Απόφαση daee-2287/16 - Άρθρο 16

Άρθρο 16: Στάδιο Λειτουργίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γενικά

 

Το Στάδιο Λειτουργίας αρχίζει όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του παρόντος και ολοκληρώνεται με την Εγκατάλειψη ή Αποδόμηση του φράγματος.

 

Το φράγμα θεωρείται ότι βρίσκεται σε Στάδιο Λειτουργίας εφόσον είναι σε θέση να συγκρατήσει ή να ταμιεύσει νερό.

 

Κατά το Στάδιο Λειτουργίας ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος πρέπει να επιβεβαιώνει ότι υφίσταται συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας, να ελέγχει τη συμπεριφορά, να αποκαθιστά τις βλάβες και να συντηρεί το φράγμα σύμφωνα με τη Μελέτη και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της κατασκευής του.

 

Κατά το Στάδιο Λειτουργίας πρέπει να συλλέγονται όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για να μπορεί να αξιολογηθεί με επάρκεια η συμπεριφορά του φράγματος με την επιβαλλόμενη συχνότητα. Βάσει των υπόψη πληροφοριών αναθεωρούνται, εάν αυτό είναι απαραίτητο, οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος και καθίσταται εφικτή η λεπτομερέστερη αποτίμηση των συνεπειών τυχόν έκτακτων γεγονότων.

 

Σε κάθε περίπτωση το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης θα ελέγχεται και θα επικαιροποιείται κατά τις επιθεωρήσεις ασφαλείας, όπως προβλέπεται και στην παράγραφο 6 του Άρθρου 16.

 

2. Έλεγχοι - Επιθεωρήσεις

 

α) Οι κανόνες ασφαλείας για τις διάφορες διαδικασίες κατά το Στάδιο Λειτουργίας καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος και πρέπει:

 

• Να διασφαλίζουν τις δομικές, υδραυλικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

 

• Να συμφωνούν με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες ασφαλείας.

 

• Να έχουν γνωστοποιηθεί στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων.

 

Ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος πρέπει να συνεχίζει την ενημέρωση του Μητρώου του Φράγματος κατά το Στάδιο Λειτουργίας, καταγράφοντας λεπτομερώς τα σημαντικότερα Περιστατικά,

 

β) Οι διάφοροι τύποι Ελέγχων - Επιθεωρήσεων τις οποίες οφείλει να οργανώνει ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος κατά το Στάδιο Λειτουργίας ανά κατηγορία φράγματος, διαφέρουν ως προς τη σημασία και το σκοπό που επιτελούν και διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις
Τακτικές Επιθεωρήσεις
Επιθεωρήσεις Ασφαλείας
Έκτακτες Επιθεωρήσεις
Έλεγχοι παραμέτρων σχεδιασμού και μεθόδων ανάλυσης.

 

γ) Οι Στοιχειώδεις, οι Τακτικές Επιθεωρήσεις και οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας αποτελούν τον πυρήνα της οργανωμένης διαχρονικής παρακολούθησης του φράγματος. Εφόσον από τις Επιθεωρήσεις αυτές προκύπτουν συμπεριφορές οι οποίες εκφεύγουν των αναμενόμενων, ή διαπιστώνεται σημαντική επιρροή άλλων παραγόντων οι οποίοι δεν είχαν ληφθεί υπόψη και οι οποίοι ενδεχομένως επηρεάζουν την ασφαλή λειτουργία του φράγματος, θα ακολουθεί η εκτέλεση Έκτακτης Επιθεώρησης.

 

δ) Ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος πραγματοποιεί επιπλέον ελέγχους - επιθεωρήσεις, πέραν των προαναφερομένων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο ή όποτε το απαιτούν οι σχετικές προδιαγραφές (π.χ. του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.λ.π.) και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του φράγματος.

 

ε) Για τη διενέργεια των ανωτέρω ελέγχων και επιθεωρήσεων θα ακολουθούνται οι οδηγίες και τα έντυπα επιθεωρήσεων που περιέχονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης.

 

3. Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις

 

Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις είναι γενικοί και ταχείς έλεγχοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο την έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων στο φράγμα. Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν απαραίτητα οπτική επισκόπηση του φράγματος, λήψη μετρήσεων των οργάνων με τη συχνότητα που καθορίζεται στο Σχέδιο Παρακολούθησης και καταγραφή των αποτελεσμάτων στο Μητρώο του Φράγματος.

 

Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις διεξάγονται από εξοικειωμένο με τη λειτουργία του φράγματος προσωπικό του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης του Άρθρου 8 και τη συχνότητα των επιθεωρήσεων που προβλέπεται στην παράγραφο 8 του Άρθρου 16.

 

4. Τακτικές Επιθεωρήσεις

 

Οι Τακτικές Επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου, ώστε να πιστοποιείται η ομαλή συμπεριφορά του φράγματος. Οι Επιθεωρήσεις αυτές γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης.

 

Οι Τακτικές Επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν οπτική επιθεώρηση του φράγματος, καταγραφή, επεξεργασία καθώς και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ενόργανων μετρήσεων ώστε να διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αποκλίσεις από τις αναμενόμενες τιμές, και άλλους τυχόν ελέγχους οι οποίοι κατά περίπτωση κρίνονται σκόπιμοι.

 

Με βάση τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται έκθεση, η οποία καταχωρείται στο Μητρώο του Φράγματος.

 

Ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει εγγράφως τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων για την πραγματοποίηση κάθε Τακτικής Επιθεώρησης εντός 15 ημερών από τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

 

5. Επιθεωρήσεις Ασφαλείας

 

Οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας είναι ενδελεχείς έλεγχοι του φράγματος και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης, προκειμένου να πιστοποιείται η ασφαλής συμπεριφορά του φράγματος. Οι Επιθεωρήσεις αυτές γίνονται με τη συχνότητα που καθορίζεται στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου. Για τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί επιστήμονες κατά περίπτωση οι οποίοι θα έχουν κατ' ελάχιστον εικοσαετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε φράγματα. Οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον:

 

Λεπτομερή οπτική επιθεώρηση του έργου.
Επεξεργασία και αξιολόγηση των μετρήσεων των οργάνων του φράγματος.
Έλεγχο συμφωνίας της συμπεριφοράς του φράγματος με τις προβλέψεις της Μελέτης.
Ειδικούς τεχνικούς ελέγχους κάποιου τμήματος του φράγματος, αν απαιτείται.
Αξιολόγηση κάθε άλλης πληροφορίας που μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης αστοχίας στη συμπεριφορά του φράγματος.
Έλεγχος οργάνωσης και επάρκειας του προσωπικού που εμπλέκεται σε θέματα ασφάλειας του φράγματος.

 

Με βάση τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται με ευθύνη του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος λεπτομερής έκθεση, η οποία υποβάλλεται στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων εντός μηνός από τη σύνταξή της. Η Διοικητική Αρχή Φραγμάτων αφού ελέγξει την έκθεση και επιθεωρήσει το φράγμα, συνοδευόμενη από τους εκπροσώπους του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, συντάσσει πρακτικό αποδοχής, το οποίο επέχει θέση συνέχισης της Έγκρισης Λειτουργίας. Σε περίπτωση διατύπωσης παρατηρήσεων και υποδείξεων από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, οι οποίες απαιτούν επεμβάσεις στο φράγμα, ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος μεριμνά για τη συμμόρφωση με αυτές εντός του καθοριζομένου χρονικού διαστήματος. Η έκδοση Πρακτικού Αποδοχής από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων θα γίνεται εντός 3 μηνών από την υποβολή της έκθεσης από τον Φορέα Λειτουργίας Φράγματος. Η έκθεση μαζί με το πρακτικό αποδοχής καταχωρούνται στο Μητρώο του Φράγματος.

 

6. Έκτακτες Επιθεωρήσεις

 

Έκτακτες Επιθεωρήσεις κατά το Στάδιο Λειτουργίας κρίνεται σκόπιμο να γίνονται, μετά από κάποιο Περιστατικό, όπως για παράδειγμα:

 

Ο ολικός ή σημαντικού μεγέθους απότομος καταβιβασμός της στάθμης του ταμιευτήρα.
Μετρήσεις οργάνων που αποκλίνουν πολύ από τις αναμενόμενες τιμές.
Έκτακτες καταστάσεις, όπως σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθητικά γεγονότα κ.λ.π.
Η μακροχρόνια και πέραν των προβλέψεων της Μελέτης παραμονή του ταμιευτήρα στη μέγιστη στάθμη.
Δυσλειτουργίες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού οι οποίες δεν μπορούν άμεσα να αποκατασταθούν και οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του φράγματος.

 

Οι Έκτακτες Επιθεωρήσεις γίνονται από προσωπικό του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, με τη συνδρομή της Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων εφόσον ζητηθεί. Σε κάθε Έκτακτη Επιθεώρηση Ασφαλείας συντάσσεται σχετική έκθεση η οποία υπογράφεται από όλα τα μέρη που συμμετείχαν στην επιθεώρηση, και στη συνέχεια υποβάλλεται στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων. Εφόσον στην έκθεση προβλέπεται η λήψη μέτρων, ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος μεριμνά άμεσα για την υλοποίηση όσων σχετίζονται με τροποποιήσεις στη λειτουργία και προγραμματίζει τη λήψη των μέτρων που απαιτούν επιπλέον κατασκευές ή προμήθειες εξοπλισμού κ.λ.π.

 

Εφόσον τα μέτρα αυτά απαιτούν τροποποιήσεις των ειδικών κανόνων ασφαλείας, του Σχεδίου Παρακολούθησης ή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων, αυτά αναθεωρούνται κατάλληλα από το Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, ενημερώνοντας σχετικά τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων. Σε έκτακτες περιπτώσεις η Διοικητική Αρχή Φραγμάτων ενδέχεται να ζητήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων ή επισκευών, ή και να θέσει περιορισμούς στη λειτουργία του φράγματος.

 

7. Έλεγχοι παραμέτρων σχεδιασμού και μεθόδων ανάλυσης

 

Οι έλεγχοι των παραμέτρων σχεδιασμού και των μεθόδων ανάλυσης έχουν ως στόχο αφενός μεν την επιβεβαίωση της ασφαλούς συμπεριφοράς του φράγματος, αφετέρου δε την κατάσταση των επηρεαζόμενων από το φράγμα περιοχών, μετά από μακρό χρονικό διάστημα λειτουργίας. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται σε χρονικά διαστήματα, όπως αναφέρονται στον Πίνακα 2 και περιλαμβάνουν την επανεξέταση της συμπεριφοράς του φράγματος με χρήση όλων των στοιχείων που προέκυψαν από την παρακολούθηση και με εφαρμογή των πλέον πρόσφατων κανονιστικών διατάξεων και εργαλείων ανάλυσης. Η ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων καταγράφεται σε έκθεση, η οποία υποβάλλεται στην Διοικητική Αρχή Φραγμάτων. Εφόσον στην έκθεση προβλέπεται η υλοποίηση κατασκευών οι οποίες επιφέρουν τροποποιήσεις στο φράγμα, ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος ζητά σχετική έγκριση από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων.

 

8. Συχνότητα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων

 

Η συχνότητα εκτέλεσης των διαφόρων Επιθεωρήσεων και Ελέγχων ανά Κατηγορία Φράγματος καθορίζεται στον Πίνακα 2:

 

Πίνακας 2

Συχνότητα επιθεωρήσεων

Κατηγορία φράγματος

Ι

ΙΙ

ΙΙΙ

Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις

Ανά ημέρα

Ανά εβδομάδα

Ανά μήνα

Τακτικές Επιθεωρήσεις

Ανά 1 έτος

Ανά 2 έτη

Ανά 5 έτη

Επιθεωρήσεις Ασφαλείας

3 έτη μετά την Έκθεση Πρώτης Πλήρωσης και ακολούθως ανά χρονικά διαστήματα ≤ 5 ετών

6 έτη μετά την Έκθεση Πρώτης Πλήρωσης και ακολούθως ανά χρονικά διαστήματα ≤10 ετών

10 έτη μετά την Έκθεση Πρώτης Πλήρωσης και ακολούθως ανά χρονικά διαστήματα ≤20 ετών

Έκτακτες Επιθεωρήσεις

Όποτε απαιτηθεί

Έλεγχοι παραμέτρων και μεθόδων σχεδιασμού

≤ 30 έτη

≤ 60 έτη

Εάν απαιτηθεί

 

9. Σώματα Επιθεώρησης

 

Οι Επιθεωρήσεις και Έλεγχοι που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο εκτελούνται από άτομα τα οποία διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας. Υπεύθυνος για τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και το συντονισμό των επιθεωρήσεων είναι ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος, ο οποίος οφείλει να παρέχει κάθε σχετική διευκόλυνση στους συμμετέχοντες για την εκτέλεση εργασίας τους. Οι φορείς οι οποίοι στελεχώνουν με προσωπικό κάθε είδος επιθεώρησης αναφέρονται στον Πίνακα 3:

 

Πίνακας 3

Επιθεώρηση

Φορέας Επιθεώρησης

Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις

Φορέας Λειτουργίας Φράγματος

Τακτικές Επιθεωρήσεις

Φορέας Λειτουργίας Φράγματος

Επιθεωρήσεις Ασφαλείας

Φορέας Λειτουργίας Φράγματος και Διοικητική Αρχή Φραγμάτων

Έκτακτες Επιθεωρήσεις

Φορέας Λειτουργίας Φράγματος (και Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, εάν ζητηθεί)

Έλεγχοι παραμέτρων και μεθόδων σχεδιασμού

Φορέας Λειτουργίας Φράγματος με επιστήμονες εξειδικευμένους στη μελέτη και λειτουργία φραγμάτων

 

Η επιμέρους στελέχωση ανά ειδικότητα των επιθεωρήσεων ασφαλείας και των ελέγχων των παραμέτρων σχεδιασμού εγκρίνεται από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, εντός 15 ημερών από τη σχετική εισήγηση του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος.

 

10. Έκτακτα Μέτρα

 

Σε περίπτωση επικινδύνων περιστατικών ή ανώμαλων καταστάσεων, ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων.

 

11. Ενημέρωση Μητρώου Φράγματος

 

Κατά το Στάδιο Λειτουργίας ο Φορέας Λειτουργίας Φράγματος πρέπει να ενημερώνει το Μητρώο του Φράγματος με τα ακόλουθα στοιχεία, όχι περιοριστικά:

 

Με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών, τις παρατηρήσεις και τις μετρήσεις των οργάνων και τις αντίστοιχες αξιολογήσεις.
Με τις Εκθέσεις Επιθεώρησης.
Με τις τυχόν συμπληρωματικές εργασίες που εκτελέστηκαν και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο φράγμα.
Με τις τροποποιήσεις του Σχεδίου Παρακολούθησης και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων που τυχόν κατέστησαν αναγκαίες.
Μητρώο του Φράγματος, ενημερωμένο όπως παραπάνω και σε ηλεκτρονική μορφή, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο στα όργανα της Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων, όποτε αυτό ζητηθεί.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.