Απόφαση dtx-4234-1616/83

Απόφαση ΔΤΧ/Β/4234/1616/1983: Παιδικοί σταθμοί - προδιαγραφές


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση ΔΤΧ/Β/4234/1616/1983: Παιδικοί σταθμοί - προδιαγραφές, 08-12-1983.

 

Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

 

Εισαγωγή

 

Ο Παιδικός Σταθμός (ΠΣ) είναι για το παιδί το πέρασμα από τον οικογενειακό πυρήνα στην κοινωνική ομάδα, με άλλα λόγια από το σπίτι στο χώρο των συνολικών κοινωνικών δραστηριοτήτων, που είναι ο πολεοδoμικός χώρος. Αποτελεί στοιχείο κοινωνικού εξοπλισμού και σαν τέτοιο προγραμματίζεται και σχεδιάζεται στα πλαίσια του πολεοδομικού σχεδιασμού.

 

Αναφέρουμε παρακάτω κριτήρια και στοιχεία προγραμματισμού και χωροθέτησης παιδικού σταθμού, καθώς και στοιχεία καταλληλότητας οικοπέδων γι' αυτούς.

 

1. Προγραμματισμός και χωροθέτηση παιδικού σταθμού

 

1.1. Προγραμματισμός παιδικού σταθμού

 

Κατά τον προγραμματισμό και σχεδιασμό των παιδικών σταθμών λαμβάνονται υπόψη κυρίως:

 

α. Οικολογικές και πολεοδομικές συνθήκες γενικά.

β. Χαρακτηριστικά δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, με αναφορά στις υπάρχουσες ή προβλεπόμενες τάσεις των κατοίκων.

γ. Το επίπεδο της υπάρχουσας υποδομής κοινωνικών υπηρεσιών γενικότερα και παιδικών σταθμών ειδικά.

δ. Η ποιότητα και η κατάσταση των υπαρχόντων κτιρίων.

ε. Τα οικονομικά κονδύλια που διατίθενται για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα.

στ. Οι επιθυμητοί και εφικτοί χρόνοι πραγματοποίησης του προγράμματος.

ζ. Οι παρατηρήσεις και προτάσεις τοπικών συλλογικών φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ειδικότερα λαμβάνονται υπόψη:

 

Οι συνθήκες κατοικίας και το μέγεθος της οικογένειας.
Η αρχαιότητα (μονιμότητα) εγκατάστασης του πληθυσμού.
Η αύξησης του ποσοστού του νεαρού πληθυσμού που μπορεί να αποκτήσει παιδιά.
Ο αριθμός των παιδιών των ηλικιών που καλύπτει ο παιδικός σταθμός.
Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών με παιδιά αυτών των ηλικιών.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται στο γυναικείο πληθυσμό και πιθανή αύξησης τους στο μέλλον.
Ο αριθμός των αιτήσεων για θέση σε παιδικό σταθμό που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

 

1.2. Χωροθέτηση παιδικού σταθμού

 

Ο παιδικός σταθμός, σαν στοιχείο κοινωνικού εξοπλισμού, πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί. Έτσι χωροθετείται στην πολεοδομική ενότητα της γειτονιάς σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

α. Το οικόπεδο να βρίσκεται στην προέκταση του αστικού κέντρου και στην κατεύθυνση των αξόνων κυκλοφορίας που οδηγούν προς τους χώρους εργασίας ή των διαδρομών των μέσων μαζικής μεταφοράς που οδηγούν εκεί και, συγχρόνως, εκτός κύριας κυκλοφορίας και ζωνών θορύβου.

 

β. Σχετικά με τις γειτονικές χρήσεις:

 

είναι επιθυμητή η γειτνίαση με ελεύθερους χώρους (πράσινο, πλατείες κ.λ.π.)
είναι αποδεκτή η γειτνίαση με χώρους σχολείων.
είναι απαράδεκτη η γειτνίαση με χρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον (ατμοσφαιρικό, ηχητικό, οσμικό, οπτικό κ.λ.π.) ή που αποτελούν εστία κινδύνου για τα παιδιά.

 

γ. Στις αστικές περιοχές η ακτίνα εξυπηρέτησης (απόσταση κατοικίας - παιδικού σταθμού) να μην είναι μεγαλύτερη από 800 m.

 

2. Στοιχεία καταλληλότητας οικοπέδου

 

2.1. Χαρακτηριστικά οικοπέδου.

 

α Το οικόπεδο να έχει κατά το δυνατόν κανονικό σχήμα.

 

β. Η επιφάνεια του εδάφους του οικοπέδου να είναι επίπεδη, ομαλή και οριζόντια. Σε περίπτωση που υπάρχουν κλίσεις, αυτές να είναι ομαλές και πάντως όχι μεγαλύτερες από 5%.

 

γ. Η σύσταση του εδάφους του οικοπέδου να προσφέρεται για απλή και οικονομική θεμελίωση του κτιρίου. Να αποφεύγονται εδάφη σαθρά ή προερχόμενα από φυσικά ή δομικά απορρίμματα, προσχωσιγενή, ελώδη ή τελματώδη ή εδάφη που έχουν υψηλή στάθμη υπογείων υδάτων ή που παρουσιάζουν πιθανή αντοχή μικρότερη από 1,5 x gr/cm2.

 

δ. Ο προσανατολισμός να ευνοεί τον καλό ηλιασμό των χώρων των παιδιών (εσωτερικών και εξωτερικών).

 

ε. Να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα των κυρίων ανέμων. Οι κύριοι άνεμοι να μελετηθούν σε σχέση και με πιθανές πηγές ρύπων πχ. μεταφορά καπνού.

 

στ. Αποκλείεται οικόπεδο που γειτνιάζει με χρήσεις που είναι ασυμβίβαστες με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού (1.2)β).

 

ζ. Να υπάρχει δυνατότητα εύκολης σύνδεσης με τα υπάρχοντα ή προβλεπόμενα δίκτυα παροχών (ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, αποχέτευσης).

 

2.2. Μέγεθος οικοπέδου.

 

α. Το μέγεθος του οικοπέδου που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδικού σταθμού προκύπτει από την απαιτούμενη επιφάνεια ανά παιδί:

 

απαιτούμενο εμβαδόν οικοπέδου κτίριο

10 - 13 m2/παιδί

υπαίθριος χώρος

10 m2/παιδί

εμβαδόν οικοπέδου

20 - 23 m2/παιδί

 

Έτσι, για την επιλογή του οικοπέδου θα πρέπει να είναι γνωστός ο αριθμός των θέσεων που θα αναπτυχθούν στον παιδικό σταθμό, ώστε να υπολογιστεί στη συνέχεια και το απαιτούμενο μέγεθος του.

 

Για τα οικόπεδα που ήδη υπάρχουν θα πρέπει να υπολογιστεί ο αριθμός των θέσεων που μπορούν να δεχτούν και ανάλογα να οριστεί το μέγεθος του παιδικού σταθμού.

 

β. Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η εξεύρεση του απαραίτητου οικοπέδου, όπως αυτό προκύπτει από τον αριθμό των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν και την απαιτούμενη επιφάνεια/παιδί, είτε πρόκειται για νέα οικόπεδα είτε για οικόπεδα που ήδη υπάρχουν μπορούν να γίνουν οι παρακάτω μειώσεις:

 

Μείωση του ελεύθερου χώρου σε 8 m2/παιδί.
Μεταφορά του βρεφικού τμήματος στον όροφο.

 

Εάν, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι αδύνατη η εξεύρεση τέτοιου οικοπέδου, θα πρέπει να δημιουργηθεί μικρότερη μονάδα. Η ελάχιστη μονάδα εξυπηρετεί 30 παιδιά. Στην περίπτωση αυτή το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος οικοπέδου είναι 540 - 700 m2.

 

3. Οργανική δομή του παιδικού σταθμού

 

Τρεις ομάδες χώρων μπορούμε να διακρίνουμε στην οργανική δομή του παιδικού σταθμού.

 

Χώρους που προορίζονται για την υποδοχή των παιδιών και των γονέων, καθώς και για τη διοίκηση και το προσωπικό.
Χώρους παιδιών. Οι χώροι αυτοί καλύπτουν τη βασική λειτουργία του παιδικού σταθμού και πρέπει να επιτρέπουν την ικανοποίηση όλων των αναγκών και δραστηριοτήτων της ζωής των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.
Χώρους γενικών υπηρεσιών που, στο σύνολο τους, πρέπει να επιτρέπουν και να βοηθούν την καλή λειτουργία του παιδικού σταθμού από τεχνική πλευρά.

 

Υπαίθριος χώρος

 

Τμήματα παιδιών

Υποδοχή - Διοίκηση

 

Γενικές Υπηρεσίες

 

4. Γενικές αρχές σχεδιασμού

 

Ο παιδικός σταθμός αποτελεί στοιχείο κοινωνικού εξοπλισμού και σαν τέτοιο πρέπει να συνδέεται οργανικά με τον οικισμό. Η οργάνωση του χώρου του παιδικού σταθμού γενικά έχει μεγάλη σημασία γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, παρεμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό στη συνολική διαδικασία ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού.

 

Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται ώστε να αποφεύγεται ο ιδρυματικός χαρακτήρας, τόσο στη γεωμετρική οργάνωση του χώρου (αποφυγή συμμετρίας, απλής παράθεσης, μονολιθικότητας κ.λ.π.) όσο και στην ποιότητα των εσωτερικών (δηλαδή στην ατμόσφαιρα με αποφυγή μονοχρωμίας, τυποποίησης, απόλυτης τάξης κ.λ.π.) και στον τρόπο χρήσης των χώρων γενικότερα (αποφυγή απαγορεύσεων, ρουτίνας, αυστηρού ελέγχου των χώρων κ.λ.π.).

 

Τα κύρια σημεία που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του κατά το σχεδιασμό του παιδικού σταθμού είναι τα παρακάτω:

 

Πρόβλεψη μεγάλων ενιαίων χώρων που να υποδιαιρούνται σε μικρότερους και σε γωνιές και να ενοποιούνται σε μεγαλύτερους, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται συγχρόνως:

α. η ιδιωτικότητα που έχει ανάγκη το παιδί για να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του, χωρίς όμως να αισθάνεται απομονωμένο.

β. η άνεση αλλά διακριτική επίβλεψη του προσωπικού.

γ. η ανάπτυξη ομαδικών δραστηριοτήτων.

Καλά καθορισμένη κυκλοφορία και χρήσεις, ιδιαίτερα στους χώρους των παιδιών.
Η συνολική σύνθεση του παιδικού σταθμού πρέπει να δίνει ερεθίσματα, χωρίς όμως να κουράζει ή να αποπροσανατολίζει το παιδί.

 

Συγχρόνως πρέπει να είναι ευέλικτη ώστε να επιτρέπει ελεύθερη και εναλλασσόμενη χρήση των χώρων από το προσωπικό, σε περιπτώσεις π.χ. περισσότερων παιδιών, νέων απαιτήσεων προγράμματος δραστηριοτήτων στο μέλλον, νέων απόψεων της παιδαγωγικής κ.λ.π.

 

Για οικονομικούς λόγους είναι σκόπιμο να περιορίζονται στο ελάχιστο οι άλλοι χώροι και οι χώροι κυκλοφορίας προς όφελος των χώρων των παιδιών. Εάν δεν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, είναι αποδεκτή μια μεγαλύτερη ανάπτυξη και των άλλων χώρων.
Στο βαθμό που η αυτοεξυπηρέτηση αποτελεί ένα από τους στόχους της κοινωνικής εκπαίδευσης, η σχεδίαση και η τοποθέτηση της επίπλωσης και του εξοπλισμού γενικά, πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι προσιτά στα παιδιά και χρησιμοποιήσιμα από αυτά.
Χρειάζεται ποικιλία και διαβάθμιση αλλά και μετρημένη χρήση των επιμέρους στοιχείων του αντιληπτικού περιβάλλοντος όπως είναι το χρώμα, ο φωτισμός, τα ύψη των οροφών, τα σχήματα κ.λ.π.
Σε συνδυασμό με το κτίριο, απαιτείται μελέτη και οργάνωση.

 

Πίνακας 1: Ανθρωπομετρικά μεγέθη για παιδιά από 1 έως 6 ετών

 

Ηλικίες

 

1

2

3

4

5

6

Α

74.5

85

94

101.5

108.5

115

Β

64

74

83

91

96

103

Γ

54

63

72

79

85

90

Δ

38

46

54

60

65

70

Ε

38

40

42

45

49

55

Ζ

40

42

43

46

48

51

Η

28

32

36

40

44

48

Θ

14

18

21

24

26

28

Ι

19

20

22

24

26

27

Κ

13

13

14

14

15

16

Λ

11

13

14

15

17

19

Μ

90

100

112

121

129

136

Ν

65

77

89

97

104

110

Ξ

30

36

42

48

52

57

 

Τα μεγέθη αναφέρονται σε εκατοστά του εξωτερικού χώρου. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, να ενοποιούνται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και να αποτελούν ενιαίο σύνολο.
Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να είναι αυξημένα. Τα παιδιά συχνά προσπαθούν να γνωρίσουν τον κόσμο με το στόμα ή τα χέρια. Σε σχέση με την κλίμακα του παιδιού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και χρησιμοποίηση των κατασκευαστικών στοιχείων. Κάποιο στοιχείο που για τους ενήλικες είναι ακίνδυνο η και ασφαλές μπορεί να είναι παγίδα για το παιδί π.χ. κιγκλίδωμα με κενά μεγαλύτερα από 12 cm.

 

Περιγραφή και προδιαγραφές χώρων και λειτουργίας

 

Ι. Υποδοχή - Διοίκηση

 

1. Γενικά

 

Οι χώροι αυτοί τοποθετούνται καταρχήν στο ισόγειο και προορίζονται για την υποδοχή των παιδιών και των γονέων τους καθώς και για τις διοικητικές υπηρεσίες του παιδικού σταθμού και το προσωπικό.

 

2. Χώροι

 

Αναμονή

 

Βρίσκεται κοντά στην είσοδο και συνδέεται με τους χώρους των παιδιών και τα γραφεία υποδοχής της Διοίκησης. Κυρίως χρησιμοποιείται από τους γονείς όταν έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους ή όταν έχουν κάποια συνάντηση με τη διευθύντρια ή κάποιον άλλον από το ειδικευμένο προσωπικό.

 

Χώρος για καροτσάκια.

 

Ο Χώρος αυτός είναι απαραίτητος για την προσωρινή αποθήκευση των καροτσιών με τα οποία φθάνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό. Πρέπει να βρίσκεται κοντά στην είσοδο και να τον συναντά κανείς εύκολα μπαίνοντας και βγαίνοντας από το Σταθμό. Πρέπει να θερμαίνεται (τουλάχιστον 16ο C ) και να αερίζεται ικανοποιητικά ώστε να μην υγραίνονται ή παγώνουν τα καρότσια.

 

Γραφείο διευθύντριας.

 

Συνδέεται άμεσα με το χώρο αναμονής. Η θέση του πρέπει να διευκολύνει τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του παιδικού σταθμού.

 

Γραφείο πολλαπλών χρήσεων.

 

Το γραφείο αυτό βρίσκεται κοντά στο γραφείο της διευθύντριας και σε άμεση σχέση με το χώρο αναμονής. Χρησιμοποιείται εναλλακτικά σαν ιατρείο, χώρος συνάντησης του ειδικευμένου προσωπικού με τους γονείς, γραφείο για περιοδική ειδική χρήση (πχ. για κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο κ.λ.π.).

 

Μόνωση.

 

Χρησιμοποιείται για να απομονωθεί από τα άλλα κάποιο παιδί που θα αρρωστήσει ξαφνικά. Ο χώρος αυτός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο γραφείο της διευθύντριας και γενικά να επιβλέπεται άνετα από το προσωπικό, είναι δε επιθυμητό να σχεδιάζεται έτσι ώστε και το ίδιο το άρρωστο παιδί να μην αισθάνεται απομονωμένο πχ. να βρίσκεται δίπλα σε χώρο κύριας χρήσης προσωπικού ή παιδιών και να υπάρχει μεγάλο τζάμι στο μεσότοιχο. Προβλέπεται νιπτήρας.

 

Χώρος υγιεινής κοινού.

 

Βρίσκεται κοντά στο χώρο αναμονής. περιλαμβάνει WC με προθάλαμο και σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε αυτό και ανάπηρος. (βλέπε και σχετικό κανονισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας).

 

Χώρος προσωπικού

 

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για την ανάπαυση του προσωπικού όταν έχει κάποιο κενό στη δουλειά του και επίσης σαν τραπεζαρία. Με την έννοια αυτή πρέπει να συνδέεται με την κουζίνα. Σε περίπτωση διώροφου παιδικού σταθμού, ο χώρος προσωπικού μπορεί να προβλεφθεί στον όροφο, με τον όρο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνει επίσης κάποια γωνιά κουζίνας για παρασκευή ροφήματος η ζέσταμα φαγητού.

 

Χώροι υγιεινής προσωπικού

 

Περιλαμβάνουν WC, νιπτήρες, douche και αποδυτήρια βοηθητικού προσωπικού. Βρίσκονται στην εσωτερική ζώνη της διοίκησης στο βαθμό που δε χρησιμοποιούνται από το κοινό.

 

 

3. Λειτουργικό διάγραμμα

 

II. Τμήματα παιδιών

 

Οι χώροι αυτοί, στους οποίους διεξάγεται η βασική λειτουργία του παιδικού σταθμού αρθρώνονται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών σε τμήματα. Έτσι έχουμε ένα τμήμα βρεφών και ένα τμήμα νηπίων (Πίνακας 2). Η λειτουργία των τμημάτων αυτών πραγματοποιείται στη βάση οργανικών λειτουργικών ενοτήτων που αποτελούνται από τους χώρους παραμονής, ύπνου και εξυπηρέτησης των παιδιών.

 

Πίνακας 2

Τμήματα παιδιών

τμήμα

ηλικία

1. Βρεφών

2 - 18 μηνών

2. Νηπίων

1.5 - 5.5 ετών

Τομέας Α

1.5 - 3.5 ετών

Τομέας Β

3.5 - 5.5 ετών

 

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η σχέση μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων των παιδιών.

 

Τμήμα Νηπίων Τομέας Α (ελεύθερη σχέση) Τμήμα νηπίων τομέας Β (ελεγχόμενη σχέση) Τμήμα Βρεφών

 

1. Τμήμα Βρεφών

 

1.1. Γενικά

 

Το τμήμα αυτό προορίζεται για βρέφη μέχρι 1.5 έτους1. Από τη φύση των χρηστών του (βρέφη) πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος του παιδικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να είναι απομονωμένο.

 

Η επαφή των άλλων παιδιών με το τμήμα είναι και φυσική και επιθυμητή, πρέπει όμως να γίνεται κάτω από την επίβλεψη του προσωπικού. Σε περίπτωση διώροφου Σταθμού, μπορεί να βρίσκεται στον όροφο. Ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος είναι απαραίτητος στην περίπτωση δε που το βρεφικό τμήμα λειτουργεί σε όροφο, απαιτείται βεράντα.

 

Μια αίθουσα βρεφών με χώρους αλλαγών/λουτρού, χώρο παρασκευής γάλακτος και ημιυπαίθριο χώρο αποτελούν τη Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) του τμήματος που εξυπηρετεί 6 -10 βρέφη.

 

1 Το όριο αυτό δεν είναι απόλυτο, περιλαμβάνει ωστόσο οπωσδήποτε τα παιδιά μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να περπατούν.

 

1.2. Χώροι

 

Αίθουσα βρεφών.

 

Βρίσκεται σε άμεση σχέση με το χώρο αλλαγών/λουτρού, το χώρο παρασκευής γάλακτος και τον ημιυπαίθριο χώρο.

 

Εάν πρέπει να εξυπηρετηθούν περισσότερα από 10 βρέφη, σχεδιάζονται δύο ή περισσότερες αίθουσες. Στο χώρο αυτό γίνεται η διημέρευση και ο ύπνος των βρεφών - άρα περιέχει κρεβατάκια και ελεύθερο ζωτικό χώρο όπου παίζουν, κινούνται κ.λ.π. Πρέπει να έχει μεγάλα ανοίγματα προς τα έξω, είναι δε επιθυμητή η ενοποίηση με τον ημιυπαίθριο χώρο όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν (π.χ. μεγάλα συρόμενα ανοίγματα). Ο φωτισμός, φυσικός και τεχνητός, πρέπει να μην κατευθύνεται άμεσα πάνω στα κρεβατάκια, να λαμβάνει δηλαδή υπόψη το γεγονός, ότι τα βρέφη κοιμούνται πολλές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το σκιασμό του χώρου.

 

Πίνακας 3

Τμήμα Βρεφών

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός βρεφών 6 - 10

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: αίθουσα βρεφών

15 m2

για 6 βρέφη

2.5 m2 / βρέφος

για καθένα επιπλέον των 6

δηλαδή: για 6 βρέφη 15 m2, για 10 βρέφη 15 + 4 x 2.5 = 25 m2

 

Ιματιοθήκη2.

 

Μπορεί να είναι κοινή ανά δύο αίθουσες βρεφών, εάν υπάρχουν. Συνδέεται με το χώρο υποδοχής, την αίθουσα βρεφών και το χώρο αλλαγών/λουτρού. Είναι εξοπλισμένη με ατομικά ντουλάπια όπου τοποθετούνται τα εξωτερικά ρούχα, προσωπικά είδη κ.λ.π. των βρεφών. Χρειάζονται πάγκοι σε ύψος εργασίας (0.90 m).

 

2 Χώρος προαιρετικός. Η λειτουργία αυτή μπορεί να ικανοποιείται με ανάλογη οργάνωση και εξοπλισμό μέσα στην αίθουσα βρεφών.

 

Χώρος αλλαγών/λουτρού.

 

Βρίσκεται σε άμεση σχέση με την αίθουσα βρεφών. Μπορεί να είναι κοινή ανά δύο αίθουσες βρεφών εάν υπάρχουν. Πρέπει να είναι εξοπλισμένη με μεγάλους νιπτήρες ή παιδικά λουτρά που να έχουν στη συνέχεια πάγκο για να ακουμπούν τα βρέφη, με νιπτήρα για το προσωπικό και ένα ατομικό παιδικό WC. Η διάταξη του χώρου και του εξοπλισμού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη ώστε το λουτρό και η αλλαγή να γίνονται χωρίς η βρεφοκόμος να αναγκάζεται να αφήσει το βρέφος στον πάγκο. Πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή με την αίθουσα βρεφών ώστε να μπορεί το προσωπικό κάνοντας την αλλαγή να παρακολουθεί συγχρόνως και τα υπόλοιπα βρέφη. Είναι σκόπιμο να υπάρχουν ατομικά ντουλάπια ώστε τα είδη τουαλέτας να είναι ατομικά και κωδικοποιημένα με αναφορά στο κρεβατάκι. Να είναι εύκολη η αποκομιδή απορριμάτων και ακαθάρτων.

 

 

Πίνακας 4

Τμήμα Βρεφών

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός βρεφών 6 - 10

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: Χώρος αλλαγών/λουτρού

4-8 m2

για 6 - 10 βρέφη

1 παιδικό λουτρό / 3 βρέφη

 

Χώρος παρασκευής γάλακτος.

 

Βρίσκεται σε άμεση σχέση με το χώρο βρεφών. Ο εξοπλισμός πρέπει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα παρασκευής γάλακτος π.χ. ηλεκτρικά μάτια ή γκάζι και να περιλαμβάνει ψυγείο, ντουλάπι για αποθήκευση σκευών και τροφίμων, νεροχύτη και πάγκο. Πρέπει να συνδέεται με την αποθήκη τροφίμων του Σταθμού.

 

Ημιυπαίθριος χώρος.

 

Βρίσκεται σε άμεση επαφή με την αίθουσα βρεφών, και πρέπει να είναι προφυλαγμένος από τα υπόλοιπα παιδιά. Στο χώρο αυτό τοποθετούνται στρώματα αφρολέξ όπου παίζουν ή κοιμούνται τα βρέφη. Τα μικρότερα είναι δυνατό να μεταφέρονται και με τα κρεβατάκια. Πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των βρεφών από τον ήλιο.

 

1.3. Λειτουργικό διάγραμμα.

 

a.dtx-4234.1.83

 

2. Τμήμα νηπίων.

 

2.1. Γενικά

 

Διακρίνουμε καταρχήν δύο ομάδες χώρων, ανάλογα με την ηλικία των νηπίων. Κάθε μια περιλαμβάνει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώρους ύπνου, χώρους υγιεινής και στεγασμένο υπαίθριο χώρο. Υπάρχουν επίσης τραπεζαρία και σε περίπτωση που αυτό είναι δυνατό (οικονομικά δεδομένα, μέγεθος οικοπέδου ή άλλες δεσμεύσεις), κοινός χώρος πολλαπλών χρήσεων.

 

Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων διαφορετικών ΛΕ κάθε τομέα ενοποιούνται ανά δύο ή ανά τρεις (ανάλογα με τον αριθμό τους και την προβλεπόμενη αναλογία προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και η ανάγκη συγκέντρωσης όλων των νηπίων του τομέα όταν παραλείπεται ο κοινός χώρος πολλαπλών χρήσεων.

 

Μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με το χώρο ύπνου, τις ιματιοθήκες, τους χώρους υγιεινής και το στεγασμένο υπαίθριο χώρο αποτελεί τη βασική Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) του τμήματος αυτού. Κάθε Λειτουργική Ενότητα εξυπηρετεί 15 - 20 νήπια. Οι βοηθητικοί χώροι, ιματιοθήκες, χώροι ύπνου, χώροι υγιεινής μπορούν να ομαδοποιούνται ανά δύο το πολύ αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ανάλογα με την αρχιτεκτονική σύνθεση. Δεν είναι δεκτή ομαδοποίηση περισσοτέρων από δύο αιθουσών. Έτσι, τρεις αίθουσες έχουν δύο, μία κοινή για τις δύο και μία για την τρίτη ή τρεις, μία για κάθε μία, ομάδες βοηθητικών χώρων, όχι όμως μία. Είναι ευνόητο ότι είναι δυνατή και η ομαδοποίηση μερικών μόνο από τους βοηθητικούς χώρους ανά δύο π.χ. δύο αίθουσες μπορούν να έχουν κοινές ιματιοθήκες και χώρους υγιεινής αλλά ιδιαίτερους (δύο) χώρους ύπνου.

 

a.dtx-4234.2.83

 

2.2. Χώροι.

 

Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

 

Στις αίθουσες αυτές αναπτύσσονται οι διάφορες δραστηριότητες των παιδιών. Κάθε μια περιλαμβάνει δύο είδη χώρων ανάλογα με τη χρήση. (Πίνακας 5).

 

α. Χώρο όπου γίνονται οι γενικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές συν-συν- εξυπηρετούνται σε κοινό χώρο και γίνονται κυρίως ομαδικά και μάλιστα από όλα τα παιδιά της Λειτουργικής Ενότητας συγχρόνως, γι' αυτό και πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσής τους σε κύκλο ή σε άλλες ανάλογες διατάξεις, άμεσα ή με απλή και εύκολη μετακίνηση κάποιων επίπλων. Είναι ευνόητο ότι στο χώρο αυτό τα παιδιά λειτουργούν και σε μικρότερες ομάδες ή και ατομικά.

 

β. Περιοχές όπου γίνονται ειδικές δραστηριότητες. Λέγοντας ειδικές δραστηριότητες εννοούμε αυτές που απαιτούν καθεμιά σχεδιασμένο από πριν και καθορισμένο χώρο. Συγκεκριμένα:

 

Δραστηριότητες που χρειάζονται ιδιαίτερο εξοπλισμό (σταθερό και κινητό) όπως παιχνίδι νερού, ζωγραφική με νερομπογιά κ.λ.π.
Δραστηριότητες που γίνονται γύρω από ένα αυτοτελές στοιχείο οργάνωσης του χώρου, όπως μπακάλικο, κουκλόσπιτο, περίπτερο κ.λ.π.
Ατομικές δραστηριότητες που απαιτούν εξασφάλιση της αίσθησης της ιδιωτικότητας στον ανώτερο βαθμό. Τέτοιες είναι κάποιες δραστηριότητες από αυτές που γίνονται και ομαδικά, για τις οποίες όμως το παιδί σε συγκεκριμένη στιγμή αισθάνεται την ανάγκη να απομονωθεί (ζωγραφική, παιχνίδι με συγκεκριμένα αντικείμενα κ.λ.π.) ή κάποιες νοητικές δραστηριότητες (κατάσταση σχεδόν απόσυρσης που συγγενεύει με τη συγκέντρωση των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων).

 

Πίνακας 5: Δραστηριότητες νηπίων

Δραστηριότητες νηπίων

Γενικές 1

Ειδικές 2

ομαδικό παιχνίδι

σχέδιο νερομπογιά, δακτυλομπογιά

παιδαγωγικό παιχνίδι

παιχνίδι νερού

μιμητικό παιχνίδι

χειροτεχνία / χαρτοκολλητική

κατασκευές

κουκλόσπιτο/κουκλοθέατρο

αριθμητική πρακτική

μπακάλικο

παραμύθι

ατομικό παιχνίδι

τραγούδι


ποιήματα


οργάνωση κύκλου


θέατρο


κουκλοθέατρο


ασκήσεις ακοής


οργάνωση εκδηλώσεων


1 Δεν απαιτείται εξειδικευμένος χώρος

2 Απαιτείται ειδικά σχεδιασμένος και καθορισμένος  |   |  από πριν χώρος για κάθε μία

 

Οι περιοχές αυτές σχεδιάζονται από την αρχή, στο πλαίσιο της γενικής αρχιτεκτονικής σύνθεσης, με αξιοποίηση πιθανά κάποιων αρχιτεκτονικών στοιχείων που προκύπτουν από αυτούς (πχ. του χώρου κάτω από το πατάρι ή σκάλα) ή με πρόβλεψη ξεχωριστών μικρών χώρων (γωνιών, εσοχών κ.λ.π.) ή τέλος με τη χρησιμοποίηση ελαφρών διαχωριστικών στοιχείων (πανώ και ράφια σε ποικίλες διατάξεις). Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η αίσθηση ιδιωτικότητας, στο παιδί, εφόσον την επιθυμεί, και η ικανοποιητική επίβλεψη από το προσωπικό γιατί, η αίσθηση ότι παρακολουθείται, εμποδίζει συχνά το παιδί, να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.

 

Ένα χώρισμα ύψους 1.2 m δίνει τις παραπάνω δυνατότητες για όρθια παιδιά ηλικίας περίπου 5 ετών, ενώ για καθισμένο παιδί αρκεί χώρισμα 0.6 m.

 

Το χρώμα, ο φωτισμός, ο θόρυβος, σα στοιχεία του αντιληπτικού περιβάλλοντος, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του παιδικού σταθμού.

 

Το χρώμα είναι απαραίτητο, εσωτερικά και εξωτερικά. Έτσι στην περίπτωση που οι μεγάλες επιφάνειες (τοίχοι, οροφές κ.λ.π.) βάφονται με ουδέτερα χρώματα, πρέπει να είναι έντονα χρωματισμένα τα στοιχεία εξοπλισμού (μόνιμου και κινητού). Όταν χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα για να βαφούν οι μεγάλες επιφάνειες, πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες και τα συμπληρωματικά τους.

 

Ο φωτισμός πρέπει να ποικίλει ανάλογα με τους επιμέρους χώρους. Γενικά πρέπει να υπάρχει ένας βασικός γενικός φωτισμός και να φωτίζονται επιπλέον τα σημεία που απαιτούν περισσότερο φως και όχι να φωτίζεται ενιαία ο χώρος στο ανώτερο απαιτούμενο επίπεδο.

 

Ο θόρυβος πρέπει να ελέγχεται από το προσωπικό ώστε να είναι σε ανεκτά, ανάλογα με τις διαφορετικές δραστηριότητες, επίπεδα.

 

Σκιασμός και αερισμός πρέπει να μελετώνται με προσοχή και σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες.

 

Τέλος, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με ανάλογα οργανωμένο στεγασμένο υπαίθριο χώρο.

 

Πίνακας 6

Τμήμα Νηπίων

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός νηπίων 15 - 20

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Τομέας Α

 

25 m2

γενικές δραστηριότητες

1 m² / νήπιο

ειδικές δραστηριότητες

δηλαδή: για 15 νήπια 40 m2 (25 + 1 x 15) ή 2.66 m2 / νήπιο και για 20 νήπια 45 m2 (25 + 1 x 20) ή 2.25 m2 / νήπιο.

Τομέας Β

 

36 m2

γενικές δραστηριότητες

1 m² / νήπιο

ειδικές δραστηριότητες

δηλαδή: για 15 νήπια 51 m2 (36 + 1 x 15) ή 3.40 m2 / νήπιο και για 20 νήπια 56 m2 (36 + 1 x 20) ή 3.40 m2 / νήπιο.

 

Χώροι ύπνου.

 

Οι χώροι αυτοί καλύπτουν την ανάγκη των παιδιών για ανάπαυση και ύπνο, ιδιαίτερα όσων μένουν μέχρι αργά το μεσημέρι στο παιδικό σταθμό και, εφόσον η αρχιτεκτονική σύνθεση παρέχει τη δυνατότητα επίβλεψης από το προσωπικό για τις εκτός ύπνου ώρες, μπορούν να περιλαμβάνουν ήσυχη γωνιά.

 

Πίνακας 7

Τμήμα Νηπίων

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός νηπίων 15 - 20

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: χώρος ύπνου 1

Τομέας Α

 

1.5 m² / νήπιο*

 

δηλαδή: για 15 νήπια 22.5 m2 και για 20 νήπια 30 m2.

Τομέας Β

 

1.8 m² / νήπιο*

 

δηλαδή: για 15 νήπια 27 m2 και για 20 νήπια 36 m2.

1 Περιλαμβάνεται ήσυχη γωνιά

* Αντιστοιχεί στον αριθμό νηπίων που κοιμούνται, μπορεί δηλαδή να αναφέρεται σε λιγότερα νήπια από όσα περιλαμβάνει ο αντίστοιχος τομέας

 

Ιματιοθήκες.

 

Χρησιμεύουν για να αφήνουν τα παιδιά τα εξωτερικά ρούχα τους και τυχόν προσωπικά είδη φθάνοντας στο Σταθμό. Επειδή όταν φεύγουν γίνεται η αντίστροφη διαδικασία, οι ιματιοθήκες είναι σκόπιμο να βρίσκονται μεταξύ ζώνης υποδοχής και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, η δε είσοδος και έξοδος στις αίθουσες να γίνεται διαμέσου αυτών. Οι ιματιοθήκες πρέπει να έχουν θέρμανση και αερισμό ώστε τα εξωτερικά ρούχα να παραλαμβάνονται και να φοριούνται από τα παιδιά στεγνά.

 

Πίνακας 8

Τμήμα Νηπίων

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός νηπίων 15 - 20

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: ιματιοθήκες

Τομείς Α και Β

 

0.15 m² / νήπιο

 

 

Χώροι υγιεινής

 

Οι χώροι υγιεινής πρέπει να βρίσκονται κοντά στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και στους χώρους παιχνιδιού γενικότερα. Είναι επιθυμητή η εύκολη προσπέλαση τους από τους χώρους ύπνου.

 

Για τα νήπια του τομέα Α χρειάζονται (ανά Λειτουργική Ενότητα) χώρος αλλαγών/λουτρού (παιδικό λουτρό ή μεγάλος νιπτήρας με πάγκο εργασίας), χώρος για δοχεία, παιδικοί νιπτήρες, χαμηλές γούρνες για πρόχειρο πλύσιμο και 1 παιδικό WC.

 

Για τα νήπια του τομέα Β χρειάζονται (ανά Λειτουργική Ενότητα) παιδικά WC, παιδικοί νιπτήρες, παιδικό λουτρό και χαμηλές γούρνες για πρόχειρο πλύσιμο.

 

Δε χρειάζεται διαχωρισμός για αγόρια και κορίτσια.

 

Να προβλεφθεί 1 WC για ανάπηρα παιδιά σε κάθε τμήμα.

 

Πίνακας 9

Τμήμα Νηπίων

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός νηπίων 15 - 20

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: χώροι υγιεινής

Τομέας Α

 

5 m² αλλαγές για 2 νήπια συγχρόνως

και 0.5 m² / νήπιο λοιπές λειτουργίες

δηλαδή: για 15 νήπια 12.5 m2 (5 + 0.5 x 15) και για 20 νήπια 15 m2 (5 + 0.5 x 20).

Τομέας Β

 

3 m² douche / λουτρό

και 0.5 m² / νήπιο λοιπές λειτουργίες

δηλαδή: για 15 νήπια 10.5 m2 (3 + 0.5 x 15) και για 20 νήπια 13 m2 (3 + 0.5 x 20).

1 WC / 8-10 νήπια

1 νιπτήρας / 5-6 νήπια

 

Στεγασμένος υπαίθριος χώρος.

 

Στη συνέχεια των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων προβλέπονται στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι όπου μεταφέρονται οι δραστηριότητες τις εποχές που ο καιρός το επιτρέπει. Οι χώροι αυτοί σχεδιάζονται μαζί με το κτίριο και αποτελούν οργανική του συνέχεια.

 

Πίνακας 10

Τμήμα Νηπίων

Λειτουργική Ενότητα (ΛΕ) αριθμός νηπίων 15 - 20

εμβαδόν

σταθερότυπα

Χώρος: στεγασμένος υπαίθριος χώρος

Τομέας Α

 

25 m²

γενικές δραστηριότητες κύκλος ακτίνας 5 m

δηλαδή: για 15 νήπια 1.66 m²/νήπιο και για 20 νήπια 1.25 m²/νήπιο.

Τομέας Β

 

36 m²

γενικές δραστηριότητες κύκλος ακτίνας 6 m

δηλαδή: για 15 νήπια 2.4 m²/νήπιο και για 20 νήπια 1.8 m²/νήπιο

 

Τραπεζαρία.

 

Το φαγητό, σαν ξεχωριστή διαδικασία, πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο, ξεχωριστό χώρο. Ο σαφής διαχωρισμός διαδικασιών όπως φαγητό / παιχνίδι / μάθημα / ανάπαυση - ύπνος συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και διακεκριμένοι χώροι για κάθε μια από αυτές βοηθούν στη συνειδητοποίηση της διάκριση αυτής. Επιπλέον έτσι καλύπτονται και πρακτικά προβλήματα καθαριότητας, τάξης κ.λ.π. που θα αναστάτωναν σε μεγάλο βαθμό και για αρκετό χρόνο την λειτουργία των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων αν τα νήπια έτρωγαν μέσα σε αυτές.

 

Είναι επιθυμητό η τραπεζαρία να καλύπτει τις ανάγκες για 40 περίπου παιδιά ταυτόχρονα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της αύξησης του συνολικού εμβαδού του παιδικού σταθμού είναι δυνατό να σχεδιάζεται σε μικρότερο μέγεθος και τα νήπια να εξυπηρετούνται τμηματικά, όχι πάντως λιγότερα από 20 κάθε φορά.

 

Η τραπεζαρία συνδέεται με την κουζίνα και περιλαμβάνει νιπτήρες για να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους.

 

Για λόγους οικονομίας χώρου μόνο, το φαγητό μπορεί να γίνεται μέσα στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αλλά σε καθορισμένη από πριν περιοχή, με ανάλογα υλικά τελειωμάτων π.χ. δάπεδο που να καθαρίζεται εύκολα και να μην λεκιάζει και με εξασφαλισμένο τον απαραίτητο εξοπλισμό τραπέζια και καθίσματα.

 

Εμβαδόν τραπεζαρίας: 28 m² για 20 περίπου νήπια και 1 m² για κάθε επιπλέον νήπιο μέχρι τα 40.

 

Κοινός χώρος ελευθέρων δραστηριοτήτων.

 

Ο χώρος αυτός όταν προβλέπεται, χρησιμεύει αφενός για ομαδικές δραστηριότητες των νηπίων του τομέα Β κυρίως, ενταγμένες στο γενικό τους πρόγραμμα ή στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου π.χ. γυμναστική, θέατρο κ.λ.π. και αφετέρου για γιορτές, συγκεντρώσεις και περιοδικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλα τα νήπια του παιδικού σταθμού. Βρίσκεται, κατά προτίμηση, σε συνέχεια με το χώρο αναμονής με τον οποίο είναι δυνατό να ενοποιείται και περιλαμβάνει αποθήκη για τον εξοπλισμό του καθίσματα, στρώματα και είδη γυμναστικής κ.λ.π. καθώς και επιπλέον χώρους υγιεινής νηπίων, εάν η εξυπηρέτησή τους από τους υπόλοιπους δεν είναι εύκολη.

 

Όταν ο τομέας Β των νηπίων αποτελείται από δύο ή περισσότερες Λειτουργικές Ενότητες, έχει δηλαδή δύο ή περισσότερες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ο κοινός αυτός χώρος μπορεί να βρίσκεται επίσης ή και ταυτόχρονα σε σχέση με τις αίθουσες αυτές, ενοποιούμενες πιθανά με τη μία ή και με περισσότερες από αυτές.

 

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται εναλλακτικά από τις ομάδες των νηπίων του τομέα Β και για τις επιμέρους ομαδικές δραστηριότητες π.χ. παιχνίδια κύκλου.

 

Εμβαδόν χώρου ελευθέρων δραστηριοτήτων : 0.90 m²/νήπιο.

 

 

Ιδιαιτερότητες τομέων νηπίων

 

Νήπια - τομέας Α.

 

Ο χώρος ύπνου της Λειτουργικής Ενότητας του τομέα αυτού βρίσκεται σε στενή λειτουργική σχέση με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την οποία είναι δυνατό να συγχωνεύεται.

 

Νήπια - τομέας Β.

 

Στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του τομέα αυτού γίνεται επίσης η λειτουργία του Νηπιαγωγείου. Στους δύο πίνακες που ακολουθούν φαίνονται, με βάση σχετικά στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, οι ενότητες δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου ανά τομέα αγωγής καθώς και το είδος του χώρου που απαιτείται για κάθε μια δραστηριότητα ξεχωριστά.

 

Πίνακας 11:  Ενότητες βασικών δραστηριοτήτων νηπιαγωγείου ανά τομέα αγωγής

Ενότητες βασικών δραστηριοτήτων νηπιαγωγείου

Παιχνίδι

Θέμα

Εικαστικά

Καλλιτεχνικά / Πολιτιστικά

Αριθμητική πρακτική

Τομείς αγωγής

ηθικότητα

ηθικότητα

κοινωνικότητα

κοινωνικότητα

κοινωνικότητα

κοινωνικότητα

κοινωνικότητα

καλλιτεχνική αγωγή

νόηση

αντίληψη

αντίληψη

αυτονομία


καλλιτεχνική αγωγή

νόηση


κυκλοφοριακή αγωγή


μουσική αγωγή



νόηση





μουσική αγωγή




 

Πίνακας 12: Είδος χώρου κατά δραστηριότητα Νηπιαγωγείου.

Ενότητες βασικών δραστηριοτήτων νηπιαγωγείου

Παιχνίδι

Θέμα

Εικαστικά

Καλλιτεχνικά / Πολιτιστικά

Αριθμητική πρακτική

Δραστηριότητες

παιχνίδι ατομικό ****

παραμύθι *

ομαδική δουλειά, κατασκευές, ομαδικό σχέδιο *

οργάνωση εκδηλώσεων *

μπακάλικο ***

παιχνίδι ομαδικό *

οργάνωση κύκλου *

σχέδιο μολύβι, μαρκαδόρος *

κουκλοθέατρο ***

παιχνίδι με παιδαγωγικό υλικό *

μπακάλικο κουκλόσπιτο ***

ομαδική δουλειά, κατασκευές, ομαδικό σχέδιο *

σχέδιο, νερομπογιά **

αναπαράσταση, δράμα *

αριθμητική πρακτική *

παιχνίδι παιδαγωγικό *

προσφορά υπηρεσίας *

σχέδιο, δακτυλομπογιά **

ποιήματα *


κατασκευές * **

ποιήματα *

χειροτεχνία, χαρτοκολλητική **

ασκήσεις ακοής με παιχνίδια, όργανα, πικάπ, μαγνητόφωνα *




κατασκευές * **

μιμητικά παιχνίδια *





τραγούδι *


 

* χώρος γενικών δραστηριοτήτων

** περιοχή με ειδικό μόνιμο εξοπλισμό

*** περιοχή με αυτοτελή στοιχεία οργάνωσης

**** γωνιά

 

ΙΙΙ. Γενικές υπηρεσίες

 

1. Γενικά

 

Οι χώροι αυτοί υποστηρίζουν τη λειτουργία του παιδικού σταθμού από την τεχνική πλευρά. Είναι σκόπιμο να εξυπηρετούνται από ιδιαίτερη είσοδο. Περιλαμβάνονται οι χώροι τροφοδοσίας (κουζίνα - αποθήκη τροφίμων), το πλυντήριο (πλυντήριο / στεγνωτήριο λινοθήκη - χώρος ακαθάρτων), οι εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και οι αποθήκες υλικού και ειδών καθαρισμού.

 

2. Χώροι 1

 

Κουζίνα και παρασκευή γάλακτος.

 

Η κουζίνα αυτή εξυπηρετεί το φαγητό των νηπίων και του προσωπικού καθώς και το γάλα των μικρών νηπίων. Συνδέεται λειτουργικά με την αποθήκη τροφίμων. Χρειάζεται καλό αερισμό. Συνδέεται επίσης με την τραπεζαρία.

 

Αποθήκη τροφίμων 2

 

Συνδέεται άμεσα με την κουζίνα και έχει εύκολη πρόσβαση από την βοηθητική είσοδο. Χρειάζεται καλό αερισμό.

 

Πλυντήριο / στεγνωτήριο 2

 

Στο χώρο αυτό, που είναι συσχετισμένος με τη λινοθήκη και το χώρο ακαθάρτων, γίνεται το πλύσιμο και στέγνωμα των ειδών ιματισμού που χρησιμοποιούνται στο Σταθμό.

 

Λινοθήκη - Χώρος ακαθάρτων2

 

Χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση καθαρών και ακαθάρτων ειδών ιματισμού αντίστοιχα. Συνδέονται με τα τμήματα παιδιών.

 

Αποθήκη υλικού

 

Μπορεί να τοποθετηθεί στο υπόγειο. Χρησιμεύει για την αποθήκευση ειδών εξοπλισμού.

 

Λεβητοστάσιο.

 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αποτελείται από δύο χώρους, μηχανοστάσιο και αποθήκη καυσίμων. Τοποθετείται στο υπόγειο.

 

Αποθήκη ειδών καθαρισμού.

 

Είναι μικρός χώρος για την αποθήκευση ειδών καθαρισμού που μπορεί να τοποθετηθεί στο υπόγειο.

 

1 Η περιγραφή των χώρων αυτών και της λειτουργίας τους, στο βαθμό που εξαρτάται άμεσα από τον οικοδομικό, μηχανολογικό κ.λ.π. εξοπλισμό τους, θα γίνει διεξοδικά στα κεφάλαια των τεχνικών προδιαγραφών και των στοιχείων εξοπλισμού.

2 Οι χώροι αυτοί, εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε στάθμη υπογείου.

 

a.dtx-4234.3.83

 

ΙV. Υπαίθριος χώρος

 

Ο υπαίθριος χώρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του παιδικού σταθμού. Οργανώνεται σε αναλογία με τους κλειστούς χώρους των παιδιών και καλύπτει:

 

α. Τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, να μεταφέρονται σε υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Τέτοιες είναι το παραμύθι, το τραγούδι, τα ποιήματα, το ομαδικό παιχνίδι κ.λ.π.

 

β. Κάποιες δραστηριότητες που από τη φύση τους γίνονται αποκλειστικά ή κατά προτίμηση σε υπαίθριο χώρο. Τέτοιες είναι η γυμναστική, το παιχνίδι στην άμμο, το παιχνίδι του νερού, οι κατασκευές, η κηπουρική κ.λ.π.

 

Οι βασικές περιοχές που αναπτύσσονται στον υπαίθριο χώρο είναι οι παρακάτω:

 

Στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι.

 

Οι χώροι αυτοί εντάσσονται στις Λειτουργικές Ενότητες των τμημάτων των παιδιών (ΙΙ.2.2.).

 

Ελεύθερος πλακόστρωτος χώρος.

 

Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ομαδικές δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση παιδιών, όπως είναι οι γιορτές, η γυμναστική κ.λ.π.

 

Πράσινο / καθιστικά.

 

Περιλαμβάνεται ψηλό και χαμηλό πράσινο. Τα δέντρα και τα άλλα φυτά πρέπει να είναι προφυλαγμένα και περιποιημένα. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των φυτών για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των παιδιών (αποκλείονται φυτά με αγκάθια, αιχμηρά φύλλα κ.λ.π.).

 

Χώρος κηπουρικής.

 

Στο χώρο αυτό τα παιδιά ασχολούνται, ανάλογα με την ηλικία τους, με τη φύτευση και περιποίηση μικρών φυτών.

 

Χώρος για παιχνίδι με άμμο.

 

Περιλαμβάνει σκάμματα με άμμο αμμοδόχους για να παίζουν τα παιδιά. Οργανώνονται σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο παιχνιδιού. Τα σκάμματα πρέπει να καλύπτονται όταν δε χρησιμοποιούνται γιατί διαφορετικά η άμμος λερώνεται και υγραίνεται και γίνονται ανθυγιεινά.

 

Χώρος για παιχνίδι νερού.

 

Οι λιμνούλες, τα ποταμάκια κ.λ.π. μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά και πρέπει να αποφεύγονται. Επειδή όμως το παιχνίδι του νερού είναι βασική δραστηριότητα χρειάζεται ο κατάλληλος χώρος και προσοχή νερού πηγή. Και ο χώρος αυτός οργανώνεται σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο παιχνιδιού.

 

Παιδική χαρά / Κατασκευές.

 

Αποτελεί οργανωμένη περιοχή για παιχνίδι. Η θέση και η οργάνωση της πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση της από τα παιδιά της γειτονιάς κατά τις ώρες, μέρες και εποχές που δε λειτουργεί ο παιδικός σταθμός. Τα σκαλιά πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις περιοχές του υπαίθριου χώρου του παιδικού σταθμού. Εάν είναι απαραίτητα, πρέπει να είναι λίγα και να υπάρχει επίσης ράμπα. Εκτός από την οδική σήμανση που απαιτείται, ώστε τα αυτοκίνητα να κινούνται με προσοχή στην περιοχή του Σταθμού, πρέπει επίσης να καθορίζεται σαφώς η κίνησή τους μέσα στον υπαίθριο χώρο για να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά τις ώρες της προσέλευσής τους.

 

Στον Πίνακα 13 που ακολουθεί φαίνεται η αναλογία των επιμέρους περιοχών στο συνολικό υπαίθριο χώρο.

 

Πίνακας 13

Υπαίθριος χώρος

Στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι

18%

Ελεύθερος πλακόστρωτος χώρος

10%

Πράσινο / Καθιστικά

37%

Κηπουρική

2.5%

Άμμος / Νερό

2.5%

Παιδική χαρά / Κατασκευές

30%

υπαίθριος χώρος

10 m2/παιδί

 

Γενική οργάνωση υπαίθριου χώρου - σύνδεση με περιβάλλοντα χώρο

 

Εικόνα 10: Ενδεικτική οργάνωση υπαίθριου χώρου

a.dtx-4234.4.83

Υπόμνημα:

1 Κτίριο Σταθμού

2 Ημιυπαίθριοι χώροι

3 Χώρος ελεύθερων δραστηριοτήτων

4 Γωνιές (παιχνίδι,  καθιστικό, μάθημα)

5 Παιδική χαρά

6 Κηπουρική

7 Επιθυμητή σύνδεση με κοινοτικό πράσινο (άλσος, πλατεία)

/ => Από και προς Κοινότητα - Γειτονιά.

 

Εφαρμογές

 

1. Γενικά

 

Περιλαμβάνονται εδώ σε Πίνακες Κτιριολογικά Προγράμματα Παιδικών Σταθμών 30, 60 και 100 θέσεων, σαν εφαρμογές των προδιαγραφών που αναπτύχθηκαν προηγούμενα. Για την κατανομή στους παιδικούς σταθμούς αυτούς λήφθηκαν υπόψη τα παρακάτω:

 

α. Το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας που περιορίστηκε ωστόσο στους παιδικούς σταθμούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, δηλαδή του ΕΟΠ, του ΠΙΚΠΑ, του ΙΕΚ, καθώς και των παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας. Στον Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται το ποσοστό των παιδιών ανά ηλικία.

 

ηλικία παιδιών

ποσοστό

2 - 18 μηνών

16%

1.5 - 3.5 ετών

30%

3.5 - 5.5 ετών

40%

 

 

β. Η έννοια της Λειτουργικής Ενότητας, όπως αναπτύχθηκε στις προδιαγραφές. Στον Πίνακα που ακολουθεί, υπενθυμίζεται ο αριθμός ανά λειτουργική ενότητα.

 

τμήμα παιδιών

αριθμός παιδιών / λειτουργική ενότητα

βρεφών

6 - 10

νηπίων

15 - 20

 

 

Παιδικός Σταθμός 30 θέσεων

 

Αποτελεί την ελάχιστη αποδεκτή μονάδα. Λόγω του μικρού αριθμού θέσεων του παιδικού σταθμού δε διακρίνονται τομείς στο τμήμα νηπίων. Έτσι, υπάρχει μία λειτουργική ενότητα στο τμήμα βρεφών (60 βρέφη) και μία λειτουργική ενότητα στο τμήμα νηπίων (γίνεται αποδεκτός ο αριθμός των 24 νηπίων).

 

Παιδικός Σταθμός 60 θέσεων.

 

Αποτελεί μία τυπική μονάδα παιδικού σταθμού. Περιλαμβάνει μία λειτουργική ενότητα στο τμήμα βρεφών 10 βρέφη και τρεις στο τμήμα νηπίων (μία των 18 νηπίων στον τομέα Α και δύο των 16 νηπίων στον τομέα Β).

 

Παιδικός Σταθμός 100 θέσεων.

 

Αποτελεί μία μεγάλη μονάδα στο όριο του αποδεκτού μεγέθους. Περιλαμβάνει δύο λειτουργικές ενότητες στο τμήμα βρεφών (με 80 βρέφη καθεμιά) και πέντε λειτουργικές ενότητες στο τμήμα νηπίων (δύο των 15 στον τομέα Α και τρεις των 18 στον τομέα Β).

 

Επισημαίνουμε ότι μονάδες τέτοιας ή και μεγαλύτερης κλίμακας και εφόσον είναι απαραίτητο να κατασκευάζονται, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν όλα τα μειονεκτήματα του ιδρυματικού κτιρίου με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά (βλέπε Εισαγωγή 4).

 

2. Πίνακες κατανομής παιδιών ανά τμήμα - Αναλογία εμβαδών ανά ομάδα χώρων - κτιριολογικό πρόγραμμα για παιδικούς σταθμούς 30, 60, 100 θέσεων.

 

Πίνακας 14

Κατανομή παιδιών ανά τμήμα - Παιδικός σταθμός 30 θέσεων

τμήμα

ηλικία

αριθμός παιδιών

1. βρεφών

2 - 18 μηνών

6

2. νηπίων

1.5 - 5.5 ετών

24

 

Σύνολο

30

 

Πίνακας 15

Αναλογία εμβαδών ανά ομάδα χώρων - Παιδικός σταθμός 30 θέσεων

Α/Α

ομάδα χώρων

ηλικία

ποσοστό

Ι.

Υποδοχή - διοίκηση

69 m2

21%

ΙΙ.

Τμήματα παιδιών

182 m2

57%

ΙΙΙ.

Γενικές υπηρεσίες

71 m2

22%

 

Σύνολο

322 m2

100%

 

 

ομάδα χώρων

καθαρό εμβαδόν

ποσοστό

 

τμήμα βρεφών

26 m2

14%

 

τμήμα νηπίων

156 m2

86%

 

Σύνολο

182 m2

100%

 

Πίνακας 16

Κατανομή παιδιών ανά τμήμα - Παιδικός σταθμός 60 θέσεων

τμήμα

ηλικία

αριθμός παιδιών

1. βρεφών

2 - 18 μηνών

10

2. νηπίων

1.5 - 5.5 ετών

 

Τομέας Α

1.5 - 3.5 ετών

18

Τομέας Β

3.5 - 5.5 ετών

32

 

Σύνολο

60

 

Πίνακας 17

Αναλογία εμβαδών ανά ομάδα χώρων - Παιδικός σταθμός 60 θέσεων

Α/Α

ομάδα χώρων

ηλικία

ποσοστό

Ι.

Υποδοχή - διοίκηση

101 m2

18%

ΙΙ.

Τμήματα παιδιών

361 m2

64%

ΙΙΙ.

Γενικές υπηρεσίες

100 m2

18%

 

Σύνολο

562 m2

100%

 

 

ομάδα χώρων

καθαρό εμβαδόν

ποσοστό

 

τμήμα βρεφών

44 m2

12%

 

τμήμα νηπίων

317 m2

88%

 

Σύνολο

361 m2

100%

 

Πίνακας 18

Κατανομή παιδιών ανά τμήμα - Παιδικός σταθμός 100 θέσεων

τμήμα

ηλικία

αριθμός παιδιών

1. βρεφών

2 - 18 μηνών

16

2. νηπίων

1.5 - 5.5 ετών

 

Τομέας Α

1.5 - 3.5 ετών

30

Τομέας Β

3.5 - 5.5 ετών

54

 

Σύνολο

100

 

Πίνακας 19

Αναλογία εμβαδών ανά ομάδα χώρων - Παιδικός σταθμός 100 θέσεων

Α/Α

ομάδα χώρων

ηλικία

ποσοστό

Ι.

Υποδοχή - διοίκηση

127 m2

15.5%

ΙΙ.

Τμήματα παιδιών

567 m2

69.0%

ΙΙΙ.

Γενικές υπηρεσίες

128 m2

15.5%

 

Σύνολο

822 m2

100%

 

 

ομάδα χώρων

καθαρό εμβαδόν

ποσοστό

 

τμήμα βρεφών

70 m2

12%

 

τμήμα νηπίων

497 m2

88%

 

Σύνολο

567 m2

100%

 

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα παιδικού σταθμού 30 θέσεων

Α/Α

Κατηγορία

χώρου

Αριθμός

θέσεων

Επιφάνεια

χώρων

m2

Συνολική

επιφάνεια

χώρου

m2

m2 / παιδί

Ποσοστό

επί

συνολικής

επιφάνειας

%

Υπόγειο

Ισόγειος

Ημιόροφος

Όροφος

Ι. Υποδοχή - διοίκηση

 

 

69

2.30

21.43

 

 

 

 

1

Είσοδος - Αναμονή

 

15

 

 

 

 

Χ

 

 

2

Καροτσάκια

 

9

 

 

 

 

Χ

 

 

3

Γραφείο Διεύθυνσης

 

12

 

 

 

 

Χ

 

 

4

Γραφείο πολλαπλών χρήσεων 1

 

15

 

 

 

 

Χ

 

 

5

Μόνωση

 

5

 

 

 

 

Χ

 

 

6

WC κοινού 2

 

5

 

 

 

 

Χ

 

 

7

Χώρος προσωπικού 3

 

-

 

 

 

 

 

 

 

8

Χώροι υγιεινής προσωπικού

 

8

 

 

 

 

Χ

 

 

ΙΙ. Τμήματα παιδιών

30

 

182

6.07

56.52

 

 

 

 

 

Τμήμα βρεφών

6

 

26

4.33

8.07

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες 4

 

3

 

0.50

 

 

Χ

 

Χ

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού

 

4

 

0.67

 

 

Χ

 

Χ

3

Αίθουσα βρεφών

 

15

 

2.50

 

 

Χ

 

Χ

4

Χώρος παρασκευής γάλακτος

 

4

 

0.67

 

 

Χ

 

Χ

 

Τμήμα νηπίων

24

 

156

6.50

48.45

 

 

 

 

 

Τομέας Α & Β 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες

 

4

 

0.16

 

 

Χ

 

 

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού / WC

 

20

 

0.83

 

 

X

 

 

3

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

60

 

2.50

 

 

Χ

 

 

4

Χώρος ύπνου

 

40

 

1.67

 

 

Χ

Χ

 

5

Τραπεζαρία 6

 

32

 

1.33

 

 

Χ

 

 

ΙΙΙ. Γενικές υπηρεσίες

 

 

71

2.36

22.05

 

 

 

 

1

Κουζίνα - Αποθήκη τροφίμων

 

20

 

 

 

Χ

Χ

 

 

2

Πλυντήριο / Στεγνωτήριο

 

12

 

 

 

Χ

Χ

 

 

3

Λινοθήκη

 

6

 

 

 

Χ

Χ

 

 

4

Λεβητοστάσιο 7

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

5

Χώρος ακαθάρτων

 

5

 

 

 

Χ

Χ

 

 

6

Είδη καθαρισμού

 

3

 

 

 

Χ

Χ

 

 

7

Αποθήκη υλικού

 

10

 

 

 

Χ

Χ

 

 

Σύνολο καθαρών επιφανειών

 

 

322

10.73

 

 

 

 

 

κυκλοφορία και εσωτερικοί τοίχοι (12%)

 

 

39

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο

 

 

361

 

 

 

 

 

 

εξωτερικοί τοίχοι (10%)

 

 

36

 

 

 

 

 

 

Σύνολο μικτής επιφάνειας

 

 

397

13.23

 

 

 

 

 

 

Παρατηρήσεις:

 

1 Και για το προσωπικό

2 Και για αναπήρους

3 Εντάσσεται στο χώρο 4

4 Μπορούν να παραλείπονται σαν ιδιαίτερος χώρος και να εντάσσονται στην Αίθουσα βρεφών.

5 Λόγω του μικρού αριθμού θέσεων νηπίων του παιδικού σταθμού (24 συνολικά) οι τομείς Α και Β συγχωνεύονται.

6 Εξυπηρετεί όλα τα νήπια συγχρόνως.

7 Καυστήρας-αποθήκη καυσίμων

 

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα παιδικού σταθμού 60 θέσεων

Α/Α

Κατηγορία

χώρου

Αριθμός

θέσεων

Επιφάνεια

χώρων

m2

Συνολική

επιφάνεια

χώρου

m2

m2 / παιδί

Ποσοστό

επί

συνολικής

επιφάνειας

%

Υπόγειο

Ισόγειος

Ημιόροφος

Όροφος

Ι. Υποδοχή - διοίκηση

 

 

101

1.68

17.97

 

 

 

 

1

Είσοδος - Αναμονή

 

25

 

 

 

 

Χ

 

 

2

Καροτσάκια

 

15

 

 

 

 

Χ

 

 

3

Γραφείο Διεύθυνσης

 

12

 

 

 

 

Χ

 

 

4

Γραφείο πολλαπλών χρήσεων

 

12

 

 

 

 

Χ

 

 

5

Μόνωση

 

5

 

 

 

 

Χ

 

 

6

WC κοινού 1

 

5

 

 

 

 

Χ

 

 

7

Χώρος προσωπικού 2

 

15

 

 

 

 

Χ

 

Χ

8

Χώροι υγιεινής προσωπικού 3

 

12

 

 

 

 

Χ

 

 

ΙΙ. Τμήματα παιδιών

60

 

361

6.01

64.24

 

 

 

 

 

Τμήμα βρεφών

10

 

44

4.40

7.83

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες 4

 

5

 

0.50

 

 

Χ

 

Χ

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού

 

8

 

0.80

 

 

Χ

 

Χ

3

Αίθουσα βρεφών 5

 

25

 

2.50

 

 

Χ

 

Χ

4

Χώρος παρασκευής γάλακτος

 

6

 

0.60

 

 

Χ

 

Χ

 

Τμήμα νηπίων

50

 

317

6.34

56.51

 

 

 

 

 

Τομέας Α 6

18

 

87

4.80

15.48

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες

 

3

 

0.16

 

 

Χ

 

 

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού / WC

 

14

 

0.76

 

 

X

 

 

3

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

43

 

2.38

 

 

Χ

 

 

4

Χώρος ύπνου

 

27

 

1.50

 

 

Χ

Χ

 

 

Τομέας Β (x 2) 7

16 x 2

 

190

5.94

33.81

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες

 

3

 

0.19

 

 

Χ

 

 

2

Χώροι υγιεινής 8

 

11

 

0.69

 

 

Χ

 

 

3

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

52

 

3.25

 

 

Χ

 

 

4

Χώρος ύπνου

 

29

 

1.81

 

 

Χ

Χ

 

5

Τραπεζαρία 9

 

40

 

0.80

7.12

 

Χ

 

 

6

Κοινός χώρος ελεύθερων δραστηριοτήτων 10

 

45

 

0.90

-

 

Χ

 

 

ΙΙΙ. Γενικές υπηρεσίες

 

 

100

1.66

17.79

 

 

 

 

1

Κουζίνα - Αποθήκη τροφίμων

 

30

 

 

 

Χ

Χ

 

 

2

Πλυντήριο / Στεγνωτήριο

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

3

Λινοθήκη

 

10

 

 

 

Χ

Χ

 

 

4

Λεβητοστάσιο 11

 

18

 

 

 

Χ

Χ

 

 

5

Χώρος ακαθάρτων

 

9

 

 

 

Χ

Χ

 

 

6

Είδη καθαρισμού

 

3

 

 

 

Χ

Χ

 

 

7

Αποθήκη υλικού

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

Σύνολο καθαρών επιφανειών

 

 

562

9.36

 

 

 

 

 

κυκλοφορία και εσωτερικοί τοίχοι (12%)

 

 

67

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο

 

 

629

 

 

 

 

 

 

εξωτερικοί τοίχοι (10%)

 

 

63

 

 

 

 

 

 

Σύνολο μικτής επιφάνειας

 

 

692

11.53

 

 

 

 

 

 

Παρατηρήσεις:

 

1 Και για ανάπηρους

2 Ανάπαυση / φαγητό

3 Και αποδυτήρια

4 Μπορούν να παραλείπονται σαν ιδιαίτερος χώρος και να εντάσσονται στην Αίθουσα βρεφών.

5 Παραμονή-ύπνος

6 Περιλαμβάνει 1 λειτουργική ενότητα με 18 νήπια.

7 Περιλαμβάνει 2 λειτουργικές ενότητες με 16 νήπια καθεμιά.

8 Λουτρό / WC / νιπτήρες

9 Εξυπηρετεί τα νήπια σε δύο ομάδες: α. Τα 18 νήπια του Τομέα Α (2,22 m2/νήπιο), β. Τα 32 νήπια του Τομέα Β (1,25 m2 / νήπιο).

10 Χώρος προαιρετικός

11 Καυστήρας - αποθήκη καυσίμων

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα παιδικού σταθμού 100 θέσεων

Α/Α

Κατηγορία

χώρου

Αριθμός

θέσεων

Επιφάνεια

χώρων

m2

Συνολική

επιφάνεια

χώρου

m2

m2 / παιδί

Ποσοστό

επί

συνολικής

επιφάνειας

%

Υπόγειο

Ισόγειος

Ημιόροφος

Όροφος

Ι. Υποδοχή - διοίκηση

 

 

127

1.27

15.45

 

 

 

 

1

Είσοδος - Αναμονή

 

35

 

 

 

 

Χ

 

 

2

Καροτσάκια

 

20

 

 

 

 

Χ

 

 

3

Γραφείο Διεύθυνσης

 

12

 

 

 

 

Χ

 

 

4

Γραφείο πολλαπλών χρήσεων

 

14

 

 

 

 

Χ

 

 

5

Μόνωση

 

5

 

 

 

 

Χ

 

 

6

WC κοινού 1

 

8

 

 

 

 

Χ

 

 

7

Χώρος προσωπικού 2

 

18

 

 

 

 

Χ

 

Χ

8

Χώροι υγιεινής προσωπικού 3

 

15

 

 

 

 

Χ

 

 

ΙΙ. Τμήματα παιδιών

100

 

567

5.67

68.98

 

 

 

 

 

Τμήμα βρεφών

2 x 8

 

70

4.37

8.52

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες 4

 

4

 

0.50

 

 

Χ

 

Χ

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού

 

6

 

0.75

 

 

Χ

 

Χ

3

Αίθουσα βρεφών 5

 

20

 

2.50

 

 

Χ

 

Χ

4

Χώρος παρασκευής γάλακτος

 

5

 

0.62

 

 

Χ

 

Χ

 

Τμήμα νηπίων

84

 

497

5.92

60.46

 

 

 

 

 

Τομέας Α 6

2 x 15

-

156

5.20

18.98

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες

 

3

 

0.20

 

 

Χ

 

 

2

Χώρος αλλαγών / λουτρού / WC

 

12.5

 

0.20

 

 

X

 

 

3

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

40

 

2.67

 

 

Χ

 

 

4

Χώρος ύπνου

 

22.5

 

1.50

 

 

Χ

Χ

 

 

Τομέας Β (x 2) 7

3 x 18

 

303

5.61

36.86

 

 

 

 

1

Ιματιοθήκες

 

3

 

0.17

 

 

Χ

 

 

2

Χώροι υγιεινής 8

 

12

 

0.67

 

 

Χ

 

 

3

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

54

 

3.00

 

 

Χ

 

 

4

Χώρος ύπνου

 

32

 

1.77

 

 

Χ

Χ

 

5

Τραπεζαρία 9

 

38

 

0.45

4.62

 

Χ

 

 

6

Κοινός χώρος ελεύθερων δραστηριοτήτων 10

 

76

 

0.90

-

 

Χ

 

 

ΙΙΙ. Γενικές υπηρεσίες

 

 

128

1.28

15.57

 

 

 

 

1

Κουζίνα - Αποθήκη τροφίμων

 

40

 

 

 

Χ

Χ

 

 

2

Πλυντήριο / Στεγνωτήριο

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

3

Λινοθήκη

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

4

Λεβητοστάσιο 11

 

20

 

 

 

Χ

Χ

 

 

5

Χώρος ακαθάρτων

 

10

 

 

 

Χ

Χ

 

 

6

Είδη καθαρισμού

 

3

 

 

 

Χ

Χ

 

 

7

Αποθήκη υλικού

 

15

 

 

 

Χ

Χ

 

 

Σύνολο καθαρών επιφανειών

 

 

822

8.22

 

 

 

 

 

κυκλοφορία και εσωτερικοί τοίχοι (12%)

 

 

99

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο

 

 

921

 

 

 

 

 

 

εξωτερικοί τοίχοι (10%)

 

 

92

 

 

 

 

 

 

Σύνολο μικτής επιφάνειας

 

 

1013

10.13

 

 

 

 

 

 

Παρατηρήσεις:

 

1 Το ένα για ανάπηρους

2 Ανάπαυση / φαγητό

3 Και αποδυτήρια

4 Μπορούν να παραλείπονται σαν ιδιαίτερος χώρος και να εντάσσονται στην Αίθουσα βρεφών.

5 Παραμονή - ύπνος

6 Περιλαμβάνει 2 λειτουργικές ενότητες με 15 νήπια καθεμιά.

7 Περιλαμβάνει 3 λειτουργικές ενότητες με 18 νήπια καθεμιά.

8 Λουτρό / WC / νιπτήρες

9 Εξυπηρετεί τα νήπια σε τρεις ομάδες: α. Τα 30 νήπια του Τομέα Α (1,26 m2 / νήπιο), β. Τα 54 νήπια του Τομέα Β σε δύο ομάδες των 27 (1,40 m2 / νήπιο).

10 Χώρος προαιρετικός

11 Καυστήρας-αποθήκη καυσίμων

 

Αθήνα, 08-12-1983.

 

Ο Υπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.