Νόμος 3637/08

Ν3637/2008: Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικώς με την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Νόμος 3637/2008: Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικώς με την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, (ΦΕΚ 14/Α/2008), 07-02-2008.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

Εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

Άρθρο πρώτο

 

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικώς με την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, που υπογράφηκε στη Ρώμη, στις 26-07-2007, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

 

Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικώς με την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία

 

Έχοντας υπόψη ότι, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η Κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας (εφεξής μεμονωμένα το Μέρος και συνολικά τα Μέρη) δια της παρούσης αναγνωρίζουν ότι:

 

Η υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των Μερών στον τομέα της ενέργειας θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της ανάπτυξης του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (εφεξής το έργο ITGI).

 

Σε εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικώς με την Υλοποίηση του Αγωγού Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου Τουρκίας - Ελλάδας και τον Εφοδιασμό με Φυσικό Αέριο της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, της 23-02-2003, η κατασκευή του Αγωγού Διασύνδεσης Τουρκία - Ελλάδα (εφεξής το έργο ITG) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η παράδοση του αγωγού αναμένεται εντός του 2007. Το τμήμα του έργου ITG επί ελληνικού εδάφους κατασκευάστηκε από το Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ ΑΕ (εφεξής ΔΕΣΦΑ), ενώ το τμήμα του έργου ITG επί τουρκικού εδάφους κατασκευάστηκε από την τουρκική κρατική εταιρεία BOTAS Εταιρεία Αγωγών Πετρελαίου (εφεξής BOTAS).

 

Σε εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την Κατασκευή του Έργου του Αγωγού Διασύνδεσης Ελλάδα - Ιταλία (εφεξής το έργο IGI), της 04-11-2005, η ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ ΑΕ (εφεξής ΔΕΠΑ) και η ιταλική εταιρεία EDISON SPA (εφεξής EDISON), αναπτύσσουν το έργο IGI που θα συνδέσει το ελληνικό και το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

 

Το έργο IGI θα περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα, επί του ελληνικού εδάφους, που θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ, και το θαλάσσιο τμήμα, μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ακτών (εφεξής αγωγός POSEIDON), που θα κατασκευαστεί από την EDISON και την ΔΕΠΑ, μέσω της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα ιδρυθεί με την επωνυμία Poseidon Pipe Company (εφεξής POSEIDON Co.), οι οποίες θα λειτουργούν και ως ναυλωτές των εξαιρούμενων ποσοτήτων του αγωγού POSEIDON.

 

Τα έργα ITG και IGI, όπως επίσης και οι αναγκαίες αναβαθμίσεις στο τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα επιτρέψουν τη μεταφορά φυσικού αερίου, που προέρχεται από τις περιοχές της Κασπίας, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βορειοανατολικής Αφρικής, στις αγορές των Μερών.

 

Η BOTAS, ο ΔΕΣΦΑ και η POSEIDON Co. θα λειτουργούν ως Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (εφεξής και από κοινού οι ΔΣΜ) αντιστοίχως για το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τον αγωγό POSEIDON.

 

Ένα Πρωτόκολλο Προθέσεων υπεγράφη μεταξύ του Ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στην Αθήνα, στις 31-01-2007, με σκοπό τη χορήγηση εξαίρεσης από τις υποχρεώσεις για πρόσβαση τρίτων στην POSEIDON Co., για 25 χρόνια και για δυναμικότητα 8 δισεκατομμύρια m3/έτος. Η υλοποίηση του έργου ITGI θα:

 

επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των Δικτύων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των Μερών,
βελτιώσει, όχι μόνο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων, αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού των Μερών και άλλων ευρωπαϊκών αγορών,
αυξήσει την ρευστότητα των αγορών φυσικού αερίου των Μερών,
διευκολύνει το εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών παραγωγών και των χωρών καταναλωτών,
ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 

Ο διάδρομος αυτός μνημονεύεται ως έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

 

Ως εκ τούτου, τα Μέρη συμφωνούν τα ακόλουθα:

 

Άρθρο 1: Αντικείμενο της Συμφωνίας

Άρθρο 2: Όροι της Συμφωνίας

Άρθρο 3: Συντονιστική Επιτροπή

Άρθρο 4: Τροποποιήσεις

Άρθρο 5: Επίλυση Διαφορών

Άρθρο 6: Έναρξη Ισχύος, Διάρκεια και Καταγγελία της Συμφωνίας

Άρθρο 7: Τελικές Διατάξεις

 

Άρθρο δεύτερο

 

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 6 αυτής.

 

Παραγγέλνουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 

Αθήνα, 05-02-2008

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.