Απόφαση 8243/91 - Άρθρο pb

Παράρτημα Β: Μέθοδος αναφοράς για τον έλεγχο της τήρησης της οριακής τιμής σημειακών εκπομπών αμιάντου στην ατμόσφαιρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η μέθοδος που επιλέγεται είναι μία σταθμική, κατάλληλη για τη μέτρηση της συνολικής ποσότητας σκόνης, που εκπέμπεται μέσω του συστήματος απαγωγής. Η δειγματοληψία πρέπει να γίνεται πριν από οποιαδήποτε αραίωση της προς μέτρηση ροής.

 

Η οριακή τιμή της παραγράφου 3 εδάφιο α, του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης μετρείται λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της περιεκτικότητας της σκόνης σε αμίαντο. Η περιεκτικότητα αυτή μπορεί είτε να μετρείται, είτε να υπολογίζεται. Όπου απαιτείται μέτρηση της περιεκτικότητας, η μέτρηση αυτή πρέπει να γίνεται κατ' αρχήν κάθε 6 μήνες. Εάν μελλοντικά διαπιστωθεί, ότι η εν λόγω περιεκτικότητα δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες διακυμάνσεις, η συχνότητα μέτρησής της μπορεί να μειωθεί ύστερα από σχετική έγκριση της αρμόδιας για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αρχής, που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης. Εάν δεν εκτελούνται περιοδικές μετρήσεις για τον έλεγχο της περιεκτικότητας της σκόνης σε αμίαντο, τότε η αναφερθείσα προηγουμένως οριακή τιμή συγκέντρωσης ισχύει για το σύνολο της εκπεμπόμενης σκόνης.

 

Η οριακή τιμή συγκέντρωσης (0,1 mg/Ν m3) πρέπει να προκύπτει ως αριθμητικός μέσος όρος τουλάχιστον δύο αντιπροσωπευτικών μετρήσεων υπό τις ίδιες συνθήκες και ει δυνατόν κατά τη διάρκεια του ίδιου 24ώρου.

 

2. Η δειγματοληψία για την τήρηση της οριακής τιμής πρέπει να πραγματοποιείται:

 

α) με προσέγγιση ±40% της οριακής τιμής, δηλαδή το 95 % των αποτελεσμάτων των μετρήσεων να βρίσκονται στο διάστημα 0,06 έως 0,14 mg/Ν m3) απαερίων.

 

β) με ακρίβεια ±20% της οριακής τιμής, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της μέσης πειραματικής τιμής και της οριακής τιμής να μην υπερβαίνει τα ±0,02 mg/Ν m3) απαερίων.

 

γ) με όριο ανίχνευσης το 20% της οριακής τιμής δηλαδή με μικρότερη μετρήσιμη ποσότητα τα 0,02 mg/Ν m3) απαερίων.

 

3. Όροι λειτουργίας της εγκατάστασης

 

Οι μετρήσεις είναι έγκυρες μόνον εάν η δειγματοληψία γίνεται κατά τη διάρκεια κανονικής λειτουργίας της εγκατάστασης, από την οποία προκύπτει η εκπομπή αμιάντου.

 

4. Η Επιλογή του σημείου δειγματοληψίας

 

Το σημείο δειγματοληψίας πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που να παρουσιάζει συνθήκες γραμμικής ροής. Συνθήκες στροβιλώδους ροής και εμπόδια τα οποία ενδέχεται να διαταράξουν τη ροή των διερχομένων απαερίων πρέπει κατά το δυνατό να αποφεύγονται επιμελώς.

 

5. Μετατροπές που απαιτούνται για τη δειγματοληψία

 

Στους αγωγούς από τους οποίους θα γίνει δειγματοληψία πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλα ανοίγματα και εξέδρες.

 

6. Προκαταρκτικές μετρήσεις πριν από τη δειγματοληψία

 

Πριν αρχίσει η δειγματοληψία πρέπει να διεξαχθούν ορισμένες μετρήσεις και δη της θερμοκρασίας, της πίεσης και τα ταχύτητας των απαερίων στον αγωγό.

 

Κανονικά, η θερμοκρασία και η πίεση των απαερίων μετρούνται στη γραμμή δειγματοληψίας, υπό κανονικές συνθήκες ροής. Υπό εξαιρετικές συνθήκες πρέπει να γίνονται επί πλέον μετρήσεις όσον αφορά τη συγκέντρωση υδρατμών έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στα αποτελέσματα.

 

7. Γενικές απαιτήσεις κατά τη διαδικασία δειγματοληψίας

 

Η διαδικασία απαιτεί τη διήθηση δείγματος απαερίων από αγωγό που απάγει τις εκπομπές σκόνης αμιάντου και τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε αμίαντο της σκόνης που κατακρατείται στο φίλτρο.

 

7.1. Διεξάγεται κατ' αρχήν δοκιμή στεγανότητας στη γραμμή δειγματοληψίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαρροές ικανές να οδηγήσουν σε σφάλματα μέτρησης. Η κεφαλή του δειγματολήπτη φράσσεται επιμελώς και η αντλία δειγματοληψίας τίθεται σε λειτουργία. Η διαρροή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% της κανονικής παροχής της δειγματοληψίας.

 

7.2. Η δειγματοληψία κανονικά πρέπει να διεξάγεται υπό ισοκινητικές συνθήκες σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σχέδιο προτύπου ISO/DIS 9096.

 

7.3. Η διάρκεια της δειγματοληψίας εξαρτάται από τον τύπο της διεργασίας που υπόκειται σε έλεγχο και από τη χρησιμοποιούμενη γραμμή δειγματοληψίας και η διάρκεια δειγματοληψίας πρέπει να επαρκεί ώστε να εξασφαλίζεται ότι συλλέγεται η ενδεδειγμένη ποσότητα του υλικού προς ζύγιση. Η δειγματοληψία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική της συνολικής διεργασίας που υπόκειται σε έλεγχο.

 

7.4. Όταν το φίλτρο του δειγματολήπτη δεν βρίσκεται πλησίον της κεφαλής του δειγματολήπτη, πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι ανάκτησης των υλών που ενδέχεται να έχουν επικαθήσει στον καθετήρα δειγματοληψίας.

 

7.5. Η κεφαλή του δειγματολήπτη και ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας προσδιορίζονται σύμφωνα με το σχέδιο διεθνούς προτύπου ISO/DIS 9096.

 

8. Φίλτρο δειγματοληψίας

 

8.1. Προτιμούνται τα φίλτρα από υαλοβάμβακα.

 

8.2. Απαιτείται ελάχιστη διηθητική ικανότητα 99%, όπως αυτή καθορίζεται σε συνάρτηση με τη δοκιμασία DOΡ, όπου χρησιμοποιείται αερόλυμα με σωματίδια διαμέτρου 0,3 μm.

 

9. Ζύγιση

 

9.1. Πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλος ζυγός ακριβείας τουλάχιστον ενός δεκάκις χιλιοστού του γραμμαρίου.

 

9.2. Για να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ακρίβεια κατά τη ζύγιση, τα φίλτρα πρέπει να υποβάλλονται σε σχολαστική προεργασία πριν και μετά από τη δειγματοληψία (καθορισμός και ξήρανση μέχρι σταθεροποίησης βάρους).

 

10. Έκφραση των αποτελεσμάτων

 

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρέπει να αναφέρει, εκτός από τα στοιχεία της μέτρησης, τις παραμέτρους που αφορούν τη θερμοκρασία, την πίεση και τη ροή και πρέπει να περιλαμβάνει κάθε σχετική πληροφορία όπως ένα απλό σχήμα που να δείχνει τη θέση των σημείων δειγματοληψίας, τις διαστάσεις των αγωγών, τους όγκους στους οποίους αναφέρεται η δειγματοληψία και τη μέθοδο υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζονται σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας (273 °Κ) και πίεσης (101,3 kPa).

 

11. Προσδιορισμός της περιεκτικότητας της σκόνης σε αμίαντο

 

Η περιεκτικότητα της σκόνης σε αμίαντο μπορεί να προσδιορίζεται είτε με μέτρηση, είτε με υπολογισμό. Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση, εφαρμόζεται μία από τις διεθνώς δόκιμες μεθόδους όπως π.χ. μέθοδοι που βασίζονται στην περίθαλψη ακτίνων Χ. Σε περίπτωση που η προαναφερόμενη μέτρηση δεν είναι πρακτικά ή οικονομικά εφικτή, ο προσδιορισμός της σκόνης με αμίαντο πραγματοποιείται με υπολογισμό. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται κατά παραδοχή, ότι η ζητούμενη περιεκτικότητα ταυτίζεται με την περιεκτικότητα σε αμίαντο του ή των υλικών, από την επεξεργασία των οποίων προκαλείται η αντίστοιχη εκπομπή σκόνης, λαμβανομένης υπόψη της σύνθεσης αυτών σε αμίαντο.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.