Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Τοπογραφικά υπόβαθρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

4.1. Αστικές - περιαστικές περιοχές

 

Η σύνταξη των ψηφιακών κτηματολογικών διαγραμμάτων σε αστικές και περιαστικές περιοχές θα στηριχτεί σε τοπογραφικά υπόβαθρα κλίμακας 1:1.000, τα οποία κατά την κρίση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, και ύστερα από πρόταση του αναδόχου μπορεί να είναι (εναλλακτικά):

 

(α) φωτογραμμετρικά διαγράμματα, σε ψηφιακή μορφή,

 

(β) τοπογραφικά διαγράμματα που θα συνταχθούν από τον μελετητή με επίγειες τοπογραφικές μεθόδους, σε ψηφιακή μορφή,

 

(γ) υπάρχοντα αξιόπιστα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία έχουν συνταχθεί με επίγειες ή με φωτογραμμετρικές μεθόδους,

 

(δ) υπάρχοντα αξιόπιστα κτηματογραφικά διαγράμματα, που συντάχτηκαν στα πλαίσια συναφών δραστηριοτήτων (π.χ. πράξεις εφαρμογής της ΕΠΑ).

 

Τα διαγράμματα των περιπτώσεων (γ) και (δ) θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή σύμφωνα με το παράρτημα Α των τεχνικών προδιαγραφών.

 

4.2. Αγροτικές περιοχές

 

Η σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμάτων σε αγροτικές περιοχές θα στηριχθεί, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους και τα διατιθέμενα στοιχεία, σε τοπογραφικά υπόβαθρα κλίμακας 1:5.000, τα οποία μπορεί, κατά την κρίση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, και ύστερα από πρόταση του αναδόχου να είναι (εναλλακτικά):

 

(α) φωτογραμμετρικά διαγράμματα σε ψηφιακή μορφή,

 

(β) ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες,

 

(γ) υπάρχοντα αξιόπιστα τοπογραφικά διαγράμματα,

 

(δ) υπάρχοντα αξιόπιστα κτηματογραφικά διαγράμματα.

 

Τα διαγράμματα των περιπτώσεων (γ) και (δ) θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή σύμφωνα με το παράρτημα Α των τεχνικών προδιαγραφών.

 

4.3. Λοιπές περιοχές

 

Η σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμάτων στις λοιπές περιοχές θα στηριχτεί σε τοπογραφικά υπόβαθρα κλίμακας 1:10.000 ή 1:20.000, τα οποία μπορεί, κατά την κρίση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και ύστερα από πρόταση του αναδόχου να είναι (εναλλακτικά):

 

(α) φωτογραμμετρικά διαγράμματα (χάρτες) σε ψηφιακή μορφή,

 

(β) ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες,

 

(γ) υπάρχοντα αξιόπιστα τοπογραφικά διαγράμματα (χάρτες)

 

(δ) υπάρχοντα αξιόπιστα κτηματογραφικά διαγράμματα (χάρτες)

 

Τα διαγράμματα των περιπτώσεων (γ) και (δ) θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή σύμφωνα με το παράρτημα Α των τεχνικών προδιαγραφών.

 

4.4. Ένταξη των υποβάθρων στο σύστημα αναφοράς

 

Ανεξαρτήτως του τρόπου σύνταξής τους τα τοπογραφικά υπόβαθρα θα πρέπει να είναι ενταγμένα (εναλλακτικά):

 

(α) απευθείας στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς του Κεφαλαίου 1,

 

(β) στο υπάρχον μόνιμο τοπογραφικό δίκτυο ακριβείας της περιοχής, τα στοιχεία του οποίου θα χορηγηθούν στον μελετητή από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας,

 

(γ) σε τοπογραφικό δίκτυο ακριβείας που θα ιδρυθεί από τον μελετητή ύστερα από έγκριση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, παράλληλα με τις εργασίες κτηματογράφησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές του Κεφαλαίου 2.

 

Τα κτηματογραφικά διαγράμματα αστικών και περιαστικών περιοχών του Εθνικού Κτηματολογίου γενικώς δεν περιέχουν υψομετρικά στοιχεία, παρά μόνον επιλεκτικά όπως π.χ. σε διασταυρώσεις οδών και σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

Τα κτηματολογικά διαγράμματα αγροτικών και λοιπών περιοχών περιέχουν γενικευμένα υψομετρικά στοιχεία, τα οποία εκφράζονται μέσω ισοϋψών καμπυλών με μεγάλη ισοδιάσταση και μέσω των υψομέτρων μικρού αριθμού μεμονωμένων σημείων. Τα υψόμετρα των ισοϋψών καμπυλών και των υψομετρικών σημείων των κτηματολογικών διαγραμμάτων αγροτικών και άλλων περιοχών πρέπει να είναι ενταγμένα στο υψομετρικό δίκτυο του άρθρου 4 του Κεφαλαίου 1.

 

4.5. Τρόπος εργασίας

 

Ο μελετητής υποχρεούται να εφαρμόζει τις κατάλληλες μεθόδους και να χρησιμοποιεί εξοπλισμό, υλικά και τεχνικές που επαρκούν για την επίτευξη των τοπογραφικών ακριβειών και της αξιοπιστίας των άλλων πληροφοριών που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του κτηματολογίου και τη χρησιμοποίησή του ως υποβάθρου για την ίδρυση βάσεων δεδομένων που χρησιμεύουν σε άλλες εφαρμογές. Η επίγεια αποτύπωση μπορεί να γίνεται με τη χρήση θεοδόλιχου, μετροταινίας, οπτικοηλεκτρικών συστημάτων, ή δορυφορικής τεχνολογίας (GPS ή άλλα μέσα), εφόσον εξασφαλίζει τις απαιτούμενες ακρίβειες. Το προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει ο μελετητής πρέπει να είναι πεπειραμένο στις εργασίες που θα του ανατεθούν. Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μαθητευόμενοι με την προϋπόθεση ότι θα καθοδηγούνται από πεπειραμένα στελέχη.

 

4.6. Εποπτεία

 

Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας μέσω των Υπηρεσιών του εποπτεύει την εργασία του μελετητή κατά την εξέλιξή της και μπορεί να ζητήσει γραπτές περιγραφές των τεχνικών του εξοπλισμού και του προσωπικού που χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε στάδιό της.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.