομάδα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 12 της υπ' αριθμόν 27839/1995 απόφασης (ΦΕΚ 866/Β/1995).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.