Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Ορθοφωτοχάρτες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

7.1. Γενικά

 

Είναι δυνατόν, κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, ως υπόβαθρο για τη σύνταξη κτηματογραφικών διαγραμμάτων, να χρησιμοποιηθούν ορθοφωτοχάρτες υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο.

 

7.1.1 Η αναλογία κλιμάκων μεταξύ αεροφωτογραφίας και ορθοφωτοχάρτη πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1:2,5 και 1:6.

 

7.1.2 Τα ψηφιακά αρχεία και τα μέσα μεταφοράς αυτού του άρθρου πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του παραρτήματος Α.

 

7.1.3 Η κατασκευή ορθοφωτοχάρτη, ακολουθεί τα παρακάτω στάδια εργασιών:

 

σάρωση και ψηφιοποίηση αεροφωτογραφιών,
απόλυτος προσανατολισμός αεροφωτογραφιών,
δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους,
κατασκευή ορθοφωτογραφιών,
κατασκευή ορθοφωτομωσαϊκού,
προσθήκη χαρτογραφικών πληροφοριών,
εκτύπωση ορθοφωτοχάρτη.

 

7.2. Σάρωση

 

7.2.1 Η σάρωση πρέπει να γίνεται, εφόσον είναι δυνατόν, στα αρνητικά των αεροφωτογραφιών ή στα διαθετικά, εάν τα αρνητικά δεν είναι διαθέσιμα. Σάρωση αεροφωτογραφιών σε χαρτί δεν επιτρέπεται.

 

7.2.2 Ο σαρωτής πρέπει να είναι επίπεδος, με ενεργό επιφάνεια που να υπερκαλύπτει την επιφάνεια της αεροφωτογραφίας.

 

Η πρωτογενής χωρική ανάλυση του σαρωτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 dpi ή 25 μm ανά pixel και η γεωμετρική του ακρίβεια να είναι καλύτερη από το ήμισυ της απαιτούμενης ανάλυσης σάρωσης. Πριν από τη σάρωση πρέπει να γίνεται έλεγχος και ρύθμιση της συσκευής.

 

7.2.3 Η ανάλυση σάρωσης των αεροφωτογραφιών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το μέγεθος του Pixel στο έδαφος να είναι μικρότερο από το 30% της απαιτούμενης γεωμετρικής ακρίβειας του ορθοφωτοχάρτη, εφόσον χρησιμοποιηθούν για τη σάρωση τα αρνητικά ή διαθετικά των αεροφωτογραφιών. Εννοείται ότι η παραπάνω ανάλυση πρέπει να επιτυγχάνεται άμεσα από τον ψηφιοποιητή, δηλαδή χωρίς μεθόδους παρεμβολής σημείων. Η αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας μπορεί κατά περίπτωση να ορίζει και μεγαλύτερη ανάλυση σάρωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες αργότερα και για άλλους σκοπούς.

 

7.3. Απόλυτος προσανατολισμός αεροφωτογραφιών

 

7.3.1 Τα σημεία προσαρμογής ζεύγους (φωτοσταθερά) προσδιορίζονται από αναλυτικό αεροτριγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτογραμμετρικά συστήματα μεγάλης ακρίβειας. Ο αναλυτικός αεροτριγωνισμός εκτελείται με ειδικά προγράμματα που χρησιμοποιούν μια από τις γνωστές μεθόδους επίλυσης και συνόρθωσης κατά συγκροτήματα (block), όπως είναι η συνόρθωση ανεξαρτήτων μοντέλων, η συνόρθωση κατά δέσμες, ή άλλη μέθοδος, που θα προταθεί από τον μελετητή και θα γίνει αποδεκτή από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Σε κάθε μοντέλο πρέπει να μετρούνται τουλάχιστον έξη (6) σημεία σύνδεσης, τα οποία μετά τις συνορθώσεις θα λάβουν συντεταγμένες Χ, Υ, Ζ στο σύστημα αναφοράς. Στην περίπτωση μικρού αριθμού μοντέλων είναι δυνατό να μη γίνει αεροτριγωνισμός και η προσαρμογή των φωτοζευγών να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια 4 φωτοσταθερών ανά φωτοζεύγος, τα οποία προσδιορίζονται με μετρήσεις στο ύπαιθρο.

 

Ανεξάρτητα από τον τρόπο προσδιορισμού, τα μέσα τετραγωνικά σφάλματα κατά x, y και z τα εναπομένοντα σφάλματα (υπόλοιπα) σε κάθε φωτοσταθερό πρέπει να είναι μικρότερα από το 50% του απαιτούμενου επιπέδου ακρίβειας για το 90% των σημείων, ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό 10% τα εναπομένοντα σφάλματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το επίπεδο ακριβείας.

 

7.3.2 Ο αεροτριγωνισμός μπορεί να γίνει και σε αεροφωτογραφίες μικρότερης κλίμακας από την κλίμακα των αεροφωτογραφιών απόδοσης ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

7.3.3 Με έγκριση της Υπηρεσίας τα φωτοσταθερά μπορούν να ληφθούν με ψηφιοποίηση πολύ ευδιάκριτων σημείων σε υφιστάμενους χάρτες, κλίμακας τουλάχιστον διπλάσιας αυτής του τελικού ορθοφωτοχάρτη.

 

7.4. Ψηφιακό μοντέλο εδάφους (DTM)

 

7.4.1 Οι πληροφορίες του DTM συλλέγονται με τη μορφή συντεταγμένων Χ, Υ, Ζ σε κόμβους με διάταξη κάναβου από ένα στερεοσκοπικό μοντέλο αεροφωτογραφιών. Το μέγεθος του κάναβου συλλογής των στοιχείων DTM εξαρτάται από την κλίμακα της αεροφωτογραφίας, τη διαμόρφωση εδάφους (πεδινό, ορεινό, πτυχωμένο ή μη κ.λ.π.) και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία του DTM. Ορίζεται πάντως ότι το μέγεθος του κάναβου συλλογής στοιχείων DTM στην αεροφωτογραφία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχεί σε 2,0 cm στην κλίμακα του ορθοφωτοχάρτη για κλίμακες 1:1000 και 1:2000 και σε 1,5 cm για κλίμακες 1:5000 και 1:10000. Επίσης είναι απαραίτητο να συλλέγονται χαρακτηριστικά υψόμετρα σε εξάρσεις ή βαθιά σημεία του εδάφους και σε γραμμές απότομης αλλαγής κλίσεων (καταπτώσεις κ.λ.π.).

 

7.4.2 Οι πληροφορίες του DTM επιτρέπεται να έχουν προέλθει από στερεοζεύγη αεροφωτογραφιών κλίμακας μικρότερης από εκείνη των αεροφωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του ορθοφωτοχάρτη.

 

7.4.3 Η παραγωγή του DTM είναι δυνατόν να γίνει με ψηφιοποίηση καμπυλών και υψομετρικών σημείων υφισταμένων χαρτών, κλίμακας μεγαλύτερης από το διπλάσιο της κλίμακας του ορθοφωτοχάρτη. Η χρησιμοποίηση άλλων κλιμάκων υφισταμένων διαγραμμάτων γίνεται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και γενικά πρέπει να αποφεύγεται, κυρίως όταν η ορθοφωτογραφία που θα παραχθεί χρησιμοποιείται για ψηφιοποίηση μονοεικονικά στην οθόνη. Πάντως εάν χρησιμοποιηθούν παλαιότεροι χάρτες, η ψηφιοποίηση θα γίνει κατά μήκος υψομετρικών καμπυλών, με τελική παραγωγή σημείων σε αποστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7.4.1. Για την επίτευξη αυτών των αποστάσεων επιτρέπεται η γραμμική παρεμβολή υψομετρικών σημείων.

 

7.4.4 Επιτρέπεται η παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους, με αυτοματοποιημένες μεθόδους (αυτόματη συσχέτιση σημείων στερεοζεύγους), εφόσον υπάρχει δυνατότητα συστηματικής διόρθωσης των λαθών και εφόσον χρησιμοποιούνται προγράμματα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και σε αστικές περιοχές. Για την εφαρμογή της μεθόδου απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

7.5. Παραγωγή ορθοφωτογραφίας

 

7.5.1 Για την παραγωγή της ορθοφωτογραφίας εφαρμόζεται η μέθοδος της διακριτής αναγωγής, δηλαδή γίνεται η παραγωγή ομάδας στοιχείων της εικόνας ή επιφανειών πολυγώνων.

 

7.5.2 Για τη δημιουργία νέου pixel, με σκοπό τη χρωματική εξομάλυνση της ορθοεικόνας πρέπει να χρησιμοποιείται γραμμική ή κυβική παρεμβολή για τις ασπρόμαυρες εικόνες και κυβική παρεμβολή για τις έγχρωμες.

 

7.5.3 H ένωση των ορθοφωτογραφιών για την παραγωγή του ορθοφωτομωσαϊκού γίνεται όσο είναι δυνατόν κατά μήκος φυσικών ή τεχνητών ορίων.

 

7.5.4 Διορθώσεις φωτεινότητας και κοντράστ των εικόνων που απαρτίζουν το φωτομωσαϊκό, γίνονται με βάση την εικόνα που παρουσιάζει τα καλύτερα ραδιομετρικά χαρακτηριστικά. Η ποιότητα των διορθώσεων ελέγχεται στις συγκολλήσεις των εικόνων, όπου δεν πρέπει να παρουσιάζονται εμφανείς διαφορές.

 

7.5.5 Στην περίπτωση που παρουσιάζονται ασυμφωνίες στα όρια των συγκολλήσεων, θα πρέπει να γίνονται οι αναγκαίες γεωμετρικές διορθώσεις. Οι διορθώσεις πρέπει να είναι τοπικές και να μην επηρεάζουν τη γενικότερη γεωμετρία των φωτοεικόνων.

 

7.6. Παραγωγή ορθοφωτοχάρτη

 

7.6.1 Οι ορθοφωτοχάρτες αποτελούνται από ορθοφωτομωσαϊκά στις διαστάσεις της εγκεκριμένης για την αντίστοιχη κλίμακα πινακίδας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Στα ορθοφωτομωσαϊκά πρέπει να προστεθεί κάναβος συντεταγμένων, υπόμνημα και γραμμικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται στο φωτομωσαϊκό και εκτυπώνονται με λευκή ή μαύρη γραμμή.

 

7.6.2 Ο ορθοφωτοχάρτης πρέπει να απεικονίζει όλες τις τοπογραφικές και άλλες λεπτομέρειες που φαίνονται στις φωτογραφίες και αναφέρονται στο άρθρο 6 του Κεφαλαίου 4. Επιπλέον πρέπει να απεικονίζει τα φωτοσταθερά.

 

7.6.3 Η εκτύπωση του ορθοφωτοχάρτη που θα παραδοθεί από τον ανάδοχο γίνεται σε απλό ink jet plotter. Η εκτύπωση του τελικού ορθοφωτοχάρτη θα γίνει από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

7.6.4 Η ακρίβεια του ορθοφωτοχάρτη ελέγχεται με βάση τα κριτήρια ακρίβειας που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κεφαλαίου 4.

 

7.7. Υλικό που θα παραδοθεί

 

Ο μελετητής οφείλει να παραδώσει στον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας τα παρακάτω στοιχεία:

 

7.7.1 Το ψηφιακό μοντέλο εδάφους της παραγράφου 7.4 που χρησιμοποιήθηκε.

 

7.7.2 Τις συντεταγμένες των φωτοσταθερών που χρησιμοποιήθηκαν για τον απόλυτο προσανατολισμό, καθώς και των σημείων σύνδεσης των μοντέλων, σύμφωνα με την παράγραφο 7.3.

 

7.7.3 Τα ψηφιακά αρχεία των ορθοφωτοχαρτών (raster και vector)

 

7.7.4 Τις αεροφωτογραφίες (αρνητικά ή διαθετικά) που χρησιμοποιήθηκαν.

 

7.7.5 Τις πινακίδες (φύλλα) του ορθοφωτοχάρτη τυπωμένες μέσω απλού ink jet plotter, και το αρχείο εκτύπωσης.

 

7.8. Έλεγχος και παραλαβή των ορθοφωτοχαρτών

 

Ο έλεγχος και η παραλαβή των ορθοφωτοχαρτών γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κεφαλαίου 4.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.