Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Films αεροφωτογραφήσεων και ποιότητα αρνητικών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

4.1. Films

 

4.1.1 Τα films που θα χρησιμοποιηθούν για τις αεροφωτογραφήσεις πρέπει να είναι ασπρόμαυρα πανχρωματικά, με πάχος βάσης όχι μικρότερο από 0.1 mm. Η ελάχιστη διακριτική ικανότητα του φιλμ είναι συνάρτηση της κλίμακας της αεροφωτογραφίας και της απαιτούμενης διαχωριστικής ικανότητας στο έδαφος εφόσον συντρέχουν θετικά και οι λοιπές παράμετροι της φωτολήψης (ταχύτητα αεροπλάνου, ταχύτητα διαφράγματος φωτομηχανής, εξοπλισμός εμφάνισης κ.λ.π.). Για παράδειγμα εάν η απαιτούμενη διαχωριστική ικανότητα στο έδαφος, είναι 0,15 μ και η κλίμακα της αεροφωτογραφίας είναι 1:15000, τότε η διακριτική ικανότητα του φιλμ πρέπει να είναι 15/0.15 = 100 γραμμές ανά mm (100 LP/mm). Ο τύπος του φιλμ που θα χρησιμοποιηθεί προτείνεται από το μελετητή και εγκρίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, η οποία μπορεί να ζητήσει τη χρησιμοποίηση φιλμ υψηλότερης ανάλυσης ή/και άλλου συγκεκριμένου τύπου διαφορετικού από αυτόν που προτείνει ο μελετητής.

 

4.1.2 Τα γαλακτώματα των films που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι λεπτόκοκκα, πρόσφατης παραγωγής και καλά διατηρημένα.

 

4.2. Έκθεση

 

Η ταχύτητα διαφράγματος πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε να καλύπτει τις συνδυασμένες απαιτήσεις της ελάχιστης μετατόπισης των ειδώλων και του άριστου ανοίγματος των φακών για τις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού, ευαισθησίας του φιλμ, ταχύτητας πτήσης κ.λ.π. Η μετατόπιση των ειδώλων θα πρέπει να είναι μικρότερη από 30 mm.

 

4.3. Εμφάνιση και στέγνωμα

 

4.3.1 Ο χρησιμοποιούμενος για την εμφάνιση και το στέγνωμα εξοπλισμός πρέπει να είναι ικανός να εξασφαλίζει με σταθερότητα και συνέπεια την ποιότητα των αρνητικών, όπως ειδικότερα ορίζεται στην παράγραφο 4, χωρίς να προκαλεί παραμορφώσεις στο φιλμ.

 

4.3.2 Η εμφάνιση και το στέγνωμα των films πρέπει να γίνει χωρίς να επηρεαστεί η σταθερότητα των διαστάσεων. Σε κάθε αρνητικό, οι διαφορές των αποστάσεων μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους εικονοσημάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0.03% και οι διαφορές μεταξύ των μετρήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 0.08%.

 

4.3.3 Τα υπολείμματα σε θειικά άλατα που παραμένουν στο εμφανισμένο φιλμ δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 mgr/m².

 

4.3.4 Τα εμφανισμένα αρνητικά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κηλίδες, κενά, χαραγές, στίγματα, οπές και εν γένει από κάθε μηχανικό ή χημικό ελάττωμα που μειώνει την ποιότητά τους.

 

4.3.5 Ο εξοπλισμός και η εν γένει τεχνολογία εμφάνισης των films θα πρέπει να έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

4.4. Ποιότητα εικόνας των αρνητικών

 

4.4.1 Η πυκνότητα και η αντίθεση (contrast) όλων των αρνητικών πρέπει να είναι ανάλογη με τη διαβάθμιση του χαρτιού που διατίθεται στο εμπόριο, εξασφαλίζοντας τιμές των λογαρίθμων στην περιοχή έκθεσης μεταξύ 0.5 και 1.7, με σκοπό να μπορούν να εκτυπώνονται όλοι οι τόνοι σκιάς και φωτός.

 

4.4.2 Η πυκνότητα του γαλακτώματος στα αρνητικά, που μετρείται σε περιοχή που δεν έχει εκτεθεί σε οποιοδήποτε φωτισμό, πρέπει να είναι μικρότερη από 0.2. Εάν το φιλμ είναι υπολογισμένο σε ταχύτητα μεγαλύτερη από 250 EAFS, τότε η πυκνότητα του γαλακτώματος μπορεί να φθάσει μέχρι 0.4.

 

4.4.3 Η ωφέλιμη ελάχιστη λεπτομέρεια σκιάς, κανονικά δεν πρέπει να έχει πυκνότητα μικρότερη από 0.2 πάνω από τη βάση συν το fog, εκτός από τα άκρα υπερευρυγωνίων φωτογραφιών, όπου είναι ανεκτή πυκνότητα 0.1.

 

4.4.4 Η μέγιστη πυκνότητα σε ωφέλιμες επιφάνειες των αρνητικών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 πάνω από τη βάση συν το fog, εκτός από μικρές περιοχές μεγάλης ανάκλασης, όπου η παραπάνω πυκνότητα μπορεί να φθάσει το 2.0. Επίσης είναι ανεκτές εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες το ηλιακό φως ανακλάται σε επιφάνειες υψηλής ανακλαστικής ικανότητας.

 

4.4.5 Όλα τα ενδεικτικά σημεία θα πρέπει να φαίνονται με ευκρίνεια επάνω σε όλα τα αρνητικά.

 

4.4.6 Τα χαρακτηριστικά της φωτομηχανής θα πρέπει να είναι ευανάγνωστα σε όλα τα αρνητικά.

 

4.4.7 Οι αρχικές μετρήσεις ευαισθησίας θα πρέπει να εκτυπώνονται σε κάθε φιλμ.

 

4.5. Φωτογραφικά προϊόντα

 

4.5.1 Για την ανεύρεση των σχετικών θέσεων όλων των φωτογραφιών που έχουν ληφθεί, συντάσσεται διάγραμμα στο οποίο σημειώνονται οι θέσεις και οι αριθμοί ικανού πλήθους φωτογραφιών (φωτοδιάγραμμα). Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας μπορεί να ζητήσει επίσης αναλυτικό φωτοευρετήριο με βάση εγγραφές που γίνονται στα περιθώρια των φωτογραφιών, υποδεικνύοντας τις λεπτομέρειες του τρόπου σύνταξής του. Τα φωτοδιαγράμματα και τα φωτοευρετήρια πρέπει να περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

 

αναφορά του βασικού χάρτη οργάνωσης της φωτογράφισης,
εντοπισμός της περιοχής,
κλίμακα φωτογραφιών,
τύπος φωτομηχανής και εστιακή απόσταση,
ταυτότητα αναδόχου,
αριθμός του φιλμ στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής,
αριθμοί των φωτογραφιών.

 

4.5.2 Τα αρνητικά εκτυπώνονται σε χαρτί, τον τύπο του οποίου υποδεικνύει η αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

4.5.3 Τα διαθετικά πρέπει να εκτυπωθούν σε άριστης ποιότητας φιλμ, με πάχος βάσης όχι μικρότερο από 0.1 mm. Τα αντίγραφα των αρνητικών, εφόσον ζητηθούν γίνονται σε φιλμ σταθερής βάσης με την κατά το δυνατόν πλησιέστερη προς το πρωτότυπο αναπαραγωγή της κατανομής των πυκνοτήτων.

 

4.6. Τεκμηρίωση

 

4.6.1 Στην αρχή και στο τέλος καθενός από τα films που χρησιμοποιήθηκαν αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:

 

αρχή ή τέλος, αναλόγως,
αριθμός σύμβασης ή / και ονομασία περιοχής,
αριθμός του φιλμ,
χρονική περίοδος φωτογράφισης,
ονομαστική κλίμακα φωτογραφιών,
τύπος φωτομηχανής,
εστιακή απόσταση φακού.

 

4.6.2 Σε κάθε αρνητικό, εκτός από τον χαρακτηριστικό αύξοντα αριθμό του, πρέπει να φαίνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

 

ταυτότητα αναδόχου,
αριθμός σύμβασης ή / και ονομασία περιοχής,
αριθμός φιλμ και αριθμός φωτογραφίας,
χρονική περίοδος φωτογράφισης,
υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας ή την επιφάνεια του εδάφους,
ονομαστική κλίμακα φωτογραφίας,
εστιακή απόσταση φακού.

 

4.6.3 Κάθε εμφανισμένο φιλμ τοποθετείται σε μεταλλικό ή πλαστικό κουτί, στην εξωτερική επιφάνεια του οποίου αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

 

αριθμός σύμβασης ή/και ονομασία περιοχής,
το μέρος του έργου ή τα μέρη έργων και η περιοχή ή οι περιοχές των οποίων η φωτογράφιση περιέχεται στο φιλμ,
χρονική περίοδος φωτογράφισης,
αριθμοί λωρίδων και αριθμοί φωτογραφιών,
ονομαστική κλίμακα φωτογραφιών,
τύπος φωτομηχανής,
εστιακή απόσταση φακού.

 

4.6.4 Μέσα σε κάθε κουτί της προηγουμένης παραγράφου τοποθετείται τεύχος με σύντομη τεχνική έκθεση, η οποία περιέχει τις παρακάτω πληροφορίες:

 

ταυτότητα αναδόχου,
αριθμός του φιλμ,
τύπος και αριθμός φωτομηχανής, τύπος, αριθμός και εστιακή απόσταση φακού,
τύπος και αριθμός φίλτρου,
τύπος φιλμ και κωδικός αριθμός του γαλακτώματος,
άνοιγμα φακού και χρόνος έκθεσης,
αριθμός διαδρομής ή διαδρομών και διεύθυνση πτήσεως,
χρονική περίοδος φωτογράφισης,
τύπος αεροσκάφους και ονομασία,
ονόματα πιλότων, ναυτίλου και φωτογράφου,
τοπική ώρα έναρξης και λήξης κάθε διαδρομής,
αριθμοί όλων των περιεχομένων στο φιλμ φωτογραφιών,
το πραγματικό υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας,
ονομαστική κλίμακα των φωτογραφιών,
καιρικές συνθήκες, είδος νέφωσης, πυκνότητα αχλής, ένταση αναταράξεων,
ημερομηνία εμφάνισης,
τρόπος εμφάνισης,
εμφανιστής που χρησιμοποιήθηκε και αραίωσή του,
χρόνος και θερμοκρασία του εμφανιστή ή ταχύτητα μεταφοράς του φιλμ,
μήκος του εμφανισμένου φιλμ,
γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

 

4.7. Υλικό που θα παραδοθεί

 

Ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας όλα τα φωτογραφικά προϊόντα της παραγράφου 4.5, τεκμηριωμένα και συσκευασμένα σύμφωνα με την παράγραφο 4.6.

 

4.8. Έλεγχος και παραλαβή του υλικού

 

Το φωτογραφικό υλικό ελέγχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτού του κεφαλαίου και γενικότερα σύμφωνα με τους κανόνες της φωτογραμμετρικής επιστήμης και της φωτογραφικής τέχνης, πριν από την παραλαβή του από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Στην περίπτωση κατά την οποία μέρος ή το σύνολο του φωτογραφικού υλικού κριθεί ακατάλληλο από τριμελή επιτροπή που ορίζεται με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και αποτελείται από ανωτέρους υπαλλήλους του, ο ανάδοχος οφείλει να επαναλάβει την αντίστοιχη εργασία.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.