Εγκύκλιος 2/93

Εγκύκλιος 25352/2/14-1-1993


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Με την 2930/1992 Υπουργική απόφαση έγινε αντικατάσταση των άρθρων 38, 39 και 40 του [Π] Κανονισμού Ασφαλίσεως ΙΚΑ, για την αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμού των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών στα οικοδομοτεχνικά έργα. Από τις νέες ρυθμίσεις προκύπτουν διαφοροποιήσεις, από τις μέχρι σήμερον, ισχύουσες διατάξεις. Συγκεκριμένα, η Εργατική Δαπάνη δεν υπολογίζεται πια ως ποσοστό του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου αλλά προκύπτει από τον υπολογισμό των κατ' ελάχιστο απαιτούμενων Ημερομισθίων εργατοτεχνιτών μη στεγασμένων επαγγελμάτων για την κατασκευή του οικοδομικού έργου.

 
Με την παραπάνω σχετική απόφαση, όταν δεν γίνεται αναλυτικός προϋπολογισμός, στον Πίνακα 1 και 2 αυτής καθορίζονται συντελεστές Ημερομισθίων για κάθε μονάδα εργασίας όταν γίνεται αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου. Οι Υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για απλοποίηση των υπολογισμών, προτείνουν αντί των Πινάκων 1 και 2, τον Πίνακα Ι και αντί του Πίνακα 3 τον Πίνακα ΙΙ.
 
Η όλη διαδικασία έχει αναλυτικά ως κατωτέρω:
 
1. ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

 
Για τον υπολογισμό της Εργατικής Δαπάνης και εξ αυτής των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΤΕΑΕΔΞΕ και το Δωρόσημο, αρκεί η συμπλήρωση του συνημμένου Πίνακα Ι, που προκύπτει από τους Πίνακες 1 και 2 της παραπάνω απόφασης και αφορά οικοδομικά έργα χωρίς αναλυτικό προϋπολογισμό ή του Πίνακα ΙΙ, που προκύπτει από τον Πίνακα 3 της ίδιας απόφασης και αφορά οικοδομικά έργα με αναλυτικό προϋπολογισμό.
 
Αναλυτικότερα:

 
1.1 Πίνακας Ι

 
Όταν δεν γίνεται αναλυτικός προϋπολογισμός της δαπάνης κατασκευής του κτιρίου, από τον Πίνακα Ι η Εργατική Δαπάνη προκύπτει σαν αποτέλεσμα του γινομένου του συνολικού Αριθμού των Ημερομισθίων (ΑΗ.) εργατοτεχνιτών μη στεγασμένων επαγγελμάτων επί το Μέσο Ημερομίσθιο (ΜΗ.) εργατοτεχνίτη μη στεγασμένων επαγγελμάτων, δηλαδή είναι:

 
Εργατική Δαπάνη = (ΑΗ.) x (ΜΗ.)

 
α) Η τιμή του Μέσου Ημερομισθίου (Μ.Η.) εργατοτεχνίτη (μη στεγασμένων επαγγελμάτων καθορίζεται κάθε φορά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σήμερα δε, και μέχρι νεώτερη ειδοποίηση, και μόνο για τον υπολογισμό της προκαταβολής της οικοδομικής άδειας το (Μ.Η.) = 8250 δραχμές.
 
β) Για τον υπολογισμό του συνολικού Αριθμού των Ημερομισθίων (Α.Η.) για κάθε είδος κτιρίου, με τον Πίνακα Ι υπολογίζεται συνοπτικά, πρώτα μια Επιφάνεια Υπολογισμού (Ε.Υ.) και μετά αυτή η επιφάνεια πολλαπλασιαζόμενη με τον αντίστοιχο για κάθε είδος κτιρίου συντελεστή ημερομισθίων της στήλης (10) του Πίνακα Ι, δίδει το συνολικό Αριθμό των Ημερομισθίων (Α.Η.) που κατ' ελάχιστο απαιτούνται για την κατασκευή του κτιρίου.
 
γ) Οι συντελεστές ημερομισθίων της στήλης (10) του πίνακα Ι προέκυψαν από στατιστικά στοιχεία και μελέτες (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ.λ.π.) και καθορίζουν πόσα ημερομίσθια απαιτούνται κατ' ελάχιστο για την κατασκευή ενός (1) m2 βασικών χώρων του κτιρίου, ποικίλουν δε ανάλογα με το είδος του κτιρίου (κατοικία, κατάστημα, γραφείο, εμπορικό κέντρο, τουριστικό κτίριο, βιομηχανικό - βιοτεχνικό κτίριο, γεωργική αποθήκη κ.λ.π.) όπως στην στήλη (2) του πίνακα Ι περιγράφεται.
 
δ) Στο συγκεκριμένο πίνακα Ι, για την εύρεση της Επιφάνειας Υπολογισμού (Ε.Υ), βασικοί χώροι του κτιρίου ονομάζονται οι, κατά Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, χώροι κύριας και δευτερεύουσας χρήσης των ορόφων και τα κοινόχρηστα μέρη αυτών (είσοδοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα, δώμα κ.λ.π). Ενώ οι χώροι των στηλών (3):(7) (Ελεύθερος χώρος - ΠΙΛΟΤΙΣ, υπόγεια βοηθητικών χρήσεων, στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, ημιυπαίθριοι χώροι και ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ονομάζονται μη βασικοί χώροι. Στον πίνακα Ι, τα εμβαδά των χώρων (βασικών και μη) δεν περιέχουν τους εξώστες.
 
ε) Για την κατασκευή 1 m2 μη βασικών χώρων υπάρχουν στις στήλες (3), (4), (5), (6) και (7) του πίνακα Ι, συντελεστές αναγωγής αυτών σε βασικούς χώρους, για κάθε είδος κτιρίου. Πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν κάθε μη βασικού χώρου επί τον αντίστοιχο συντελεστή αναγωγής έχουμε την ισοδύναμη με τους βασικούς χώρους επιφάνεια αυτών.
 
στ) Η Επιφάνεια Υπολογισμού (Ε.Υ) προκύπτει τελικά σαν άθροισμα των γινομένων των στηλών (3):(7) για τους μη βασικούς χώρους συν το άθροισμα των επιφανειών των βασικών χώρων της στήλης (8).
 
ζ) Σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερες της μιας χρήσης γίνεται ανάλυση των επιφανειών αυτού κατά χρήση και συμπληρώνονται οι αντίστοιχες γραμμές και στήλες του πίνακα 1. Τόσο οι βασικοί όσο και οι μη βασικοί χώροι κατατάσσονται στην χρήση που εξυπηρετούν ή που τεκμαίρεται ότι εξυπηρετούν. Π.χ. η είσοδος ή το δώμα που εξυπηρετούν μόνο κατοικίες κατά τεκμήριο κατατάσσονται στη χρήση κατοικίας, όπως και τα κοινόχρηστα ή οι ημιυπαίθριοι χώροι ενός ορόφου που έχει μόνο κατοικίες ομοίως κατά τεκμήριο κατατάσσονται στη χρήση κατοικίας. Αντίθετα για χώρους βασικούς (είσοδος, κοινόχρηστα ορόφων, δώμα) ή μη βασικούς (ΠΙΛΟΤΙΣ, υπόγεια, στεγασμένοι χώροι στάθμευσης και ακάλυπτος χώρος οικοπέδου) που δεν έχουν σαφή διαχωρισμό ή δεν τεκμαίρεται μονοσήμαντα η χρήση τους, γίνεται επιμερισμός των επιφανειών τους σε μέρη ανάλογα του συνολικού εμβαδού κάθε χρήσης, του κτιρίου.
 
Παράδειγμα: Αν σε ένα κτίριο έχουμε υπόγειο 280 m2 (διαφόρων βοηθητικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση των χώρων της ανωδομής χωρίς σαφή διαχωρισμό αυτών κατά χρήση), ισόγειο με 150 m2 κατάστημα 100 m2 κατοικία και 30 m2 είσοδο με κλιμακοστάσιο για τους ορόφους που έχουν κατοικίες α' και β' ορόφους με 260 m2 κατοικίες και 20 m2 κλιμακοστάσιο ο καθένας δώμα 35 m2 που εξυπηρετεί μόνο τις κατοικίες και ακάλυπτο χώρο 120 m2 για όλες τις χρήσεις εργαζόμαστε ως εξής:

 

1) Χώροι σαφούς ή τεκμαιρόμενης χρήσης:
 
Καταστήματα: 150 m2.
Κατοικίες: Ισόγειο (30 m2 + 100 m2) = 130 m2
 
Α' όροφος (250 m2 + 20 m2 το κλιμακοστάσιο)= 280 m2
 
Β' όροφος ομοίως 280 m2
 
Δώμα 35 m2
 
Σύνολο κατοικιών = 130 + (2 x 280) + 35=725 m2
 
Αναλογία κατοικίες / καταστήματα + κατοικίες = 725 / 725 + 150 = 0,83
 
2) Χώροι χωρίς σαφή διαχωρισμό κατά χρήση:
 
Υπόγειο 280 m2 και ακάλυπτος χώρος 120 m2
 
Οι χώροι αυτοί επιμερίζονται αναλογικά με την παραπάνω αναλογία δηλαδή έχουμε:
 
Υπόγεια κατοικιών 280 x 0,83 =        232 m2 και
καταστήματος 280 x 0,17 =                48 m2
                         ------------------
                          άθροισμα 280 m2
 
Ακάλυπτος κατοικιών 120 x 0,83 =        100 m2
καταστημάτων 120 x 0,17 =                20 m2
                         ------------------
                          άθροισμα 120 m2

 

Τα παραπάνω επιμέρους εμβαδά αναγράφονται στις αντίστοιχες θέσεις του πίνακα 1, όπως φαίνεται στο συνημμένο παράδειγμα συμπληρωμένου πίνακα 1.
 
θ) Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου λαμβάνεται υπόψη μόνο στην έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας στο κάθε οικόπεδο, και όχι στις προσθήκες ή σε νέες άδειες άλλων ανεξαρτήτων κτιρίων του ίδιου οικοπέδου. Στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ως ακάλυπτος χώρος λαμβάνεται το μισό της καλυπτόμενης επιφάνειας της οικοδομής. Εάν υπάρχει σύσταση κατακόρυφης συνιδιοκτησίας και οικοδομείται μόνο μία συγκεκριμένη μερίδα του όλου οικοπέδου, τότε ακάλυπτος χώρος υπολογίζεται αυτός που αντιστοιχεί στην μερίδα αυτή.
 
ι) Για την αντικατάσταση στέγης ευρίσκεται το εμβαδόν της οριζόντιας προβολής αυτής και αυτό αναγράφεται στην στήλη 8 της γραμμής 9 του πίνακα Ι.
 
ι)α) Για τις κατεδαφίσεις αθροίζονται όλες οι κατεδαφιζόμενες επιφάνειες (υπογείου, ορόφων και δώματος) και το άθροισμα αναγράφεται στην στήλη 8 της γραμμής 10 του πίνακα Ι.
 

 
1.2. ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

 

Όταν γίνεται αναλυτικός προϋπολογισμός για την κατασκευή ενός οικοδομικού έργου τότε χρησιμοποιείται ο πίνακας ΙΙ, ο οποίος στην στήλη 5 δίδει για κάθε είδος εργασίας ενός οικοδομικού έργου τον απαιτούμενο Αριθμό Ημερομισθίων (εργατοτεχνιτών μη στεγασμένων επαγγελμάτων) ανά μονάδα εργασίας. Πολλαπλασιάζοντας τις ποσότητες της εγκεκριμένης προμέτρησης με τους συντελεστές της στήλης 5 του πίνακα ΙΙ και αθροίζοντας αυτά τα επιμέρους γινόμενα βρίσκουμε τον αριθμό των ημερομισθίων (Α), που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο στο οικοδομικό έργο χωρίς τον περιβάλλοντα αυτού χώρο, αν η διαμόρφωσή του δεν έχει περιληφθεί στην εγκεκριμένη προμέτρηση του οικοδομικού έργου. Τότε ο τελικός συνολικός Αριθμός Ημερομισθίων (Α.Η) θα προκύψει αν στον Αριθμό (Α) προστεθούν και τα αντίστοιχα Ημερομίσθια για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που υπολογίζονται από τον τύπο:

 
0,05 x Ε x (Α)/(E.Y)

 

όπου είναι:
 
Ε η επιφάνεια του περιβάλλοντος χώρου (ακάλυπτος οικοπέδου)
(Α) το άθροισμα των γινομένων του πίνακα ΙΙ
(Ε.Υ) η Επιφάνεια Υπολογισμού που προκύπτει από την στήλη 9 του πίνακα Ι.
 
Στην περίπτωση, που στην εγκεκριμένη προμέτρηση έχει περιληφθεί και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τότε (Α) = (Α.Η.) Η Εργατική Δαπάνη κι εδώ όπως και για τον πίνακα Ι, θα είναι πάλι: Εργατική Δαπάνη = (Α.Η) x (Μ.Η)
 
Ημερομίσθιο εργατοτεχνίτη, όπως δίδεται από το ΙΚΑ για τον υπολογισμό της προκαταβολής (σήμερα 6370 δραχμές)
 
2. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Ως γνωστόν μετά τον καθορισμό της εργατικής δαπάνης με οποιοδήποτε τρόπο, οι εισφορές για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΤΕΑΕΔΞΕ (Επικουρικό) και το Δωρόσημο καθορίζονται από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων σαν ποσοστά επί της Εργατικής Δαπάνης.
 
Από την 1-1-93 τα ποσοστά αυτά έχουν ως κατωτέρω:
 
α) Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ΤΕΑΕΔΞΕ = 60,51% της Εργατικής Δαπάνης
β) Δωρόσημο = 25,00% της Εργατικής Δαπάνης
Συνολικό ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών = 85,51% της Εργατικής Δαπάνης.
 
Επομένως:
 
Ασφαλιστικές εισφορές = Εργατική Δαπάνη x (85,51%) 86,25%.
 
Για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτείται η πληρωμή προκαταβολής στο αρμόδιο υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η προκαταβολή, με την παραπάνω σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ορίζεται για τον νέο τρόπο υπολογισμού της Εργατικής Δαπάνης, σαν ποσοστό πέντε επί τοις εκατό (5%) των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίζονται με τον παραπάνω τύπο.
 
Δηλαδή είναι:
 
Προκαταβολή = Εργατική Δαπάνη x (85,51%) 86,25% x 5%.
 
Το ποσόν της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το Τεκμαρτό Ημερομίσθιο (Τ.Η) της 22ας ασφαλιστικής κλάσης (σήμερα 10770 δραχμές) και αν το σύνολο των οφειλομένων εισφορών είναι μέχρι το διπλάσιο της 22ας ασφαλιστικής κλάσης δηλαδή σήμερα 21540 δραχμές προκαταβάλλεται εξ ολοκλήρου.
 
3. ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Από λήψης της παρούσας η προκαταβολή για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω. Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήδη από 01-01-1993 εφαρμόζει την παραπάνω σχετική απόφαση για την είσπραξη των λοιπών ασφαλιστικών εισφορών. Ο πίνακας Ι ή ΙΙ κατά περίπτωση, θα συμπληρώνεται σε δυο αντίγραφα. Και τα δύο αντίγραφα θα υπογράφονται από τον μελετητή Μηχανικό στην συνέχεια δε, θα προσκομίζονται στο αρμόδιο Υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα παραλαμβάνει το ένα αντίγραφο, το δε άλλο με βεβαίωση του Υποκαταστήματος ότι παρελήφθη όμοιο αντίγραφο θα προσκομίζεται μαζί με το γνωστό τρίχρωμο στην Πολεοδομική Υπηρεσία. Η Πολεοδομική Υπηρεσία πρέπει να μεριμνά ώστε να συμφωνούν τα αναγραφόμενα εμβαδά στον πίνακα Ι ή οι ποσότητες του πίνακα ΙΙ, με αυτά που προκύπτουν από την τελικά εγκρινόμενη μελέτη.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.