Νόμος 2579/98 - Άρθρο 15

Άρθρο 15: Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 186/1992 (ΦΕΚ 84/Α/1992) τροποποιούνται, αντικαθίστανται και συμπληρώνονται ως εξής:

 

1. Το όριο της τρίτης κατηγορίας βιβλίων της παραγράφου 7 του άρθρου 4, αυξάνεται από 180.000.000 δραχμές σε 250.000.000 δραχμές.

 

2. Τα όρια τήρησης βιβλίου αποθήκης του άρθρου 8 αυξάνονται ως εξής:

 

α) Το όριο των 370.000.000 δραχμών της παραγράφου 1 αυξάνεται σε 500.000.000 δραχμές.

β) Τα όρια των 550.000.000 και των 650.000.000 δραχμών της παραγράφου 2 αυξάνονται αντίστοιχα σε 700.000.000 και 800.000.000 δραχμές.

γ) Το όριο των 370.000.000 δραχμών των παραγράφων 4 και 5 αυξάνεται σε 500.000.000 δραχμές.

δ) Το όριο των 650.000.000 δραχμών της παραγράφου 6 αυξάνεται σε 900.000.000 δραχμές.

 

3. Το όριο των 180.000.000 δραχμών της παραγράφου 3 του άρθρου 29 αυξάνεται σε 250.000.000 δραχμές.

 

4. Η περίπτωση α' της παραγράφου 5 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{α) ο εκμεταλλευτής οίκου ευγηρίας, ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένων διαμερισμάτων και οικιών, καθώς και ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, τηρεί βιβλία κίνησης πελατών (πόρτας), στο οποία καταχωρεί το ονοματεπώνυμο του πελάτη, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία εκείνου κατ' εντολή του οποίου διαμένει ο πελάτης (ένοικος), την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησής του και τον αριθμό του δωματίου. Επί πλέον ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ καταχωρεί τον αριθμό των ατόμων που συνοδεύουν κάθε πελάτη, καθώς και το είδος του κατασκηνωτικού και μεταφορικού μέσου. Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών πακέτο καταχωρεί και τις περιλαμβανόμενες στο πακέτο υπηρεσίες και αγαθά.}

 

5. Στο άρθρο 21 προστίθεται νέα παράγραφος 3, που έχει ως εξής:

 

{3. Επιτρέπεται στις Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δημοσίου, στις Τράπεζες και στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, καθώς και στις Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πλήρως το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 1123/1980) ή Κλαδικά σχέδια, να διαφυλάττουν τα φορολογικά στοιχεία εκδόσεώς τους, πλην των συνοδευτικών, σε microfilms ή σε ηλεκτρονική μορφή (οπτικοί δίσκοι CD-RΟΜ τεχνολογίας WORM) με φωτογράφιση ή ψηφιοποίηση από τα αντίστοιχα στελέχη, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, για όσο χρόνο ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, εφόσον υπάρχει και σύστημα αναζήτησης, εμφάνισης και εκτύπωσης (αναπαραγωγής) των φορολογικών στοιχείων. Ειδικά για τα χρησιμοποιούμενα ηλεκτρονικά μέσα του ανωτέρω εδαφίου απαιτείται, προ της χρησιμοποίησής τους, σήμανση από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Η αδυναμία αναπαραγωγής αντιγράφων λογίζεται ως μη διαφύλαξη των σχετικών φορολογικών στοιχείων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μη σήμανσης των ηλεκτρονικών μέσων αρχειοθέτησης.}

 

6. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 24 προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

 

{Το βιβλία μετόχων των ανωνύμων εταιριών, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, μπορεί να εκτυπώνεται μία φορά στο τέλος της χρήσης και εντός της προθεσμίας κλεισίματος του ισολογισμού με τους κατόχους των μετοχών κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, με την προϋπόθεση ότι οι αναλυτικές κινήσεις του βιβλίου μετόχων θα φυλάσσονται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης αυτών όταν ζητηθεί από τον προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.}

 

7. Στην περίπτωση στ' της παραγράφου 4 του άρθρου 30 μετά τη φράση: με τα οποία ενεργούνται οι πρωτογενείς εγγραφές στα ημερολόγια., η τελεία γίνεται κόμμα και προστίθεται νέα φράση ως εξής: ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές περιόδους στις οποίες αυτά αφορούν.

 

8. Τα έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 30 αντικαθίστανται ως εξής:

 

{Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης συνιστάται τριμελής Επιτροπή ή προκειμένου για τις οικονομικές Επιθεωρήσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας,μία Επιτροπή για κάθε Υποδιεύθυνση αυτών,που θα κρίνει υποθέσεις αρμοδιότητας που εποπτεύει αποτελούμενη από:

 

α) Ένα Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια διοικήσεως ως πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από το Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης.

β) Ένα Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται μέσα στην ίδια περιφέρεια διοικήσεως που ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από το Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης.

γ) Έναν εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης που εδρεύει η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από αυτό. Ειδικά για την κρίση των Βιβλίων και Στοιχείων των επιτηδευματιών των Νομαρχιών Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, με ακαθάριστα έσοδα άνω του ποσού που ορίζεται με την υποπερίπτωση γ)1 της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του νόμου [Ν] 2343/1995 (ΦΕΚ 211/Α/1995), συνιστώνται τρεις τριμελείς επιτροπές. Στις επιτροπές αυτές μετέχουν ως Πρόεδροι οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Φορολογίας Εισοδήματος,Σχεδιασμού και Συντονισμού Φορολογικών Ελέγχων και Βιβλίων και Στοιχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών που τοποθετούνται σε κάθε Επιτροπή με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,αναπληρούμενοι από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.}

 

9. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης Β της παραγράφου 1 του άρθρου 37 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Οικονομικής Επιθεώρησης Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από τον Γενικό Διευθυντή Επιθεώρησης και λοιπά μέλη τα αυτά με εκείνα που αποτελούν, την πιο πάνω Επιτροπή στη Διεύθυνση Βιβλίων και Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζονται με την ίδια ακριβώς διαδικασία.}

 

10. Η υποπερίπτωση γ)δ' της περίπτωσης γ' του άρθρου 38 αντικαθίσταται και προστίθεται νέα υποπερίπτωση γ)ι)γ' ως εξής:

 

{γ)δ. να υποχρεώνει σε αναγραφή του είδους κατά γενικές κατηγορίες και να ρυθμίζει διαφορετικά τον τρόπο και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών, παροχή υπηρεσιών και των ειδικών στοιχείων και να ορίζει διαφορετικά τις προϋποθέσεις, βάση των οποίων η ταινία της ταμειακής μηχανής δύναται να θεωρείται ως στέλεχος των αποδείξεων και των ειδικών στοιχείων αυτών, για όλους τους υπόχρεους ή για κατηγορίες μόνο αυτών, σε ολόκληρη τη χώρα ή σε τμήματα αυτής.

 

γ)ι)γ. Να περιορίζει ή να διευρύνει τις κατηγορίες προσώπων στα οποία παρέχεται δικαίωμα φύλαξης παραστατικών σε microfilms ή σε ηλεκτρονική μορφή, τα είδη παραστατικών για τα οποία παρέχεται η ως άνω δυνατότητα, καθώς και να ορίζει τον τρόπο, τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και την αρμόδια υπηρεσία σήμανσης των ηλεκτρονικών μέσων και γενικά να καθορίσει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.}

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.