Απόφαση 33392/12 - Άρθρο 2

Κεφάλαιο 2: Απαγορευτικά μέτρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων υδροληψίας (γεωτρήσεων - πηγαδιών) και χρήσης νερού στις παρακάτω περιπτώσεις του Νομού Αχαΐας:

 

1. Εντός εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για άρδευση πρασίνου δημόσιων κοινοχρήστων χώρων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, ιδρυμάτων, πλύσιμο πλατειών ή δημοσίων κοινόχρηστων χώρων ώστε να εξοικονομείται νερό από το υδρευτικό δίκτυο καθώς και για πυρόσβεση.

 

2. Σε απόσταση μικρότερη των 400 m, σε όλη ακτογραμμή από την εκβολή του Πείρου μέχρι το δυτικό όριο του Νομού και 200 μ. από την ακτογραμμή για το υπόλοιπο του νομού, εκτός των περιπτώσεων που αφορούν μικρές ανάγκες νερού (ατομικές, οικογενειακές, ανάγκες λουομένων κ.λ.π.) και οι οποίες κατά περίπτωση θα εξετάζονται με τεκμηριωμένη γεωλογική έκθεση. Εξαιρούνται οι γεωτρήσεις άντλησης αλμυρού νερού παράκτιων ιχθυοτροφικών μονάδων όπως αυτό αναλύεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ, παράγραφος Β3.2 της παρούσας απόφασης.

 

3. Σε απόσταση μικρότερη των 400 m στα ανάντη και 100 m στα κατάντη από πηγές που αξιοποιούνται με συλλογικό έργο ύδρευσης. Οι αποστάσεις αυτές θα μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με το υδρογεωλογικό καθεστώς της κάθε πηγής (ακτίνα τροφοδοσίας αυτής), εφόσον αυτό τεκμηριώνεται με υδρογεωλογική μελέτη. Εξαιρείται αυτής της απαγόρευσης η εκτέλεση έργου από τον φορέα που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο υδρευτικό έργο.

 

4. Σε απόσταση μικρότερη των 400 m στα ανάντη και 100 m στα κατάντη από πηγές που αξιοποιούνται με συλλογικό έργο από φορέα άρδευσης. Εξαιρείται της απαγόρευσης αυτής ο φορέας άρδευσης που διαχειρίζεται το εν λόγω έργο. Ομοίως σε περίπτωση αιτήματος εκτέλεσης γεώτρησης ύδρευσης (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης - Αποχέτευσης, Συνδέσμων ύδρευσης) γύρω από πηγές χρήσης, δύναται να αποκλίνουν οι ως άνω αποστάσεις ανάλογα με το υδρογεωλογικό καθεστώς της κάθε πηγής.

 

5. Απαγορεύεται η ανόρυξη γεωτρήσεων, πλην υδρευτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε απόσταση μικρότερη των 400 m στα ανάντη και 100 m στα κατάντη από πηγές και με τον όρο ότι δεν θα τοποθετούνται φίλτρα στα πρώτα 30 m των γεωτρήσεων που θα ανορυχθούν ανάντη.

 

6. Στις περιοχές που λειτουργούν συλλογικά αρδευτικά έργα ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός αν πρόκειται για έργο για το οποίο απαιτείται: 1) αρδευτική χρήση νερού εκτός αρδευτικής περιόδου που θα προκύπτει από τη μελέτη του έργου και 2) άλλη χρήση νερού εκτός της αρδευτικής που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη λειτουργία του αρδευτικού έργου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται αιτιολογημένη θετική γνωμοδότηση του φορέα του αρδευτικού έργου.

 

7. Σε απόσταση μικρότερη των 500 m γύρω από θερμοπηγές ή γενικώς αναβλύσεις ιαματικών νερών. Η απόσταση αυτή μπορεί να μεταβάλλεται εφόσον τεκμηριώνεται υδρογεωλογικά ο μη επηρεασμός των θερμοπηγών.

 

8. Στις περιοχές που κατασκευάζεται ή έχει δημοπρατηθεί συλλογικό αρδευτικό έργο το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει εντός της προσεχούς διετίας.

 

9. Στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί ή είναι υπό αναδασμό σύμφωνα με το νόμο [Ν] 674/1977, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, μέχρι δηλαδή την παραλαβή από τους ιδιοκτήτες των νέων αγροτεμαχίων. Στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση, σύμφωνα με το νόμο [Ν] 707/1977.

 

10. Στην περιοχή Λουσών - Σιγουνίου και στην επαφή του κάμπου με τους πρόποδες της κορυφής Προφήτης Ηλίας, περιμετρικά, απαγορεύεται η ανόρυξη γεωτρήσεων σε ακτίνα 500 m για την προστασία των σπηλαίων Καστριών.

 

11. Απαγορεύεται η άντληση νερού χωρίς άδεια από γεωτρήσεις που έγιναν για ερευνητικούς σκοπούς.

 

12. Απαγορεύεται η ανόρυξη υδροληψίας για οποιαδήποτε χρήση, πλην υδρευτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε απόσταση μικρότερη των 50 m από νόμιμες υφιστάμενες υδρευτικές υδροληψίες που καλύπτουν αποκλειστικά ατομικές και οικογενειακές ανάγκες.

 

13. Απαγορεύεται η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων (πλην υδρευτικών) εντός της προστατευόμενης περιοχής Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού και Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, εκτός εάν από Ειδική Υδρογεωλογική Μελέτη προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει διαταραχή του υδατικού ισοζυγίου. Στις ως άνω προστατευόμενες περιοχές επιτρέπεται η αντικατάσταση υφιστάμενης γεώτρησης, εφόσον προορίζεται για χρήση που έχει ζωτική σημασία για την οικονομία της περιοχής. Στις περιοχές αυτές προτεραιότητα θα δίνεται στα έργα τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφόρων καθώς και αποθήκευσης επιφανειακού νερού απορροών, όμβριων, στραγγιστηρίων τάφρων κ.λ.π., κατά περίπτωση ανάλογα με τις τοπικές υδρολογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες και σύμφωνα πάντα με τα περιγραφόμενα στις σχετικές Κοινές υπουργικές αποφάσεις των Εθνικών Πάρκων.

 

14. Απαγορεύεται η διάθεση ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων καθ' οιανδήποτε τρόπο σε υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα ή στο έδαφος. Η διάθεση υγρών αποβλήτων γίνεται κατόπιν αδείας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Β. Ελάχιστες αποστάσεις νέων υδροληψιών (γεωτρήσεων, πηγαδιών, τάφρων) από:

 

Δρόμους, Χείμαρρους, Δίκτυα Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού - Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, υποδομές κ.λ.π.

 

από τον άξονα των Εθνικών δρόμων 45 m και σε περίπτωση παράπλευρης οδού πέραν της οριζόμενης απόστασης από τον άξονα της κύριας οδού και 5 m από το όριο της παράπλευρης οδού,
από τον άξονα των Επαρχιακών οδών 20 m,
από τον άξονα των Δημοτικών ή Κοινοτικών οδών 6 m,
από το όριο των αγροτικών δρόμων 5 m,
από τον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής 20 m,
από τα όρια γειτονικής ιδιοκτησίας 5 m,
από την όχθη επενδεδυμένων αρδευτικών τάφρων 15 m,
από την όχθη ποταμών 20 m, και από την όχθη των φυσικών λιμνών 200 m
από νόμιμες κατοικίες και κτίρια κοινής ωφέλειας και υποδομές έργων (π.χ. υδατόπυργους κ.λ.π.) 30 m, εκτός των υδρευτικών υδροληψιών για κάλυψη ατομικών - οικογενειακών αναγκών που ανορύσσονται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από κτίρια, μέσα στο χώρο του οικοπέδου.
από την περίμετρο κοιμητηρίων 300 m. Δύναται να χορηγηθεί άδεια εκτέλεσης έργου και σε απόσταση μικρότερη των 300 m και μέχρι 200 m, εφόσον υπάρχει υδρογεωλογική τεκμηρίωση περί μη δυσμενούς επηρεασμού της ποιότητας του νερού. Γεώτρηση που θα καλύπτει αποκλειστικώς τις ανάγκες πρασίνου κ.λ.π. χρήσεων του κοιμητηρίου, πλην ύδρευσης, μπορεί να ανορυχθεί σε κατάλληλο σημείο και εντός του χώρου του κοιμητηρίου με απομόνωση των πρώτων 20 m με περιφραγματικό σωλήνα και τσιμέντωση και με ρητή και εμφανή απαγόρευση για άλλες χρήσεις νερού. Κατ' εξαίρεση, η απόσταση αυτή δύναται να διαφοροποιείται (μεγαλύτερη ή μικρότερη) εφόσον τεκμηριώνεται με γεωλογική μελέτη μη επηρεασμός της προς έγκριση υδροληψίας.
από την περίμετρο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων 400 m, και εγκεκριμένων δημόσιων χώρων διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, 300 m. Οι παραπάνω αποστάσεις μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ειδικότερες υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής και τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται η χρήση του νερού, όπως θα αναλύεται διεξοδικά σε ειδική τεχνική - γεωλογική έκθεση.
από κεντρικούς υπόγειους αγωγούς κοινής ωφελείας (ύδρευσης, άρδευσης, φυσικού αερίου, κ.λ.π.) 30 m.
από γραμμές μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσης τάσης 20 m και από γραμμές υψηλής τάσης 50 m.

 

Οι παραπάνω αποστάσεις σε περίπτωση αδυναμίας τήρησής τους μπορούν να αυξομειωθούν κατά 5% κατά την κρίση της υπηρεσίας που χορηγεί την άδεια.

 

Γ. Προστασία της ποιότητας του νερού υδροληψιών Συλλογικών Φορέων Ύδρευσης

 

Για την προστασία της ποιότητας του νερού υδροληψιών Συλλογικών φορέων Ύδρευσης, το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση ορίζονται τα κάτωθι:

 

Ι. Απαγορεύεται η χωροθέτηση δυνητικά ρυπογόνων δραστηριοτήτων και η διάθεση υγρών αποβλήτων μονάδων:

 

Σε απόσταση μικρότερη των 200 m γύρω από πηγάδια και 350 m από γεωτρήσεις ύδρευσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης ή Συνδέσμων ύδρευσης.
Σε απόσταση μικρότερη των 400 m στα ανάντη και 100 m στα κατάντη γύρω από πηγές που αξιοποιούνται με συλλογικό έργο ύδρευσης από φορέα ύδρευσης. Οι αποστάσεις αυτές θα μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με το υδρογεωλογικό καθεστώς της κάθε πηγής (ακτίνα τροφοδοσίας αυτής).

 

ΙΙ. Απαγορεύεται η χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και εγκαταστάσεων συστημάτων επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αστικών αποβλήτων σε απόσταση τουλάχιστον 400 m από υδρευτικές υδροληψίες συλλογικών φορέων. Οι αποστάσεις αυτές θα μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με το υδρογεωλογικό καθεστώς της υδροληψίας.

 

ΙΙΙ. Για όλες τις πηγαίες αναβλύσεις που χρησιμοποιούνται για ύδρευση ή μελετάται και σχεδιάζεται η ένταξή τους σε έργο ύδρευσης και εφόσον στη ζώνη τροφοδοσίας τους σε νερό πρόκειται να χωροθετηθούν δραστηριότητες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν ποιοτικώς τα νερά, η Διεύθυνση Υδάτων σε συνεργασία και με άλλες Υπηρεσίες (π.χ. δασαρχεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.λ.π.) μπορούν να καθορίζουν κατά περίπτωση ζώνες προστασίας με συγκεκριμένα μέτρα, που θα επιβάλλονται σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο υδρογεωλογικό καθεστώς της πηγής. Η ακτίνα προστασίας μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ τα ανωτέρω μέτρα.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.