Απόφαση 46398/93

Απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ/46398/1993: Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ/46398/1993: Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, (ΦΕΚ 733/Β/1993), 21-09-1993.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του νόμου [Ν] 2021/1992 Ταμείο Διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 36/Α/1992).

 

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφαση αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

3. Το υπ' αριθμόν 59/1993 πρακτικό του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφασίζουμε:

 

Α. Εγκρίνεται ο κατωτέρω Κανονισμός Λειτουργίας του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων:

 

Κανονισμός Λειτουργίας του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (νόμος [Ν] 2021/1992)

 

Κεφάλαιο Α: Γενικά

 

1. Το Ταμείο διαχειρίζεται τις κάθε είδους πιστώσεις για τα αρχαιολογικά έργα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του νόμου [Ν] 2021/1992 (ΦΕΚ 36/Α/1992) καθώς και για όσα έργα υπαχθούν σ' αυτό βάσει του άρθρου 7 του ίδιου νόμου.

 

2. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις, εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα και από κάθε άλλο έσοδο από κρατική ή ιδιωτική πηγή.

 

3. Οι υπέρ του Ταμείου πόροι κατατίθενται επ' ονόματί του σε γενικό ή και ειδικούς ανά έργο έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι διακινούνται και παρακολουθούνται όπως ορίζεται στο οικείο άρθρο.

 

Κεφάλαιο Β: Λειτουργία και αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου

 

1. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του τακτικά μέχρι 5 φορές το μήνα και εκτάκτως οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο είτε αν ζητηθεί από 3 μέλη του είτε από τον Υπουργό.

 

2. Χρέη Γραμματέως του διοικητικού συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος της Γραμματείας οριζόμενος από το διοικητικό συμβούλιο.

 

3. Το διοικητικό συμβούλιο επιλαμβάνεται παντός θέματος σχετικού με τη διαχείριση των διατεθεισών πιστώσεων του Ταμείου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του νόμου [Ν] 2021/1992.

 

4. Το διοικητικό συμβούλιο καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό του Ταμείου.

 

5. Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες του Ταμείου, καθώς και την πρόσληψη και απόλυση του απαραίτητου προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου [Ν] 2021/1992. Ομοίως το διοικητικό συμβούλιο συμφωνεί για την απόσπαση ή μη υπαλλήλων, κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου [Ν] 2021/1992 και εισηγείται τη διακοπή της αποσπάσεως στον Υπουργό Πολιτισμού.

 

Επίσης δύναται να αποφασίζει για την καταβολή αποζημιώσεως για πρόσθετη εργασία των υπηρετούντων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως ιδιότητας μετά από απόφαση των Επιστημονικών Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας ή Εφορειών Αρχαιοτήτων, με εξαίρεση τους υπηρετούντες υπαλλήλους στην Γραμματεία και το Λογιστήριο του Ταμείου, για τους οποίους αποφασίζει μόνον το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

 

Το διοικητικό συμβούλιο δύναται επίσης να αποφασίζει μετάβαση κλιμακίου ή του συνόλου των μελών του, στους τόπους που εκτελούνται τα έργα του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2021/1992 προς έλεγχο ή επίλυση προβλημάτων, η δε σχετική δαπάνη βαρύνει τα έργα για τα οποία πραγματοποιείται η μετάβαση.

 

Σε επείγουσα περίπτωση την μετάβαση αποφασίζει ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

 

6. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζει ή αντικαθιστά Προϊσταμένους Γραμματείας και Λογιστηρίου. Τα καθήκοντα του Προϊσταμένου της Γραμματείας και του Λογιστηρίου μπορεί να ανατίθενται στο ίδιο πρόσωπο.

 

7. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει μέρος των αρμοδιοτήτων του στον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, σε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στον Προϊστάμενο Γραμματείας καθώς και στους Προέδρους των Επιστημονικών Επιτροπών, Ομάδων Εργασίας και στους Εφόρους των Εφορειών Αρχαιοτήτων.

 

8. Ο Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου τηρεί τα Πρακτικά των συνεδριάσεων και είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των εισηγήσεων και τη διαβίβασή τους μαζί με τη σχετική πρόσκληση και ημερήσια διάταξη σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μία ημέρα τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου.

 

9. Τα Πρακτικά κάθε συνεδριάσεως διαβάζονται και υπογράφονται στην επομένη κάθε φορά, συνεδρίαση και επικυρώνονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.

 

Κεφάλαιο Γ: Λειτουργία και αρμοδιότητες της γραμματείας, λογιστηρίου

 

Α. Γραμματεία

 

1. Η Γραμματεία μεριμνά για τη συγκέντρωση των προγραμμάτων και προτάσεων των Επιστημονικών Επιτροπών (ΕΕ), Ομάδων Εργασίας (ΟΕ) και Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΕΑ) εγκαίρως και την υποβολή τους στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και διαβιβάζει τα εγκεκριμένα προγράμματα ή αποφάσεις στο Λογιστήριο για τη χρηματοδότηση.

 

Επίσης μεριμνά για την κοινοποίηση στις Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Εφορείες Αρχαιοτήτων των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, και όλων των εγγράφων αυτού, των εγγράφων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, και την διαβίβαση εγκυκλίων κ.λ.π. εγγράφων γενικού ενδιαφέροντος.

 

2. Η Γραμματεία του Ταμείου μεριμνά για την καλή και έγκαιρη διεκπεραίωση των πράξεων που έχουν σχέση με το προσωπικό, τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και την τήρηση του Αρχείου, ήτοι:

 

α) Παρακολουθεί τις μεταβολές του πάσης φύσεως προσωπικού του Ταμείου και τηρεί τα απαιτούμενα μητρώα και στοιχεία που απαιτούνται.

 

β) Συντάσσει τα σχέδια των αποφάσεων και συμβάσεων προσλήψεων του πάσης φύσεως προσωπικού, τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας κ.λ.π. μεταβολές του προσωπικού.

 

γ) Παραλαμβάνει και συντάσσει τα δελτία παρουσίας του προσωπικού της Γραμματείας, Λογιστηρίου.

 

δ) Διακινεί τις εντολές των μετακινήσεων.

 

ε) Ενημερώνει εγγράφως το Λογιστήριο για τη σύνταξη της μισθοδοσίας.

 

στ) Παρακολουθεί και τηρεί αρχείο των πάσης φύσεως αδειών του προσωπικού, που χορηγούνται από τις οικείες Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Εφορείες Αρχαιοτήτων.

 

ζ) Εκτελεί και κάθε άλλη ενέργεια που της ανατίθεται από το διοικητικό συμβούλιο ή τον Πρόεδρο.

 

3. Παραλαμβάνει, πρωτοκολλεί και διανέμει την εισερχόμενη αλληλογραφία και διεκπεραιώνει τη εξερχόμενη.

 

4. Επιλαμβάνεται παντός θέματος που είναι σχετικό με τις αρμοδιότητές της και δεν αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους.

 

Β. Λογιστήριο

 

1. Το Λογιστήριο έχει την ευθύνη της λογιστικής παρακολούθησης του Ταμείου και τον έλεγχο της διαχείρισης των πιστώσεων των έργων καθώς και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα του Ταμείου. Κατά πάσα περίπτωση οι Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι αμέσως υπεύθυνοι έναντι του Ταμείου και ευθύνονται κατά το νόμο για τη χρηστή διαχείριση των διατεθεισών πιστώσεων σ' αυτές, ως και των δια την εκτέλεση του έργου γενομένων προμηθειών, υλικών, μηχανημάτων και πάσης άλλης φύσεως εξοπλισμού, καθώς και δια την παρακολούθηση του προσωπικού.

 

2. Τηρεί τα επιβαλλόμενα βιβλία και στοιχεία.

 

3. Συντάσσει όλες τις απαραίτητες λογιστικές, οικονομικές καταστάσεις.

 

4. Συντάσσει τις εντολές πληρωμής προς την Τράπεζα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

 

5. Παρακολουθεί την εμπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών των δαπανών στο Ταμείο και ενημερώνει σχετικώς το διοικητικό συμβούλιο.

 

6. Συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά και τα διαβιβάζει με έγγραφο εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μετά τον έλεγχό του τα υποβάλλει στον Υπουργό για έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου [Ν] 2021/1992.

 

7. Επιλαμβάνεται παντός θέματος που είναι σχετικό με τις αρμοδιότητές του και δεν αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, ή του ανατίθεται από τον Πρόεδρο ή το διοικητικό συμβούλιο.

 

Κεφάλαιο Δ: Διαδικασία διάθεσης, διαχείρισης και απόδοσης των λογαριασμών των πιστώσεων των έργων

 

1. Οι Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Εφορείες Αρχαιοτήτων, κατά περίπτωση, υποβάλλουν εντός του Μαρτίου κάθε έτους στο Ταμείο τους σχετικούς προϋπολογισμούς, βάσει των εγκεκριμένων, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), προγραμμάτων εργασιών, του τρέχοντος έτους. Οι Προϋπολογισμοί των έργων και οι δαπάνες λειτουργίας του Ταμείου αποτελούν τον Προϋπολογισμό του Ταμείου, ο οποίος εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

 

2. Ποσοστό έως 3% του ετήσιου Προϋπολογισμού κάθε έργου που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου μπορεί να διατεθεί για τα έξοδα λειτουργίας του Ταμείου, εφόσον δεν προβλέπεται με την υπουργική απόφαση κατανομής των κονδυλίων των έργων ειδικό κονδύλιο για έξοδα λειτουργίας του Ταμείου.

 

3. Η χρηματοδότηση κάθε έργου από το Ταμείο, πραγματοποιείται, με την έκδοση εντολής πληρωμής επ' ονόματι του διαχειριστή του έργου από τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, μετά από σχετικό αίτημα του Προέδρου ή του Αναπληρωτή του, της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας που διευθύνει το έργο ή του Προϊσταμένου της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων που διευθύνει το έργο, εφόσον το αίτημα αφορά σε δαπάνη που ρητά προβλέπεται στον προϋπολογισμό του έργου.

 

Αιτήματα χρηματοδότησης για κάλυψη απρόβλεπτων ή άλλων πάγιων δαπανών που δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του έργου, αλλά έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υποβάλλονται για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ως συμπληρωματικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση εγκεκριμένων ή νέων εργασιών και εφόσον εγκριθούν, εκδίδεται κατά τα ανωτέρω, η σχετική εντολή πληρωμής επ' ονόματι του διαχειριστή του έργου.

 

4. Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου προβαίνει στο άνοιγμα εντόκων τραπεζικών λογαριασμών επ' ονόματι του Ταμείου, με τις κατωτέρω αιτιολογίες για κάθε λογαριασμό:

 

α) Γενικός Λογαριασμός

β) Συντήρηση Μνημείων Ακροπόλεως

γ) Συντήρηση Ναού Επικουρίου Απόλλωνος

δ) Συντήρηση Μνημείων Ασκληπιείου Επιδαύρου

ε) Στερέωση και Αναστήλωση Ακροπόλεως Λίνδου

στ) Στερέωση και Αναστήλωση Μνημείων Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως

ζ) Συντήρηση Μνημείων Δήλου

η) Αναστήλωση Μνημείων Μυστρά

θ) Αναστήλωση Φρουρίου Πύλου

ι) Συντήρηση Τοιχογραφιών Ιλίου Μελάθρου

ι)α) Λειτουργικά έξοδα Ταμείου.

 

Για κάθε άλλο έργο του οποίου η διαχείριση των πιστώσεων ανατίθεται στο Ταμείο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου [Ν] 2021/1992 ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου προβαίνει σε άνοιγμα έντοκου τραπεζικού λογαριασμού επ' ονόματι του Ταμείου και με αιτιολογία, την κατονομασία του έργου.

 

Οι πάσης φύσεως πιστώσεις κάθε έργου κατατίθενται στον γενικό λογαριασμό του Ταμείου και αμέσως μόλις πληρωθεί ο χρόνος που καθορίζεται από την τραπεζική διαδικασία, ανάλογα με το είδος καταθέσεως (δηλαδή μετρητά ή επιταγή) μεταφέρονται με έγγραφη εντολή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου ή του νόμιμου αναπληρωτή του στο λογαριασμό του κάθε έργου. Η ίδια διαδικασία τηρείται για την αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων του ταμείου. Το ποσόν των τόκων παραμένει υπέρ του λογαριασμού του κάθε έργου, του δε γενικού λογαριασμού διατίθεται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

 

Η ανάληψη χρημάτων από κάθε λογαριασμό ενεργείται από τον αρμόδιο διαχειριστή ο οποίος προσκομίζει στην τράπεζα για κάθε ανάληψη, σχετική εντολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου ή του νόμιμου αναπληρωτή του, στην οποία αναφέρονται το ποσό, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του έργου που θα χρεωθεί, το αρχαιολογικό έργο υπέρ του οποίου εκδίδεται η χρηματοδότηση και το όνομα του διαχειριστή του έργου. Οι διαχειριστές των έργων μετά την ανάληψη των χρημάτων καταθέτουν αυτά εφόσον δεν διατίθενται για εξυπηρέτηση δαπανών, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία αναλήψεώς των, για ποσά μέχρι 2.000.000 δραχμές και εντός 5 ημερών από την ημερομηνία αναλήψεώς των, για ποσά μεγαλύτερα των 2.000.000 δραχμών για εξυπηρέτηση δαπανών, σε έντοκο κοινό λογαριασμό Ταμιευτηρίου ή τρεχούμενο, πιστωτικού ιδρύματος του δημόσιου τομέα, επ' ονόματι του διαχειριστή του έργου ή άλλου υπαλλήλου του έργου, που προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων και εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της Εφορεία Αρχαιοτήτων που επιβλέπει το έργο.

 

Οι αναλήψεις από το λογαριασμό αυτό θα γίνονται για συγκεκριμένες δαπάνες για τις οποίες έχει ζητηθεί η έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής με το προϊόν της οποίας έχει πιστωθεί ο λογαριασμός Ταμιευτηρίου ή ο τρεχούμενος.

 

Το ποσό εκάστης ανάληψης πρέπει να διατίθεται για την κάλυψη δαπάνης εντός 10 ημερών από της αναλήψεως για ποσά μέχρι και 2.000.000 δραχμές και εντός 5 ημερών για μεγαλύτερα των 2.000.000 δραχμών ποσά και αποδεικνύεται από την ημερομηνία εκδόσεως του σχετικού ισόποσου παραστατικού εξοφλήσεως της δαπάνης για την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάληψη.

 

Οι διαχειριστές των έργων υποβάλλουν μέχρι τέλους Ιανουαρίου του επόμενου έτους τα δικαιολογητικά των δαπανών (άρθρο 3 του νόμου [Ν] 2021/1992) καθώς επίσης και φωτοτυπία της κίνησης του λογαριασμού Ταμιευτηρίου από το Βιβλιάριο Ταμιευτηρίου ή τα παραστατικά του τρεχούμενου λογαριασμού (extrait Τραπέζης), για έλεγχο.

 

Οι τόκοι του λογαριασμού Ταμιευτηρίου ή του τρεχούμενου λογαριασμού, εκάστου έργου, διατίθενται για την εξυπηρέτηση του έργου αυτού. Οι διαχειριστές των λογαριασμών των έργων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ενώ ο διαχειριστής του λογαριασμού Λειτουργικά έξοδα ταμείου ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει αποσπαστεί στο Ταμείο.

 

Αδιάθετες πιστώσεις ή τόκοι έργου που περατώθηκε ή διεκόπη οριστικά μεταφέρονται σε λογαριασμό άλλου έργου που διαχειρίζεται το Ταμείο, μετά από σχετική αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

 

5. Κάθε χρηματοδότηση από το Ταμείο, δαπανάται μέσα στο ίδιο έτος. Τα πάσης φύσεως δικαιολογητικά δαπανών φέρουν χρονολογία εκδόσεως, όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του έτους χρηματοδότησης. Εάν έχει δαπανηθεί μέρος της χρηματοδότησης, το υπόλοιπο μεταφέρεται στο λογαριασμό του έργου, από το Διαχειριστή του έργου, μέσα σε ένα μήνα, το πολύ, από την τελευταία δαπάνη και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη χρηματοδότηση.

 

6. Για την αντιμετώπιση των μικροδαπανών κάθε Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων επιτρέπεται να ανοίξει ειδικό έντοκο τραπεζικό λογαριασμό Ταμιευτηρίου ή τρεχούμενο επ' ονόματι του διαχειριστού του έργου και του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο οποίος θα πιστωθεί με μεταφορά ποσού από το λογαριασμό του έργου που διευθύνει, το ύψος του οποίου ορίζεται εκάστοτε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

 

7. Για να θεωρηθεί ότι η πίστωση που χορηγήθηκε δαπανήθηκε νόμιμα, τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι έγκυρα, τα τιμολόγια, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, οι φορτωτικές και οι αποδείξεις πρέπει να έχουν τη θεώρηση της Οικονομικής Εφορείας. Επί του ποσού του δελτίου παροχής υπηρεσιών παρακρατείται φόρος που επιβάλλεται εκάστοτε, ο οποίος αποδίδεται στην αρμόδια Οικονομική Εφορεία. Εάν ο αμειβόμενος είναι αλλοδαπός γίνεται επίσης παρακράτηση του φόρου που επιβάλλεται στους αλλοδαπούς επί της αμοιβής του και απόδοσή του στην Οικονομική Εφορία εκτός εάν στη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και της Χώρας προελεύσεως του αλλοδαπού προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση.

 

8. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η λήψη θεωρημένων από την Οικονομική Εφορία δικαιολογητικών δαπάνης, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η λήψη απλής απόδειξης χαρτοσημασμένης σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Με την απόδειξη συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου του νόμου 1599/1986 ότι δεν ασκεί κατ' επάγγελμα την προσφερόμενη υπηρεσία.

 

Μισθολογικές καταστάσεις, αποδείξεις, βεβαιώσεις, στοιχεία Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.λ.π. έχουν ως τίτλο: Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ). Οι μισθοδοτικές καταστάσεις του προσωπικού που απασχολείται στα έργα πρέπει να είναι θεωρημένες από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στις καταστάσεις μισθοδοσίας αναγράφεται το πατρώνυμο του εργαζομένου, ο αριθμός ταυτότητας και φορολογικού μητρώου καθώς και ο αριθμός του βιβλιαρίου Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως επίσης και οι αναγκαίες βεβαιώσεις.

 

α. Των επικεφαλής των συνεργείων ότι πραγματοποιήθηκαν τα αναγραφόμενα ημερομίσθια.

 

β. Των υπολόγων ότι είναι νόμιμη η λήψη, εκ μέρους των εργαζομένων, των πέραν του βασικού ημερομισθίου επιδομάτων και λοιπών προσαυξήσεων.

 

Ειδικώς η αγορά και διαγραφή των ενσήμων των απασχολουμένων στα έργα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί το μέχρι την 31-12-1992. Οποιαδήποτε πρόσληψη από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου, γίνεται επ' ονόματι του Ταμείου.

 

9. α. Οι προμήθειες των ειδικών υλικών ή εργαλείων ή κατασκευών που χρησιμοποιούνται στις αναστηλωτικές εργασίες, όπως λίθος (ήτοι λίθος από συγκεκριμένο λατομείο ή συγκεκριμένων προδιαγραφών ή συγκεκριμένης προεργασίας), βυζαντινά κεραμίδια ειδικού τύπου, ξυλεία ειδικού τύπου (ήτοι ξυλεία από συγκεκριμένη περιοχή και συγκεκριμένο είδος δέντρου), μέταλλα όπως τιτάνιο και ανοξείδωτος χάλυβας, ειδικά λιθοξοϊκά εργαλεία (ήτοι αυτά που κατασκευάζονται σε ειδικά εργαστήρια από ειδικούς τεχνίτες) καθώς και ειδικές κατασκευές, όπως στέγαστρα, ικριώματα και συστήματα ανάρτησης και μετακίνησης λίθων στα οποία περιλαμβάνονται ενδεχομένως οι εργασίες συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησής τους, καλούπια πάσης φύσεως και μεγέθους για χύτευση υλικού, ειδικές φόρμες για απολάξευση λίθων και άλλα όμοια, γίνονται με απευθείας αγορά από τον προμηθευτή.

 

Για την πραγματοποίηση απευθείας προμήθειας, η Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων τον προμηθευτή μεταξύ δύο τουλάχιστον προσφορών, αιτιολογεί την πρόταση και βεβαιώνει ότι η τιμή είναι συμφέρουσα.

 

Στην περίπτωση που ο προμηθευτής είναι μοναδικός στο είδος του, υποβάλλεται σχετική βεβαίωση από το αρμόδιο Εμπορικό και Βιομηχανικό ή Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

 

β. Οι πάσης φύσεως προμήθειες των λοιπών υλικών και εργαλείων, της γραφικής ύλης, της συντήρησης και εξοπλισμού συνεργείων και των γραφείων, των μηχανημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και των λογισμικών βιβλίων, περιοδικών και ειδικών οργάνων κ.λ.π. γίνονται με απευθείας αγορά ή με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό ή με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό.

 

Τα όρια για τις κατηγορίες αυτές είναι τα τριπλάσια από τον ισχύοντα στο Δημόσιο Λογιστικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 9 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

10. Η ανάθεση μικρών μελετητικών έργων όπως η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η υποστήριξη έργου ή τμήματος έργου σε μηχανικό διπλωματούχο πολυτεχνικής σχολής ή αρχαιολόγο ή συντηρητή ή σχεδιαστή ή εργοληπτική ή και τεχνική εταιρεία εγγεγραμμένη στα οικεία μητρώα ή προγραμματιστή πληροφορικής διενεργείται απευθείας ή με πρόσκληση ενδιαφέροντος όταν το ποσό υπερβαίνει το ήμισυ του προβλεπόμενου ορίου του δημόσιο μειοδοτικού διαγωνισμού όπως ορίζεται στην παράγραφο 15 του άρθρου αυτού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 10 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

11. Η ανάθεση εκτελέσεως εργασιών αποψιλώσεως χώρων, διερευνήσεως θεμελίων, επισκευών, μετασκευών, αναστηλώσεων, στερεώσεων, συντηρήσεων σε ιδιώτη ή εταιρεία γίνεται ως εξής:

 

α. με απευθείας ανάθεση

β. με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό

γ. με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό

 

Τα όρια για τις κατηγορίες αυτές είναι τα τριπλάσια από τα ισχύοντα στο Δημόσιο Λογιστικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 11 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

12. Για τον πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό απαιτούνται:

 

α. Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται η διενέργειά του.

 

β. Χρονολογημένη προκήρυξη, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία αναρτάται στο κατάστημα που εδρεύει η Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο κατάστημα που εδρεύει το Λογιστήριο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και αποστέλλεται επί αποδείξει (με τηλεομοιοτυπία ή ταχυδρομικά) σε τρεις τουλάχιστον προμηθευτές που διαθέτουν το αντικείμενο του πρόχειρου διαγωνισμού. Η ανάρτηση της προκήρυξης στα ανωτέρω καταστήματα και η αποστολή της στους προμηθευτές διενεργείται την ίδια ημέρα η οποία βεβαιώνεται από σχετικό πρακτικό ανάρτησης που συντάσσεται και υπογράφεται από τον διαχειριστή ή λογιστή του έργου (για την προκήρυξη που αναρτάται και στο κατάστημα της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων) και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου του Ταμείου για το κατάστημα του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Η αποστολή της προκήρυξης στους προμηθευτές βεβαιώνεται από την ημερομηνία της τηλεομοιοτυπίας ή του ταχυδρομείου.

 

γ. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με απόφαση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Στην ανωτέρω απόφαση συγκρότησης δύναται να ορίζεται ότι η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διενέργεια όλων των πρόχειρων μειοδοτικών διαγωνισμών (προμηθειών αγαθών, εκτελέσεως εργασιών και αναθέσεως έργου) του συγκεκριμένου έτους.

 

Ως μέλη ορίζονται υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στο έργο ή και υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ή μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας του έργου.

 

Στην απόφαση συγκρότησης πέραν των μελών ορίζεται και γραμματέας εκ του υπηρετούντος στο έργο προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού ή και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων που έχει την ευθύνη για την καταγραφή του σχετικού πρακτικού, της υπογραφής του από τα μέλη της Επιτροπής και της υποβολής του στη Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Οι προσφορές υποβάλλονται ή αποστέλλονται εντός 5 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης και ανάρτησης της προκήρυξης στη Γραμματεία ή τον διαχειριστή ή τον λογιστή της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων σε σφραγισμένο φάκελλο.

 

Την έκτη εργάσιμη ημέρα η Γραμματεία ή ο διαχειριστής ή ο λογιστής της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας παραδίδει τις σφραγισμένες προσφορές στον γραμματέα της Επιτροπής διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος αυθημερόν ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής διενέργειας του μειοδοτικού διαγωνισμού, τα οποία υποχρεωτικά, παρουσία του γραμματέα, εντός μιας των επομένων 4 εργασίμων ημερών, αριθμούν, μονογράφουν και αποσφραγίζουν τους φακέλλους των προσφορών, μονογράφουν τις προσφορές και επιλέγουν τη συμφερότερη, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

 

Κατόπιν συντάσσεται το σχετικό πρακτικό, υπογράφεται από τα μέλη και διαβιβάζεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη συνεδρίαση, στη Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων διαβιβάζει στη Γραμματεία του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, το αργότερο εντός 5 εργασίμων ημερών, το πρακτικό της Επιτροπής διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, με έγγραφο στο οποίο δηλώνεται η αποδοχή ή όχι της επιλογής της Επιτροπής του διαγωνισμού.

 

Το διοικητικό συμβούλιο στην αμέσως επόμενη από την ημερομηνία υποβολής του ανωτέρω εγγράφου συνεδρίασή του, αποφασίζει για την κατακύρωση του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, η δε Γραμματεία του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ενημερώνει την Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων εγγράφων, επί της αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου εντός 3 εργασίμων ημερών από της συνεδριάσεως του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

Στη συνέχεια η Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων ενημερώνει αυθημερόν τους έχοντες υποβάλλει προσφορά, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν ένσταση επί του αποτελέσματος εντός των επόμενων δύο εργάσιμων ημερών. Η ένσταση υποβάλλεται στη Γραμματεία του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

Επί της ενστάσεως αποφαίνεται τελεσίδικα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 12 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

13. α. Για τον δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό απαιτούνται:

 

(1) Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.

 

(2) Διακήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, υπογεγραμμένη από μηχανικό ή άλλο αρμόδιο, κατά ειδικότητα, μέλος που ορίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων.

 

(3) Χρονολογημένη περίληψη της προκήρυξης υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

 

(4) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού με απόφαση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Ως μέλη της Επιτροπής διενέργειας δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού ορίζονται προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετεί στο έργο ή και προσωπικό του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

Στην απόφαση συγκρότησης ορίζεται ένας εκ των μελών ως Πρόεδρος της Επιτροπής διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς και ο γραμματέας Επιτροπής διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζεται εκ του υπηρετούντος στο έργο προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, ο οποίος τηρεί το σχετικό πρακτικό, φροντίζει για την υπογραφή του από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού και το υποβάλλει στη Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

β. Η περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε δύο οικονομικές εφημερίδες και μία τοπική εφημερίδα επί διήμερο. Η προκήρυξη αναρτάται στο κατάστημα της έδρας της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων καθώς και στο κατάστημα που εδρεύει στο Λογιστήριο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων χωρίς να απαιτείται η σύνταξη πρακτικού Ανάρτησης.

 

Στην περίληψη της προκήρυξης ορίζεται η ημέρα υποβολής των προσφορών όχι ενωρίτερα της δεκάτης πέμπτης ημέρας από την τελευταία δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης σε εφημερίδα και όχι αργότερα της εικοστής ημέρας από τη δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης σε εφημερίδα.

 

Τα αυτά ισχύουν και ως προς την ώρα.

 

γ. Η προσφορά υποβάλλεται, σφραγισμένη σε φάκελλο, εντός τακτής ώρας και σε ορισμένο τόπο που ορίζονται σε περίληψη της προκήρυξης, στην Επιτροπή διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.

 

δ. Μετά το πέρας του ορισθέντος χρόνου για την υποβολή της προσφοράς, η Επιτροπή διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αριθμεί τους φακέλλους, τους μονογράφει, τους αποσφραγίζει και στη συνέχεια με τους αντίστοιχους αριθμούς των φακέλλων αριθμεί τις προσφορές και τις μονογραφεί. Εάν στην προκήρυξη ορίζεται η υποβολή ποιοτικής και οικονομικής προσφοράς σε δύο ξεχωριστούς φακέλλους αντίστοιχα, προηγείται η αποσφράγιση των ποιοτικών προσφορών.

 

Εξ αυτών επιλέγονται εκείνες μόνο που πληρούν τους όρους της προκήρυξης ενώ οι λοιπές αποκλείονται. Στη συνέχεια αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές των αντίστοιχων ποιοτικών προσφορών που επελέγησαν και η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ανακοινώνεται αμέσως στους έχοντες υποβάλλει προσφορά.

 

Τυχόν ένσταση υποβάλλεται εντός της επομένης από την ανακοίνωση του αποτελέσματος εργάσιμης ημέρας στην Επιτροπή διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, η οποία αποφαίνεται κατ' αρχήν. Στη συνέχεια το Πρακτικό της Επιτροπής διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού μαζί με τις προσφορές και με τις τυχόν ενστάσεις και τις απόψεις της Επιτροπής διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού επ' αυτών υποβάλλεται από τον γραμματέα της Επιτροπής διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού στη Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων εντός των επομένων από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων 2 εργασίμων ημερών.

 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων διαβιβάζει εντός των επομένων 5 εργασίμων ημερών, τα ανωτέρω στη Γραμματεία του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου με έγγραφο στο οποίο δηλώνεται η αποδοχή ή όχι της επιλογής της Επιτροπής διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.

 

Το διοικητικό συμβούλιο στην αμέσως επόμενη, από την ημερομηνία υποβολής των ανωτέρω, συνεδρίασή του αποφασίζει για την κατακύρωση του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού και αποφαίνεται τελεσίδικα επί των τυχόν ενστάσεων.

 

Η Γραμματεία του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ενημερώνει τις Επιστημονικές Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας ή Εφορείες Αρχαιοτήτων εγγράφως επί της αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου εντός 3 εργάσιμων ημερών από της συνεδριάσεως του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

Η ανακοίνωση της κατακύρωσης του διαγωνισμού στον ανάδοχο διενεργείται από τη Γραμματεία της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία φροντίζει και για την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής στον διαγωνισμό στους έχοντες υποβάλλει προσφορά, πλην εκείνου στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

 

Η υποβολή της προσφοράς συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό, το ύψος της οποίας ορίζεται εκάστοτε στη σχετική προκήρυξη.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 13 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

14. Εάν ο πρόχειρος ή δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός αποβεί άγονος, επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Εάν και κατά τη δεύτερη φορά αποβεί άγονος τότε το διοικητικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναθέτει σε τριμελή επιτροπή την απευθείας προμήθεια.

 

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από έναν υπάλληλο του λογιστηρίου του Ταμείου και δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Ταμείου που υπηρετούν στο έργο και προτείνονται από την Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο 14 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

15. (πρώην 10) α. Δεν επιτρέπεται η προμήθεια ειδών που δεν συνάπτονται αμέσως με την εκτέλεση των έργων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η προμήθεια τέτοιων ειδών, μετά από σχετική έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου κατόπιν υποβολής σ' αυτό εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων με την οποία ζητείται, εξηγείται και δικαιολογείται η ανάγκη προμήθειας των ειδών αυτών.

 

β. Από τα υλικά που προμηθεύονται τα έργα, οι διαχειριστές καταχωρούν τα μη αναλώσιμα σε ειδικό βιβλίο με πλήρη στοιχεία και αριθμημένα. Ο αριθμός αναγράφεται και στο υλικό για να είναι δυνατός ο έλεγχος της προμήθειας. Τα υλικά που ενσωματώνονται στα εκτελούμενα έργα δεν καταχωρίζονται στο βιβλίο αλλά γίνεται ειδική έγγραφη ενσωμάτωσή τους, όπως προβλέπει η μελέτη του έργου που εκτελείται. Όταν χαθούν ή καταστραφούν υλικά συντάσσεται από το διαχειριστή και τον υπεύθυνο του έργου, πρωτόκολλο απώλειας ή καταστροφής.

 

γ. Τα μη αναλώσιμα υλικά που αγοράζονται για τις ανάγκες των συνεχιζόμενων έργων με δαπάνη του Ταμείου αποτελούν περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Την απόδοση λογαριασμού της πίστωσης συνοδεύουν, εκτός από τα δελτία εισαγωγής υλικών τα πρωτόκολλα παραλαβής των υλικών.

 

δ. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών δαπανών σ' ότι αφορά στην προμήθεια υλικών, εργασιών δε γίνεται ξεχωριστά για κάθε τμηματική απόδοση αλλά η συνολική ετήσια χρηματοδότηση θεωρείται ενιαία. Ως εκ τούτου ο ελεγκτής ανατρέχει υποχρεωτικά σε παλιότερες αποδόσεις δαπανών του έργου του αυτού έτους και αθροίζει τις δαπάνες που έγιναν για την προμήθεια του αυτού υλικού. Οι δαπάνες αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ορισμένο ποσό μετά το οποίο απαιτείται διενέργεια πρόχειρου ή τακτικού δημόσιου διαγωνισμού. Σε περίπτωση αδυναμίας τήρησης των όσων ορίζονται στην παράγραφο τούτη, απαραίτητη είναι η συνυποβολή με τα δικαιολογητικά έκθεσης του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την οποία να δικαιολογείται η μη τήρηση.

 

16. (πρώην 11) α. Οι εργαζόμενοι στα έργα ασφαλίζονται από το Ταμείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

β. Ο διαχειριστής καταβάλλει εγκαίρως στα αρμόδια Ταμεία τις πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν αναγνωρίζει την καταβολή προστίμων που οφείλονται σε αμέλεια των διαχειριστών.

 

γ. Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και το χαρτόσημο καταβάλλονται σύμφωνα με όσα ορίζονται εκάστοτε από τη νομοθεσία και μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

 

17. (πρώην 12) α. Οι Επιστημονικές Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας ή Προϊστάμενοι των οικείων Εφορειών που επιβλέπουν τα έργα, αποστέλλουν προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μηνός κατάσταση του πάσης φύσεως προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί εκτός έδρας τον επόμενο μήνα, εφόσον τα έξοδα μετακίνησης βαρύνουν το Ταμείο. Στην κατάσταση αναφέρεται ο σκοπός της μετακίνησης, η διάρκεια και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται σκόπιμη.

 

β. Τα έξοδα μετακίνησης και η ημερήσια αποζημίωση καθορίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του νόμου [Ν] 2019/1992 (ΦΕΚ 134/Α/1992), όπως ισχύει εκάστοτε.

 

Η χιλιομετρική αποζημίωση των μετακινουμένων με ιδιόκτητα μέσα καθορίζεται σύμφωνα με την 2028461/3353/0022/1993 (ΦΕΚ 355/Β/1993) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως ισχύει εκάστοτε.

 

Η εκτός έδρας αποζημίωση υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού με σύμβαση αορίστου ή υπαλλήλων του Ταμείου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, επιβαρύνεται με την πληρωμή χαρτοσήμου.

 

18. (πρώην 13) Ο μισθός ή το ημερομίσθιο του προσλαμβανόμενου από το Ταμείο για τις ανάγκες των έργων, είναι ο προβλεπόμενος στην ανάλογη σύμβαση εργασίας. Δεν επιτρέπεται καταβολή υψηλότερου μισθού ή ημερομισθίου πλην ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες δεν υπάρχει προσφορά εργασίας. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφασίζει τη χορήγηση υψηλότερου μισθού ή ημερομισθίου μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να προσελκύσει διάφορες ειδικότητες, απαραίτητες για το έργο, και όπου αυτές σπανίζουν.

 

19. (πρώην 14) Οι προσλαμβανόμενοι από το Ταμείο για τις ανάγκες των έργων χρησιμοποιούνται από τις Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας ή Εφορείες Αρχαιοτήτων, μέχρι της λήξεως της συμβάσεως και με ευθύνη των Επιστημονικών Επιτροπών, Ομάδων Εργασίας ή Εφορειών Αρχαιοτήτων απολύονται μετά την λήξη, εκτός αν γίνει νόμιμη παράταση, ανανέωση ή επαναπρόσληψη. Οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου λήγουν άμα τη λήξη του χρόνου με ευθύνη των Επιστημονικών Επιτροπών, Ομάδων Εργασίας ή Εφορειών Αρχαιοτήτων.

 

Κεφάλαιο Ε: Όργανα εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων

 

1. Διευθύνουσα Υπηρεσία ή Επιβλέπουσα Υπηρεσία για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων των οποίων η διαχείριση των πιστώσεων έχει ανατεθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ιδίως αναστηλώσεων, στερεώσεων, συντηρήσεων, διαμορφώσεων αρχαιολογικών χώρων μετασκευών, είναι το Τεχνικό Γραφείο της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων που επιβλέπει το έργο.

 

2. Το Τεχνικό Γραφείο της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων στελεχώνεται από μηχανικούς διπλωματούχους Ανωτάτων Σχολών, συντηρητές, τεχνολόγους μηχανικούς και αρχαιολόγους που είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που απασχολούνται στο έργο ή υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

3. Ο Προϊστάμενος του Τεχνικού Γραφείου ορίζεται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκ του προσωπικού που στελεχώνει το Τεχνικό Γραφείο, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.

 

4. Επιβλέποντες τα έργα ορίζονται τεχνικοί υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ή του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στο έργο ή ιδιώτες που προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό. Οι τελευταίοι προσλαμβάνονται μετά από πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

 

5. Προϊσταμένη αρχή είναι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων διευρυμένο με δύο ακόμη μέλη κατάλληλης ειδικότητας που προτείνονται από την Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων του έργου που εκτελείται.

 

6. Αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο για τα έργα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ορίζεται το Τεχνικό Συμβούλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα θέματα για έργα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων εισηγείται στο Συμβούλιο ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ενημέρωσή του από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και την Προϊσταμένη Αρχή των έργων του Ταμείου.

 

7. Για τις αιτήσεις θεραπείας που ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 1418/1984 ισχύουν ανάλογα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του προεδρικού διατάγματος 263/1987 (ΦΕΚ 127/Α/1987).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο Ε προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 1525/1997 απόφαση (ΦΕΚ 26/Β/1997) και τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

 

Κεφάλαιο ΣΤ: Το εργατοτεχνικό προσωπικό των έργων του ταμείου

 

1. Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται με συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως ωρομίσθιο προσωπικό.

 

2. Όταν από τις κείμενες διατάξεις απαιτείται προκήρυξη των θέσεων, αυτή συντάσσεται από την οικεία Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων.

 

Στην προκήρυξη αναφέρονται ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί.

 

Η επιλογή προσωπικού γίνεται από τις Επιστημονικές Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας ή Εφορείες Αρχαιοτήτων, τις προς τούτο οριζόμενες από αυτές Επιτροπές Επιλογής Προσωπικού ή από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, κατά τις κείμενες διατάξεις εκάστοτε.

 

3. Οι εργατοτεχνίτες με σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ωρομίσθιο προσλαμβάνονται με μία από τις αναφερόμενες στην επόμενη παράγραφο του άρθρου αυτού ειδικότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου και την κρίση της Επιτροπής Επιλογής Προσωπικού, η οποία κατά την επιλογή τους προσδιορίζει και την ειδικότητα με την οποία προσλαμβάνονται από τις προβλεπόμενες στη σχετική προκήρυξη της θέσης ειδικότητες.

 

Η Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού δύναται να προτείνει την πρόσληψη εργατοτεχνίτη με ειδικότητα ανώτερη της προβλεπόμενης στη σχετική προκήρυξη της θέσης, με πλήρη αιτιολόγηση της προτάσεώς της αυτής.

 

Η πρόταση αυτή τελεί, κατ' αρχήν, υπό την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων του έργου.

 

Επί του θέματος αυτού αποφαίνεται οριστικά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

 

4. Οι ειδικότητες εργατοτεχνικού προσωπικού είναι, κατά σειρά, οι ακόλουθες:

 

α. επικεφαλής συνεργείου

β. αρχιτεχνίτης

γ. ειδικευμένος τεχνίτης

δ. τεχνίτης

ε. βοηθός τεχνίτη

στ. ειδικευμένος εργάτης

 

5. Το προσωπικό αυτό μπορεί να εξελίσσεται σε ανώτερη ειδικότητα μόνον μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την οποία απαιτείται η υποβολή στην Επιστημονική Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας ή Εφορεία Αρχαιοτήτων ειδικής έκθεσης του άμεσου Προϊσταμένου του, μηχανικού ή αρχαιολόγου, σχετικά με το εάν ο συγκεκριμένος εργατοτεχνίτης δύναται να εξελιχθεί σε ανώτερη ειδικότητα, με βάση την εμπειρία και την τεχνική του κατάρτιση και απόδοση και τις ανάγκες του έργου. Ο χρόνος προϋπηρεσίας στο Ταμείο ή σε άλλη υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελεί καθεαυτό λόγω εξέλιξης.

 

Η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την εξέλιξη εργατοτεχνίτη κοινοποιείται στο διαχειριστή του έργου και στο Λογιστήριο και τη Γραμματεία του Ταμείου και ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου του επομένου έτους που ελήφθη η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής ή Ομάδας Εργασίας ή Προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

6. Το Προσωπικό με σύμβαση έργου ή σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας έως τριών ετών δεν εξελίσσεται.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο ΣΤ προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 57994/1998 απόφαση (ΦΕΚ 1240/Β/1998).

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 09-09-1993

 

Η Υπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.