Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 204/94

ΝΣΚ 204/1994


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 204/1994 (19-04-1994)

 

Αριθμός ερωτήματος: ΔΤΕ/8254/664/1994 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Περίληψη Ερωτήματος: Αν σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του προεδρικού διατάγματος 5/1986 επιτρέπεται ο οφειλέτης εισφοράς σε χρήμα, που υπερβαίνει τις 1.000.000 δραχμές να καταβάλλει αμέσως μετά τη βεβαίωση της εισφοράς το πλέον του ως άνω ποσού τμήμα αυτής και το υπόλοιπο να καταβληθεί σε δόσεις, χωρίς τη σύσταση εμπράγματης ασφάλειας ή την παροχή εγγυητικής επιστολής.

 

Για το παραπάνω ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ως ακολούθως:

 

1. Κατά το άρθρο 9 του νόμου 1337/1983 Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις όπως ισχύει τώρα:

 

{οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που περιλαμβάνονται σε περιοχές ένταξης και επέκτασης κατά το άρθρο 1 του νόμου αυτού και διατηρούνται ή διαμορφώνονται σε νέα ακίνητα συμμετέχουν με καταβολή χρηματικής εισφοράς στην αντιμετώπιση της δαπάνης για την κατασκευή των βασικών κοινοχρήστων πολεοδομικών έργων... Η εισφορά αυτή βεβαιώνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο (Γραφείο Παρακαταθηκών) που εξυπηρετεί το δήμο ή την κοινότητα ενώ για τους δήμους που έχουν δική τους ταμειακή υπηρεσία η παραπάνω εισφορά βεβαιώνεται απ' ευθείας στην υπηρεσία αυτή, μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Η εισφορά αυτή εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων, ως έσοδο του οικείου Δήμου ή Κοινότητας και αποδίδεται σ' αυτούς κατά μήνα. Με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μπορεί να ορίζονται η καταβολή της εισφοράς αυτής σε δόσεις, ο χρόνος έναρξης καταβολής των δόσεων και κάθε σχετική λεπτομέρεια.}

 

Σε εκτέλεση της ως άνω παραγράφου 4 εξεδόθη το προεδρικό διάταγμα 5/1986 (ΦΕΚ 2/Α/1986) κατά το άρθρο 4 του οποίου:

 

{1. Οι εισφορές σε χρήμα ή το μετά την προείσπραξη του 20% μέρος τους καταβάλλονται:

 

α. ...

β. ...

γ. Από ποσό 300.001 δραχμές σε 12 ισόποσες άτοκες εξαμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουνίου, η δεύτερη μέχρι 31 Δεκεμβρίου κ.λ.π.

 

Αν ο οφειλέτης καταβάλλει ολόκληρο το ποσό της εισφοράς μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης ανάλογα με την περίπτωση εκπίπτεται από το Δημόσιο Ταμείο ποσοστό 20%.

 

2. Αν το σύνολο της εισφοράς που βεβαιώθηκε υπερβαίνει το ποσό των 500.000 δραχμών όχι όμως και το ποσό του 1.000.000 δραχμών για την καταβολή σε δόσεις χρειάζεται προσωπική εγγύηση, αξιόχρεου κατά την κρίση του αρμόδιου Δημόσιου Ταμείου προσώπου και αν υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δραχμών δεν απαιτείται εμπράγματη ασφάλεια, ή εγγυητική επιστολή Τράπεζας. Η εμπράγματη ασφάλεια συνίσταται σε παροχή υποθήκης επί του ακινήτου του υπόχρεου το οποίο υπόκειται σε εισφορά ή άλλου ακινήτου του ιδίου ή τρίτου προσώπου. Η αγοραία αξία των ακινήτων στα οποία εγγράφεται υποθήκη πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά ποσοστό 25% τουλάχιστο από το σύνολο των πληρωτέων δόσεων.

 

3. Αν η ασφάλεια δεν παρασχεθεί μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης εξαμηνιαίας δόσης το σύνολο του ποσού που βεβαιώθηκε καταβάλλεται εφάπαξ από τον υπόχρεο ειδοποιείται δε για το λόγο αυτό με συστημένη επιστολή από το Διευθυντή του Δημοσίου Ταμείου.}

 

2. Από τις ως άνω διατάξεις του άρθρου 4 προκύπτει ότι ο κανονιστικός νομοθέτης σκοπεί να συγκεράσει το συμφέρον του Δημοσίου για ταχεία και ασφαλή είσπραξη της ως άνω εισφοράς και απόδοση στον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης με την διευκόλυνση του υπόχρεου που επιτυγχάνεται με την καταβολή αυτής σε δόσεις. Έτσι προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής της εισφοράς σε άτοκες δόσεις αναλόγως του συνολικού οφειλόμενου ποσού, αλλά όταν τούτο υπερβαίνει τις 500.000 δραχμές επιβάλλει την παροχή εγγύησης και δη προσωπικής για τις εισφορές που δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 δραχμές. Εάν η εισφορά υπερβαίνει το όριο τούτο απαιτείται εμπράγματη ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή Τράπεζας. Από τα εκτεθέντα συνάγεται ότι αν ο οφειλέτης εισφοράς μεγαλύτερης του 1.000.000 δραχμών καταβάλλει μέσα στην κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ως άνω προεδρικού διατάγματος προθεσμία, μέσα στην οποία πρέπει να παράσχει εμπράγματη ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή το επί πλέον από το ποσό τούτο τμήμα της εισφοράς, δεν έχει πλέον υποχρέωση να παράσχει την ως άνω ασφάλεια αλλά υποχρεούται να παράσχει προσωπική εγγύηση για το απομένον μετά την καταβολή αυτή τμήμα της εισφοράς που υπολείπεται από το ως άνω όριο, εφόσον τούτο βεβαίως υπερβαίνει τις 500.000 δραχμές.

 

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η άμεση είσπραξη του τμήματος της εισφοράς, το οποίο διαφορετικά θα καταβαλλόταν σε δόσεις και μάλιστα άτοκες, ενώ εκ παραλλήλου για το απομένον υπόλοιπο παρέχεται εξασφάλιση όση και στην περίπτωση που η βεβαιωμένη εισφορά ανερχόταν εξ αρχής στο ποσό στο οποίο αυτή περιορίσθηκε ως άνω. Η γραμματική διατύπωση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ως άνω προεδρικού διατάγματος η οποία καθόσον αφορά το είδος της παρεχομένης εγγύησης, αναφέρεται στο σύνολο της εισφοράς που βεβαιώθηκε δεν επηρεάζει για διάφορη λύση, δοθέντος ότι ο κανονιστικός νομοθέτης με τη φράση αυτή αναφέρεται στη συνήθη περίπτωση που το σύνολο της εισφοράς καταβάλλεται σε δόσεις και δεν σκοπεί να αποκλείσει τη μερική ως άνω καταβολή της εισφοράς και την παροχή ασφάλειας για το υπόλοιπο τμήμα αυτής, ανάλογα με το ύψος αυτού.

 

3. Κατ' ακολουθία των ανωτέρω στο τιθέμενο ερώτημα προσήκει καταφατική κατά τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου, απάντηση.

 

Θεωρήθηκε

Αθήνα 26-04-1994

Ο Αντιπρόεδρος

Ο Νομικός Σύμβουλος

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.