Εγκύκλιος 25/05 - Άρθρο 34

Άρθρο 34: Διάλυση της σύμβασης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η σύμβαση τερματίζεται κατά κανόνα με την παραλαβή του αντικειμένου της (βλέπετε άρθρο 37). Όμως δεν αποκλείεται να λυθεί πρόωρα, χωρίς να παραδοθεί το σύνολο του αντικειμένου της, οπότε αντιμετωπίζονται ζητήματα αποζημίωσης του ανάδοχου για το μέρος της σύμβασης που δεν εκτέλεσε και εκκαθάρισης της σύμβασης, έτσι ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το εκτελεσθέν μέρος (για το οποίο θα αμειφθεί) και το υπολειπόμενο μέρος, για το οποίο θα αποζημιωθεί.

 

Ο κανόνας που τίθεται στην παράγραφο 1 είναι ότι ο εργοδότης μπορεί να λύσει τη σύμβαση μελέτης, μετά την ολοκλήρωση σταδίου αυτής, είτε αζημίως για τον ίδιο, αν προβλέπεται στη σύμβαση, είτε και με αποζημίωση, κατά το άρθρο 36. Στο μέσο της εκπόνησης σταδίου ο κανόνας είναι η αποζημίωση του ανάδοχου, δεν επιτρέπεται δηλαδή να διακοπεί στάδιο αζημίως για τον εργοδότη.

 

Στην παράγραφο 2 ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες ο ανάδοχος δικαιούται να διαλύσει τη σύμβαση εις βάρος του εργοδότη και με αποζημίωση. Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπονεί τη μελέτη, είτε κατόπιν εντολής του εργοδότη, είτε και συνεπεία υπερημερίας αυτού (όταν δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει την εκπόνηση για λόγους που ευθύνεται ο εργοδότης).

 

Η παράγραφος 3 περιγράφει τις διαδικασίες για τη διάλυση της σύμβασης με πρωτοβουλία του ανάδοχου (όταν δηλαδή συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2). Υπάρχουν περιπτώσεις (υπερημερία εργοδότη - γ' και δ' της παραγράφου 2) όπου πρέπει ο ανάδοχος, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία της διάλυσης, να απευθύνει προς τον εργοδότη Ειδική Δήλωση διακοπής των εργασιών και άλλες περιπτώσεις (υπέρβαση οριακής προθεσμίας και εντολή διακοπής εργασιών – περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 2) όπου ασκεί απευθείας την αίτηση διάλυσης της σύμβασης.

 

Η παράγραφος 5 θέτει τον κανόνα ότι σε περίπτωση διάλυσης η αποζημίωση του ανάδοχου κανονίζεται με Πρωτόκολλο Κανονισμού Μονάδος Νέων Εργασιών.

 

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι σύμβαση εκπόνησης μελέτης δεν λύεται με την πάροδο των προθεσμιών της σύμβασης, αλλά μόνο εφόσον παραληφθεί το αντικείμενό της, ή συντρέξει νόμιμη περίπτωση πρόωρης λύσης της (με έκπτωση του ανάδοχου ή με διάλυση της σύμβασης). Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών λύονται επιπλέον και με τη λήξη του χρόνου της σύμβασης και των νομίμων παρατάσεών του, εκτός κι αν ορίζεται στην σύμβαση διαφορετικά.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.