Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 8

Άρθρο 8: Κτηματολογικά διαγράμματα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

8.1. Σχεδίαση

 

Τα κτηματογραφικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί στο πεδίο και όσα απαιτούνται από τα τοπογραφικά μεταφέρονται επί του αρχικού διαγράμματος που είναι σε ψηφιακή μορφή. Όλα τα γεωτεμάχια θα πρέπει να είναι κλειστά πολύγωνα. Αυτό ισχύει και για τους κάθε μορφής κοινόχρηστους χώρους, την παραλία, τον αιγιαλό, τα ρέματα, τα ποτάμια και τις λίμνες. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στην κτηματογραφηθείσα έκταση επιφάνεια η οποία δεν θα θεωρείται γεωτεμάχιο. Τα όρια των γεωτεμαχίων (μάντρες, ξερολιθιές,φράχτες, συρματοπλέγματα κ.λ.π.), συμβολίζονται με συνεχή γραμμή. Σε όλες τις γωνίες και τα σημεία αλλαγής διεύθυνσης των οριογραμμών των ιδιοκτησιών (κόμβοι) θα τοποθετούνται κυκλίσκοι. Όπου υπάρχουν καμπύλα τμήματα θα τοποθετούνται κυκλίσκοι στην αρχή, στο τέλος και στο μέσον του τμήματος. Τα κτηματολογικά διαγράμματα συμπληρώνονται και με τους κτηματολογικούς αριθμούς. Σε κάθε γεωτεμάχιο αναγράφεται ο τριψήφιος αριθμός που έχει το γεωτεμάχιο μέσα στην κτηματολογική ενότητα. Σε κάθε κτηματολογική ενότητα αναγράφεται ο διψήφιος αριθμός που έχει η κτηματολογική ενότητα μέσα στον κτηματολογικό τομέα του δήμου ή της κοινότητας.

 

Τα σημεία των ιδιοκτησιών στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι κυκλίσκοι καταχωρούνται στη βάση με αύξοντα αριθμό ανά ενότητα και τις συντεταγμένες τους. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται υφιστάμενα διαγράμματα σε ψηφιακή μορφή γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία τους, ώστε να αποκτήσουν τη μορφή και το περιεχόμενο που περιγράφεται παραπάνω. Το χρησιμοποιούμενο λογισμικό θα πρέπει να είναι σύμφωνο ή να μετατραπεί σε συμβατό με εκείνο που προβλέπουν οι προδιαγραφές του παραρτήματος Α. Εάν τα διαγράμματα δεν είναι σε ψηφιακή μορφή τότε μετατρέπονται σε ψηφιακά σύμφωνα με τις ίδιες προδιαγραφές. Με βάση τα ψηφιοποιημένα όρια υπολογίζονται και αρχειοθετούνται τα εμβαδά των γεωτεμαχίων που αντιστοιχούν στους κωδικούς αριθμούς τους.

 

8.2. Γεωμετρική ακρίβεια

 

Τα τοπογραφικά υπόβαθρα, όπως και τα τελικά κτηματολογικά διαγράμματα που προκύπτουν από αυτά, πρέπει να απεικονίζουν τις τοπογραφικές και τις κτηματογραφικές λεπτομέρειες με ανεκτή για τις ανάγκες του κτηματολογίου γεωμετρική ακρίβεια, η οποία ελέγχεται ως προς τα σφάλματα στην αποτύπωση ευκρινών και καλά προσδιορισμένων στο έδαφος σημείων. Ο έλεγχος αφορά τις θέσεις σημείων λεπτομερειών σε σχέση με το σύστημα αναφοράς, καθώς και τις σχετικές θέσεις των σημείων λεπτομερειών μεταξύ τους. Είναι δειγματοληπτικός και στηρίζεται στη σύγκριση μεγεθών (συντεταγμένων, αποστάσεων και υψομετρικών διαφορών) που προέρχονται από το ψηφιακό αρχείο αφενός και από άμεσες μετρήσεις που εκτελούνται στο πεδίο αφετέρου. Οι διαφορές μεταξύ των ψηφιακών και των μετρημένων στο πεδίο μεγεθών (αποκλίσεις-u0) πρέπει να ακολουθούν κατά προσέγγιση κανονική κατανομή. Τα όρια των μεγίστων τιμών των αποκλίσεων (ανοχές-u0), έχουν οριστεί από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, ανάλογα με την κατηγορία του διαγράμματος (κλίμακα αποτύπωσης) και περιέχονται στο σχετικό πίνακα αυτής της παραγράφου. Εάν ο αριθμός των μετρήσεων ελέγχου είναι μεγαλύτερος από 100, τότε ο αριθμός των αποκλίσεων που υπερβαίνουν τη μέγιστη απόκλιση (ανοχή) πρέπει να είναι το πολύ ίσος με το 4% των μετρήσεων ελέγχου. Εάν ο αριθμός των μετρήσεων ελέγχου είναι μικρότερος από 100, τότε ο αριθμός των αποκλίσεων που υπερβαίνουν τα ανεκτά όρια, πρέπει να κατανέμεται ως εξής, ανάλογα με το πλήθος των μετρήσεων ελέγχου:

 

πλήθος μετρήσεων: 0-19, 20-49, 50-99, ≥100

αποκλίσεις εκτός ορίων: 1, 2, 3, 4%

 

Μετά την απόρριψη των εκτός ορίων αποκλίσεων, υπολογίζεται το μέσο τετραγωνικό σφάλμα m αυτών που απομένουν. Το σφάλμα αυτό πρέπει να είναι μικρότερο από το επιτρεπτό m0 το οποίο υπολογίζεται από τον εμπειρικό τύπο:

 

a.71154.95

 

όπου n είναι το πλήθος των μετρήσεων ελέγχου και Q είναι συντελεστής που δίδεται στον παρακάτω πίνακα, χωριστά για τον οριζοντιογραφικό και χωριστά για τον υψομετρικό έλεγχο.

 

Οριζοντιογραφικός έλεγχος

Υψομετρικός έλεγχος

υψομετρικά σημεία

ισοϋψείς καμπύλες

κατηγορία διαγράμματος

κλίμακα σχεδίασης

ανοχή u0

συντελεστής Q

ανοχή u0

συντελεστής Q

ανοχή u0

συντελεστής Q

Α

1:200

6 cm

2.5 cm

3 cm

1 cm

25 cm

10 cm

Β

1:500

15

6

5

2

30

20

Γ

1:1000

30

12

13

5

75

30

Δ

1:2000

60

24

25

10

1 m

40

Ε

1:5000

1.5 m

60

50

20

u0≥1

Q≥40

Ζ

1:10000

3.0

1.2 m

u0≥50

Q≥20

 

 

Η

1:20000

u0≥3.0

Q≥1.2

 

 

 

 

 

Οι δύο πρώτες κατηγορίες διαγραμμάτων του πίνακα (κλίμακες 1:200 και 1:500), πρέπει να βασίζονται σε τοπογραφικά δίκτυα ακριβείας. Εάν το σχέδιο που ελέγχεται δεν είναι σε ψηφιακή μορφή, τότε αντί για τα ψηφιακά δεδομένα χρησιμοποιούνται τα γραφικά, τα οποία λαμβάνονται με ανάγνωσή τους στο διάγραμμα.

 

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ελαττωθούν στο ελάχιστο τα σφάλματα ανάγνωσης. Προς τούτο όταν ολοκληρωθούν οι γραφικές μετρήσεις όλων των αποστάσεων που ελέγχονται, επαναλαμβάνεται η εργασία με σκοπό να γίνουν τελικά δύο μη διαδοχικές (ανεξάρτητες) και ισοβαρείς εκτιμήσεις του ιδίου μεγέθους. Εάν η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τιμών είναι μικρότερη από 0,2 mm στην κλίμακα του διαγράμματος, τότε η μέση τιμή τους αποτελεί τη γραφική τιμή του μετρούμενου μεγέθους. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνεται η γραφική μέτρηση μέχρις ότου ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.